Disclaimer: deze transcriptie is geautomatiseerd omgezet vanuit audio en dus geen officieel verslag. Om de transcripties verder te verbeteren wordt constant gewerkt aan optimalisatie van de techniek en het intrainen van namen, afkortingen en termen. Suggesties hiervoor kunnen worden gemaild naar info@1848.nl.

Hoorzitting over de hoge energieprijzen en de invoering van het prijsplafond

[0:00:01] Goedemorgen, hartelijk welkom bij de vaste kamercommissie voor economische zaken en klimaat hebben vanmorgen een hoorzitting over de hoge energieprijzen en de invoering van een prijsplafond hebben daarvoor drie gasten in ons midden en dat is mijn de ruiter, de heer tempelman en die becker hartelijk welkom net andersom. Maar wel heel hartelijk welkom. Ik weet dat veel van uw medewerkers, net als ook de ambtenaren bij ez k heel erg hard werken om alles voor elkaar te krijgen en daarvoor heb ik alle waardering als haar kamer dus dank alvast daarvoor ook een aantal kamerleden hier vandaag in ons midden aanwezige aantal hebben aangegeven of nog in de file te staan of dat het plotseling andere verplichtingen tussen zijn gekomen. Maar heel hartelijk welkom manier erkens van de vvd van der lee van groenlinks, de heer bauke van d zesenzestig en meneer thijssen van de pvda. Ik geef als eerste het woord aan mevrouw dekker ziet dat er goed uit

[0:00:59] dankuwel. Voorzitter, bedankt dat we hier mogen zijn om een toelichting te geven op het pakket aan maatregelen

[0:01:07] en onze visie over de stijgende energierekening juist het gezamenlijk zoeken naar oplossingen is relevanter dan ooit. Nu er vele huishoudens tegen de grens van energie, armoede aanhikken of dat werkelijk een energierekening niet meer kunnen betalen.

[0:01:23] Ik ben hier omdat ik mij oprecht zorgen maakt over de ontwikkelingen op de energiemarkt. De werkelijkheid is dat de vooruitzichten somber zijn

[0:01:32] de explosieve stijging van de inkoopprijs op de europese gasmarkt heeft geleid tot hogere consumentenprijzen.

[0:01:39] Het zal nog wel even onrustig blijven. Zoals het er nu naar uitziet, vrees ik dat een op de drie gezinnen binnen enkele maanden financieel in de knel komt door extreme stijging van de energieprijzen als er niets wordt gedaan.

[0:01:53] Dat betekent concreet tot tweeëndertig miljoen gezinnen het risico lopen en energie armoede terecht te komen, waarvan het vrijwel zeker is dat één miljoen huishoudens het hoofd niet meer boven water kunnen houden.

[0:02:06] De som schrijnende situaties bij huishoudens verschilt niet veel wat wij dagelijks op de werkvloer zien.

[0:02:12] Collega s helpen elke dag klanten die moeite hebben om hun maandelijkse verplichtingen te voldoen

[0:02:19] en stellen een termijn bedragen naar beneden bij om hun besteedbaar inkomen op peil te houden of andere financiële verplichtingen te voldoen.

[0:02:27] Dat komt erop neer dat het ene gat van het huishoudboekje wordt opgevangen met het andere gat.

[0:02:34] Iedereen moet bijspringen om de rampzalige effecten op huishoudens te beperken.

[0:02:39] Er zijn in de voorbije maanden verschillende voorstellen op tafel gekomen om mensen te helpen, zoals het doorzetten van de lumpsum van honderdnegentig euro per maand voor twintig, drieëntwintig of een vaste korting op kilowattuur of kuub prijs.

[0:02:54] Uiteindelijk is er door de overheid de keuze gemaakt om het prijsplafond zoals het nu wordt uitgevoerd, uitgever gewerkt in te voeren.

[0:03:03] De nederlandse leveranciers hebben zich voor honderd procent achter deze keuze geschaard,

[0:03:08] omdat het voor de bevoegde overheidsinstanties niet mogelijk was om deze regeling zelfstandig in te voeren, hebben de leveranciers een constructieve en proactieve rol opgenomen om de regeling te implementeren, samen met economische zaken, embryo en andere stakeholders.

[0:03:27] Graag wil ik benadrukken dat het prijsplafond hand in hand moet gaan met energiebesparing.

[0:03:33] Dit levert niet alleen een duurzame verlaging van de energierekening op, maar zorgt er ook voor dat ze zoveel mogelijk onder het plafond blijven.

[0:03:42] Samen moeten we ons ook voor deze energie besparing blijven inzetten.

[0:03:47] Wij zijn blij dat we vandaag de kans krijgen om onze rol als leveranciers en de regeling te verhelderen en de antwoorden op jullie relevante vragen te kunnen beantwoorden

[0:03:57] en we zijn het kabinet en zeker minister jet dankbaar voor de vruchtbare samenwerking van de afgelopen maanden dankuwel

[0:04:07] heel hartelijk dank. Dan gaan we nu naar de ruiter.

[0:04:12] Wilt u een microfoon aanzetten.

[0:04:15] Dank u. Voorzitter voor je uitnodiging. Ook wij zien natuurlijk dat steeds meer klanten moeite hebben

[0:04:21] de rekening te betalen of wat. Misschien wel meer. Zo is dat ze bang zijn dat dat in de toekomst gaat gebeuren en vindt het van groot belang dat we voor hen voorlichting komt en daarom ben ik ook graag hier omdat met met u te bespreken.

[0:04:34] Dit en eigenlijk al sinds september vorig jaar staan honderden medewerkers van green george, maar ook van andere leveranciers klanten te woord en we proberen stukje zekerheid te geven door vragen over de ontwikkelingen naar beste kunnen te beantwoorden.

[0:04:48] En zoals altijd helpen en ook met energiebesparing en het zelf opwekken van groene stroom.

[0:04:54] Ik wil u graag iets van inzicht geven in hoe de prijs tot stand komt in de markt. De huidige extreme prijs beweging, zowel in hoogte als uw volatiliteit is grotendeels ontstaan door internationale ontwikkelingen.

[0:05:06] Helaas is de verwachting van meerdere partijen dat de prijzen voorlopig relatief hoog gaan blijven. Dat blijkt ook uit het termijnprijzen voor de komende jaren,

[0:05:14] zoals u heeft gelezen in de position peper van energie. Nederland die wij eerder ter hand gesteld bepaalt de inkoopprijs van energie zoals die tot stand komt op de groothandelsmarkt voor het overgrote deel. De prijs voor de consument met ons verleden. Als gas winnend land is de nederlandse energievoorziening natuurlijk grotendeels afhankelijk van aardgas. Dat geldt niet alleen voor verwarming. Ook de elektriciteitsproductie komt voor meer dan vijftig procent van gascentrales gas heeft dus heel veel invloed op de prijs

[0:05:42] bij king joyce als leverancier van groene stroom hebben hier ook mee te maken, omdat ook de contracten met onze goede producenten gebaseerd zijn op deze marktprijzen.

[0:05:50] Gelukkig is het aandeel groene stroom op het totaal inmiddels aanzienlijk en neemt verder toe zou dit niet zou zijn geweest. Dan had de prijs voor de gehele markt nog veel hoger gelegen

[0:06:01] leveranciers hebben verschillende inkoop strategie en verschillende soorten contracten.

[0:06:05] Daardoor zijn er een leverings tarieven per leverancier ook verschillend en dat zorgt ervoor dat de markt concurrerend is

[0:06:11] voor een solide bedrijfsvoering wordt elektriciteit en gas vooraf ingekocht. Pas daarna kan het tarief wordt gecommuniceerd met de klant. Daarom is er altijd een zekere vertraging tussen de actuele, groothandelsprijs en de tarieven die de klant ziet

[0:06:23] het tarief is daarmee ook afhankelijk van de inkoop strategie die de leverancier voert

[0:06:43] de impact die leveranciers kunnen maken op het verlagen van de energierekening is daarmee dus zeer beperkt. Dit is ook de reden dat wij al sinds begin van dit jaar via energie nederland pro actief samenwerken met de overheid om samen voorlichting te bieden voor de acute en serieuze zorgen van onze klanten. Ditjaar eenentwintig, drieëntwintig

[0:07:00] voor de langere termijn is het goed mogelijk de prijzen hoog en voor het hielp blijven. Wij steunen daarom van hart het voornemen van het kabinet om in twintig, vierentwintig te kiezen voor een nog meer gerichte manier om de meest kwetsbare huishoudens te helpen

[0:07:14] geen george opgericht met het doel de energietransitie te versnellen, samen met onze klanten en lokale energiecorporaties. Inmiddels werken wij als leveranciers allemaal hard aan deze transitie. Want volgens ons is de enige structurele uitweg uit deze crisis het verder inzetten op energiebesparing, in combinatie met de transitie naar een duurzame energievoorziening hartelijk danken.

[0:07:35] Bedankt. Dan komen nu bij de tempelman van eneco.

[0:07:38] Dankuwel, voorzitter en goedemorgen. Allemaal.

[0:07:40] Misschien nog even een vraag. Zou uw microfoon uit willen doen hier de ruiter.

[0:07:45] U moet hem aan houden hoor.

[0:07:47] Ik begrijp het. Mijn buurman heeft problemen met de microfoon

[0:07:52] en ik ik wil eigenlijk beginnen met eigen wetten en groot te geven aan de woorden van koenders. Juist. Ik denk in deze crisis het zo belangrijk is dat we schouder aan schouder staan en dat we echt geconcentreerd die samenwerken met goede oplossingen te komen voor nederland en dan vooral voor de huishoudens die het het meest nodig hebben en ook de bedrijven vanochtend denk ik dat we weer de kans hebben om goed samen te werken. Ik ga niet herhalen wat mijn wat voor gesprek zou hebben gedekt. Maar ik wilde iets zeggen over over waar we staan en de prijsplafond regeling zelf.

[0:08:27] Er wordt op dit moment echt heel hard gewerkt aan de implementatie van van de prijsvraag om regelingen zoals deze bepaald is door de overheid en en we zijn echt zeker in staat om dit per één januari mogelijk te maken. We kunnen dit.

[0:08:43] Het is wel complex systemen moeten aangepast worden getest worden om ervoor te zorgen natuurlijk dat die tarieven de termijnbedrag in de facturen dat die ook allemaal kloppen voor alle typen contract. Dat is best heel complex. Maar de samenwerking met de overheidsinstanties is positief. Ik wilde wel benadrukken dat er op kritieke pad zitten. Dus we moeten nu niets grote veranderingen meer bidden. We moeten nu doorpakken en de implementatie realiseren.

[0:09:10] Nou in de gekozen opzet vragen wij als leverancier dan een subsidie aan die wij vervolgens een op een doorzetten naar de klant.

[0:09:20] Dit is de bel. Voor de start van de vergadering duurt een minuut. Dus ik zou dan niet door uw betoog willen laten heengaan. Dus ik schors heeft heel kort

[0:09:30] prima dankuwel voor een andere benadering voor de plenaire.

[0:10:19] Dankuwel. Voorzitter, waar was ik gebleven in de gekozen opzet vragen wij dus als leverancier subsidie aan die wij vervolgens een op een doorzetten naar de klant en ik wil benadrukken dat wij daarin fungeren, enkel als doorgeefluik en ook wij, en dan spreek ik namens alle bedrijven willen niet dat ook maar één euro subsidie van de servio achterblijft bij ons. Dat moet naar de klant.

[0:10:48] Bovendien zullen wij het prijsplafond meteen verwerken als korting in de termijn bedragen. Dus dat betekent dus ook dat de klant direct gaat merken in zijn portemonnee

[0:10:59] bij de inkoop van gas, elektriciteit en warmte op de handelsmarkten markten zijn gewoon hele grote bedragen gemoeid en dat geldt natuurlijk ook voor het voor de prijsplafond regeling. Het is daarom volstrekt helder dat transparantie en controle gewenst zijn. Dat willen wij ook graag.

[0:11:18] En dan is er heel begrijpelijk. De zorg over overwinst en het mag niet zo zijn dat energieleveranciers profiteren van het prijsplafond. Dat vinden wij ook over winsten moeten uitgesloten worden,

[0:11:32] kan ik u vertellen dat voor eneco de winst sinds de start van de crisis alleen maar enorm onder druk staat en dat wij juist minder verdienen aan de levering van gas en elektriciteit, en niet meer, maar dat sluit niet uit dat die transparantie en de controle gewaarborgd moet worden en overwinst uitgesloten moeten worden, en daarom is met de navo en met het ministerie een aantal maatregelen besproken en nu wil ik toch eventjes kort noemen.

