Disclaimer: deze transcriptie is geautomatiseerd omgezet vanuit audio en dus geen officieel verslag. Om de transcripties verder te verbeteren wordt constant gewerkt aan optimalisatie van de techniek en het intrainen van namen, afkortingen en termen. Suggesties hiervoor kunnen worden gemaild naar info@1848.nl.

PO en VO Raad sectorrapportages voor het primair- en voortgezet onderwijs

[0:00:00] Goede morgen. Allemaal

[0:00:03] welkom bij de vaste commissie voor onderwijs, cultuur en wetenschap. Aan de orde zijn de sector rapportages voor primair en voortgezet onderwijs

[0:00:14] inmiddels goede traditie. Dit soort tweede keer dus ja traditie. Jazeker wel

[0:00:22] en ik heet u van harte welkom. Onze gasten van zowel de po raad, de vo raad als ook bestuurders

[0:00:31] uit die sectoren fijn dat we deze

[0:00:35] rapportage met elkaar kunnen bespreken. Van harte welkom en tot nu toe zijn verschenen. Drie leden uit de coalitie. Mevrouw pauw van de vvd, de heer peters van het cda mezelf mag ik voor d zesenzestig het woord voeren over deze onderwerpen. Ik denk dat het de bedoeling is seksueel wat klaarstaan dat u eerst een

[0:00:58] ja ons iets verteld.

[0:01:02] Ik ga beginnen zo te zien bij de heer weima van de po raad.

[0:01:07] We zitten op de volgorde.

[0:01:11] We zitten op de volgorde die ook op het scherm staat en zo zullen wij ook het woord voeren als je dat goed vindt.

[0:01:20] Ik zal zelf een paar algemene dingen zeggen daarna zoemen in op een aantal aspecten van primair onderwijs. Collega, henk hagoort, zal dat doen voor het voortgezet onderwijs en daarna, edith sluiter en ewald van vliet namens de leden van de pedofiel op een aantal specifieke thema s zoals personeel en huisvesting en financiën.

[0:01:43] Ja, waarom eigenlijk

[0:01:46] sector reportage.

[0:01:48] Ze moet zelf klikken.

[0:01:54] We hebben zelf al bedacht dat u vragen heeft en dat hij daar ook antwoord krijgt

[0:02:00] en we gaan eerst even iets zeggen over hoe de sector reportage in elkaar zit, biedt vooral inzichten

[0:02:06] op zowel de primaire proces als ondersteunende processen en hebben geprobeerd zoveel mogelijk ken getallen daarvan op een rij te zetten en dat doen we allemaal met openbare bronvermelding. Dus het document zelf is een online document waar hij op kan klikken en ik kan zoeken. Maar u zult zien dat de bronnen erbij bijstaan. U kunt ook doorklikken naar de naar de vreesde bronnen ervoor om ook te zien waar wij onze cijfers vandaan halen. Die halen wij het heel veel openbaart.

[0:02:36] Prikken,

[0:02:38] We proberen ook iets over toekomstontwikkelingen te zeggen. De sector reportage die sector reportage die is vooral ook omdat wij ons willen verantwoorden en dat heeft natuurlijk een aantal redenen dat gaat ontzettend veel geld. Gelukkig naar het funderend onderwijs. Dat is een grote verantwoordelijkheid voor de leden van de po, po raad en die verantwoordelijkheid nemen uiteraard serieus en daarbij past is ook een goede verantwoording ook naar de leden van de tweede kamer zeker ook naar de leden van de tweede kamer en het is ook echt bedoeld om meer inzicht te geven in al die belangrijke ontwikkeling in onze sector en die belangrijke gegevens. We hebben onze informatie producten ook op online staan op de website van de pvv laat weten dat er gelukkig ook heel veel gebruik van wordt gemaakt door de sector zeker niet alleen door de leden van van onze organisatie heel veel door medewerkers en veel voor onze partners van buiten het onderwijs en we denken dat het ook belangrijk is het belangrijk om inzicht te geven in hoe het funderend onderwijs staat dus ook geen goed nieuws show ook wat wij u presenteren. Dat zou ik in deze tijden niet kunnen denk ik. We proberen echt een fair beeld te geven van hoe de sector sectoren ervoor staan

[0:03:56] even een plaatje, want dit is presenteerde nu de sector reportage pedofiel. Het is goed om daarbij te vermelden dat er meerdere niveaus van verantwoording zijn die we ook allemaal vanuit onze organisatie onze leden presenteren. De samenwerkingsverbanden hebben een eigen rapportages samenwerkingsverbanden op de kaart. Ik kan u ook zeer de smaak aanbevelen die bestaat nu een paar jaar en daar wordt op het niveau van de schoolorganisaties te besturen. Bestuursniveaus worden al die gegevens gepresenteerd en dat ook al langer

[0:04:34] de school op de kaart hebben het op schoolniveau presenteerde feiten en cijfers. We zoomen in op het sector niveau vaak ook weer gebruik makend van die specifieke gegevens

[0:04:46] presteren dus een beeld van het gehele funderend onderwijs. We hebben al gezegd dit is echt gericht op maximaal transparant te zijn. Het openbare databronnen

[0:04:56] en probeer op een ver beeld te geven en ook wel echt suggesties voor beleid voor oplossingsrichtingen. Dus dat zal ik avontuur hier aan de orde komen.

[0:05:08] Ik zal zelf om te beginnen twee dias presenteerde over onderwijskwaliteit weergave van wat er in die sector reportage staat. Dat is niet het totale beeld in die sector rapportages meer te vinden. We zijn graag bereid om de vragen over beantwoorden.

[0:05:24] Om te beginnen. Je ziet dat als het gaat om die basisvaardigheden. Het beeld best wel wisselend is.

[0:05:32] Ze keek naar de streef niveaus. Er komen heel behoorlijk in de buurt van het fundamenteel niveau maar te weinig in de buurt van het streefniveau. Dat is ook goed terug te lezen. Hier schrik naar het internationale teams onderzoek voor rekenen. Dat doen we nog steeds presteerde boven het zoals europese zoals het oosten d gemiddelde

[0:05:52] voor digitale vaardigheden hebben niet zo mooie internationale vergelijking maar hebben we wel een vergelijking met een paar jaar geleden en dan zien we dat ze de digitale letter geletterdheid erop vooruitgaat. Dit is op basis van een bron van duo onderzoek

[0:06:07] in rapportages zijn meer is meer informatie te vinden over bijvoorbeeld de aantallen scholen aantallen leerlingen hebben zesenzestig, honderd scholen in het primair onderwijs. Hier gaat meer over regulier onderwijs. In deze prestatie hebben ook wat meer gegevens over het speciaal basisonderwijs gegevens. Voor zover beschikbaar. Want daar is nog weinig van over.

[0:06:28] Wetenschap,

[0:06:29] Over sociale veiligheid die als je kijkt naar de recente onderzoeken er heel goed voor staat oude tevredenheid en kwaliteitszorg. Dat zijn de gegevens die ook de inspectie hanteert.

[0:06:43] Maar dit geeft m n eerste globale beeld van wat we zowel op het gebied van kwaliteit, onderwijskwaliteit presenteren.

[0:06:52] Mijn tweede en laatste dia over de sector rapportage jezelf gaat over.

[0:06:56] De kansengelijkheid,

[0:06:58] En we hebben daar met name ook even ingezoomd op de adviezen en de heroverwegingen omdat dat een beeld geeft van onder advisering.

[0:07:10] Laat je rechtsonder heb ik vorig jaar ook gepresenteerd.

[0:07:13] En wat dat vond ikzelf destijds ook wel heel erg opvallend en je ziet er nu weer hetzelfde beeld dat er grote regionale verschillen zijn in de mate van onder advisering.

[0:07:23] Het komt veel minder voor in de randstad

[0:07:27] en ze waren amsterdam scoort het beste op. En naarmate je meer in de randgemeenten terecht komt. Gemiddeld genomen is er vaker sprake van van onder advisering.

