Disclaimer: deze transcriptie is geautomatiseerd omgezet vanuit audio en dus geen officieel verslag. Om de transcripties verder te verbeteren wordt constant gewerkt aan optimalisatie van de techniek en het intrainen van namen, afkortingen en termen. Suggesties hiervoor kunnen worden gemaild naar info@1848.nl.
Kindervragenuur
[0:00:01] Ja. Het is stipt half één. Ik open hierbij deze hele bijzondere bijeenkomst in de tweede kamer hartelijk welkom aan de leerkrachten en ouders die achterin de zaal zitten ook wat mensen op de publieke tribune wat kamerleden
[0:00:17] en welkom aan de scholieren uit woudsend arnhem, nijmegen, almere en eden hayley mogen leggen. Gemakkelijk.
[0:00:39] Ik dankjullie wel. Dat ging best wel gelijk. Dat ging best wel knap, hoor. Moet ik zeggen. Dat gaat vaak niet zo met met de met de volwassenen een beetje ongelijk hadden. Echte maya volg mij stralen jullie vandaag iets heel moois uit namelijk groen oranje blauw, rood en geel. Dat zijn vier scholen en het is vandaag ook de vierde keer dat ze een kindervragen uur hebben.
[0:01:01] Nou traditiegetrouw vindt het kindervragen huur plaats rondom de internationale dag van de rechten voor het kind kijkt.
[0:01:10] Dat is toch mooi. Dan kijk ik even naar gil. Dan gaan jullie toch als eerste want ik dacht even dat de minister president. Wat later was. Maar het is toch allemaal goed gekomen. Dus dan dan weten jullie dat.
[0:01:20] Nou ik moet zeggen ik vind het kindervragen huur. Een hele mooie traditie. Omdatjullie zelf als kinderen vragen kunnen indienen bij ons. En wij selecteren dat dan met een groepje. In dit geval hebben de kamerleden mohammed mohandis en hen dekker abdulaziz te vragen uitgekozen en dat is belangrijk, want uiteindelijk de politiek is er voor iedereen dus ook voor kinderen en jullie hebben vandaag de gelegenheid om om vragen te stellen en ook om door te vragen. Dat is ook heel belangrijk.
[0:01:49] Je hebt volg mij ook een beetje geoefend. Maar dan nog blijft het heel erg spannend om voor het eerst misschien in de tweede kamer te zijn, maar geen zorgen. We gaan jullie helpen de stof is er de ouders de leerkrachten. De bewindspersonen en ik probeer mijn best te doen voordat ik begin nog twee mededelingen. Want er zijn heel veel mensen die kijken, maar ook buiten deze plenaire zaal kan het kindervragen huur gevolgd worden, namelijk via de live stream op de website van de tweede kamer en via de app debat direct
[0:02:17] en vandaag ook heel belangrijk, want we zijn ook voor toegankelijkheid dat iedereen kan volgen. Vandaag wordt er voor het eerst gewerkt met een tolk nederlandse gebarentaal. Dus dan mogen we ook even voor roffelen.
[0:02:39] Dank jullie wel en dan gaan we meteen van start en dan geef ik het woord aan de scholieren die het t shirt geel aan hebben, geef ik graag het woord aan anne mede wind leerling van de bonifatius school uit woudsend en zij heeft een vraag aan de minister president mark rutte over de kwestie. Waarom hebben we meer aandacht voor de oorlog in oekraine? Voor de oorlogen in de andere of arme landen.
[0:03:03] Ga je gang. Zet hem op.
[0:03:06] Bedankt. Mevrouw de voorzitter, ik ben anne mee van de bodem vaasjes school cent.
[0:03:12] Wij hebben vraag bedacht omdat we veel oorlogen over haar zo veel informatie gekregen. Maar echt super weinig over andere landen en hiervoor is onze vraag.
[0:03:25] Daarom hebben ze meer aandacht voor de oorlog in oekraine, voor oorlog in anderen of aan andere landen.
[0:03:33] Uitstekende vraag dan geef ik het woord aan de minister president en gaat de tafel omhoog.
[0:03:39] Dat gebeurt altijd als jullie afvragen hoe gaat dat die tafel. Je kan het zelf doen. Maar
[0:03:44] wij kunnen ook helpen. Het woord is aan de minister president.