[0:12:02] De rvs beoordeelt de subsidieaanvragen van leveranciers en controleert het rechtmatig gebruik daarvan. Dat zijn eerste. Daarnaast controleert de acm nu al structureel op de redelijkheid van contract prijzen in de markt in het kader van de vangnetregeling dus ook zonder prijsplafond mogen prijzen niet zomaar verhoogd worden

[0:12:25] en daarnaast een derde punt een onafhankelijke accountant controleert of de toegekende bedragen juist zijn en zorgt er ook voor dat eventueel eventueel teveel bedragen. Teveel betaalde bedragen ray ray pro actief teruggevorderd kunnen worden. Dus ook daar transparantie via de accountants en om nog meer transparantie te bieden, zijn wij ook bereid in gesprek met ethica over een aanvullende marge toets. Deze marge toets moet echter wel zorgvuldig worden vormgegeven en uitvoerbaar zijn en dat is dan ook weer heel complex, want de marges verschillen werd eerder ook al genoemd door het moment van inkoop het bedrijfsmodel van de leverancier en de risicoprofielen van specifieke contracten, waarbij het belangrijk is om te beseffen is echt een belangrijk punt dat de werkelijke kosten en dus ook de winstgevendheid van een contract. Pas bekend wordt na levering en niet op het moment dat het contract wordt afgesloten, want wij moeten immers ook het verbruik inschatten en we weten niet wanneer het licht aan of uit wordt gezet of de verwarming hoger of lager wordt gezet.

[0:13:36] Bovendien variëren de marges sterk van jaar tot jaar vanwege de veranderende marktomstandigheden die op dit moment uiterst volle tiel en onvoorspelbaar zijn.

[0:13:46] Het meest haalbare lijkt daarom om een marge toets achteraf te doen en dan voor de gehele klantenportefeuille

[0:13:54] en dat is denk ik ook de geest en de strekking van de zorgen geen winsten op klanten in crisistijd.

[0:14:03] Belangrijk is dat de vorm en werking van al deze instrumenten en dus ook de marge toets. Duidelijk is voor één januari,

[0:14:12] dan is voor iedereen alles duidelijk en ik zou ook willen vragen om hier op aan te dringen bij het kabinet. Laten we hierover duidelijkheid krijgen voor één januari.

[0:14:22] Tenslotte wil ik nogmaals benadrukken. We zijn voor goede samenwerking. Tussen samenwerking verloopt, ook positief zijn voor steun aan huishoudens die het heel hard nodig hebben en we werken graag aan de implementatie van het prijsplafond. We zijn er ook klaar voor als er nog twijfel over bestaat. We kunnen dit echt realiseren voor één januari als er geen grote wijzigingen komen.

[0:14:46] Rechter grote transparantie verklaarde aan transparantie en begrijpen het belang van goede controle, maar ook en dat is mijn laatste punt zonder al deze maatregelen zal eneco en ik neem aan dat dat ook geldt voor andere energiebedrijven

[0:15:01] gemotiveerd blijven om concurrerend te prijzen. Immers, de helft van onze klanten zal meer energie verbruiken dan het deel dat onder het prijsplafond zou vallen en net zoals wij gemotiveerd blijven om concurrerende prijzen blijven ook zeer gemotiveerd om te innoveren en te investeren in de energietransitie van nederland. Daarbij wilde ik het laten dankuwel.

[0:15:26] Hartelijk dank.

[0:15:27] Ik kijk even naar de leden. Het is een onderwerp. Dus ik zou misschien voor willen stellen dat u elkaar dat we vragen laten stellen door voelt collega erkens en eventueel doorvragen dan vervolgens doorgaan. Dan kunt u alle vragen hoop ik goed kwijt. Hier ergens. Ik geef graag het woord. Vvd.

[0:15:43] Voorzitter, dank voor uw aanwezigheid bij deze hoorzitting en de toelichting

[0:15:49] in het voorstel van het ministerie. Op dit moment wordt ervoor gekozen om in januari en februari de consumentenprijzen vergoeden en om vanaf één maart hopelijk met een zogeheten een redelijke marge te kunnen werken om dan vervolgens de inkoopkosten plus die mooie te vergoeden voor de leveranciers.

[0:16:26] Het probleem is volgens mij het vaststellen van die sector brede marge. De acm gaan we dadelijk spreken over dit onderwerp zullen we daarop doorgaan, maar ik wil graag twee

[0:16:36] alternatieven aan u voorleggen. Ik ben heel benieuwd hoe je iedereen kijkt. De eerste is met terugwerkende kracht de magie toepassen zou de overheid in januari februari gaan werken met voorschotten en dan zouden we op basis van die marge van een maagd had kunnen corrigeren aan de hand van de man die vastgesteld wordt. Dus hoe kijk je daar heen en de tweede zou zijn. Kun je niet werken met redelijke marges per bedrijf omdat ook uw organisatie, organisatiemodel natuurlijk ontzettend verschilt.

[0:17:03] Mevrouw becker van essent.

[0:17:05] Ja. Dankjewel. Voorzitter, laat ik beginnen met tweede vraag of er sprake kan zijn van het werken met redelijke marges. Ik denk dat dat ook is wat we heel graag doen dat we transparant willen zijn en ook zijn als het gaat over de totstandkoming van onze tarieven om vervolgens hoort daar wel een bepaalde marge bij gegeven. De volatiliteit in de markt waarmee we waarin men met elkaar zitten. Dus het het werken met redelijke marges is is wat we wat mij betreft ook op dit moment in de markt doen

[0:17:37] als hij het heeft over de tweede vraag. Als ik die openmaak beantwoorden. Voorzitter, dan is dat een hele complexe hem omdat wij zijn voor het toetsen van onze morse. Maar dat is wat anders dan het toepassen van de marge regulering zoals je net beschreef.

[0:17:55] Dus wij willen heel graag helder maken hoe zijn de zaken tot stand gekomen. Daar is de acm op dit moment ook toe in staat omdat via de vangnet regulering te doen dan is er helder voor onze prijzen tot stand zijn gekomen en is er ook inzicht in hoe het daadwerkelijk met inkoopprijzen en marechaussee werkt

[0:18:14] daar extra toetsen aan toevoegen die eigenlijk net ook door de tempelman zijn uitgelekt zijn wat ons betreft heel goed toepasbaar en daar zou wat mij betreft de oplossing gevonden moeten worden, omdat wij heel goed begrijpen dat er zorgen zijn vanuit de overheid vanuit de politiek op dat er geen overwinst te zijn of onredelijke marges gerealiseerd worden.

[0:18:38] Dankuwel.

[0:18:38] Geweldig bedankt. Dan is het woord aan die eruit en wil ik de tempelman en vraagt zijn microfoon uit te doen.

[0:18:46] Hartelijk dank. Jij. En ik sluipen naar mijn wat ik nog wel toevoegen. Voorzitter, is dat het voor ons van belang is dat er van het begin af aan eigenlijk een regeling staat voor de gehele periode en dat is niet alleen voor ons als bedrijven omdat we het belangrijk vinden om te weten waar we aan toe zijn.

[0:19:02] Maar dat is ook voor onze klanten van belang, omdat wij bijvoorbeeld jaarverbruik moeten gaan toerekenen over verschillende periodes. Dus ik drink ervan hardop aan dat als er een ander inzichten is dat er voor een gedeelte van de regeling iets anders zag er geld dat wel van begin af aan helder is en dat het in een subsidieregeling kan worden meegenomen.

[0:19:20] Dan krijg je tempelman.

[0:19:23] Ik zou vragen welk probleem proberen op te lossen is. Het gaat het voorzitter om het voorkomen van overwinst hebben denk ik net een heel aantal voorbeelden genoemd, inclusieve marge toets die heel effectief kunnen zijn in kan dat kan dat met terugwerkende kracht. Ik sluit me aan bij de ruiter is. Het is voor ons wel belangrijk dat over de hele periode een regeling geldt en dat we liever eigenlijk weten hoe dit gaat werken bij ingang van de van de prijs prijsplafond. De tweede per bedrijf is. Ik denk dat dat heel goed. Ze zijn om het per bedrijf te bekijken, want bedrijven zijn heel heel verschillend inkoop strategie inkoop momenten zijn anders contract types kunnen variëren. De profiel van de klanten service modellen kunnen variëren. Dus als je zegt ik wil eigenlijk zorgen dat er geen overwinst zijn en ik die marge toets dan op marges die in het verleden behaald zijn en je doet dat per bedrijf. Dat lijkt mij de juiste juiste aanpak.

[0:20:20] Heerkens,

[0:20:22] Voorzitter van de vervolgvraagje stelde. Ik vat dat maar op als bereidheid om doorheen te kijken. In ieder geval om per bedrijf misschien te kijken naar marseilles of met terugwerkende kracht met een toets.

[0:20:33] De vervolgvraag. Mevrouw beckett gaf aan hebben kunnen prima inzichtelijk maken hoe magisch tot stand zijn gekomen. Maar bent u dan van mening dat

[0:20:43] de tarieven die gevraagd worden om het prijsplafond en soortgelijke marge rechtvaardigen

[0:20:49] als de tarieven die u hanteert buiten het prijsplafond,

[0:20:54] Mevrouw becker

[0:20:56] dankuwel voor zijn huis

[0:20:58] en de heer tempelman die wil vast een microfoon uit

[0:21:01] gehecht aan de microfoon. Misschien is het goed om even een stapje terug te zetten in hoe stellen wij nou die tarieven vast voor onze klanten. Want daar is het overgrote gedeelte is eigenlijk de inkoop die wij doen voor gas en elektriciteit op de markt dat de zestig tot tachtig procent van uiteindelijk het verkoop tarief. Wat een klant bij ons kruipt.

[0:21:22] Daar hebben daarnaast ook te maken met belastingen energiebelasting de opslag duurzame energie, de btw. Dat dat is ook nog eens een keer twintig tot dertig procent van de prijs

[0:21:34] en dan hebben we nog een stukje netbeheer kosten vijf tot tien procent. En dan praat je over de kosten die wij moeten maken als energiebedrijf en een stukje marge wat inmiddels minder dan vijf procent is.

[0:21:45] Dus dat dat is eigenlijk de opbouw. Als we het hebben over de contract prijs, zoals we die op dit moment realiseer en dan even terug naar uw vragen als je me nog een keer zou willen halen. Meneer,

[0:21:57] Jazeker. En hij kan heel simpel vind ik er net zo veel winst materialiseren op de verkochten volumes onder het prijsplafond als buiten.

[0:22:05] Dat dat relateert eigenlijk aan de wijze waarop wij inkopen. Wij kopen eigenlijk in op basis van de profielen van onze klanten. De ene klant gebruikt veel gas en elektriciteit en de andere klanten minder en tellen we allemaal bij elkaar op en dat is de hoeveelheid, gas en elektriciteit die we inkopen

[0:22:23] en we kunnen dus niet. En die zin is is dat de prijs is. Ik kan en mag niet differentieren op basis van gebruik van klanten gebied waar ze wonen worden voor wat voor diversiteit in klanten kunnen zitten. Wij kopen één keer in en we reizen dus ook in één keer zoals het profiel is van de specifieke klant.

[0:22:46] Dit vind ik een hele lastige. Dus ik wou toch

[0:22:50] het rijtje af gaan. Tenzij collega´s nu zeggen van we willen heel graag dat de regering deze vragen stelt dan gaan we gewoon het rijtje af zou dus dan ga ik eerst nog even naar de heer de ruiter voor zijn antwoord op deze vraag.

[0:23:03] Hartelijk dank. Ja. Ik denk de de

[0:23:06] we hebben in nederland een goed functionerende energiemarkt. En als je kijkt naar de oplossing die vanuit de kamer is gekomen om de problemen die er op dit moment zijn en andy groter gaan worden voor veel huishoudens. Om de kosten te drukken. Dan is er gekozen voor een oplossing die past binnen dat commerciële speelveld en ik denk dat het van belang is om die commerciële spanning te houden.

[0:23:30] Dat betekent dat we geen onderscheid maken tussen de prijzen die onder de prijs onder het niveau van prijsplafonds zitten en daarboven omdat we van klanten van tevoren niet weten hoeveel ze gaan gebruiken en heel terecht mogen we geen onderscheid maken naar consumenten. En hoeveel hoeveel ze verbruiken.

[0:23:45] Wat je zult zien is dat als wij als onzin als onze inschatting. Inderdaad is dat het risico kleiner is omdat er voor een gedeelte m een subsidie wordt verstrekt door de overheid. Dan zal onze risico opslag, bijvoorbeeld voor het geheel kleiner worden. Dus dan zullen al die dan zullen de prijzen met zijn allen wat omlaag gaan en dat dat soort zaken zich typisch in de toetsing die op dit moment vanuit de vangnet regulering bestaat bij de acm.

[0:24:10] Je tempelman jij de enige die nog aan toe zou willen. Ik vind een hele logische gedachte. Ten eerste zich vandaag minder risico op die plek prijsplafond volumes dus ook minder marge.

[0:25:15] Dankuwel. Dan komen bij er volgende college wil ik vraag je timmermans een microfoon toen ik vraag dat even voor de duidelijkheid voor de mensen thuis, met name voor de mensen thuis. De microfoon is gekoppeld aan de camera. Dus dat maakt het gewoon lastig. Dus vandaar dat zit hier van der lee groenlinks.

[0:25:32] Dank u. Voorzitter, dank voor alle leidingen en trouwens ook voor de positie van energie.

[0:25:39] Nederland vragen over hem.