[0:07:39] Als je kijkt in de tijd. We hebben gaan van tweeduizendzeventien naar het afgelopen schooljaar zie dat die heroverwegingen en de bijgestelde adviezen dat dat ongeveer stabiel is. Er wordt dus in ongeveer een derde van ruim een derde van de gevallen gevraagd om een heroverweging in het leidt naar gemiddeld genomen een acht, negen, tien procent van de gevallen tot daadwerkelijke bijstelling van het advies

[0:08:05] in de sector reportage en ik denk dat colega gehoord. Dus ook op doorgaat, gaan we dat ook weer door op het thema vroeg selectie

[0:08:18] de ook de niveaus ten opzichte van in het voortgezet onderwijs ten opzichte van de oorspronkelijke school adviezen.

[0:08:26] Ik geef nu het stokje. Het is een beetje geavanceerd stokje door aan henk hagoort die doorgaat met de themas in het voortgezet onderwijs.

[0:08:37] Dankje wel.

[0:08:39] Hiermee.

[0:08:42] Ja, wat overontwikkeld.

[0:08:43] Ik weet niet of ik als ik nog een keer teruggaan naar de volgende. Dan moet ik dus niet doen.

[0:08:50] So

[0:08:51] moet

[0:08:56] dit gaat nog even over het hele funderend onderwijs po nvao en het zal misschien ook straks bij de vragen wel nog uitgebreid gaan over een van de grootste knelpunten die we ervaren is natuurlijk het stijgend leraren tekort en tegelijk zijn we druk bezig om te investeren om samen de baas vermoorde te maken. We hebben natuurlijk veel over basisvaardigheden leraren tekort biedt bands maken ook inzicht in hoeveel wat de prognoses zijn voor de komende jaren in het veel geld en daar gaan deze cijfers vooral over dat we nu al met zeventienhonderd f c tekort werken en dat loopt op richting twee duizend dertig en ik denk dat mijn buurvrouw nog wel nadert op ingaat. Straks want er zitten ook verschillen in per vak. Maar het is kleurt natuurlijk heel erg in wat we dagdagelijks in de school aan het doen zijn omdat er een tekort is en dat investeren in de basis is belangrijk en tegelijkertijd zouden ook hier wel graag aandacht vragen voor het punt samenwerking tussen schoolbesturen leider al. Het is ook een transparant en eerlijk verhaal. Wij denken dat er rond leraren tekort, maar het geldt ook voor kansen, gelijkheid en ook in een aantal regio s als het gaat om krimpen dat een aantal van die vraagstukken hebben vragen natuurlijk om een antwoord op stelsel niveau gaan we het zo nog even over hebben. Dat is ook vaak iets waar waar de politiek voor nodig is, maar er is ook echt nog wat te winnen wanneer besturen binnen onze achterban meer gaan samenwerken en de concurrentie. Wat kunnen uitschakelen. Want inmiddels zijn de plekken in het land waar niet alleen om de leerling wordt geconcurreerd, maar ook om de leraar en dat helpt niet.

[0:10:45] Nou klik ik nog een keer klikken en dan toch maar even over die kansen gelijkheid ik volgens mij. Maar we kunnen het niet genoeg herhalen zijn twee dingen en dat weten we allemaal uit de wetenschappelijke onderbouwing die daarvoor is die zorgen dat het nederlandse onderwijs systeem voor sommige leerlingen de kansen niet vergroot maar verkleind. En dat heeft te maken met vroeg selectie en de grote differentiatie naar schoolsoorten. Wij verdelen. Ik heb daar rechts. Ziet u een plaatje niet om uit het hoofd te leren. Maar eigenlijk is gewoon opvallend hoeveel stroompjes. Het zijn. Dit is dus de stroompjes waar wij kinderen leerlingen in groep acht op indelen voordat ze naar het voortgezet onderwijs gaan en blauw is dan een enkelvoudig advies en groen is dan een meervoudig advies dus leerlingen kunnen ook m n advies voor twee schoolsoorten krijgen

[0:11:43] en u weet allemaal nederland selecteert vroeg in vergelijking tot andere landen en ook dat wordt toch eens op dat kaartje aangetoond en we weten ook dat dat vaak in stroom is die teveel. Daar zitten te grote schotten tussen die stromen, waardoor ook leerlingen te lang vast blijven zitten in hun keuze die ze eerder hebben moeten maken.

[0:12:07] Dus we blijven maar herhalen dat we ook politieke discussie moet echt moeten voeren over het stelsel als zodanig hoe ingewikkeld dat ook is. En ondertussen kunnen we ook. Dat zei ik al door meer samenwerking echt wel iets doen aan de toenemende segregatie. Want die gaat zeker in de grote steden op dit moment gewoon door.

[0:12:27] Ik heb er hier nog een shit over binnen. Kunnen we nou binnen het stelsel toch iets doen om die kansen van leerlingen te vergroten. Hier een paar voorbeelden. Wat mij betreft kleine stapjes stapelen. Dat neemt weer toe. Je ziet de grafiekjes daarboven buigen als het gaat om leerlingen in het vmbo. Dat is de witte lijn of leerlingen in de havo. Dus vergeleken met een aantal jaar daarvoor is dat best een goed signaal. We zien ook een lichte groei en dan zeg ik erbij lichten van scholen met een verlengde brugperiode op brede brugklas. Je kunt de precieze cijfers in de bands mark terugvinden het ook mee natuurlijk. Door de subsidies in de stimulering vanuit den haag

[0:13:14] en het percentage meervoudige adviezen groeit. Dat zijn de leerlingen die in een advies bijvoorbeeld vmbo havo krijgen of twee andere scholen en in meer dan de helft van de gevallen wordt dan ook op het hogere advies geplaatst

[0:13:29] en er staat nog een grafiek daar links met die staafjes. Drie, zevenendertig begint het mee en we weten dat het behulpzaam is in het licht van kansen gelijkheid wanneer leerlingen in onder één dak zitten vanuit meerdere schoolsoorten. Dat is best een heel lastig thema omdat ouders vaker de neiging hebben om te kiezen voor scholen waar een schoolsoort zit in het vwo is het nu zoals je op vestigings niveau kijkt dat de driehonderd zevenendertig scholen zijn dus vestigingen zijn dat zijn er meer dan vorig jaar. Maar ik zeilt zijn kleine stapjes waar in meerdere schoolsoorten eindexamen gedaan kan worden. En dan heeft het altijd als die drie, zevenendertig zijn als scholen waar vmbo en havo minimaal samen onder één dak zitten en de twee, zesenveertig zijn vestigingen combi van havo vwo en vijfhonderd drieënzeventig. Dat zijn enkel vmbo. En nou ja wij wij zouden heel graag zien dat we middelen vinden en kunnen we ook met de politiek over in gesprek prikkels in het stelsel om scholen uit te dagen om vaker leerlingen uit meerdere schoolsoorten samen onder één dak te brengen. Dat is niet alleen goed in het kader van kansen gelijkheid omdat je wat makkelijker overstapt, maar ook omdat je later in de samenleving leeft waar je ook mensen uit alle achtergronden tegenkomt. En als de school een kleine mini samenleving is dan helpt het dat je dat op school ook ervaart dat wij twee iets met wat specifiek onderwijs kant ontwikkelingen. Naar mijn buurvrouw gaat verder met meer de personele

[0:15:05] alsjeblieft.

[0:15:08] Ja, ik mag het wat meer diepte over het personeel hebben en dan vooral over het tekort eraan. Nou eens even kijken of het mij lukt.