[0:03:48] Ja, mevrouw de voorzitter, ik denk dat de geachte afgevaardigde,
[0:03:53] mevrouw anna mae, een goede vraag heeft gesteld
[0:03:57] en laten we eerst met elkaar eens zijn dat alle oorlogen verschrikkelijk zijn.
[0:04:03] Waar zou plaatsvinden en of dat nu aan de andere kant van de wereld is of hier dichtbij in europa.
[0:04:11] Nederland probeert altijd te helpen. Dat doen we ook op heel veel plekken in de wereld helpen op heel veel plekken in de wereld en dat doen we dan bijvoorbeeld door hulp te sturen als er slachtoffers zijn. We doen het ook door bijvoorbeeld te kijken, kunnen we helpen met vrede dichterbij brengen. Dus ze doen op alle plekken in de wereld.
[0:04:30] Maar waarom oekraïne. Wat was uw vraag naar oekraine die extra aandacht.
[0:04:36] Dat is denk ik toch omdat oekraïne uiteindelijk ook echt ons deel van de wereld is. Het is europa een paar uur vliegen hiervandaan is een land in europa. Dus in ons eigen werelddeel. Wat is binnengevallen door een ander land
[0:04:53] en we merken er dus ook meteen die gevolgen hier. We zijn altijd bezig met conflicten oplossen, maar dit is een conflict dat we direct hier nationaal in nederland zelf merken.
[0:05:03] Misschien heb jij thuisgehoord dat de discussie is over de energierekening die die zo hoog is. Dat komt mede door die oorlog benzine het ook door het feit dat we natuurlijk heel veel vluchtelingen uit oekraïne naar nederland krijgen en die zo goed mogelijk op te vangen en dat moeten we ook doen. Dat merken we ook direct hier in nederland
[0:05:25] en we moeten er dus voor zorgen dat poetin de baas van rusland dat hij deze oorlog niet kan winnen.
[0:05:31] Dat doen we in de eerste plaats voor de mensen in oekraine. Maar we doen het ook voor onszelf. Want als hij daar zo binnen. Dan kan het ook gevaar hebben voor ons.
[0:05:42] Daarom stuurden wij oekraine op alle mogelijke manieren doen met geld. Dat doen we ook met wapens en we hopen echt dat de oorlog snel voorbij is, maar we zullen ze blijven helpen zolang het nodig is. Dus kortom, we helpen overal in de wereld als een conflict te zijn. Maar hier is het echt zo bijzonder dat het zo dichtbij is het zo direct op ons.
[0:05:58] De gevolgen heeft?
[0:05:59] Heb je nog een vervolgvraag?
[0:06:02] Ik heb nog wel drie kinderen uit je klas.
[0:06:05] Laat je daar over. Helemaal goed. Dank je wel. Goed. Wat is de eerste dus dat is altijd het spannends ging supergoed. Dan geef ik jullie het woord team geel
[0:06:15] zijn drie vervolgvragen
[0:06:18] en stel je even voor de microfoon naar beneden doen en de pedaal indrukken. Ja, helemaal goed. Stel je voor en dan stelde vragen ga je gang.
[0:06:27] Dank u wel. Mevrouw de voorzitter, ik ben niels van der goot en mijn vraag is waarom geven we geen of minder wapens
[0:06:35] of militairen aan anderen of armere landen.
[0:06:41] Ja kijk het was een goede vraag.
[0:06:44] Ik hoor de minister president aarzelen dat vaak voor. Dus.
[0:06:49] Nee. De kamerleden kan ik wel aan maar dit is een ingewikkelde puzzel de. Het is een goede vraag. Kijk.
[0:06:56] Uiteindelijk is het zo dat als als wij kunnen helpen ook militair in andere delen van de wereld. Dan doen we het bijvoorbeeld mali. Dat ligt in afrika ver van nederland af.
[0:07:05] Maar we hebben daar geholpen met op het hoogtepunt vierhonderdvijftig nederlandse soldaten hebben daar geholpen. Om te kijken, kunnen we in mali helpen vrede te brengen. Afghanistan ver hiervandaan hebben we ze op hun woord honderdduizenden mensen gezeten. Een paar duizend mensen in uruzgan om te helpen.
[0:07:22] Dus we doen het ook echt wel buiten europa. Maar nogmaals bijzonder hier is wel inderdaad dat het zo dichtbij een paar vliegen en als poetin. Dit zal binnen dat ook meteen voor ons een gevaar is.