[0:25:42] Kijk we zijn al veertien maanden aan discussiëren over gerichte energie compensatie.

[0:25:48] Die zal duur zijn en we willen hem zo gericht mogelijk hebben, maar we kunnen constateren dat niemand bij de silver bullet is gekomen.

[0:25:55] Ik denk dat we nu zitten op een familie.

[0:25:58] De partij.

[0:25:59] Een schaduw in zijn gesprongen. Het geld voor een deel van de politiek voor de regering ook voor de oppositie voor energiebedrijven.

[0:26:06] Maar het is verre van ideaal nog kan ook niet. We hebben niet de tijd om de silver bullet van te maken. We willen ook geen paarden middelen inzetten prijzenwet ook dat

[0:26:18] misschien werken maar kost tijd en je weet niet hoe het uitpakt. Dus daarom wordt er ook een instrument gezocht binnen de markt.

[0:26:26] U geeft terecht aan de risico opslagen. Die kunnen beïnvloed worden door deze subsidie.

[0:26:31] Hoe groot is nou percentages in de kostenstructuur van de risico opslag. Ik zie in de brief van energiebeheer

[0:26:40] voor nederland solidair niet echt een getal aan het kan verschillen per bedrijf. Wat is het gemiddeld.

[0:26:47] En verder wordt er gezegd een sector bereden. Maar ze is

[0:26:52] nou is het onhaalbaar multi interpretabel betekent. Het is technisch haalbaar of het is gewoon onwenselijk

[0:27:01] en ik vermoed dat het meer in die laatste categorie zit omdat het ook een bepaalde marktverstoring kan veroorzaken, maar ik zou graag uitleg willen hebben wat voor u betekent onhaalbaar als het gaat om de sector brede muisje.

[0:27:15] En waarom een alternatief bijvoorbeeld een meisje die op een bepaalde methode is berekend,

[0:27:21] maar per bedrijf verschillend kan uitpakken. Waar bestaat dan zo methode uit.

[0:27:28] Mevrouw becker

[0:27:30] dankuwel. Voorzitter,

[0:27:33] de eerste vraag die aangaf over hoe ziet nou precies de risico opslag eruit zoals dat ook in de positie om peper is opgenomen. Ik denk wat goed is om even een beeld te krijgen. Waar hebben we het nou over als het gaat over risico opslag voor een deel is dat de inkoop van de elektriciteit en gas en vervolgens kopen wij dat in op een bepaald verwacht gebruik van klanten.

[0:27:58] Wat je ziet is dat wij inmiddels veel opwekken hebben via zonnepanelen via wint. Maar soms is die zonder niet. Terwijl wij hem eigenlijk wel nodig hebben. Dus zet het daar zit onbalans zoals ze dat noemen tussen het moment dat er daadwerkelijk elektriciteit beschikbaar is en ten aanzien van het gebruik. Soms willen wij de wasmachine aanzetten, terwijl de zonnepanelen op dat moment niet voldoende elektriciteit opwekken. Wat dat voor ons als energiebedrijf betekent is dat we extra zullen moeten inkopen op het laatste moment tegen extreem hoge prijzen dat inschatten is iets wat wij onder andere en die risico opslag en bezitten. Ik kan daar als u ziet want het varieert natuurlijk. Het varieert op de dag. Het varieert in de maand varieert gedurende het jaar. Dus ik vind het heel ingewikkeld om daar een exact percentages. Wat ik u vraag is aan toe te wijzen. Het enige wat ik u kan zeggen is dat het dus de hele tijd beweegt en dat wij er zo goed mogelijk aan werken om die opslag zo laag mogelijk te houden, zodat we in staat zijn om ook de contract prijs voor onze klanten zo laag mogelijk te houden.

[0:29:04] Dat is het antwoord op vraag één. Het antwoord op vraag twee.

[0:29:08] U geeft aan hoezo is het niet mogelijk om sector mars te bepalen of is het niet wenselijk om een sector marge te bepalen wat zo meteen ook de acm aan het woord komt over hun opvatting over die sector brede morse.

[0:29:23] Wat ik er vanuit onze sector over kan zeggen is dat wij verschillend georganiseerd zijn verschillend vanuit de organisatie heb je een compleet digitaal contact met je klanten of heb je een klantenservice waar mensen je ook te woord staan aan de telefoon. Hoe zijn je producten ontwikkelt. Hoe zit het met de risico opslag. Wat ik net zei koopje in over een halfjaar vooruit koopje in over drie maanden vooruit. We hebben gezien en dat ziet hij ook in de positie en peper. Hoe de ontwikkeling van de gasprijs zich de afgelopen maanden heeft ontwikkelen. Er zit soms een piek in zit soms een dal in de enige zekerheid die we hebben is dat we onzeker zijn over die prijsontwikkeling en dat maakt dat het ook heel ingewikkeld is maar heel graag meteen aan de acm omdat vanuit hun perspectief toe te lichten om een sector brede marge vast te stellen.

[0:30:16] Dankuwel voor ze u ook bedankt eruit.

[0:30:21] Bankvoorzitter. Ja ik heb. We hebben mijn baby in in nederland. Zoals ik net ook al zei, en sterk commerciële concurrerende markt en we gaven precies je peper aan dat uiterlijk van de van de consumentenprijs minder dan vijf procent besteedt, wordt aan de kosten van de leverancier, de risico opslag, de marge et cetera. Dat verschil niet alleen leverancier. Het verschil per contract is overigens ook nog eens concurrerend is het van belang is dat iets wat je niet zomaar met elkaar kunt delen, want het hangt af van je eigen inkoop strategie van de risico s die je bereid bent te nemen als als leverancier.

[0:30:56] Ik denk dat het van belang is dat om steeds weer te constateren dat die die markt. Hier is ervoor zorgt dat prijzen

[0:31:05] om neerwaartse druk staan omdat er altijd omdat klanten de mogelijkheid hebben om uit verschillende leveranciers te kiezen en dat zorgt ervoor dat wij in ons model moeten zorgen dat we de consumentenprijzen de wat meer risico opslag nodig hebben. De andere zal meer marge nodig hebben, bijvoorbeeld omdat die meer wil investeren in de versnelling van de van de energietransitie. Om die reden zullen de verschillende bedrijven verschillende behoeftes in een in een vergoeding. Maar uiteindelijk komt het tot komt bij mekaar in een marktprijs die niet teveel kan afwijken van elkaar. Dus ik denk dat we daar dat we moeten constateren dat juist hier ook weer de commerciële werking van de markt, inclusief de toets door de acm ervoor zorgde risico opslagen reëel blijven.

[0:31:49] Dankuwel gaan we naar de heer tempelman zou misschien een microfoon had willen doen hier eruit.

[0:33:24] Dan nog vervolgvraag en misschien ietsje korter dat ook alle leden

[0:33:29] vraag kunnen stellen.

[0:33:31] We nog even door want ik ben een beetje in verwarring. Want in de brief wordt gezegd. Zestig tot tachtig procent inkoopkosten daarbovenop risico opslagen en apart vijf procent kosten voor. Zo staat het in de brief voor de kosten die als leverancier maakt.

[0:33:49] Maar mijn vraag gaat even eigenlijk over

[0:33:53] het bepalen van die marge moet de formule waarmee je dat doet vooraf bekend zijn en hoe maak je zoiets heb nog geen antwoord op gekregen. Ik achteraf kun je ook doet kun je achteraf zeggen van ik vind dit redelijk. Maar als ik u goed begrijp wind. Wilt u vooraf helderheid hebben over met welke methode straks per bedrijf wordt bepaald welke muizen ritueel berekend wordt voordat.

[0:34:22] Mevrouw beckett.

[0:34:24] Ja wat wat we inderdaad heel belangrijk vinden. Voorzitter, is dat de vooraf helder is hoe de marge toets eruitziet. En als ik misschien even terug mag komen op inderdaad. De opbouw van de kosten. Er zit een verschil dat eerste gedeelte wat wat in de opbouw van de kosten zit gaat over de inkoop tussen schorsing kosten, inclusief risico opslag. Dat is de zestig tot tachtig procent en daar zit zit in bepaalde risico marsh op die heel erg wat de heer tempelman heeft toegelicht, afhankelijk is van verschillende klanten et cetera. De ontwikkelingen in de markt als het gaat over de morsen. Dan staat er in de positie en peper aangegeven dat de totale kosten voor ons als als bedrijven,

[0:35:09] inclusief de marge minder dan vijf procent is dus en de kosten voor ons als bedrijven zijn dus bijvoorbeeld onze callcenter afdeling bijvoorbeeld onze it afdeling. Dus eigenlijk gewoon de kosten van ons bedrijf. Zo is het opgebouwd. Dankuwel

[0:35:25] zijn er nog aanvullingen op.

[0:35:28] Dan gaan we naar de volgende vraag stellen. Bauke.

[0:35:32] Dankuwel. Voorzitter en dank dat u hier bent en ik hoor hoor uit uw introducties ook dat u zeer bereid bent om de schouders eronder te zetten, om toch een groot maatschappelijk probleem met het kabinet op te lossen. Mijn vraag ligt in het verlengde van de vragen die eerder gesteld zijn en ik ga ik ga net iets scherper neerzetten als als het kabinet komt met een een regeling voor m n redelijke marge per per bedrijf die wel lager ligt dan de marges die normaal gemaakt worden, omdat het risico in lager slager is gaat hij dat uitvoeren. Want ik uit uw inleidingen begrijp ik dat u zeer bereid bent om mee te helpen. Maar de vraag. Uiteindelijk is gaat hij daaraan meewerken. Of zegt u. Nee.

[0:36:25] Mevrouw becker essent

[0:36:28] dankuwel. Voorzitter, en daar zit een groot verschil tussen het maximeren van de marsen en het toetsen van de marsen. Waar wij ons achter kunnen scharen, is het toetsen van de marge.

[0:36:41] Dat is het simpele antwoord en op het moment dat er een maximum aan marge wordt gegeven, betekent dat instabiliteit voor ons als energiebedrijven,

[0:36:50] want we willen heel graag innoveren om uiteindelijk ook de energietransitie in nederland met elkaar vorm te geven in batterijen om juist zeg maar de risico opslag die onderdeel is van de prijs naar onze klanten te beperken.

[0:37:05] Eerder ruiter.

[0:37:08] Ik denk hier inderdaad die je wilt mijn juiste verschillende markt heel graag behouden en er zijn verschillende moderne martin heeft meer dna geïnvesteerde of of investeert continu in andere zaken dan concurrenten en dat kan ook betekenen dat een andere marshal nodig is. Daarom denk ik dat het van belang is om transparant zijn over hun marge toets. Dus hoe komt dan de marge tot stand per bedrijf. Maar dat is wat anders dan een maximum die denkt dat je daarmee bedrijven die bijvoorbeeld extra om om meer te investeren in transitie dat jullie tekort doet. Dus ik zou het zonde vinden.

[0:37:42] Tempelman microfoon hier de ruiter.

[0:37:46] Nu ruiken. Mijn dank voor de vraag mij voor als ik goed luister dan hoor ik van gool vindt het redelijk dat de marge op de cubs en de kilowattuur die onder prijzen vallen lager zou moeten zijn, omdat het risico lager is. Dan is de vraag en mij. Mijn vraag zijn welke risico´s zijn er lager?

[0:38:10] Want het is mij niet duidelijk dat de risico s lager zijn. Sterker nog, de kosten over het algemeen zijn heel hoog. De implementatie van het prijsplafond en de risico´s hebben heel duidelijk te maken

[0:38:20] heb, hebben heel duidelijk te maken natuurlijk met de markt omgeving. En als ik de marktomgeving kijken ook op het niveau van prijs platform in de historische context. Dan is het licht dat nog vele malen hoger.

[0:38:33] Bauke voor gevraagd.

[0:38:35] Dankuwel. Voorzitter, ik kan het toch niet helemaal volgen want het gaat om een regeling die een jaar gaat gelden. Dus beslissingen over innovaties zo die dit neem je over een veel langere termijn is volgens mij is dat niet het argument om te zeggen dit gaan we niet doen want mijn antwoord was gaat die daaraan meewerken of niet. En ik kreeg een heel helder antwoord, maar in ieder geval het argument. Daar ga ik niet in mee en ik het antwoord is me nog schuldig gebleven. Dus ik ben wel benieuwd wat het antwoord op concrete vragen.

[0:39:05] Was mevrouw beckett

[0:39:07] dankuwel. Voorzitter, ik denk wel wat belangrijk is waar we net met elkaar over sprake is. Hoe zijn daadwerkelijk die verkoopprijs en haar klanten opgebouwd. Er is een heel klein gedeelte wat we eerder zijn minder dan vijf procent onze kosten, inclusief de marge die erin zit. Dus wij maken niet grote winsten op het verkopen van gas en stroom aan onze klanten. Dat is de situatie waar we nu inzitten en ik snap ik snap heel goed dat er zorgen zijn dat wij dat ook niet naar de toekomst toe doen bij de implementatie van het plafond.