[0:15:20] Kijk eens een mooi staaltje. Jullie zien vijfenvijftig, honderd f te eten. Kort in het primair onderwijs. Dat neemt een beetje af. Maar op de lange termijn weer toenemen. Waar komt dat doordat komt vooral doordat we ongeveer een kwart van onze medewerkers vijfenvijftig jaar of ouder is dan naar de schoolleiders. Kijk dan eens zelfs vijftig procent, vijfenvijftig jaar of ouder. Dus het geeft echter wel aan dat wij een enorme opgave hebben. Overal zijn natuurlijk personeelstekort in andere sectoren wordt dienstverlening daarop aangepast. De ns laat minder treinen rijden dan komen wachtlijsten in de zorg, maar alle kinderen komen op onze school. Dus het is voor ons echte de uitdaging om te kijken hoe we dat zo goed mogelijk nog kunnen doen met elkaar. Nou een mogelijkheid. Daarvoor is het samenwerken in de regio

[0:16:11] vooral ook met andere partijen. Zoals mijn collega al zei. Wij zijn net minimaatschappij tjes. Dat is ook zo. Dus met alle partijen in de wijk of het dorp samenwerken kinderopvang de roc s, de pabo s en gedwongen samenwerking met regionale pols. Ja dat lijkt me geen strak plan. We hebben gemerkt dat juist maatwerk werkt om mensen te stimuleren om meer uren te maken. Zowel het toch een dag in de week een kind zelf naar school brengen. Dan kunnen wij niet op tegen zijn als ze moeten voor hun zieke moeder zorgen. Nou wij kunnen dat opvangen op andere manieren, maar geen enkele leerkracht vindt het gezellig om de ene dag vijftien kilometer verderop naar een school te gaan die ze niet kennen en waar ze team en kinderen niet kennen. Wat zou dan wel een optie zijn om andere keuzes maken in de organisatie van ons onderwijs. We kunnen niet meer alleen focussen op de bevoegde pabo leerkracht. Maar we moeten echt kijken naar welke professionals toegevoegde waarde voor het onderwijsproces kunnen hebben en dat graag met de autonomie van scholen en besturen. Om dat in te vullen en we denken dan niet alleen aan onderwijs assistenten of aan vakleerkrachten gym bedenk ook echt aan leraren ondersteuners, maar ook aan andersoortige vakleerkrachten. Bij onze stichting is bijvoorbeeld al de eerste vakleerkracht burgerschap

[0:17:37] de aangesteld, maar we zien ook dat er heel veel behoefte is aan pedagogische aandacht op onze scholen dus ook pedagogen school contactpersonen die ook aardig.

[0:17:49] Mijn contactpersoon met ouders kunnen zijn is heel erg belangrijk om te zorgen dat onze vakleerkrachten sophia onze leerkrachten zo veel mogelijk met het primaire proces bezig kunnen zijn. Nou als we kijken naar het voortgezet onderwijs ook dagen hebben wij te maken met flinke tekorten. Henk vertelde het net al en we zien dat dat ook alleen nog maar toeneemt. Er zijn wel heel grote verschillen tussen de

[0:18:13] verschillende vakken. Nou als je aan de rechterkant kijkt dan zie je dat wiskundedocenten echt voor de komende tijd te wijn dat dan die te weinig zijn,

[0:18:26] maar het geldt eigenlijk voor een breder eens aan vakken en als we dan terugkijken naar de lerarenopleidingen dan biedt dat op dit moment ook nog niet voldoende soelaas. We zien gewoon dat er te weinig mensen in opleiding zijn überhaupt om in de toekomst deze tekorten te kunnen oplossen. Nou wat doen we dan moeten soms onbevoegde docenten in schakelen. Dat gebeurt nu voor drie komma zeven procent van de tijd gemiddeld. Nou dat valt reuze mee zou ik durven zeggen maar dat wist u natuurlijk enorm per vak. Dat wordt nog eens een beetje moeilijker omdat ook daar. Wij verwachten dat er een flinke uitstroom van vijfenvijftig plussers komt en wat wij willen doen zelf als sector is ook enorm inzetten op dat binden en boeien van onze leerkrachten. Ook daar hebben we te maken met een

[0:19:13] als we heel eerlijk even naar onszelf kijken. Twintig procent van de startende leerkrachten verlaat ons binnen een jaar weer. Dus daar moeten we echt aan de bak. Om te zorgen dat die collega´s gemotiveerd blijven voor ons. Mooie vak.

[0:19:29] Ik kan niet goed lezen. Satan tweeduizend, eenendertig met die roze tweeduizend, eenentwintig.

[0:19:37] We kijken graag vijf jaar vooruit dan nog heel eventjes over de verhouding van het primaire proces en ondersteunend personeel. Ook een vraag. Vorig jaar hadden we beloofd. Daar komen we terug en dat doen we. We zien het staartje linkse is primair onderwijs, rechts voortgezet. Onderwijs. En daarin zien we dat meer dan negentig procent van alle collega´s direct in het primaire proces werkt in het primair onderwijs. En het voortgezet onderwijs ook meer dan zesentachtig procent. Nou dat zijn toch hele aanzienlijke percentages. En als je dan kijkt waar de ondersteuning zich mee bezighoudt dan zie je dat eigenlijk die ook veelal op de scholen zitten een conciërge een administratief medewerker en schoolleiders en naja anderhalf procent in het primair onderwijs en maar nul komma zeven procent op het voortgezet. Onderwijs houdt zich bezig met boven schoolse zaken, huisvesting, financiën, personeelsadministratie. We weten het allemaal en hopelijk ook met strategisch hr hem heel belangrijk om deze uitdaging en de toekomst te kunnen waarmaken.

[0:20:44] Had.

[0:20:46] Dank neuken. Graag mee naar de financiën in de huisvesting in het funderend onderwijs.

[0:20:54] Zet.

[0:20:56] Daarbij constateren we het volgende en dat is logisch. Naast de lumpsum is er sprake van een fors aantal incidentele baten. De grootste daarvan is het nationaal programma onderwijs, de herstelprogramma als gevolg van de twee jaar corona effecten.

[0:21:12] Oorspronkelijk waren die ingezet op twee jaar looptijd is verlengd tot het schooljaar vierentwintig, vijfentwintig dat hij is heeft een groot effect omdat scholen en schoolbesturen dat uitgespreid hebben natuurlijk over de hele periode dat effect zie je ook sterk terug in deze rapportage natuurlijk door die incidentele baten een batig saldo op de korte termijn en die wordt natuurlijk als een doel reserve meegenomen de komende jaren. Die gaat dat ingezet worden en daarom zie je dus de jager daaropvolgend een dalende trend en zullen er negatieve naar verwachting resultaten worden geboekt, maar dat is ook logisch gegeven. De omvang van het embryo

[0:21:51] naar aanleiding van de vragen. Vorige keer hebben we ook goed stilgestaan bij hoe zit t nu precies met de mogelijk boven matig reserves en ik benadruk het mogelijk, want het kan beslist zo zijn dat scholen schoolbesturen reservering hebben gepleegd voor nieuwbouw, vervanging. Anders zou anderszins en dan zien we hem een duidelijke trend namelijk hoe kleiner het schoolbestuur. Dus hoe minder scholen. Hoe hoger de gemiddelde reserve en hoe meer scholen hoe kleiner je ziet die trend heel nadrukkelijk terug hierin.

[0:22:27] En dat is ook logisch te verklaren. Want de risico´s bij bijvoorbeeld een enkele school zijn vele malen groter dan als je meerdere scholen hebt. Dus het is ook een logische tendens die hier ziet wat wij gemerkt hebben is dat de combinatie van lumpsum en doe uitkeringen leidt

[0:22:48] tot een complexe financiële boekhouding. Want uiteindelijk komen al die zaken wel te samen op schoolniveau en dat is dat ontleden en ervoor te zorgen dat uiteindelijk natuurlijk naast het reguliere programma herstelprogramma loopt de accenten op de zaken zoals het versterken van de basisvaardigheden. Uiteindelijk komt dat geld natuurlijk allemaal informatieve gezin bij elkaar en het is soms erg lastig om dat te knippen. Naast het financiële effect dat het zich spreid, zien we natuurlijk ook hier het effect van het leraren tekort scholen willen het wel inzetten, maar gegeven het lerarentekort is dat maar beperkt mogelijk

[0:23:27] dan door naar de volgende

[0:23:34] dan de reservepositie.