[0:07:33] Dankjewel. De volgende vervolgvraag.
[0:07:37] Ik ben julia en ik vinden het jammer dat er meer aandacht wordt gestoken in de oorlog in oekraïne en ik zou willen dat er iets aan kunnen doen en had ik de volgende vraag hoe gaat u ervoor zorgen dat de oorlogen in armere en andere landen ook meer op het nieuws komen, zodat er meer aandacht aan wordt gestoken.
[0:07:59] Ik ben het met je eens dat alle conflicten even verschrikkelijk zijn. Dus er zijn op dit moment hele grote conflicten, bijvoorbeeld in afrika noemden mali, maar ook burkino faso. Andere landen die het heel zwaar hebben. Er zijn ook plekken in de wereld waar de mensenrechten op dit moment echt in gevaar zijn waar nederland ook heel erg bij betrokken is. Kijken wat op zichzelf. Het nederlandse nieuws uitzendt of waar de kranten over schrijven. Daar ga ik niet over. Ik moet wel zeggen dat hij daar toch ook wel veel aandacht voor mijn ervaring.
[0:08:30] Als je kijkt naar het acht uur journaal of het rtl half acht news of de kranten leest dan is het toch ook altijd veel aandacht voor conflicten buiten europa, maar het is waar dat nu met oekraine is het natuurlijk heel groot. Maar ik snap het ook omdat dit zo dichtbij is en ook zo direct gevolg heeft voor voor ons hier met die energieprijzen onze onze verwarming en stroomkosten thuis, maar ook het gevaar dat wij lopen als het misgaat, maar julia goede vraag en de pers luistert mee dus die kunnen er ook over nadenken of ze misschien nog meer aan zou moeten stemmen. Ik denk dat ze dat gemiddeld genomen wel doen.
[0:09:05] Dankjewel. Vervolgvragen.
[0:09:09] Ik ben zooey de vries en ik zie vaak op het nieuws dat minister president mark rutte
[0:09:16] met minister salansky belt en mijn vraag is waarom dat dan niet met de minister van anderen en armere landen in de oorlog gebeurde.
[0:09:26] U waar dat ik probeer zo om de paar weken met een salesky te bellen om te praten over wat is de situatie. Hoe kunnen we verder helpen met wapens met bijvoorbeeld nu hoe helpen ze door de winter omdat het vriest in grote delen van oekraine en de russen hebben heel veel plekken gebombardeerd die zorgen voor verwarming en voor stroomvoorziening. Dus mensen hebben het heel zwaar. Maar ik was bijvoorbeeld vorige week op bali was een grote bijeenkomst. En dan praat je ook natuurlijk met mensen uit de hele wereld de grotere landen uit de hele wereld ook weer over wat daar allemaal aan de hand is, bijvoorbeeld met mensen uit afrika, mensen uit azië. Wat daar allemaal speelt, maar ook hier heb je gelijk
[0:10:10] de aandacht sinds februari in nederland in europa voor het conflict. De grote oorlog die rusland begon tegen oekraine is veel groter dan gemiddeld genomen. De aandacht is in nederland in algemene zin voor andere conflicten. Maar ik vind het ook wel verklaarbaar, maar het is niet zo dat die andere conflicten niet onze aandacht hebben dat dat geloof ik echt niet
[0:10:30] zooi.
[0:10:31] Wil ik de minister president bedankt voor zijn beantwoording. Ik wil jullie bedanken van de bonifatius school voor het indienen van deze vragen stellen voor de vraag jullie het heel erg goed gedaan vind ik want het is het is lastig om als eerste te spreken waar pittige vragen. Ik merken inmiddels ook de minister president wel vaker in de zaal zit, maar hebben een best wel moeilijk gemaakt. Dus. Dankjewel. Gaan we naar de volgende vraag. Ik zie aan jullie dat jullie door willen debatteren. Dat kan. Als jullie achttien jaar zijn kun je lid worden van de tweede kamer lid worden van een politieke partij en dan kun je de hele dag debatteren zet hem op. Dan kijk ik even naar het team rood. Want we hebben tien minuten maar per per school. Dus vandaar dat ik een beetje streng moet zijn.