[0:39:42] Als u concrete vraag is bent u voor het vaststellen van de maximale marge is mijn antwoord. Nee daar ben ik niet voor de redenen waarom ik daar niet voor ben is dat hij dan iets doet in de mogelijkheden die wij als energiebedrijven hebben om daadwerkelijk te investeren in de toekomst is dat iets voor de lange termijn. Nee dat is iets van vandaag. Wij investeren in europa vijf miljard daadwerkelijk in voorzieningen als batterijen. We kunnen gas opslaan, maar we kunnen stroom niet opslaan. Als we dat wel kunnen opslaan. Dan doen we echt iets aan die verkoopprijs naar klanten en dat is

[0:40:19] toekomstige duurzame oplossingen zoeken we heel graag de ruimte voor dat we dat kunnen blijven doen zoals we dat gedaan hebben.

[0:40:27] Dankzij de ruiter.

[0:40:29] Ik heb hier niets aan toe te voegen,

[0:40:32] Tempelman.

[0:40:34] Ik ben nog steeds benieuwd of ik nou de vraag wanneer bauke goed hebt begrepen want het impliceert dat lage risico hebben op de prijs plafond door de implantatie. Maar ik ben nog steeds op zoek naar waar die risico s dan zo veel lager zouden liggen.

[0:40:46] Ik heb ook d zesenzestig.

[0:40:49] Goed. Voorzitter, onder de als je onder het prijsplafond blijft betaalt de overheid het verschil. En daar komt een grotere een lager risico s voor wat erboven

[0:41:00] het prijsplafond gebeurd. Dat is weer anders. Maar onder het ijs waarvan hebben jullie wel degelijk een lager risico en daarvoor kun je toch. We hebben elkaar vaststellen dat en hoe hoog dat weten we niet. Maar de marges redelijkerwijs lager moeten liggen.

[0:41:16] Tempelman.

[0:41:17] Hij denkt dat de marge toets. Zoals u wordt voorgesteld. En nu besproken wordt, is dat heel duidelijk kijken naar god hoe vrouwen zich de marges in historische context en ik wil benadrukken dat het prijsniveau van het prijsplafond nog steeds veel hoger ligt dan de prijzen in historische context. We praten groothandelsprijzen. Ook als jullie zo vertalen naar het prijsplafond dat hij nog steeds over het prijsniveau in de markt wat meer dan twee keer zo hoog ligt.

[0:41:42] Meneer thijssen, pvda,

[0:41:45] voorzitter en dank voor uw komst en de briefing die u geeft toch proberen want er werd net ook gezegd laten we naar achteraf doen.

[0:41:52] Misschien is dat dan een goede oplossing. Dan kunnen de energiebedrijven laten zien. Dit hebben betaald voor het gas hebben we verkocht aan de klanten onder het plafond. Dit hebben we ervoor gekregen, want dit waren onze tarieven acm houdt in de gaten of dat het prijsplafond maakt niet uit wat de tarieven zijn prijs plafond. Dus er kan een account kijken naar wat waren jullie kwijt en hebben jullie binnengekregen. Het verschil vergoeden met nul marge zou ik zeggen want er zit ook geen risico. En natuurlijk de vijf procent eigen kosten voor het eigen bedrijf voor de klantenservice

[0:42:21] dat dat moet gewoon gedraaid worden. Maar

[0:42:25] dat daar gaan de miljarden die inkoop van dat gas. Dus we kunnen toch gewoon achteraf per maand bepalen. Dit hebben jullie bepaald.

[0:42:33] Dit hebben jullie binnengekregen. Het verschil past overheid bij

[0:42:36] beck. Mevrouw becker. Sorry

[0:42:38] dankuwel. Voorzitter en laten we het proberen even praktisch te maken. Stel dat een maandbedrag vierhonderd euro is vandaag de dag.

[0:42:47] Stel je implementeert het prijsplafond. En dan is het straks tweehonderdvijftig euro. Wat wij vragen aan de overheid is de subsidie voor de honderdvijftig euro verschil.

[0:42:57] Wat wij zien vandaag de dag is dat de helft van onze klanten niet om het prijsplafond komt. Dus die blijft daarboven

[0:43:05] dus in dat gedeelte betalen ze dus niet betalen. Dus het extra stukje boven het plafond zit

[0:43:12] dat gedeelte. Maar de helft van de klanten. Daar speelt dat een rol is het essentieel dat wij met elkaar een prijs blijven aanbieden aan de klanten dat ze bij ons blijven. Want op het moment dat alle klanten weggaan en ik een extreem hoge prijs neer zou zetten. Heb ik wel gas en stroom voor deze klant ingekocht. Maar is hij er niet en zit ik met de risico´s. En deze risico s. Die moeten we met elkaar kunnen afdekken en dat betekent dat er iets moet overblijven wat uiteindelijk leidt tot een duurzaam bedrijf kan blijven realiseren en ook voor de toekomst gas en stroom kan blijven bieden aan klanten.

[0:43:48] Dat is waar we mee te maken hebben

[0:43:51] vooruit.

[0:43:52] Het is denk ik goed dat er wordt doorgevraagd hielp want daardoor begrijpen volg mij waar de onduidelijkheid zit. Kijk die dat risico en ik snap heel goed dat er wordt gekeken. Het risico dat wordt opgevangen voor de energiebedrijven dan hij bedoelt is wat anders voor de consument zit er een heel groot goed in wat die die heeft straks veel meer zekerheid over wat die maximaal aan zijn stroom en gas gaat betalen

[0:44:11] voor energiebedrijven neemt met name het het risico af op dubieuze debiteuren of het niet betalen door door consumenten. Maar dat is maar een heel klein stukje om u een idee te geven.

[0:44:22] Wij hebben dit jaar bij onze klanten.

[0:44:26] We hebben het bij drie op de tien duizend klanten moeten wij het contract verbreken. Dus dat dat omdat er omdat er sprake is van van wanbetaling en dat is ook voor een heel groot gedeelte zijn dat mensen die bijvoorbeeld al leegstand hebben huishoudens heel vaak zijn dat nog zaken die een andere reden hebben dan het niet meer kunnen betalen.

[0:44:46] Dat zal zeker gaan toenemen. Maar dat is het risico dat mijn naam wordt afgedekt omdat de o naar de energiebedrijven het risico dat door mevrouw becker net werd genoemd over wij kopen in. We weten niet van tevoren precies hoeveel die klant gaat gebruiken. Want als het kouder wordt, zal die meer gaan gebruiken als het warmer wordt, zal die minder gaan gebruiken en wij moeten dat tegen de dan geldende prijs die we op dat moment niet kennen of de spotprijs gaan op de sportmarkt gaan gaan verkopen. Die risico s blijven allemaal gewoon de markt. Het is niet zo dat voor het gele stuk onder de prijsplafond voor ons de risico´s zijn, zijn overgenomen door de overheid.

[0:45:19] Tempelman.

[0:45:20] Ik heb veel sympathie voor de gedachten van heer james. Want die

[0:45:26] het is heel logische me redenatie die u op tafel ligt. Maar ik wil toch eventjes benadrukken dat ik ook in de inleiding heb is het gaat die we gaan eigenlijk een doorgeefluik. Dus je moet zich voorstellen dat vanuit ons perspectief er gewone prijzen zijn. Een deel daarvan wordt vergoed geven honderd procent door de klant blijft niks van ons hangen en vervolgens manager wilde gaan we om met de risico s zoals met ieder ander contract risico´s bepalen. En dat is precies zoals de heer de ruiter zegt dat heb je nog steeds te maken met wat is de daadwerkelijke afname versus de inschatting die we hebben gemaakt en alle risico s die daarbij horen wat u ook suggereert is om het dan achteraf te bepalen. En als je in daad zegt gooi ik wil uiteindelijk overwinst te voorkomen en ik kijk naar de totale consumenten bestand van hun bedrijven en hoeveel winstgevendheid aan zit. Ja dat zou wel kunnen. En dat is ook de richting waarin we denken dat ze marge toetsen zou moeten bewegen.

[0:46:22] Vervolgvraagje thuis en ik wil graag dat alle leden nog aan het woord komen want elf uur stoppen met deze sessie. Dus iedereen de vraag of iets korter geformeerd kan wordt het ijs

[0:46:32] meteen tempelman. Waarom komt dat niet uit een gesprek met een k. Want dan lijken we eruit zijn of niet.

[0:46:37] Tempel.

[0:46:39] Op dit moment zijn deze energie. Nederland en daar zitten ook representatie van energiebedrijven zijn daarover in gesprek met een sitka. Wij hopen ook dat we die marsh toets regeling voor één januari gewoon duidelijk kunnen krijgen. Voor iedereen hebben we dit soort verduidelijkingen niet meer nodig. En zoals ik in de inleiding zei ik moedig u aan om daar ook het kabinet aan te moedigen om te zorgen dat die marshal toets regeling duidelijk wordt op korte termijn.

[0:47:06] Gaan we naar hier dassen van voelt?

[0:47:09] Voorzitter, kijk, de acm heeft aangegeven van een redelijke marge moeilijk te kunnen bepalen en de energie leveranciers geeft vandaag aan dat ze zich transparantie achter staan en dat

[0:47:21] toekomstige grote overwinning dat hij terug kunnen worden gehaald door de overheid.

[0:47:25] Als ik het goed begrijp, vraag ik me wel af van wat zijn de kosten die de leveranciers nu extra verwachten te maken ook met de invoering van prijsplafond.

[0:47:36] Mevrouw becker

[0:47:38] dankuwel. Op dit moment worden we overstelpt door heel veel vragen van klanten. Dus je ziet dat als ik bij mijn collega´s van klantenservice langsga. Heel veel druk op dit moment onder de vragen over hoe zit het met de honderdnegentig euro. Maar dat gaat goed want dat zijn we inmiddels aan het implementeren. We zijn er met elkaar in geslaagd om dat op tijd te realiseren. We willen ook graag op tijd het prijsplafond implementeren. Maar daar kunnen we nu onze klanten nog heel moeilijk over informeren. Dus daar zit druk op onze organisatie de collega´s. Omdat elke dag voor elkaar te krijgen. Maar dat doen we met veel plezier en daarnaast moeten we behoorlijk wat verandering in onze ideeën en facturatie systemen doorvoeren om daadwerkelijk deze korting door te kunnen geven aan onze klanten

[0:48:25] dankuwel meneer de ruiter.

[0:48:28] Ik ga heel even terug in de tijd hebben hier in de zomer al over gesproken met het ministerie hebben ook steeds aangegeven dat de voorkeur zou hebben hun inkomens gerichte aanpak

[0:48:38] voor mensen die dus dan dan bereik je echt de mensen die dit krapst hebben maar dat bleek niet uitvoerbaar door de belastingdienst. En toen zijn we gaan kijken, kunnen we wat kunnen wij dan samen doen naar zich vanuit de kamer? Het idee gekomen van een prijsplafond zijn we van harte mee aan de slag gegaan omdat wij het belangrijk vinden dat onze klanten inderdaad de zekerheid hebben dat die rekening niet uit de pan gaat gaat lopen uit de pan rijzen. De kosten die we hebben inderdaad die bestaan aan de aan de ene kant aan de extra extra mensen die nu bij ons aan de telefoon zijn om onze klant van informatie te voorzien en vooral ook om ze te helpen met advies om de rekening toch nog verder te drukken. Het is gewoon het het verbruik naar beneden te krijgen. Overigens maar dan praat ik voor king george. Wij bieden ook klanten bij ons die echt in de problemen komen concreet producten aan om onder die rekening naar beneden te brengen,

[0:49:26] maar er is natuurlijk ook een grote investering in onze systemen, want dit is zijn allemaal deze hele prijs. Pensioenregeling is anders dan onze systemen. Normaal gesproken ingericht zijn, omdat wij niet ergens halverwege hun knip zetten. Normaal gesproken in de hoeveelheid energie die we leveren.

[0:49:40] Dus dit is echt een hele forse inspanning kan niet precies vertellen hoeveel hoeveel het is maar hier. Je moet denken dat er gewoon echt een hele grote set it ers aan de slag is om dit te implementeren.

[0:49:51] Toch aanvullingen.

[0:49:53] Ik wil alleen maar zeggen. Ik denk dat dit het moment is in crisistijd om veel liefde voor je klanten te tonen. En wij kregen zo n zes tot zevenduizend klantcontacten per dag. Dus we zijn enorm aan het opschalen om te proberen iedereen zo goed mogelijk te woord te staan. Heel veel van die vragen gaan ook over de maatregelen die vanuit de overheid worden getroffen. Dus een beetje moeilijk om daar direct getal aan te hangen, maar kosten zijn significante. Maar we doen dat graag willen natuurlijk. Er zijn voor voor onze klanten en ook wat eerder wordt aangegeven. Niet te onderschatten, zijn de ict kosten. Want die systemen die aanpassing die systemen zijn zijn zeer complex.

[0:50:25] Vroeger, hier,

[0:50:27] De andere vraag. Voorzitter, want gisteren we in het nrc een artikel met maarten pieter schinkel en hij gaf aan dat uit onderzoek blijkt dat als energieleveranciers weten dat een vergoeding krijgen gebaseerd op marktprijs dat ze strategisch gedrag gaan vertonen waardoor automatisch de prijzen worden verhoogd en ik was benieuwd hoe dat voorkomen kan worden.