[0:23:37] Het is wel goed om hier het onderscheid te zien tussen de samenwerkingsverbanden, samenwerkingsverbanden. Daar zien we nog wel een aantal mogelijk bovenmatige reserves. Alle samenwerkingsverbanden hebben daar inmiddels wel programma´s voor gemaakt. Omdat de komende jaren te normaliseren in het in het funderend onderwijs ligt dat bepaalt anders. Je ziet dat die dat er maar een zeer beperkt aantal schoolbesturen nog zijn met mogelijk bovenmatige reserves en dat ook de spreiding daarvan niet gelijk. Er is een klein deel van schoolbesturen. Met een behoorlijk aandeel van de bovenmatig reserves. Daar wordt op geacteerd door beide sector raden door rechtstreeks contact met deze besturen te hebben door hen aan te spreken. Soms zijn de goede verklaring voor waarom het doet en in andere gevallen pas men het beleid rijk aan in de meerjarenbegroting dus de sector radar sturen daar zeer nadrukkelijk op om te zorgen dat de maatschappelijke gelden besteed worden aan daar waar het voor bedoeld is het primaire proces van het onderwijs

[0:24:42] dan het vraagstuk waar ik eerder voor in deze vaste kamercommissie ben geweest, namelijk het vraagstuk van de huisvesting. Ja. Daarin heeft nederland echt een achterstand in te halen in het staartje. Ziet u dat maar liefst tien procent is één op de tien schoolgebouwen die zijn van de tweede wereldoorlog of daarvoor. En maar liefst zevenendertig procent uit de periode negentien, zesenveertig, negentien, achtenzeventig. Dat heeft natuurlijk grote gevolgen, niet alleen voor de kwaliteit van de schoolgebouwen. Ook voor het binnenklimaat een schrikbarend aantal van tachtig procent van de scholen. Daar voldoet het binnenklimaat niet aan en neem dat valt niet alleen op te lossen met ventilatie. Vaak hangt het samen met het klimaatbeheersing systeem en moeten er ook bouwkundige aanpassingen worden gedaan om dat mogelijk te maken en dat is ook een kosten batenanalyse. Want als binnen vijf of tien jaar schoolgebouw vervangen moet worden. Dan ga je niet een miljoenen investering doen. Dat zou een desinvesteringen maatschappelijke desinvestering betekenen voor sec ventilatie is ongeveer één op de vier scholen die momenteel nog niet voldoet, maar er wordt wel aan gewerkt, onder andere met de subsidies zoals die gegeven zijn daarbij wel opgemerkt dat in gemeente land de verschillen erg groot zijn. Sommige gemeenten participeren erin en anderen laten dat volledig over aan de sector. Het is wel goed om nog een keer in herinnering te roepen dat een gemiddelde schoolgebouwen in nederland. Pas na negenenzestig jaar wordt vervangen in nederland. En nou oorspronkelijk was de gedachte dat natuurlijk uiterlijk na zestig jaar te doen. Dus we hebben hier een achterstand in in het funderend onderwijs andy achterstand loopt op en de verschillen tussen gemeenten tussen de norm bekostiging is immens

[0:26:33] dan de toekomstige ontwikkelingen die we graag als beide sectoren van primair en voortgezet onderwijs na gaan streven. We vinden het ongelooflijk belangrijk omdat het natuurlijk allemaal met belastinggeld wordt bekostigd

[0:26:47] dat we transparant zijn en ons publiek willen verantwoorden, en niet alleen naar de politiek, maar natuurlijk naar de hele samenleving. Hoe zetten we de middelen in. Wat wordt daarvoor bereikt. Natuurlijk zijn er zorgen en daar willen we hard aan werken. Samen met de politiek en de samenleving en ook daarin concrete doelstellingen bereiken met elkaar.

[0:27:07] We willen dus naar verschillende informatie producten. Freddie heeft bij de eerste ziet daar een overzicht van gegeven wat er al is wijs nog een keer op de bandjes mark die ook online beschikbaar is waar heel goed zichtbaar is, waar de middelen aan worden besteed en rotterdam wordt bereikt. Maatschappelijk en we willen dat ook doorontwikkelen de komende jaren dan als uitspraken over de oplossingsrichtingen. We werken steeds meer data gestuurd. Dus op basis van de gegevens die vanuit de verschillende bronnen, waaronder duo kunnen worden gehaald, maar ook vanuit de organisatie zelf willen we dat nadat duiden. Dus het gaat niet alleen om de cijfers, maar ook om de duiding van die cijfers, bijvoorbeeld bij de financiën is een npo effect heel belangrijk om misverstanden te voorkomen.

[0:27:56] Daarnaast blijven natuurlijk constant bezig met het verzamelen van nieuwe gegevens en data en met name om de organisatie. Hiernaast slaapt al gezegd s harem zeker in deze arbeidsmarkt is dat een zeer belangrijk punten op dat terrein verloren dus door gaan ontwikkelen. De komende jaren.

[0:28:14] Dat brengt ons aan het eind van deze presentatie. Voorzitter, en ik neem aan dat ongetwijfeld vragen zullen zijn.

[0:28:21] Dat ga ik vanuit zeer veel dank. Ik kijk naar mijn groene collega´s. En ik begin bij mevrouw pal naast zich neer. Niet in het aantal vragen. We hebben nog een halfuur te gaan. Dus voelt ze zich niet geremd door mij.

[0:28:44] Dankuwel. Voorzitter en danken aan de sprekers voor een bijdrage. Dat is heel verhelderend en het nodigt inderdaad uit om achter de computer te gaan zitten en gewoon door te klikken. Want ik vermoed dat ook de vragen die ik heb in de cijfers en feiten te vinden zijn. Maar nu we toch hier in ons midden hebben, is het ook fijn om nog wat meer kleur daarbij te krijgen. Er zijn verschillende onderwerpen waar ik benieuwd naar ben om verder uit te diepen. Op het punt van kansengelijkheid vroeg ik me af of u en het ging ook over segregatie of in de rapportage je ook te herleiden is al wat het effect is van de wet die een tijd terug van kracht is gegaan, waardoor het gemakkelijker is om een nieuwe school te stichten. Ik weet niet meer precies de naam van die wet. Maar ja precies. Dus dat dat is een vraag die ik heb n andere vraag. Dat heeft te maken met het onderwerp strategisch hr beleid. Daar werd gerefereerd aan de uitstroom van leraren van vijfenvijftig en ouder vind ik eerlijk gezegd nog best jong. Dus mijn vraag is en ik kom uit bedrijfsleven en daar hadden we de vergelijkbare uitdagingen ordes van hoe kun je leeftijd

[0:30:08] bewust personeelsbeleid toepassen, zodat je mensen zolang mogelijk vitaal en blij aan boord houdt dus of daar nog verdere ideeën over zijn en tegelijkertijd ook die andere kant het binden en boeien en vasthouden van jongere leraren en in dat licht had.

[0:30:28] Mag ik mag t voorzitter jaar nog een vraag die daar wellicht mee samenhangt ook of in de rapportages de verhouding vaste en flexibele contracten terug te vinden zijn. En dan ben ik benieuwd naar uw reflectie

[0:30:45] dat punt vast flex en de impact op het al dan niet behouden.

[0:30:50] Leraren. Tot zover dankuwel.

[0:30:53] Zul je eerst deze vraag maar eens proberen van antwoord te voorzien. Ja. Hopelijk had ik van tevoren moeten zeggen. Maar u kent de gang van zaken hier onderhand een beetje mee kunnen schrijven. En weet u het beste wie op welke vraag antwoord kan geven.

[0:31:14] Haar gehoord.

[0:31:15] Mijn neef zal ik iets zeggen over de eerste vraag over segregatie je kansen gelijk. Ik denk niet dat je nu in de reportage is de nieuwe scholen terugziet spaar. Het is wel een kans om ook onze zorg denk ik over het effect van die wetgeving te uiten, omdat wij ook wel zien dat de keuze die gemaakt wordt en welke nieuwe scholen en waar komen ze segregatie eerder in de hand werkt dan dat het oplost.