[0:11:13] Dat is even kijken. Dat zijn de leerlingen van de heijenoord school uit arnhem. En dan geef ik het woord aan nola whitlocks.
[0:11:21] Die heeft een vraag aan de minister van primair en voortgezet onderwijs, dennis wiersma en de vraag luidt realiseert de minister van primair en voortgezet onderwijs zich dat ook naar de loonsverhoging voor leerkrachten in het basisonderwijs en extra hulp in de klas er te weinig mensen zijn die openstaan om leerkracht worden. Het woord is aan nola whitlocks.
[0:11:49] Dankuwel. Voorzitter, ik ben darla witlox van de school uit arnhem en vorig jaar stopte allebei onze leerkrachten ermee en toen kregen we een tijdelijke leerkracht die trouwens wel leuk is en hij stopt er nu ook mee
[0:12:01] hebben wij nu wel een nieuwe leerkracht kunnen vinden. Maar ik ben benieuwd wat de minister gaat veranderen, zodat andere kinderen in nederland wel alvast leerkrachten kunnen krijgen en daarom is vraag geachte mevrouw de voorzitter, realiseert die minister van primair en voortgezet onderwijs dat naast loonsverhoging en extra hulp in de klas er nog steeds te weinig mensen zijn die open staan om leerkrachten in het basisonderwijs te worden en wat is de minister van plan daaraan te veranderen?
[0:12:31] Keurig netjes en geef ik het woord aan de minister willen weten.
[0:12:40] Voorzitter, heel veel dank en vooral heel veel dank aan whitlocks voor deze vraag. En dan gaan jullie allemaal want dit zou zomaar eens een vraag kunnen zijn die jullie eigenlijk allemaal stiekem wel een beetje hebben want goed onderwijs is ongelooflijk belangrijk, maar goede docenten en genoeg leraren. Dus zijn daarvoor misschien wel het meest belangrijk en die basis die jullie op school krijgen. Die kan je alleen krijgen door goede leraren. Dat betekent dat je truc leren lezen rekenen en schrijven, maar ook leert over hoe we in nederland met elkaar omgaan. Welke regels erbij horen, maar ook hoe democratie werkt zo mooi dat jullie daar vandaag dan zelf onderdeel van kunnen zijn.
[0:13:18] Dus bedankt voor je vraag en en de zit eigenlijk twee problemen aan aan de vraag. Maar ik ga het proberen op te lossen. Tegelijk. Maar dan moet ik wel wat hulp van jullie denk ik ook bij gebruiken.
[0:13:29] Het ene probleem is dat natuurlijk mensen als ze werken word je ook wat ouder en heel veel juffen en meesters wordt ook ouder. Dat is op zich wel goed maar op een gegeven moment gaan ze dan met pensioen en dan gaan ze uit het onderwijs en zijn een heleboel die soms nog in het onderwijs blijven en dat heeft te maken met het tweede probleem dat te weinig jonge mensen kiezen om leraar te willen worden en dat is iets wat natuurlijk wel ingewikkeld is en dat kunnen we niet iedereen hoeft voor het onderwijs te kiezen, maar het zou helpen als we meer mensen ook een beetje verleiden om voor dat onderwijs te kiezen eigenlijk voor het kiezen voor jullie om voor jullie klassen te staan en jullie les te geven.
[0:14:07] Nou jullie zijn al die loonsverhoging. Hoe werkt dat dan. Nou dat is eigenlijk een oplossing die ik heb geprobeerd. Dat betekent dat je als je gewoon hard werkt dat je net iets meer salaris krijgt en hopelijk vinden meer leraren dan ook aantrekkelijk om te blijven werken maar heel veel leraren en ik kijk ook in deze zaal. Die zitten daar niet voor het geld en die zitten daar voor jullie. Dus het geld is niet het enige. Dus we moeten nog een aantal meer dingen doen. Nou wat doen we aan de ene kant gaan we kijken of mensen die nu heel ergens anders werken of we die kunnen helpen om leraar te worden. Dus we kunnen helpen aan een opleiding kunnen makkelijk maken.