[0:50:48] Mevrouw becker

[0:50:50] dankuwel. Ja. Ik denk dat hier die marge toets. Een hele belangrijke is dat dat er helder getoetst wordt. Hoe komen daadwerkelijk de prijzen tot stand. Vandaag de dag hebben we ook de toetsing van de acm op onze prijzen. En wat ik ook aangaf is dat nog steeds vijftig procent van onze klanten vallen niet onder het plafond en die zijn dus ook marco kunnen ook een overstap maken naar de concurrent

[0:51:14] om een ander tarief te krijgen. Als wij dit op een andere manier zou de prijzen dan de concurrentie, dus er is nog steeds een stevige marktwerking aanwezig.

[0:51:23] De ruiter.

[0:51:25] Ik ken het artikel niet. Maar de hele korte samenvatting geeft ik herken dat gedrag niet in ieder geval.

[0:51:31] Je hebt man.

[0:51:32] Ik heb het artikel gelezen. Ik vond het opvallend, want dit is absoluut niet in mijn belang om nu korte termijn opportunistisch prijzen te gaan verhogen en daarmee langer termijn de positie te schaden. Je wilt gewoon concurrerend zijn in de markt en blijven maar ik begrijp wel heel goed. De de vraag naar controle en transparantie en ik denk dat we daar verschillende instrumenten voor hebben die we besproken hebben vanochtend.

[0:51:56] Geen whisky,

[0:51:57] voorzitter, energiebedrijf en ook voor uw inspanningen. Ze verrichten een hele grote taak. Deze positieve opmerkingen geven dan vervolgens de ruimte voor twee kritische vragen

[0:52:11] de eerste is de consument kan natuurlijk toch volgens gevoel geen kant uit modelcontract model prijzen nog vaak grotere hoger dan de variabele prijzen en winsten en winstmarges zijn deels boekhoudkundige begrippen

[0:52:25] en dan in in herinnering roep het wat eerder werd gezegd dat toch zestig tot tachtig procent van de prijs van de verkoopprijs wordt bepaald door de inkoopprijs. Waarom dan niet

[0:52:36] kiezen

[0:52:37] voor het werken met inkoopprijzen plus een machine

[0:52:41] plus een opslag.

[0:52:42] Dat is dan toch de meest harde en objectieve methode om tot een vergoeding aan de energiebedrijf te komen. De eerste vraag,

[0:52:51] mevrouw becker

[0:52:56] dankuwel. Voorzitter, ik denk dat uiteindelijk zeg maar zijn we er allemaal bij gebaat dat we dat we hem iets doen aan de huishoudens waar nu het prijsplafond voor hem in werking wordt gesteld en aan de andere kant nog steeds die een redelijke prijs blijven geven voor voor de levering van elektriciteit en gas en uiteindelijk moet je natuurlijk wel met elkaar een bedrijf kunnen blijven runnen, niet alleen voor het jaar van het prijsplafond, maar ook voor de toekomst en er zitten meerdere kosten en dan hebben we het eerder over gehad. Dan kunnen we dat ook in positie en peper helder uitgelegd op het moment dat wij kunnen investeren in oplossingen die de risico opslagen. Wat ik net zei over onbalans bijvoorbeeld kunnen verminderen, dan helpen we een structurele oplossing en daar zou ik heel graag de ruimte houden om dat te kunnen blijven doen.

[0:53:49] Eerder uitte.

[0:53:51] Misschien een aanvulling zou ik ook een praktische kant willen we toelichtende de regeling zoals of de implementatie van het prijsplafonds. Als we de afgelopen maanden hebben ontwikkeld tot stand gekomen in een samenwerking

[0:54:05] tussen de overheid en bedrijven

[0:54:09] en we hebben een keuze gemaakt voor iets wat wat te implementeren zou zijn voor één januari en ik denk dat dat ik vind dat zelf wel een heel belangrijk want

[0:54:19] ik vind het goed om alle zorgen te horen. Mijn zorgen als ik nu de verschillende richtingen gehoor is dat er straks nog allerlei veranderingen zouden komen, waardoor straks de consument vanaf één januari niet kan rekenen op prijs bevonden. Dat zou ik zonder vinden. Dus.

[0:54:34] Vrouw.

[0:54:37] Ja maar ik commentaar voorzien buiten de microfoon om dat doen we niet in dat met elkaar afgesproken.

[0:54:44] Ik zal alles op alles. Ik zal alles op alles zetten om te zorgen dat het prijsplafond kan worden geimplementeerd per één januari en daar zijn we met volle stoom op een koersen bij als energiebedrijven in samenwerking met de ministeries. Dus ik hoop van harte dat we die koers ook zo kunnen verblijven doorzetten.

[0:55:02] Je tempelman.

[0:55:04] Ik begrijp de vraag is natuurlijk eerder opgekomen als als een

[0:55:09] als je als je wakker bent en je koopt al je producten in je gaan je energie je arbeid je winkel uur heb je duidelijkheid over al je kosten lig je daar marge bovenop en dat is dan de prijs en dat is ook de gedachte probleem is in in onze wereld van energie is dat jullie geen zekerheid hebt over je inkoopprijs. Je neemt hun positie in op de markt op de markt en dan weet je vervolgens niet op jouw inschatting van afname ook daadwerkelijk overeenkomt met het met de daadwerkelijke afname. Want je weet niet hoe de temperatuursverschillen zijn of de zon schijnt of de wind waait wanneer het licht aangaat wanneer de verwarming op en neer gaat en dat is, maakt het extra complex waardoor je de marge eigenlijk pas achteraf kan bepalen. Die varieert dan ook weer per individueel contract. Dus daarom blijven terugkomen als dit

[0:55:58] de zorg zit in over winsten. Dan kan je dat het beste achteraf adresseren voor de gehele voor het gehele klanten bestand.

[0:56:07] Dankuwel vervolgvraag. Kort van die mensen dat mevrouw leidt.

[0:56:10] Voorzitter, dank voor deze reactie. Laatste anders heel helder. Maar als de ingenomen posities transparant kunnen worden gemaakt naar viool of degene die dat dan toetst of de acm dan lijkt mij toch nog steeds de gedachte geen gekke van inkoopprijs plus opslag. Maar dan gaan vanmiddag in het politieke debat over hebben. Mijn tweede vraag

[0:56:32] is meer van de klanten die dreigen buiten de boot te vallen of waar het heel moeilijk is om te bereiken met het prijsplafond en de grootste groep. Daarbij zijn dit blok aansluiting, het blokverwarming en mijn eenvoudige vraag is eigenlijk van is door aedes de vereniging eigen huis. Et cetera en vrij eenvoudig voorstel op de mat gelegd.

[0:56:53] En waarom

[0:56:55] kunnen de energiebedrijven willen de energiebedrijven dit eenvoudigweg niet uitvoeren.

[0:57:00] Ik zeg er misschien wat scherp. Maar dat ze mij vragen,

[0:57:02] mevrouw becker.

[0:57:05] Wij willen heel graag iets uitvoeren als we weten wie daadwerkelijk de klanten zijn die termen die in het gebouw wonen waar de blokverwarming aan de orde is. Dus op het moment dat we dat helder hebben om wie het gaat doen wij heel graag.

[0:57:18] Dank heer de ruiter.

[0:57:22] Ik sluit me daarbij aan. Wij hebben geen zicht op wat er achter het blok zal ik maar eventjes zeggen gebeurt. Dus wij kunnen er niet uit hoe we hebben daar geen rechtstreeks klant contact dus ja ik vind het een veilige route die er nu wordt gekozen. Om dit met de belastingdienst uit te voeren. Maar als een goede oplossing zou zijn, dan zouden graag uitvoeren, maar ik zie dat niet op deze korte termijn gebeuren.

[0:57:44] Tempelman.

[0:57:46] Ik sluit me eraan. We willen dat ook heel graag. Maar we weten niet hoe we het zouden moeten doen. Dus als haar suggesties voor zijn, zijn we staan hier helemaal open.

[0:57:54] Dank komen bij mevrouw leijten van de sp.

[0:57:58] Voorzitter, ik zou graag willen weten dat als de kamer nog iets veranderd aan de regeling of u dan toch de regeling gaat

[0:58:03] de uitvoeren.

[0:58:05] Mevrouw becker.

[0:58:09] Dat ligt aan de aanpassingen. Maar wat volgens mij belangrijk is dat wat wij steeds met elkaar zeggen is dat we heel graag voor één januari helderheid willen over de regeling, zodat we hem ook daadwerkelijk kunnen uitvoeren en daadwerkelijk de communicatie naar klanten kunnen forum geven. Dus hoe eerder we weten hoe het zit, hoe beter het is.

[0:58:29] Dank je eruit.

[0:58:31] Er zit een groot verschil in wat de wijzigingen zijn en wat de de grote bottleneck zit in de ideeën inpassing. Dus als er nog in de uitvoering van de regeling richting klanten iets zou moeten veranderen. Dan wordt het heel krap

[0:58:44] als er in dat voelt nog een afspraak over de toets zou worden gemaakt. Dat zou dan voor voor half december voor het reces denken van de kamer duidelijk moeten zijn.

[0:58:53] Je tempelman.

[0:58:56] Ja, wij zijn enorm blij met de steun die de overheid gaat bieden aan de huishoudens die het hard nodig hebben en we en we zijn er klaar voor. En we hebben keihard gewerkt en we kunnen dit op tijd implementeren. Dus ja, natuurlijk kunnen we praten over over wijzigingen. Mijn grote wijzigingen die zouden leiden tot een situatie waarin de steun kunnen bieden. Dat zijn natuurlijk heel spijtig zijn.

[0:59:20] Mevrouw leijten, sp.

[0:59:22] Voorzitter,

[0:59:24] het is geen politiek debat. Maar hier wordt wel politiek bedreven en dat ziet hij als voorzitter natuurlijk ook. Ik vind het best wel spijtig, dat we niet gewoon een jaar krijgen omdat uiteindelijk de kamer toch ook het hoogste gezag is. Ik ga een vraag stellen en ik wil een duidelijk antwoord krijg. In hoeverre is de energie het energie plafond zoals het nu is en de financiering vooraf toch een mate van liquiditeitssteun die u nodig heeft.

[0:59:53] Of kan er ook gedeclareerd worden? Achteraf?

[0:59:57] Mevrouw becker

[1:00:01] kan ik een antwoord geven. Wij vragen niet om steun.

[1:00:05] Dat is niet hoe de regeling op dit moment is ingericht en ook niet wat onze vraag is wat we vragen is helder uit wat we moeten implementeren en daar dat relateert aan uw vorige vragen en wij willen heel graag de subsidie één op één doorgeven aan onze klanten

[1:00:25] hier de ruiter.

[1:00:27] Dank u, mevrouw leidt. Het was niet mijn. Het was u interpreteert als een politiek antwoord voor mij ben je een heel praktische antwoord te geven, namelijk wat is er mogelijk per per één januari om voor onze klanten uit te voeren

[1:00:39] met betrekking tot het tweede. Het is inderdaad nodig om die vinden om de financiering op dezelfde tijd te krijgen dat hij dat normaal gesproken van onze klanten zouden krijgen.

[1:00:52] Die tempelman.

[1:00:54] Ik heb hier verder niets aan toe te voegen. Dankuwel.

[1:00:57] Dan komen hiermee aan het eind van dit eerste blok over het prijs plafond. Heel hartelijk dank aan onze gasten dat zij hier vandaag aanwezig waren en dat zij met hun mensen proberen om voor onze inwoners ook de goede dingen op tijd te kunnen regelen met de wensen van de kamer ook voor de vragenstellers. Dan gaan we even kort schorsen, zodat we de volgende gasten kunnen uitnodigen aan tafel.

[1:13:40] Maar dat de concurrentie weer kan gaan werken. Dus we willen in beeld brengen welke tarieven worden in rekening gebracht voor nieuwe contracten op modelcontracten, in ieder geval voor de tien grootste leveranciers. We willen inzichtelijk maken hoe veel wordt overgestapt. We willen inzichtelijk maken onder marge en binnen bepaalde marges. Wat de marktaandelen zijn, zodat die markt en die concurrentie

[1:14:07] vera

[1:14:08] beter kan gaan werken.

[1:14:09] Dankuwel vervolgvraagje.

[1:14:12] Dank u, voorzitter en de vervolgvraag gaat over het vaststellen van een redelijk marge voor een prijsplafond begreep ook in een brief aan de kamer geleverd is dat

[1:14:22] dat lastig is om een marktbreed redelijk marge vast te stellen als ik tussen de regels door lees ook een beetje aan als het is deels een politiek besluit. Hoe hoog is en marge gaat leggen omdat er bepaalde risico s bij komen kijken.

[1:14:37] Ik hoorde je praten over die vangnet regeling die per leverancier heeft. Dus is het wel mogelijk om vrij snel

[1:14:45] een redelijke marge vast te stellen per leverancier in plaats van sectorbreed.