[0:31:44] Ja dus dus ik ik denk dat het heel goed is om nog eens in evaluerende zin naar het effect van die wetten te kijken en dan ook het debat met elkaar over te voeren, want op dit moment helpt het niet in het in het licht van de kansen gelijkheid. Ik zou ook nog kunnen aanraden om eens te kijken naar de staat van het amsterdamse onderwijs. Dat is vorige week door de vwo scholen in amsterdam gepresenteerd en die tonen ook nog eens met cijfers aan de segregatie in amsterdam doorzet en dat is wel een mooie illustratie van de hele problematiek. Drieëntwintig v o besturen in een stad die samen zo n ingewikkeld vraagstuk op moeten pakken en ook oppakken, maar ook wel tegen de grenzen van het huidige stelsel oplopen.

[0:32:32] Dankuwel. Meneer.

[0:32:34] Misschien ook even over amsterdam in aansluiting op die wet nieuwe scholen

[0:32:41] goede morgen. Ochtend middag

[0:32:47] in de gemeente amsterdam hebben een heleboel schoolbestuurders van primair. Het voortgezet onderwijs en dat bemoeilijkt ook die samenwerking bijvoorbeeld om aan die arbeidsmarktpolitiek te werken.

[0:32:59] Wat je nu ziet is dat men dat ook wel inziet dat scholen de samenwerking opzoeken en soms ook opgaan in grotere besturen. Maar er ontstaan ook nieuwe bestuurder. Dus ik heb begrepen dat volgend jaar per saldo we nog meer in het primair onderwijs nog meer schoolbestuurders willen hebben dan dit jaar en dat is een gevolg van die wet op de nieuwe scholen. Dus ik sluit zich aan bij colega gehoord als je zegt het zal wel heel belangrijk zijn om eens goed te evalueren en kijken naar de effecten die dit allemaal bewerkstelligt zijn niet altijd denk ik. De perfecte die door de wetgever zijn beoogt.

[0:33:37] Ik denk dat aardig is om die vragen over personeelsbeleid om daar ook vanuit jullie ervaringen op de scholen op in te zoomen. We hebben nog geen gegevens over vaste en flexibele contracten in deze sector partij zijn. Dus ik ik zie dat een aanmoediging om dat volgend jaar wel te gaan doen. Specifiek voor het primair onderwijs. Weet ik dat we op dit moment ongeveer vijfentachtig procent vaste contracten hebben dat dat ook redelijk stabiel is en dat ze daarmee een van de sectoren zijn met het hoogste percentage vaste contracten.

[0:34:09] Sluiten.

[0:34:11] Ja. Het klopt inderdaad een mooie uitdaging om dat volgend jaar ook mee te nemen. Nou is het zo dat eigenlijk alle medewerkers na een jaar een vaste aanstelling krijgen en gezien de in en uitstroom. Klopt dat ook ongeveer want we zien dat bijvoorbeeld in mijn organisatie met duizendeen honderd mensen er honderd mensen in en uitgaan en jaagt dus dat dat klopt wel ongeveer. Ja. Eigenlijk kunnen onze collega´s overal gaan werken waar ze willen werken. Dus dat dat is denk ik niet de oplossing om daarin meer rechtspositionele zekerheid te geven als ze die niet zouden voelen. Wel is het zo dat nou ja iedereen vooral fijn en en duurzaam inzetbaar lang wil werken. Dus er is geen terecht. Vijfenvijftig jaar is nog superjong. Dat vind ik ook. Het gaat over dat ze in tweeduizend, eenendertig, vijfenzestig plus zijn dus dan wordt het misschien een beetje moeilijke maanden levensfase veranderen en dat vraagt ook dat er eigenlijk voor iedere collega iets anders nodig is en dat maatwerk doordat echt op de school te laten plaatsvinden. Dat is denk ik het beste aanpak. Je ziet enorme betrokkenheid bij onze collega´s. Die willen echt als een collega ziek is best komen als hun opa en oma hebben waar kinderen heen kunnen. En als ze die niet hebben. We hebben zelfs al onderwijsassistente. Die was gastouder inzetten. Zodat de andere collega´s onderwijs kunnen verzorgen. Dus we proberen op die manier echt aan alle individuele wensen tegemoet te komen.

[0:35:38] Dankuwel van vliet misschien nog.

[0:35:42] De aanvulling. We hebben natuurlijk de arbeidsmarkt arbeidsmarktanalyse gemaakt en dan zie je dat tot twee duizend dertig het tekort nog fors op gaat lopen en die heeft vooral dat heeft vooral demografische oorzaken. De vergrijzing en ontgroening en dat betekent dat zien we ook in allerlei andere sectoren dat het dat er ongelooflijk veel mogelijkheden zijn voor mensen op de arbeidsmarkt en die tekorten nog verder op gaan lopen. Het is goed om ons te realiseren dat dat nog ongeveer zeventig tot tachtig procent toe gaat nemen die tekorten

[0:36:11] en dat maakt dat we tot de instroom. Het behoud en ook zorgen dat mensen die eventueel vanuit andere sectoren de overstap willen maken dat we daar op al die vastzitten moeten blijven inzetten, maar zelfs als we dat allemaal doen dan is het reëel om aan te nemen dat die tekort nog steeds toe nemen. De komende jaren. Ondanks al deze inspanning is belangrijk om te weten dat dat een demograaf.

[0:36:34] Medische oorzaak heeft.

[0:36:37] Dankuwel. Dan denk ik dat het antwoord op de vraag van mevrouw pauw waren dan kom ik bij meneer peters zijn vragen.

[0:36:45] Dankuwel. Voorzitter, vorig de vorige keer heb ik flink zitten doorklikken in interresant ook op mbo mbo trouwens hakken

[0:36:54] na de begroting hier ook bij doen. Dus in zoverre over die rapportage over die punten die erin staan eigenlijk niet zoveel vragen. Ik heb wel een vraag. Een beetje mevrouw sluit roofdier uitstroom van twintig procent, zegt u natuurlijk heel fors is er nou binden en boeien of is dat gewoon gewoon eigenlijk gewoon broer begeleiding. Want ik vind het echt veel en dan is het daar kun je niet tegenop. Opleiding denk ik dan maar het kan echt niet linken aan de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden denk dan die zijn gewoon goed en zeker ja. Dus ik worstel ik heel erg mee. En als het dan zo is, zou er dan misschien de volgende keer om een sub haakje van

[0:37:38] hoe vooruitschiet die twintig procent wordt het dan minder. Waar sturen we daarop wordt dat meer omdat ik me maak me wel zorgen over de maya. Een klein een klein dingetje. En dan nog nooit sneeuw groot dingetje maar een klein vraagje. Het is een bizar groot dingetje. Maar een klein vraagje

[0:37:53] en ik over de huisvesting. Ik kan me er van alles bij voorstellen maar ik alleen behalve over de definitie modern onderwijs. Wat dat dan precies in zou houden, want er zitten dus ik kan me ook van alles bij voorstellen en ook helemaal niks. Dus dat is ook een vraag

[0:38:10] en ik heb nog een vraag over de ondersteuning. Dus dat is eigenlijk heel erg laag. Heel veel mensen werken gewoon in primair proces is dat ook in eso en dan vooral bij het voortgezet onderwijs omdat ik eens op school kom

[0:38:23] en dan af en toe het idee dat wel iedereen ook bezig is met het primaire proces, maar ook met heel veel andere taken. En als ik dat dan op elkaar afstellen, kan ik me niet voorstellen dat het percentage wat hij daar zei zesentachtig procent houdt zich bezig met het primaire proces. Dat klopt. Inhuren.

[0:38:38] Maar het is ook een keuze. Dus hoeft geen slechte keuzes te zijn. Het is gewoon een vraag.

[0:38:43] Mulder,

[0:38:44] zodra we beginnen. Meneer van vliet.

[0:38:48] Sorry.

[0:38:49] Dat is uitstekend.