[0:14:45] Maar er zijn ook misschien soms bij jullie in de klas ook al wel assistente die misschien ook leraar zouden kunnen worden. Die gaan helpen om ook een opleiding te kunnen volgen, zodat we daar ook meer leraren uit kunnen halen en we gaan ook bij middelbare scholen de school bij jullie straks hierna misschien wel naar toe gaan gaan proberen te vertellen waarom de leraar zijn in het onderwijs ook zo belangrijk is. Dus hopelijk maken julian ook de keuze voordat onderwijs en tot slot, voorzitter van witwassen. Het is ook een hele drukke baan en dat mag ook wel eens gezegd wordt. Het is best wel pittig om dit werk te doen. We hebben ook in dit vak een paar mensen die af en toe wel eens voor de klas hebben gestaan. De meeste hugo. De jonge heeft haar vroeger gedaan. Meester mark rutte doet dat nu nog wel eens af en toe en dan zien we ook hoe zwaar dat werk eigenlijk is en daar kunnen we alleen maar meehelpen door met zen allen rond de school soms ook met de ouders met iedereen die op school ook. Wat kan doen. Een beetje te helpen om het wat lichter te maken en dat is best wel pittig. Maar dan moeten we met zen allen ons best voor doen.
[0:15:43] Dankjewel. Wat wat vond je van t antwoord?
[0:15:46] Ja wel goed antwoord en meerdere opties die gebruikt kunnen.
[0:15:50] In meerdere opzichten zelfs. Heb jij nog ideeën hoe het vak van leerkracht.
[0:15:56] Hoeveel meer leerkrachten kunnen krijgen hoe we dat aantrekkelijker kunnen maken.
[0:16:00] Nee niet echt maar ik heb wel nog een vervolgvraag.
[0:16:03] Ik zou zeggen stellen,
[0:16:04] Geachte mevrouw de voorzitter,
[0:16:06] de leerkrachten wel nog meer werken dan ze al doen onder zo n hoge werkdruk en zo niet heeft de minister nog alternatieven geplakt plannen bedacht die ook uitwerken.
[0:16:17] De minister.
[0:16:18] Ja dat is dat is ook dat is echt een hele goede vraag. Want
[0:16:21] dat was eigenlijk een beetje waar we het aan het einde het over hadden. T is best wel zwaar werk om dat goed te doen en als er minder colega zijn of omdat ze misschien met pensioen gaan of omdat minder jongeren kiezen om dit vak te doen. Ja dan wordt het steeds lastiger wordt de klasgrootte. Heb je meer klasgenoten? Is de druk groter. Heb je minder collega´s als leraar? Dus wat we doen is proberen daar ook meer mensen omheen te kunnen zetten. Dat betekent assistent die ik net noemde en we hebben ook veel geld voor beschikbaar. Dus wij proberen dat te doen. Maar er zijn op heel veel plekken ook heel veel mensen tekort. Dus we zitten een beetje te zoeken. Vaak bij dezelfde mensen. Het helpt wel dat we soms ook kijken hoe kan je soms een tien juf of meester? Heel veel administratie doen. Hoe kunnen we dat weghalen. Soms heb je soms nog nakijkwerk te doen. Kan dat bij iemand anders komen te liggen. Dus we proberen op allerlei manieren te zorgen dat dat werk wat je in de klas moet doen dat dat het bordje waar al dat werk oplicht. Dat dat niet te vol raakt.
[0:17:16] En dan kunnen wij hier in de tweede kamer ook wel eens een beetje beter bij helpen nog want er komen heel vaak allerlei wensen hier allemaal zeggen dat dat moet toch in het onderwijs en dat vinden we belangrijk en het komt allemaal op het bordje. Maar als ze dan niet helpen, maar we zeggen wel dat het moet dan vragen we eigenlijk iets wat niet kan is daar eerlijk over zijn dan echt helpen. Ja daar heb ik wel wel jullie hulp nodig om dat gewoon te zeggen. Dan ga ik het hier ook zeggen en dan hoop ik dat jullie het ook in het onderwijs gaan werken.
[0:17:42] Kijk dat is best een politieke reacties zeg ik waar ze geen kamerleden nu maar ik hoop dat ze meeluisteren dan het debat aangaan met de methodes zijn wel kamerleden. Gelukkig heb jij een goed antwoord gekregen? Ja? Nou, goed dat ik je collega´s geven?
[0:17:58] Zeker weten. Ja. Dankjewel.
[0:18:01] Dan kijk ik even naar de school rood. Wie wil er een vervolgvraag stellen. Volg mij ook weer drie leerlingen ga je gang gaan bij de microfoons staan alle drie.