[1:14:52] Wat ons door het ministerie van ez k was gevraagd is, kan je op objectieve feitelijke gewonden hun uniformen marge vaststellen voor zestig leveranciers.

[1:15:05] Met die vraag zijn wij serieus aan de slag gegaan. We hebben verschillende

[1:15:11] type van die normen bekeken. Maar om eigenlijk bij het belangrijkste beginnen. Hoe doen wij dat normaal. Daar kijken wij naar de gemiddelde historische kosten van vergelijkbare bedrijven en dan heb je soort punch mark en daar bepalen we zo norm op

[1:15:28] en in die zin zitten eigenlijk twee problemen.

[1:15:33] De marktomstandigheden zijn zo veranderd dat die historische kosten in onze visie onvoldoende betrouwbaar en onvoldoende relevant zijn. Sommige kosten zijn evident veel hoger. Andere kosten zijn ook lager en zeker met het prijsplafond hogere inkoopkosten maar bijvoorbeeld met voorschotten straks op dat stukje minder risico.

[1:15:58] Ze lijken niet erg veel kosten meer te maken voor werving dus op heel veel verschillende van die punten zijn die historische kosten onvoldoende representatief

[1:16:08] en vergelijkbare bedrijven.

[1:16:11] We hebben zestig leveranciers ongekend veel in europa en dat zijn echt heel verschillende bedrijven verschillend qua omvang qua strategie qua inkoop qua ben je wel of niet. Verticaal geïntegreerd. Dus daar zitten grote verschillen. Dus op die twee punten zagen wij grote complexiteit.

[1:16:36] En dan zijn we nog eens slagje verder de diepte ingegaan.

[1:16:41] Een bruto marge vaststellen een bruto marge vaststellen.

[1:16:47] Het is niet dat het niet kan.

[1:16:50] Maar het heeft grote risico s op over en onder compensatie gegeven die grote verschillen tussen die bedrijven

[1:16:59] onder compensatie

[1:17:01] heeft risico s voor de stabiliteit van de leveranciers overcompensatie. Ik begrijp heel goed dat u dat niet wil.

[1:17:12] Dus daag. De vraag kan het niet. Nou uiteindelijk kan alles dat ze ook de laatste zin die in onze brief staat. Maar heeft volgens de risico´s

[1:17:26] gegeven. Het feit dat die historische feiten niet representatief zijn. De energiebedrijven slecht vergelijkbaar wij vanwege het feit dat het een geliberaliseerde markt is met commerciële bedrijven. Niet deze mate van gedetailleerde gegevens van zestig leveranciers in huis hebben,

[1:17:49] kunnen wij dat een hiervan niet leveren. In eerste instantie was ons drie weken gevraagd. Naderhand was gezegd gevraagd kunt u dat gemaximeerd in drie maanden en daar hebben wij moeten constateren dat

[1:18:01] niet komt.

[1:18:07] Ik had nog de vragen bij het einde van als het niet kan voor de sector die brutomarge. Ik heb de brief gelezen dus toelichting maakt, kan het dan bij leverancier vastgesteld worden dat je dan niet dat de zoeken hebt op overwinst of juist te weinig compensatie en risico voor de stabiliteit van leverancier.

[1:18:23] Heel kort want dan geef ik het door aan onze collega. We hebben ook gekeken naar die vangnet marge. Maar die vangnet marge is niet per leverancier maar is

[1:18:35] tarief

[1:18:36] dan kom je bij. Wij hebben zevenentwintigduizend tarieven per jaar.

[1:18:44] De vangnet marge en martijn heeft uitgelegd is een heel ander ding. Laat ik het zomaar formuleren. Die kijkt naar de redelijkheid van de tarieven voor een tarief voor een product en niet naar de totale onderneming zomaar te zeggen. Dus daar maakt dat maakt het ingewikkeld en het is in die zin ook niet een keiharde norm vooraf. Maar het is een signaalwaarden en daarna ga je in gesprek met de leverancier om over de individuele situatie te vragen. Goh. Hoe zit het nou precies met die kosten

[1:19:24] en dan blijkt in onze ervaringen in de afgelopen jaren dat hij eerst eroverheen schoot. Laat ik het zo maar zeggen en dat daarna als je in gesprek bent gegaan en naar de individuele situatie van een inkoopkosten van een risico opslag of wat dan ook hebt gekeken dat dat eigenlijk wel heel redelijk was omdat het de echte kosten waren

[1:19:48] dus in die zin is het lastig om die vangnet marge te gebruiken als keiharde bruto marge norm

[1:20:00] hiervan de lee groenlinks.

[1:20:02] Ik had over die laatste vraag. Maar ik heb ook kunnen vragen. Dat is toch oké. We moeten allemaal uit onze eigen comfort zone en out of the box denken om dit probleem op te lossen. U heeft duidelijk aangegeven wat u ook van haar.

[1:20:14] Wettelijk,

[1:20:16] Mogelijkheden aan beperkingen heeft en ook in termen van uitvoerbaarheid op het plotseling veranderen van toezichtkader zitten ook in de tijd allerlei beperkingen op bestaande instrumenten leveren. Als ik het goed begrijp, geen antwoord helder op het antwoord op de vraag van het departement dat je op puur objectieve gronden dit niet zou kunnen uitvoeren. Dus er komt een subjectief van politiek element in en daar wil ik u toch uitdagen om een advies te geven als zou voor worden gekozen om achteraf een marcy toets uit te voeren,

[1:20:47] kan dat per bedrijf gebeuren

[1:20:50] om juridisch gedoe achteraf te voorkomen, is het dan wel noodzakelijk om het eens te worden over hoe pak je dat dan methodologisch a om dat achteraf te doen en welk advies kan het u als autoriteit geven aan de kamer. Het kabinet en de bedrijven die ook bereid zijn om tot elkaar te komen. Hoe kun je die methode invullen? Hoe zou dat eruit kunnen zien.

[1:21:13] Hier snoep.

[1:21:15] Hartelijk dank, voorzitter, dank u voor deze vraag.

[1:21:20] Ik denk dat we als het over de methode komt dan komen we een heel eind. We kunnen we kunnen denk ik goed ontwikkelen in samenspraak met het ministerie gecontroleerd door de kamer over wat er redelijk wat kosten zijn en hoe die kosten moeten worden gemeten. Maar daar zit in hoeveel een bedrijf mag verdienen. Daar zit in een normatieve elementen

[1:21:45] en uw kamer is als ik dat goed heb begrepen daar ook niet onderling helemaal over eens zijn. Er zijn kamerleden die zeggen er mag niets worden verdiend en er zijn kamerleden die zeggen nou ja misschien mag een redelijke winst marge worden gemaakt.

[1:22:00] Dat is dus heel belangrijk dat voor de uitvoerbaarheid van zo toets achteraf er door. Ook de politieke besluitvorming plaats vindt over welke winst gemaakt mag worden op de uitvoering van de vangnetregeling.

[1:22:16] Vervolgvraag van mijn leven,

[1:22:19] Ja want uw taak is vooral ook het belang van de consument.

[1:22:26] De consument zit zware problemen. Bedrijven zijn bereid tegen een bepaalde vergoeding. Zo lijkt het om daar wat aan te doen.

[1:22:34] Wat vindt u met het belang van de consument verhogen.

[1:22:38] Een redelijke marge.

[1:22:41] Geen snoep.

[1:22:43] Daar is misschien is het goed om even te verduidelijken. Ja, we hebben het belang van de consument behartigen. Maar de consument heeft er ook belang bij dat de energieleveranciers niet omvallen.

[1:22:55] Want dan is de consument nog veel verder van huis. Dus waar het om gaat is dat er een marge plaatsvindt en dat er een marge berekening plaatsvindt die aan de ene kant ervoor zorgt dat er geen overcompensatie plaatsvindt en geen onder compensatie plaatsvindt dat de energieleveranciers de regeling kunnen uitvoeren en dat aan de andere kant er ook nog controle achteraf mogelijk is die dat moeten we ook erkennen die in de situatie waarin we verkeren. De juridische toetsing moet kunnen weerstaan. De energie leveranciers moeten we rekening mee houden, zullen besluiten wanneer zij gedwongen worden om geld terug te betalen of na te betalen. Grote kans erbij is dat zij dan ook naar de rechter zullen stappen en rechters rechter dan daar gaan toetsen. Dus het is in dat lastige speelveld waar wij ons kunnen weg. Waar wij ons begeven en daar valt dus ook niet in eenduidig antwoord op te geven door een toezichthouder die opereert binnen de kaders die de wetgever zet dus hier liggen.

[1:24:02] Echte bal.

[1:24:03] Wij de wetgever en een wetgever die moet gaan vaststellen. Wat vindt de wetgever in het kader van de uitvoering van een subsidieregeling. Want dat is wel belangrijk dat het geld waar de kamer zelf over gaat

[1:24:14] in het kader van de uitvoering van de subsidieregeling. Wat vindt de kamer redelijke marge en als die marge wordt vastgesteld. Dan kunnen wij tot uitvoeren.

[1:24:24] Van der lee.

[1:24:25] Niet echt een antwoord op mijn vraag, met alle respect de uitleg is heel behulpzaam. Vind u nou dat die het toch ook op dit terrein huid. Maar ze zou moeten maken als bedrijf dat je in het verleden ook normaal maakte of vindt u dat gelet op de unieke omstandigheden. Het feit dat de overheid subsidieert dat het een lagere marges zou moeten zijn dan onder normale omstandigheden

[1:24:49] en daar kunt u toch wel een uitspraak over doen als acm.

[1:24:53] Dankuwel het ingewikkelde is. Daar kan ik geen uitspraak over doen omdat dat een normatief oordeel vergt en wij zijn een toezichthouder die gebonden is aan wetten en regels en daarnaast. We baseren ons op objectieve feiten

[1:25:10] en hier zit een normatief element in en dat betekent dat hier de wetgever aanzet is om te bepalen wat een redelijk rendement is.

[1:25:18] Hier balken. D zesenzestig.

[1:25:20] Ja. Dankjewel. Voorzitter, ik heb ook twee vragen een borduurt voort op de vraag van juf van de leeuw. Want het is normatief, zegt u. Maar als het risico lager is,

[1:25:32] omdat de overheid het risico deels aftekent. Kunt u daar toch wel een uitspraak over doen als de eerste vraag en de tweede vraag is nu we het hier over hebben. We hebben net de energiebedrijven gesproken dat je zou kunnen werken aan een andere methode waarbij je vooraf een redelijke marge vaststelt en achteraf toetst per bedrijf of dat of je dat juist hebt met in in die wetenschap. Zou u de opdracht die u terug gegeven heeft. Zou u die als besmet met wat helderder de kades zou die opnieuw kunnen aanvaarden?

[1:26:07] Hier snoep

[1:26:13] zoals wij tot nu toe hadden begrepen, heeft een zuidkade controle achteraf voorzien door rtl dus op het stukje waar ze ons advies hadden gevraagd was een uniform norm vooraf en de controle van de subsidieregeling. Volgens de brief ook van minister jet zou niet passen bij

[1:26:38] onze koe.

[1:26:45] Wil je snoep daar wat aan.

[1:27:27] Dat is een model wat.

[1:27:29] Kost.

[1:27:30] Heel veel tijd om dat te ontwikkelen.

[1:27:33] Dus.

[1:27:34] Dan moet bepaalt ook uiteindelijk de wetgever wat in dat kader dan een redelijke marge is op die kosten die vervolgens moeten worden gemaakt. Dus ik t type toezicht wat u vraagt of wat ik denk ik wat ik hoor dat onder onder ligt.

[1:27:50] Dat past a kost dat veel meer tijd om het uit te voeren en b passen de wettelijke regelingen die we daarvoor heb ik totaal niet bij.

[1:28:00] Hier. Thijssen pvda

[1:28:03] dankuwel voor uw komst en voor uw toelichting. Mijn vraag is u houdt al die tarieven in de gaten met een bepaalde signaalfunctie en welke marshall wordt daar dan in

[1:28:13] aangenomen.

[1:28:14] Dus wat wanneer gaat het. Wanneer komt het signaal naar boven. Nu hier is iets geks aan de hand. Blijkbaar wordt hier een te hoge marge

[1:28:20] gepakt.

[1:28:23] Daar kijken we naar de inkoopkosten naar een vorm van een bruto marge en tot nu toe en ik vind het ongemakkelijk om dat nu te zeggen hebben we dat niet openbaar gemaakt omdat we aan de ene kant graag de leveranciers duidelijk willen maken dat we ze wel daar aan houden en aan die redelijkheid houden aan de andere kant als die openbaar wordt, zit er een kans in dat het allemaal precies naar die marge naartoe gaat lopen en dat willen we denk ik zeker ook de consument

[1:28:59] niet

[1:29:04] een kleine aap.

[1:29:05] Ik mag geven waar het verschil is met een uniforme norm aan de voorkant is deze marge. Een start. Dus dan hebben wij een soort stoplicht en dat staat op oranje en dan gaan we via informatieverzoeken veel informatie opvragen en daarna vindt dus nog een hele toets plaats en dat is het verschil tussen en

[1:29:31] normatief uit deze normatieve marge aan de voorkant en dit is de start van onderzoek, waarbij overigens in heel veel gevallen wat eerst oranje blijkt toch groen is

[1:29:47] je thijssen pvda.