[0:38:52] Laat ik beginnen met de huisvesting en met modern onderwijs wordt natuurlijk bedoelt dat als je je oude gebouwen neemt dan heb je er is een tijd geweest. Dat waren lokale tweeënveertig vierkante meter. En waar er geen ruimte is voor verwerking. Individuele instructie rimedio tychee, noem maar op interne begeleiding. Dat zijn facetten die heden ten dage ook als gevolg van passend onderwijs natuurlijk structureel onderdeel uitmaken van het onderwijs in het voortgezet onderwijs zie je steeds meer dat er ook wordt gewerkt met flexibele uren dat leerlingen kunnen kiezen voor bepaalde dingen om extra te doen of je in te verdiepen. Ja dat vertaalt zich natuurlijk naar behoeftes voor ruimtes en oude schoolgebouwen voorzien daar niet in. En als je dat dan nieuw ontwerp dan is het natuurlijk niet alleen maar zorgen dat bouwkundig weer in orde is, maar ook onderwijskundig weer in orde. Dus dat is daarmee bedoelt.

[0:39:39] We zullen daar duidelijker zijn in de volgende reportage van modern onderwijs kan allerlei misverstanden oproepen.

[0:39:47] Nee dat doet het natuurlijk. Kijk niet in disney om vrouw te zijn. Maar als ik hem heel uitgebouwd met kleine lokale. Dan is mijn gewoon heel beperkt wordt onderwijskundig mee zou kunnen. Dus ik kan wel zeggen ja ik ga dit allemaal willen

[0:40:00] en past niet in mijn gebouw. Ja dat klopt. Misschien moet je iets anders willen. Snap je.

[0:40:07] Maar even om misverstanden te voorkomen. We hebben het op het moment dat een schoolgebouw aan vervanging toe is.

[0:40:13] Daar hebben we het over dat je dat moment natuurlijk benut om niet alleen bouwkundig de zaak nieuw neer te zetten. Maar dat gelijk onderwijskundig zodanig in te richten dat ook eigentijds is. Het kan nooit de enkelvoudige aanleiding zijn om een schoolgebouw.

[0:40:26] Jou te vervangen.

[0:40:28] Ik denk ook aan inclusief onderwijs en bijvoorbeeld gebouwen die erop rolstoeltoegankelijk zijn en dat geldt voor veel oude gebouwen natuurlijk niet.

[0:40:41] U heeft ook nog een vraag over die over de ondersteuning. Maar dat was meer dan een vog school.

[0:40:49] Ik vraag volg me meer dan een oom zal ik hem.

[0:40:51] De aftrap daarvan geven en het is wel zo dat natuurlijk als we kijken of leraren dat dit percentage wel degelijk is voor het primaire proces.

[0:41:01] Tegelijkertijd zien we mededogen voor, ook als gevolg bijvoorbeeld van het embryo dat de behoefte aan extra ondersteuning is toegenomen. Dus deels is dat voor administratieve processen. Denk aan hr het belang van strategisch hr beleid financien. Als we moeten zien hoe we ontmoeten moeten administreren en verantwoorde. Het moet wel allemaal gebeuren. Dat geldt ook voor de ondersteuning van huisvesting dus deels zit dat maar aan de kant van administratieve processen. Maar het zit ook aan andere kanten, namelijk de behoefte aan nog meer inclusiviteit meer individuele ondersteuning van leerlingen ook naar een remedie lerend en dan dan krijg je natuurlijk wel een andere verhouding tussen dat soort processen. Dat verschilt sterk per school. Maar het is beslist zo dat in de hele sector het primaire proces voorop staat en blijft staan.

[0:41:49] Maar misschien als ik mag de achterliggende vraag van meneer petersen ook van wanneer tel je iemand tot het primaire proces is dat als je een uur in de week les geeft of is dat als hij de hele dag voor de klas staat. Dat maakt nogal verschil voor deze.

[0:42:02] In deze definitie als omleggen.

[0:42:03] Verschillende taken gehad,

[0:42:06] Ja. Dus het gaat hier dus je telde alle lichtgevende taken en dat is zevenentachtig.

[0:42:13] Zo ziet dat er in ieder geval in deze rapportage. En als daar meer verheldering voor volgend jaar en dan zullen we kijken of dat heel graag vooruit. De gegevens die dan kunnen halen. Want op zich is het een belangrijk gegeven natuurlijk. Het is een landelijke discussie van hoe verhoudt zich nu het primaire proces tot de ondersteunende diensten. Wij zijn ons daar volledig van bewust en ik weet zeker dat alle scholen het accent zullen leggen altijd op het primaire om.

[0:42:40] George.

[0:42:41] Ja meneer pacers nog.

[0:42:44] Voor ze. Nee dat weet ik natuurlijk maar ik zit gewoon te denken van als we te maken hebben met een brullend leraren tekort.

[0:42:50] Dan moet ik de tering naar de nering zetten zichtbaar ga denken van ja alles wat geen lesgeeft is al minder nodig zullen zeggen dus ook een schatting je taak beleid. Jij kan allerlei. Ik heb ze zelf gemaakt. Samen met collega´s. Als ik ze nu zou maken met een brullend leraartekort zou ik anders invullen dat ik het zo zeggen. Dus dat soort dat soort dingen. En hetzelfde geldt voor individuele begeleiding. Misschien dat ik iets minder individuele begeleiding zou doen als ik kon

[0:43:17] mensen hebben ook geen goede lokale. Het zijn vervelende keuzes. Maar ik moet ook dat soort.

[0:43:23] Maar laten we niet proberen hier niet nieuw beleid te formuleren of want we zijn we zijn bezig met een rapportage misschien toch handig om voor de begrotingsbehandeling nog een keer goed te kijken naar geeft toch.

[0:43:38] Als ik daar nog één ding aan mag toevoegen. Ik ben zelf in het verleden werkzaam geweest in de uitvoerings wereld een cocktail genaamd genomen aan de zogenaamde rechtsbeneden bent maakt als je kijkt daar kijkt naar de overheid percentages. We kunnen dit niet helemaal precies over het noemen wat we hier presenteren. Maar dat is echt van een andere orde dan het onderwijs en we kunnen nog niet helemaal onderbouwen. We hopen daarmee cijfers voor te krijgen in de toekomst, maar ik heb het sterke vermoeden dat het funderend onderwijs tot de sectoren behoort met de laagste overhit van het publieke domein.

[0:44:11] Goed conclusie denk ik voor de volgende keer kunt u wellicht meer echt inzicht in geven in de definitie van wanneer dan wie tot welke categorie gerekend wordt dat tenzij we even naar de andere jaren. Maar ik wil die discussie nu stoppen want we hebben nog een kwartier en we hebben nog twee mensen tenminste twee die vragen willen stellen. Maar ik kijk even of van de fonteynprijs en de vraag van de europese niet beantwoordt. Meneer gehoord.

[0:44:37] Nee want het was ook een vraag van diabetes over wat wij dan wel noemen. De inductie fase dus de eerste fase van startende leraren en waarom hagen er dan nog teveel af.

[0:44:47] Dat is dat

[0:44:49] als er een reden is om nog eens goed naar samenwerking tussen scholen te kijken dan dan zit die ook wel aan want er zijn natuurlijk heel veel scholen en die zitten hier ook aan tafel. Die doet het fantastisch. Maar ik hoor ook nog net teveel voorbeelden waarbij dat niet goed genoeg gaat en hij heeft het gewoon te maken met kiezen soms voor de korte termijn. Ik moet mijn roosters vol krijgen en niet voor de lange termijn investering. Dus dat wij hem ook in de zijn ook wel over in gesprek in regio s rond samen opleiden en professionaliseren afspraken maken tussen scholen over. Laten we ons nou in vredesnaam aan die aan gezond werkgeverschap houden als het gaat om die inductie fase. Dat kan daar zeker aan bijdragen. Maar de noten soms zo hoog dat leraren meer lessen krijgen dan verstandig is in het begin

[0:45:35] en het is niet alleen starters die afhaken en hagen uberhaupt te veel docenten gaandeweg af

[0:45:42] en u heeft ook vanmorgen de nos gelezen denk ik over discussies die daarmee te maken hebben rond werkdruk belasting van docenten. En hoe doorbreken we de vicieuze cirkel van werkdruk onaantrekkelijkheid van het beroep afhakende leraren, wat alleen maar bijdraagt aan het tekort. Dat denk ik echt een discussie waard. Ook in uw kamer.

[0:46:05] Goed. Meneer, peters.