[0:18:12] Stel je eens voor. Stel je vraag.
[0:18:22] Ga je gang.
[0:18:26] Dank u dankuwel.
[0:18:27] Ik ben emily horstink
[0:18:29] en ik had een korte vraag voor de minister
[0:18:33] te kort en het ons is ontstaan.
[0:18:37] Wat is er tot nu toe aangedaan. De minister.
[0:18:40] Ja. Nou het ontstaat omdat we eigenlijk wat ik net al een beetje op koksijde. We hebben heel veel mensen nodig die natuurlijk als ze zoals jullie basisschool hebben gedaan dan op de middelbare school zitten. Daarna kiezen om leraar te willen worden. En als minder mensen dat doen en er wordt veel gevraagd van de mensen die het op dat moment het onderwijs nog doen en die mensen gaan opgeven met pensioen. Maar als je dat lang doorlaat gaan het hebben de afgelopen jaren best wel lang gezien. Dan gaan er meer mensen met pensioen komende minder mensen bij en heb je het tekort aan leraren en wat we eraan doen is zorgen dat we natuurlijk dat iedereen wel leraar wil worden. En dan moeten we met elkaar gaan vertellen dat we dat willen dat het belangrijk is. Daar hoort bij dat je niet goed betaald krijgt. Dus dat is goed. Maar daar doen heel veel mensen in het onderwijs ook niet voor. Maar het is ook belangrijk dat je hulp krijgt in die klas om je lessen heen soms een assistent soms wat minder administratie soms iemand als je kinderen moeten leren lezen hoeveel kinderen vinden lezen niet meer zo leuk dat iemand van de bibliotheek kan komen helpen of als je thuis je ouders geen geld hebben voor een sportclub dat er na school dan iemand van de sportclub bij jou op school komt om te helpen. Sport nadat zijn handen om de school heen die we met elkaar kunnen kunnen zorgen dat het voor de juffen en de meesters soms wat makkelijker wordt.
[0:19:55] Dankjewel jou vraag.
[0:19:57] Bedankt. Voorzitter, ik ben en er zijn een leraren tekort. De minister heeft gedaan. Maar dat heeft nog niet helemaal geholpen. Wat gaat de minister doen om het aantrekkelijker te maken.
[0:20:09] Hele subtiele vraag.
[0:20:11] De minister heeft nog niet nog niet genoeg geholpen, want het is al goed dat je dat zegt, want we moeten ook eerlijk over zijn. Het is niet ik heb niet een knop staan als ik hem had en hebben we morgen heel veel extra leerkrachten. Dat zou super zijn en wat nu hebben jullie misschien wel eens dat je dat misschien wel lessen uit dreigt te vallen. Misschien wel een halve dag niet naar school gaat en dat lijkt misschien in de eerste instantie wel dat je denkt nou zo leuk kan ik lekker spelen maar spelen en vriendjes op school ontmoette is dan toch eigenlijk net leuker en misschien in corona tijd hebben jullie dan ook wel gemerkt dat het toch lastig is als je veel meer thuis moet zijn en niet op school kan zijn. Dus wat zo belangrijk is is dat we dan zorgen dat er op die school wel genoeg leerkrachten zijn maar dan moet het aantrekkelijk zijn. Dus daar heb je gelijk in en ik probeer dat te doen maar dat moeten we met zijn allen doen door iedereen die ook kan helpen in het onderwijs. Ook de vragen wel te helpen en dat hoeft niet alleen maar leerkrachten te zijn. Leraren die moeten echt jullie basis geven. Die zijn ook opgeleid. Goed lezen rekenen en schrijven, maar daaromheen moet ook best wel veel georganiseerd worden soms een oude avond of iets leuks voor de ouders of juist het nakijkwerk. En daar kan nu wel veel meer mensen bij helpen. Dus als we dat af en toe proberen ook te zeggen soms tegen onze ouders tegen jouw ouders.
[0:21:22] Dan zou het helpen. Ik heb zelf twee kinderen. Ik probeer het zelf ook wel te doen en soms is het niet zo makkelijk want die hebben het allemaal heel druk. Dus iedereen heeft het druk. We moeten toch zorg dat jullie wel goed onderwijs kunnen blijven krijgen.
[0:21:33] Volgende vraag voor jou?