[1:29:51] Ik weet niet of je wel altijd op kan komen maakt onderscheid tussen dat hoorden we net van de energiebedrijven dat zij minder dan vijf procent kosten hebben voor een eigen organisatie en dat er daarnaast de marge is op de inkoop en de verkoop van het gas. Het gaat ons vooral om het laatste van daar willen we bepalen is een mager gerechtvaardigd. Als er een hele grote subsidie vanuit de overheid komt.

[1:30:19] Ik denk dat de componenten die gebruikt worden. De componenten zijn zoals beschreven zijn. Dus het is de inkoop risico opslagen. De coolste om klanten te werven. Alle dingen die je nodig hebt om een

[1:30:38] energieleveranciers te zijn en daarin tarieven op te bieden.

[1:30:43] Ik weet niet of dat antwoord geeft op de vraag

[1:30:48] hier thuis.

[1:30:50] Nee, we gaan naar de dassen.

[1:30:52] U, voorzitter en dank voor uw aanwezigheid en ging net over overcompensatie. En wat ziet de acm dan als overcompensatie en vinden zei dan ook dat de huidige opties die de overheid heeft genoeg waarborgen bieden om eventuele overcompensatie dan ook weer terug te vorderen.

[1:31:12] Jawel ik had het net over bij hun uniformen bruto marge loop je risico overcompensatie. Ik begrijp heel goed als er zo veel belastinggeld in gaat

[1:31:25] dat u dat niet wil, wilde je dat alleen voorkomen. Vraagt dat

[1:31:31] per leverancier per tarief een enorm diepe analyse om dat voor ieder contract ze opnieuw inkopen.

[1:31:42] Dus ja ik snap het. En het antwoord is

[1:31:47] voor een stukje

[1:31:48] de vernieuwing van het vangnet toezicht zoals wij dat

[1:31:52] willen gaan vormgeven. Per januari

[1:32:01] hier dassen en mevrouw leidt haar microfoon uitdoen.

[1:32:07] Nog andere vragen van onder

[1:32:11] de gaswet. Artikel vierenveertig heeft de acm op de bevoegdheid om een maximumprijs in rekening te brengen voor gas. Maar dan moet de acm wel inzicht hebben in de kosten en ik vroeg me af van

[1:32:22] wanneer legt de acm zo maximum op. En waarom wordt dat niet gedaan en heeft de acm voldoende inzicht in de kosten heeft de acm eventueel nog nodig om dat wel voor elkaar.

[1:32:36] Misschien mag ik die beantwoorden. Dat is eigenlijk de vangnet regeling en de bevoegdheid die we hebben om een maximum tarief besluit te nemen.

[1:32:46] Dus dat gaat over een individueel tarief als als de signaalwaarde zich maar als je boven de signaalwaarde uitkomt en we hebben daar een discussie over met de desbetreffende leverancier en uiteindelijk zeggen we nou die kosten kunt u eigenlijk niet uitleggen. Dus we vinden de tarieven niet redelijk. Dan gaan we eerst in gesprek met leverancier in de meeste gevallen is onze ervaring tot nu toe geweest dan worden tarieven aangepast en in een enkel geval twee gevallen die recent is het zo geweest dat we een maximum tarief besluit hebben vastgesteld,

[1:33:26] maar dat gaat dus nogmaals over het individuele tarief.

[1:33:32] Dan komen bij de gym is van christenunie.

[1:33:35] Dank u wel. Dank voor uw komst en voor de info over de vakmensen regeling. Mijn vraag nog even op winst. Maar als je ver als model versus inkoop plus opslag. Wat is vanuit de informatie die vorige rondje kwam die we al langer hebben, namelijk het grootste deel van de verkoopprijs. Uiteindelijk wordt bepaald door de inkoopprijs en het hardst sturingsmechanisme. De inkoopprijs toch weer vrij transparant is, want ttip en uiteindelijk allemaal te overleggen aan mij acm of wie dan ook wie daar dan ook geïnteresseerd in is is dat dan niet de beste methode om te hanteren inkoopprijs plus plus opslag en ik heb gehoord wat u zei namelijk van de hoogte is een normatief keuze. Maar is dat niet een harde methode dan met winstmarges omdat winst uiteindelijk ook deels een boekhoudkundig begrip is.

[1:34:35] Mevrouw leijten,

[1:34:38] ik moet even kijken of ik u vraag helemaal goed hebt begrepen want inkoop plus opslag die opslag heeft en dat is vaak een bruto marge. Dat is een combinatie van alle overige kosten

[1:34:54] wiens maïs en die winst marge en dat is ook dat normatieve politiek vast te stellen onderdeel

[1:35:04] afhankelijken die die kan zijn of iets anders. Dus beide kan en beiden hebben wij dus bekeek ik hem de netto marge en de ander was de brutaal meisje

[1:35:19] de netto meisje waar je dus alleen

[1:35:23] na alle kosten kijkt en vervolgens een kleine winst marge hebt of een winstmarge van nul. Heb je minder risico op over en onder compensatie heeft wel complexe vragen over costa locatie. Welk deel van de kosten rekenen je toe aan het volume onder de prijs plafond en welke daarboven dus in in bepalen wat stop je in die netto kosten is een complex

[1:35:54] traject en dat moet dan voor zestig leveranciers.

[1:35:58] De bruto marge

[1:36:01] heeft meer risico over en onder compensatie omdat je daar met het probleem van de verschillen tussen leveranciers komt en je hoort ons niet zeggen dat het niet kan. Maar het korte tijdframe

[1:36:13] in combi met de normatieve keuzes

[1:36:18] oven.

[1:36:19] Hoeveel winst in deze bijzondere situatie. Want dat zien wij ook natuurlijk.

[1:36:24] Daar zit de punt dat wij zeggen dat vergt een politieke afweging

[1:36:29] diegene wist vochten.

[1:36:31] Dank helder. Maar zit thuis en zegt lijst dus eigenlijk mee dat de ene methode niet objectieve per c is dan de andere alleen dat de kosten aan locaties net zozeer en kun je altijd een discussie over hebben. Welke kosten aan welke kosten dragen toerekent als bij die andere methoden van van bruto marge. Dus het is niet zozeer dat de ene meer objectiviteit intrinsiek in zich heeft dan de ander.

[1:37:00] Mijn vrouw leidt een beetje techniek

[1:37:03] bij de bruto marge stop je meer in het uniform gerenommeerde deel. Dat is uitvoeringstechnische makkelijker en je hebt dus minder kosten allocatie vragen want je hebt meer in dat normatieve blok gestopt, met als risico over compensatie.

[1:37:23] Dan ga ik naar erkens en daarna de eer van mijn leven.

[1:37:27] Dank u. Voorzitter, voor de beantwoording in de eerste termijn zouden noemen.

[1:37:34] Ik heb net een vraag gesteld. Kunt u wel faciliteren dat we marge pech leverancier gaan vaststellen en de methodieken heeft uitgebreid antwoord gegeven refereert aan een methodiek voert. Nu doet. Maar

[1:37:46] ik begrijp dat altijd een keuzes zijn. Hoeveel risico s neemt met de hoogte van de marge wordt je vaststelt, maar zou u kunnen faciliteren.

[1:37:55] Het ministerie bijvoorbeeld kunnen helpen met objectiveren van die keuze marge per leverancier.

[1:38:02] Snoep.

[1:38:05] Het gemakkelijke antwoord is. Ja, zeg ik eerlijk te tuurlijk. We zullen echt alles doen wat wij kunnen om de politieke besluitvorming over die marge te faciliteren. Dat is dus zeker

[1:38:18] geld wel blij is dat en dat lees ik ook in de krant af en toe. U moet zich realiseren dat wij hebben

[1:38:27] niet een volledig beeld van de kostenopbouw van al die zestig verschillende leveranciers. Dus willen we dat objectiveren. Dan zullen we kostenonderzoek bij die zestig verschillende leveranciers en hun kosten allocatie ideeën moeten toepassen. En om dat te objectiveren. Dat kost tijd. Dat is wat mevrouw leidt ook heeft aangegeven. Dat is ingewikkeld. Daar zitten arbitraire keuzes in die gemaakt moeten worden,

[1:38:52] maar we kunnen en zullen de besluitvorming over uiteraard faciliteren.

[1:38:58] Vervolgvraag. Kort alstublieft van de collectie kocht.

[1:39:02] Maar kunt u dan wel

[1:39:04] een redelijk onderbouwing aan en we maken waarmee we kunnen werken vanaf januari bij ingang van de prijs plafond om dan inderdaad aan de hand van zijn kostenonderzoek dat de verfijnen in de maanden die vandaan komen.

[1:39:16] Zonder de sfeer verpesten te zijn, aangezien wij het is een geliberaliseerde markt met commerciële bedrijven waar wij niet standaard. Dit soort gegevens van hebben. Dus dat is n heel intensief traject en het lukt ons niet daarvoor januari een

[1:39:38] op feiten gebaseerd serieuze aannamen bij

[1:39:43] te doen.

[1:39:47] Misschien mag ik aanvullen. U moet zich voorstellen dat wij van de leveranciers nu eigenlijk alleen gegevens hebben ten behoeve van de leveringszekerheid. We kijken naar de financiële stabiliteit van de leveranciers met het oog op de leveringszekerheid. Dus dat daar hebben we gegevens over

[1:40:06] en het tweede is bekijken ook alleen die ook misschien een beetje technisch naar de vennootschap die de vergunningen heeft. Dus we zien ook niet het geheel. Dat is ook goed om te realiseren

[1:40:18] in aanvulling. Op wat manon zijn

[1:40:22] hiervan mijn lego.

[1:40:24] Ik zit nog maar een vraag over. We zoeken naar een mogelijkheid om toetsing achteraf te faciliteren. Maar op een manier die vooraf redelijk objectief is ingevuld, zodat er zo min mogelijk juridisch gedoe achteraf ontstaan

[1:40:37] en daarbij is het duidelijk dat er maatwerk nodig zal zijn.

[1:40:41] De vraag is wel is dat een onbeperkte ruimte voor maatwerk.

[1:40:45] Of.

[1:40:46] Kun je die ruimte ook wat inperken door nivolo te definiëren. Wat hoe dan ook excessieve winst is en je zou kunnen zeggen. De winst die sectorbreed de afgelopen drie jaar de consumenten deel is gemaakt. Die brengen in kaart die deel je door drie en daar mag het sowieso niet overheen gaan want dan is er per definitie sprake van overcompensatie in alle ruimte eronder. Daar kun je methodologisch

[1:41:14] straks achteraf bekijken hoe pakt dat per bedrijf uit is dat een combinatie die denkbaar is.

[1:41:21] Mevrouw leidt

[1:41:26] hoe duidelijker de politieke kaitens aan de voorkant over een aantal van dit soort uitgangs punten.

[1:41:35] Hoe makkelijker dat is wat je sector brede gemiddelde winst van de afgelopen drie jaar. Daar zitten allerlei keuzes in sector brede winst. Ik weet niet hoe hoog die is maar stel even geprikt en totaal geprikt stil is vijf procent. Vindt u dan dat ook in deze situatie

[1:42:00] een dergelijk bedrijf vijf procent winst mag maken. Of vindt u in deze bijzondere tijden? Iedereen moet een veer laten en offers. Dan mag een afslag

[1:42:13] op vragen aan u respect. Dat zijn typisch vragen die vinden we niet aan ons alternatief is voor een bedrijf die afgelopen drie jaar

[1:42:22] stevig verlies heeft gemaakt is die vijf procent

[1:42:27] veel winst even volgens mij wilt u dat ook niet. Dus dan zitten in dit soort keuzes ziekte

[1:42:35] allerlei vormen van overcompensatie onder compensatie en normatieve elementen,

[1:42:43] hoe duidelijker

[1:42:44] de politieke keuzes en eenduidiger zijn aan de voorkant is het ook heel makkelijk uit te voeren

[1:42:52] en dan dan blijft iedereen doen wat ie doet. Hè want het.

[1:42:57] Vraag ging over de combinatie stel die we doen dit voorbeeld vijf procent.

[1:43:03] En dan is het excessieve overwinst die uberhaupt niet mag

[1:43:06] onder die vijf procent. Ga je wel bekijken. Per bedrijf is er afspraken van wel of niet overwinst is die combinatie mogelijk

[1:43:14] denkbaar.

[1:43:17] Snappen.

[1:43:19] Dan begrijp ik het goed dat ik het goed begrijp. Uw voorstel zou zijn. Politiek wordt vastgelegd. Het mag niet meer zijn dan het gemiddelde van drie jaar. Dat is dat is maar de maximum marge en daar onder is het nog mag het niet meer dan redelijk zijn. Maar wat is dan redelijk want dat vergt dan vervolgens de vraag wordt dan in zekere zin uitgesteld door de bovengrens. Die is duidelijk en die zouden wij dan ook op die manier kunnen kunnen controleren. Maar als daarbovenop nog komt. Ja maar dan moet er nog een toets plaatsvinden tussen het daadwerkelijk gerealiseerd rendement en de bovengrens van laten we zeggen vijf procent

[1:44:00] dat ze daar zit ook een normatieve elementen.