[0:46:08] Ik ben volkomen tevreden en de anderen.

[0:46:11] Dat is zo. Chic van u komt bij mevrouw wisselgeld van groenlinks.

[0:46:16] Voorzitter, ik wil graag twee vragen stellen en de eerste die die is al wel deels beantwoord. Want die ging over inderdaad percentages werkende klas en daaromheen en ik vroeg me af of er ook en schoof me in de toekomst cijfers beschikbaar komen over onderwijs breed dus niet per sé per bestuur. Maar bijvoorbeeld wat je ziet in de jeugdzorg is dat inmiddels dertig procent van het geld gaat naar coördinatiekosten in plaats van hulp aan het kind en het onderwijs hebben op passend onderwijs gehad, waardoor in ieder geval honderd meer dan honderdvijftig samenwerkingsverbanden gekomen zijn met een bureau en een raad van toezicht enzovoort is daar ook wat meer bekend over. Dus hoeveel van de hoeveel procent van de lumpsum gaat er nou echt naar die docent voor de klas op die ondersteuner. En toch naar coordineren besturen enzovoort ook allemaal belangrijk. Maar misschien niet als het steeds meer wordt dus of daar ook op termijn duidelijkheid over kan komen.

[0:47:10] Je lijkt me echt een vraag voor u.

[0:47:15] De gegevens zoals we die vandaag presenteren. Dat is het meest actuele en het is kan ik u verzekeren hele huis gegeven geweest om dit goed boven tafel te krijgen wat we willen zelf ook meer inzicht. Dit geeft wel een hele goede eerste indicatie van hoe het er ongeveer voor staat ook een beetje refererend aan. Inderdaad. De discussie over onderwijstijd en dat staat geloof in de sector reportage. Nederland is een van de landen met het hoogste percentage onderwijs uren per leraar.

[0:47:48] Ik weet niet of dat zichtbaar te maken is.

[0:47:50] Je gaat me geld.

[0:47:53] Hoi.

[0:47:57] Ja. Oh ja. Ja. Dit gaat specifiek over personeel versus huisvesting.

[0:48:03] Maar dat was natuurlijk niet de vraag. Tegelijk. Als je dan kijkt naar die tweeëntachtig procent van het personeel. Hoe dat dan verdeeld is in echte onderwijstaken in een coördinerende taak.

[0:48:18] Ik denk dat wat we vandaag presenteert hebben dat daar dat dat een indicatie daarvan geeft. Maar hij zou nog wat specifieker moeten zijn. Ik weet niet of jullie hebben mevrouw sluiten meer van vliet aan over specifiek voor jullie organisaties daar nog iets meer over te zeggen is vanuit de kennis die jullie erover hebben.

[0:48:37] Nou niet op macroniveau hebben voor het primair onderwijs en laat aangegeven dat over een op de twintig, vijf procent schoolleiders zijn en meer dan negentig procent het primaire proces besteed worden de coördinatie taken. Ja. Een leerkracht doet wel heel veel ook een coördinatie afstemming met instanties et cetera. Dus het is niet alleen de lesuren met smelt direct toen blijkbaar tot de kinderen.

[0:49:03] Jij. Ik bedoel.

[0:49:05] Vooral. Kijk wat wat mij bijvoorbeeld een vast meer collega´s enigszins stoort is dat ze dan bij de invoering van passend onderwijs dat door de kamer zelf is gedaan. Weet ik allemaal. Maar dat ze wel bijvoorbeeld vierhonderdvijftig mensen bijkomen die allemaal ongeveer een ton verdienen. Bedoel ook daar zie je gewoon dat niet allemaal weten. Ik wil niemand te kort doen maar je ziet daar dus wel ook een kloof ontstaan tussen coördineren, besturen en gewone mensen voor de klas. En juist die laatste groep willen zo graag behouden. Dus daar gaat mijn vraag over en dan is onderwijs ook nog een stuk minder.

[0:49:37] Is de klote.

[0:49:37] Is een stuk minder dan zorg. Ik ken al die nuances. Maar ik ben toch wel benieuwd. Naar mijn tweede vraag is er is natuurlijk gewoon flink geïnvesteerd incidenteel geld vanuit het nationaal programma onderwijs en ik begrijp best wel dat de financiële reserves van samenwerkingsverbanden van scholen dat die stijgen omdat je incidenteel geld niet zo snel wegzet. Maar wat ik niet begrijp is want er wordt ook structureel geinvesteerd is dat je tegelijkertijd ziet dat het aantal tijdelijke contracten dat dat toeneemt, zal niemand wil dat de kamer wil dat niet voor mij willen jullie dat niet. En als het aan de minister vragen dan zegt ja ik ga er niet over dis aan de cao partners. Je zit er een aantal dus vandaar mijn vraag aan jullie of jullie misschien toch als bestuurders in de volgende ceo ogonis harde afspraken kunnen maken. Daarover dat het aantal tijdelijke contracten niet meer verder mag stijgen. Een tijd waarin er toch ook wordt geïnvesteerd in onderwijs.

[0:50:28] Meneer van vliet.

[0:50:30] Voorzitter, in de presentatie was er niet bij. Dus het is misschien goed dat ik nog even herhaal. We hebben de oproep gedaan om zo min mogelijk met incidentele middelen te werken. Want

[0:50:42] de reden waarom dat percentage hoog blijft is omdat heel veel scholen schoolbesturen worden geconfronteerd met incidentele baten waarvan ze weten dat die wegvallen.

[0:50:56] Dan weet je dat je overal uiteindelijk in vierentwintig, vijfentwintig ook voor motief weer in balans moeten zijn.

[0:51:02] Die gaan ervoor zorgen dat dat op tijd weer in balans is en dat maakt dat ze altijd een bepaald percentage een tijdelijke aanstelling zullen geven, niet omdat ze het zo graag willen, maar omdat ze uiteindelijk weer als die incidentele middelen wegvallen weer in balans moeten zijn. Dus als we willen dat er meer met vaste contracten wordt gewerkt, dan moeten we ook zorgen dat de financiële huishouding zodanig is dat de risico s niet anders terechtkomen bij de scholen schoolbesturen.

[0:51:31] Ja. Ga je gang?

[0:51:33] Dan is mijn vervolgvraag. Want ik hoorde best wel wat positieve geluiden vanuit het veld ook over de onderwijs. Paragraaf. Dan ben ik niet van een regeringspartij is mijn laatste die alles wil verdedigen wat er gebeurt. Maar er wordt wel geïnvesteerd ook structureel de stad. Dus dus ik snap die incidentele middelen dat financiële reserves stijgen. Dat snap ik dat dat nu het geval is, maar is het dan niet genoeg wat er wordt geïnvesteerd in stad om de oproep of moeten we wat anders gebeuren,

[0:52:01] Oh nou het is. Wij zijn.

[0:52:02] Blij dat er sorry. Wij zijn heel blij dat een structureel wordt geïnvesteerd, maar die investeringen komen op dit moment niet als structurele middelen naar de sector. Vooralsnog zijn. Ze vertaalt al in subsidies subsidie basisvaardigheden. Het is een subsidie voor school en omgeving. Je weet niets. En die worden ook voor een jaar gegeven dus blij met structureel geld, maar er zal dus ook een structurele financiering forum voor gevonden moeten worden. Wil je die risico s verkleinen.

[0:52:29] Ja nou ik zit hier niet om uit te leggen waarom dat allemaal zo is. Maar toch heel even. Dat is zo. Maar als je gewoon kijkt in de media de meerjarig perspectief en zijn al die middelen structureel in de vorm van subsidies gekozen om zo snel mogelijk te kunnen beginnen want wij kunnen hier eeuwig in den haag. Dan bedoel ik praten over hoe krijgen we het geld bij de scholen. Dus dat is ook een tijdelijke vorm.

[0:52:52] Man.

[0:52:53] Er zijn, een hoop.

[0:53:22] Dus ze zullen echt het gesprek aan moeten over kun je daar dan ook het risico opnemen of niet.

[0:53:27] Dat is dat daar is nog het begin van.

[0:53:30] Ga je gang. Ik wil er niets over zeggen. Maar we samen waren hier niet om een discussie te gaan voeren. We gaan toch een beetje doen.

[0:53:38] Dus wel redelijk de kern natuurlijk ook van het komende gesprek dat we zullen hebben over de onderwijsbegroting omdat dat leraren tekort natuurlijk enorm probleem is en een van de redenen is natuurlijk ook dat sommige mensen aangeven. Jij hebt weinig vastigheid als ze kiezen voor een baan in het onderwijs. Dus dus dit is wel een heel groot ding en dan wil ik toch ook nog een keer nu de vraag stellen of die afspraak niet hard gemaakt kan worden, want het is volgens mij nog nooit voorgekomen dat de school failliet ging en dat daar geen oplossing voor gevonden. Dus ook. Ik durf het ook wel hier de stelling aan dat je als school toch wat minder risico loopt dan bijvoorbeeld het mkb of een andere organisatie en ik snap best wel echt alle kanttekeningen, maar gezien het grote probleem waar we tegenaan lopen en gezien toch dat iedereen vindt dat tijdelijk contract zodat die niet wenselijk zijn, moet dat toch iets op te opgewonden worden misschien macdonald.

[0:54:27] Als mijn bijdrage aan toevoegen,

[0:54:29] Dat.

[0:54:30] Ik zeg altijd zijn weinig dingen. Zeker in het leven. De dood en belastingen en de onderwijs financiering. Die is vrij. Dit is nogal naja. Dat is een vrij stabiel financiering en bovendien juist omdat er een lerarentekort is zou je verwachten dat er eigenlijk geen enkel risico is om leraren in vaste dienst te nemen. Maar goed na. Graag mijn reactie.

[0:54:52] Door mening dan voorzitter overmaken. Want neem nou de subsidie basisvaardigheden. Dat is twaalf, honderd euro per leerlingen in het voortgezet onderwijs. Dus je drieduizend leerlingen hebt gaat het om miljoenen

[0:55:04] als je daar die de zekerheid van een jaar.

[0:55:08] Ja. Jawel. Je hebt.

[0:55:09] De zekerheid van ja, wij hebben geen nikste in de beschikking of wat dan ook, waardoor staat dat die middelen structureel in die omvang bij de school komen, want het kan niet eens, want het is deze bedragen zijn niet genoeg om alle scholen op dit niveau te financieren. Dus we moeten snel in gesprek over want ik ben wel blij dat het een structurele financiering is. Maar hoe die er dan ook uitziet dat. En dan kunnen wij ook al sociale partners en ook de scholen kunnen nog veel meer.

[0:55:32] Ik koos nemen een aanvullend daarop voorzitter, bijvoorbeeld bij de basisvaardigheden gezien dat de loting tot stand is gekomen voor een beperkte periode en die scholen weten niet of dat wordt gecontinueerd of niet. En overigens even omkerend vijfentachtig procent heeft dus gewoon een vaste aanstelling en over de doelstelling zijn wij het eens. Wij hebben het liefst als sector, anders lijkt het alsof er een tegenstelling is die is er niet. Wij willen mensen in vaste dienst alleen scholen en schoolbesturen die een financieel risico zien omdat de forum die gekozen is voor de bekostiging niet zeker is en de vorm kent van de subsidie zorgen ervoor dat de continuïteit gewaarborgd is en in de richting van mevrouw westerveld. We hebben helaas wel degelijk meegemaakt dat scholen en schoolbesturen het niet gered hebben in deze stad den haag was er zo n school in het voortgezet onderwijs en die heeft de deuren moeten sluiten.

[0:56:24] Dat.

[0:56:25] Dat is wel een verhaal apart.

[0:56:27] Dit is een verhaal apart. Maar het is geen denkbeeldig risico.

[0:56:32] We zijn hier niet om deze dit gaan andere moment te vinden want het is wel goed hoor. Dit kort spreken met elkaar te hebben te weinig gelegenheid voor en ook nu er te weinig gelegenheid voor en ik zou graag ook nog enkele vragen willen stellen.

[0:56:48] De tijd ontbreekt om het liep vrij snel door de resultaten van taal en rekenen stond ergens onderaan iets van ja nou ja misschien ietsje beter. Maar het is nog steeds zeer zorgelijk. Dus mijn vraag in dat verband is. Hoe kijkt u naar het feit dat er vanuit de overheid nu echt volop ingezet wordt. Ziet u dat ook wilt doen en mijn tweede vraag is

[0:57:14] u gaf wat cijfers rond wat u dan beschouwd als indicatoren van kansengelijkheid dus meer brede brugklassen et cetera, et cetera.

[0:57:24] Mijn vraag is zit er eigenlijk wel voldoende prikkel en druk in het systeem om dat ook te gaan doen. Of is het teveel afhankelijk van de toevallige wens van schoolbesturen om wel of niet brede brugklassen aan te gaan bieden wel of niet dubbele adviezen te geven. Mijn gevoel zeg ik eerlijk is dat het allemaal veel te vrijblijvend is, gezien de mensen die de overheid zelf ook heeft

[0:57:49] gave.

[0:57:51] Ik zal hem eens reactie geven op de eerste vraag omdat die nogal refereert aan de discussie die we net hebben gehad.

[0:57:59] Ik denk zelf dat het

[0:58:02] het best mogelijk is om

[0:58:05] duurzaam te investeren in kwaliteit, inclusief basisvaardigheden. Als het ook echt een duurzaam programma is lange termijn programma niet gebonden aan subsidies, maar wezenlijke versterking van alle scholen werkend aan een lerende cultuur, alle scholen goed personeelsbeleid ook een verven als er te weinig personeel is en verder verdeling van het personeel over de sector en daar is nog wel heel erg veel aan te doen. Ook in de samenwerking tussen politiek en sector vergt ook moedige politieke keuzes om lange termijn te investeren en vervolgens is het aan de sociale partners, omdat via de arbeidsvoorwaarden

[0:58:43] ook ook verder te ondersteunen en te versterken.

[0:58:50] Haar goed reageren bij mijn tweede vraag jaren exclusief.

[0:58:57] Ik ben het met de van vermeende eens dat daar te weinig

[0:59:01] prikkel in het stelsel zitten, zouden we er goed over moeten nadenken. Dat is een combinatie van sowieso. De stelsel discussie voeren twee de prikkels in het systeem. Dus die zijnde de financiële prikkels zijn ingericht op concurrentie. Het kost heel veel inspanning om concurrentie te overwinnen. En daar kunnen we ook naar kijken hoe kun je samenwerking zou bevorderen dat ook die concurrentie meer wordt uitgeschakeld en er zit natuurlijk ook wel

[0:59:31] gewoon iets in de hele samenleving en we weten dat ouders m hun kinderen naar een categoraal vwo stuur het dan naar het vwo waren in waar het een vestiging is met het vmbo en soms moet ik ook zeggen zijn het gewoon hele kleine dingetjes en slordige dingetjes in de wetgeving. Ik bedoel ik stormende nog steeds zeg ik hiermee aan dat we vmbo mavo noemen.

[0:59:56] En eigenlijk niet zo helder maken dat het ook gewoon een vmbo is en dat is gewoon iets in wat de wet nog niet. En dus zijn. Het is ook gewoon een kwestie van als we dan aan het stelsel werken van zorgvuldige en precieze wetgeving.

[1:00:11] Oké. Ik denk dat er nog veel meer vragen zijn.

[1:00:14] We zijn heb ik zelf ook maar dan komen er weer andere gelegenheden voor. Dus ik moet terug de tijd helaas een einde maken aan deze

[1:00:22] gedachtewisseling. Veel dank voor de presentatie en we zien alweer uit naar de volgende. We hebben daar ook wel wat afspraken met elkaar over gemaakt dat die nog beter zal zijn. Dus veel succes met uw belangrijke werk en we gaan elkaar in andere verbanden ontmoette. Ik dank ook de belangstellenden op de publieke tribune. Mijn collega´s en onze onvolprezen ondersteuning.

[1:00:44] En ik wens u nog een fijne dag. Ik sluit de bijeenkomst.