[1:44:03] En als de wetgever dat ook zo bepalen, dan kunnen wij uitvoeren.

[1:44:11] Oké, dankjewel. Voorzitter, ook over dit punt is het voorjullie mogelijk om aan te geven wat jullie nodig hebben aan extra kaitens van de politiek.

[1:44:24] Open,

[1:44:25] Het wel te doen is om wel aan vooraf aan te geven wat de redelijke marges zijn dus eigenlijk de opdracht opnieuw te aanvaarden. Dus eerst aangeven wat jullie nodig hebben. Dan haal ik het uit het antwoord op de vraag van van der lee. En vervolgens kijken ofjullie die opdracht. Want hoe dan ook moeten we eruit komen. En of jullie dat gaan doen of een andere partij

[1:44:47] die analyse gaat gemaakt moeten worden.

[1:44:50] Hier snoep.

[1:44:53] Er moest en dank u voor de vraag en het is ingewikkeld en ik wil niet in herhaling vallen,

[1:45:00] maar dit vergt een duidelijke keuze die in de wet worden gemaakt of bij wet wordt gemaakt

[1:45:08] waarin beslissingen worden genomen over costa locatie en vervolgens daarbovenop nog wat een redelijke marge is en zoals die elementen in een regeling en of dat nou de subsidieregeling is of een aparte wettelijke regeling als die worden gemaakt, zoals dat ook wordt gedaan in andere vormen van intensief toezicht hebben voorbij. De netwerkbedrijven zijn al dat soort elementen ingevuld door de wetgever en wij voeren vervolgens die wetten uit en passen die wetten toe in concurrentie en daar zitten nog heel veel haken en ogen aan. Maar als kostte al locatie en een normatieve uitspraken over wat rendement op die kosten rendement en marge gehaald zou mogen worden,

[1:45:54] waarbij het ook belangrijk is of het hier gaat over een marge op een tarief of een marge als de onderneming over de ondernemingen als geheel bij de uitvoering van de subsidieregeling of het prijsplafond.

[1:46:09] Gebakken,

[1:46:11] Fuck dank voor het antwoord. Hoeveel tijd je daarvoor nodig hebben.

[1:46:20] Dat ligt denk ik ook aan de keuzes is het per tarief of is het per onderneming.

[1:46:29] Het zijn dus minimaal zestig onderneming niet. Dat zijn de leveranciers

[1:46:35] en dan vraagt het echt

[1:46:37] in boeken onderzoek. En kijk ook even aan mijn collega´s maakt

[1:46:45] minimaal een jaar. En dat is misschien wel een onderschatting.

[1:46:50] En ik denk dat het dat feitelijk en per tarief is als ik daar misschien heel bot over jullie moeten me corrigeren als ik het verkeerd per tarief is het onmogelijk gewoon niet te doen. Het is alleen maar mogelijk om en dat is al ongelofelijk moeilijk voor zestig bedrijven om vast te stellen wat hun marges en wat een redelijke marge zou moeten zijn en u moet zich voorstellen. We houden toezicht op monopolisten. Dat is een enorm karwei voor, maar een paar ondernemingen

[1:47:23] en dat moeten we dus eigenlijk maal maal dertig maal twintig doen en het is te doen. Maar het is zeer complex zeer ingewikkeld in een omgeving die heel litigious is hij dus daar moeten ook het gaat over geld. Het gaat over grote financiële belangen. Dus dat betekent ook dat daar door de rechter heel kritisch zal worden gekeken en dat betekent dat onze besluiten voldoende robuust moeten zijn om de rechterlijke toetsing doorstaan.

[1:47:58] Hier thijssen pvda

[1:48:01] tot nog eens proberen.

[1:48:02] Want ik hoef niet te weten wat naar de marges voorjullie meerekenen. Het snap ik ergens wel. Maar alles wat acm nou die signaalfunctie heeft en gaat kijken in de boeken van wat is hier aan de hand.

[1:48:13] Welke cadeaus of welke randvoorwaarden of welke argumenten gebruiken die dan op een gegeven moment te bepalen. Hier is een onredelijke marge of een redelijk.

[1:48:25] Daar hebben we ten eerste een wens gedaan waarbij we kijken hoe ziet het er ongeveer uit over het geheel en dat is heel belangrijk om te kijken. Zie je erboven zit je daaronder.

[1:48:42] Maar nogmaals,

[1:48:46] dan kijk je naar gemiddelden die bandjes mark en vervolgens ga je dat hij dat hebben we al een paar keer herhaald. Maar ik herhaal het nog maar een keer gebruikt als signaal. Dus je gaat daarna eigenlijk de diepte in om te kijken wat is het nou echt een heel vaak blijkt dus dan dat die kosten wel degelijk echt gemaakt zijn.

[1:49:09] Dus de hoeveelheden keren dat het dat het niet goed is, noem ik het maar even of dat het oranje is als je als je het zo uit te drukken is is eigenlijk heel beperkt.

[1:49:22] Dat is denk ik. De kern van onze ervaring tot nu toe

[1:49:28] vervolgvraagje thuis.

[1:49:30] Dit snap ik want dit is het antwoord al een paar keer gehoord hebben. Dus je duikt erin kijkt zijn die kosten gemaakt. Dan zijn ze wel of niet gemaakt en dan dan blijft er een marge over.

[1:49:40] Er moet een besluit komen

[1:49:42] vanuit de acm. We vinden dit een redelijke marge of niet. Een redelijke marge. Wat een redelijke marge is niet in het openbaar vertellen. Oké. Dat accepteer ik maar blijkbaar heeft de acm wel een aantal cadeaus gebruikt om te bepalen. Dit vinden wij een redelijke marge. Ik ben op zoek naar die kaders.

[1:50:00] Dat klopt want u hebt gelijk. Het is je moet ergens iets van iets normering hebben. Anders kun je niet zeggen. Het is rood of groen ben ik met u eens. Maar dan kom ik in de lastige positie dat het deel van de component waar we die normen stellen dat we aan de andere kant zeggen dat willen we nu niet openbaar maken.

[1:50:20] Dus u hebt gelijk dat daar een vorm van een norm zit. Maar op dit moment blijf ik toch erbij om daar niet meer over te zeggen.

[1:50:32] Kan ik er nog wat aan toevoegen? Is het ook belangrijk is om te zien dat hij die norm is gebaseerd op het verleden en en ons hele in een situatie waar marktomstandigheden heel anders waren

[1:50:46] en dat is waarom het nu ook in de nieuwe situatie eigenlijk die die gegevens uit het verleden gewoon minder relevant zijn en wij kunnen niet de situatie uit het verleden één op één naar de huidige situatie in de huidige situatie bepalen wat redelijk is en niet redelijk is. Vandaar ook dat we hebben aangeklopt die vangnet regeling die we heel anders gaan opzetten nu per één januari en hoe we dat gaan doen. Daar zijn we nu heel hard mee bezig.

[1:51:16] Die zal er ook anders uitzien dan die in het verleden is geweest. Wij kunnen niet de situatie van voor de crisis doortrekken naar de situatie. Met een prijsplafond.

[1:51:27] Dan komt bij de heer des komt bij de ing wist. Tot slot,

[1:51:34] voorzitter, dank ik heb nog meer een reflectieve vraag. God acm. We hebben de afgelopen tijd geconstateerd dat

[1:51:46] het optreden van de acm was nog gericht op de individuele consument werd nadat energiebedrijven eigenlijk te kort van tevoren een prijsverhoging melden en consumenten voor een voldongen. Feit stelt de consumenten die sowieso met die modelcontracten versus variabele tarieven verschillen tussen sowieso eigenlijk in de praktijk geen kant op kunnen

[1:52:07] en moesten ze individueel hun recht halen. Nou uiteindelijk hebben we dat via politieke druk is het anders gelopen. Gelukkig maakt haar tot welk inzicht heeft deze gang van zaken geleid bij de acm voor toekomstig optreden als het gaat om de consument beschermen, maar ik ga er toch van uit dat de acm s iedere dag met het mes tussen de tanden naar binnen lopen om de consument te beschermen. En dan is die individuele benadering in tijden zoals deze schiet die misschien wel iets te kort.

[1:52:37] Ik ben heel blij dat u in ieder geval het beeld schetst hoe wij als summers

[1:52:43] optreden. Nee eigenlijk ben ik heel blij met die vraag want het is ook zo dat we iedere dag opstaan zeg maar niet alleen wij drieën, maar ik denk heel veel acm s om de consument te beschermen. Het is alleen zo dat wij een optreden om als als mark toezichthouder en collectief naar die hem naar die kant kijken. Dus wij kunnen niet voor de individuele individuele consument zorgen dat hij ze recht haalt. Het enige wat wij dan moet je naar de geschillencommissie of naar de rechter. Als wij een boete op hebben gelegd met dat besluit. Daar hebben we geen bevoegdheid toe. Het enige wat we doen is dat we de consument voorlichten en helpen om ze recht te halen. Dus we hebben een hele boel voorbeeldbrieven en en een callcenter om om te zorgen om mensen te adviseren en daar een steun in de rug en daarbij te helpen. Maar wij zijn niet geëquipeerd. Op dit moment kom ik weer terug op de taken en bevoegdheden zeg maar die we willen niet hebben om af te dwingen dat de consument terecht kan halen dan wel af te dwingen dat ze hun geld terugkrijgen bijvoorbeeld.

[1:54:04] Ja, maar juist op die voorbeeldbrieven die online worden gezet. Cetera

[1:54:08] en waar de zelfredzame consument wel mee uit de voeten kan met minder zelfredzame consument kennen allemaal het advies van de wrr over het doen. Vermogen et cetera wat minder.

[1:54:23] Dat is juist het juist mijn kritiek is, zoals als er een zoon aankondiging van energiebedrijven die ik geloof zus misschien wel zelfs drie miljoen klanten treft dan toch niet een collectieve actie nodig dan wel een oproep. Want het is nu de politiek gegaan dat uiteindelijk energiebedrijven terug een hoop. Zij is in zijn gegaan om het maar eens huiselijk te zeggen had hier niet achteraf reflecterend en naar de toekomst kijken. De acm dan die rol moeten moeten nemen, zodat ze die energiebedrijven als het ware hadden gebits voor de acm en hun aanvankelijke voornemen hadden ingetrokken, dan wel als als het antwoord is. Jammer. Dat kunnen wij, gezien onze huidige taken en bevoegdheden niet. Wat moeten wij dan in de wet veranderen om de acm de volgende keer wel die rol te geven.

[1:55:13] Als ik u goed begrijp, hoor ik hier hoor ik thuis.

[1:55:15] Wij vragen de ethische discussie over de dertig dagen termijn en hoe dat gegaan is en de andere meer over. Is het mogelijk om ook meer iets voor de individuele consument voor het collectief.

[1:55:29] Mijn conclusie is de aanpak is iedere keer individueel de individuele consument kan zijn recht halen, maar juist als zo veel mensen treft dan is collectieve actie vereist.

[1:55:45] Misschien hier zitten misschien een misverstand. Hoe wij juiste onze rol opvatting zien is dat we voor de collectieve consumenten optreden en niet in staat zijn en niet in de gelegenheid zijn om de in indië aan individuele geschilbeslechting te doen en eerlijk gezegd daar zit soms ook wel frustratie bij ons. Want er kunnen dan energieleveranciers of welke bedrijven dan ook aansporen om iets te doen. We kunnen tegen ze zeggen een boete opleggen heb ik een last onder dwangsom opleggen. Maar we kunnen niet zeggen tegen een individueel bedrijf. Jij moet consumenten x zoveel terugbetalen. Want daar heeft hij recht op.

[1:56:23] Daar zit wel als u vraagt van gol zou je dat willen soms jeuken onze handen en denken wel dat zouden we eigenlijk misschien wel willen want daarmee helpen we de consument misschien wel directer dan met het opleggen van een boete. Dus de show hebben wij uw vraag geheugen geinterpreteerd, maar het is moge duidelijk zijn dat het collectieve consumentenbelang ons inderdaad ter harte gaat en dat wij ook alles doen om juist dat consumenten, collectieve consumentenbelang

[1:56:54] in de gaten te houden en daar waar dat in het gedrang komt optreden.

[1:57:01] Hele kleine aanvulling juist over die dertig dagen en vraagt u het vooral aan de energiebedrijven en adam

[1:57:07] de energie. Nederland

[1:57:09] hebben wij ook heel nadrukkelijk bedrijven aangesproken aangespoord gedreigd met boetes. Dus die collectieve actie is er echt geweest.

[1:57:22] Dan komen daarmee aan het eind van de tweede blok van deze hoorzitting heel erg dank aan onze gasten vanmorgen van acm en daarmee sluit ik deze vergadering. Maar ik wil iedereen danken voor het volgen hiervan en iedereen een gezegende dag toe wensen dankuwel.