[0:21:34] Ga je gang. Bedankt. Voorzitter, ik ben veren
[0:21:39] kan de minister kan de minister van primair en voortgezet onderwijs
[0:21:45] een keer meelopen.
[0:21:47] Een leerkracht om te ervaren wat een leerkracht zowel moet doen op het open in het onderwijs
[0:21:55] en zo om er achter te komen waar leerkrachten tegenaan lopen.
[0:21:59] De minister.
[0:22:00] Ja. Voorzitter moet ook een beetje korte antwoorden geven. Dus hier zou gewoon zeggen ja heel graag en misschien wel bij jouw school zitten en kijken waar jouw leerkrachten is. Ja. Ze zijn te springen. Ja. Ja hoor. Het is een toezegging. Dus dit moet gaan gaan regelen. Goed idee.
[0:22:14] Dan gaan we gaan we dat regelen, kunnen we meteen na afloop doen. Hè
[0:22:19] dan wil ik jullie bedanken voor de uitstekende vraag en misschien helpt het als we allemaal gaan roffelen voor al de leerkrachten die kiezen voor
[0:22:26] leerkracht.
[0:22:37] Dank je wel.
[0:22:39] Ik hoop dat al die leerkrachten het horen want we hebben er nog meer nodig en ze doet ontzettend mooi werkt dus echt een hele mooie vraag. Dan gaan we naar blauw. Dat is de basisschool. De hazen sprong uit nijmegen. En ik geef graag danilo spaties. Het wordt voor de vraag te stellen aan de minister van sociale zaken en werkgelegenheid en ik ga de vraag niet herhalen want ik vind eigenlijk dat jullie dat zelf gewoon zo goed doen dat we niet dubbel hoeft te doen.
[0:23:14] Ik doe aan geven.
[0:23:17] Dankjewel. Dank u wel, mevrouw de voorzitter,
[0:23:20] ik ben danilo van de basisschool de haas van nijmegen. Onze vraag is wat schattiger regering ruim doen dat anders zo duur is.
[0:23:30] Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen. Dus dank
[0:23:34] ik geef het woord aan de minister van sociale zaken en werkgelegenheid.
[0:23:37] Gaat uw gang. Ja. Dankjewel. Voorzitter en heel veel dank aan aan jullie allemaal, maar vooral natuurlijk voor deze vraag aan de haagse sprong een hele belangrijke vraag. Hele goede vraag ook
[0:23:53] en het klopt, zeg ik tegen de voorzitter, dat de laatste maanden de dingen veel duurder zijn geworden. En daar heeft danilo die hier spaans iets zeggen wij tegen elkaar in de kamer. Echt een punt dat zijn de kosten van verwarming die jullie ouders moeten betalen. Benzine voor de auto boodschappen, maar ook jullie nieuwe gymschoenen waar je de hele tijd uitgroeien. Ik heb zelf al kinderen dus ze moeten vaak niet begrepen komen,
[0:24:19] maar ook misschien een video game die voor sint of voor kerstmis vragen ook dat zijn allemaal dingen die duurder aan het worden zijn
[0:24:26] en het is heel normaal dat die prijzen elk jaar een beetje stijgen. Maar dit jaar is het wel echt uitzonderlijk. En zolang ik me kan herinneren, zijn de prijzen nog nooit zo hard gestegen met vierenvijftig. Dus ik ben meer dan een halve eeuw oud zo. Ja. Maar in die tijd is het nog nooit gebeurd dat die prijzen wel tien of vijftien procent stegen. Dat is echt heel erg veel.
[0:24:52] Hoe komt dat nou
[0:24:53] dat komt allereerst. We hadden het net over door de oorlog in oekraine.
[0:24:58] Daardoor is er minder gas te koop op de wereldmarkt waar het inkopen. Maar we willen ook minder gas kopen van rusland. Wat stel je voor dat we dat gas van rusland kopen dan spreken we een oorlogskas en kunnen ze weer verder gaan met die oorlog. Ze willen gewoon zorgen dat we minder gas van rusland kopen.
[0:25:14] Maar ja als dat gas duurder wordt, worden alle spullen in nederland ook duurder. Want voor bijna alles heb je elektriciteit of gas nodig die nieuwe gympen moet in een fabriek gemaakt worden. Wie heeft elektriciteit nodig? Je moet hier misschien met vrachtwagens naartoe gebracht worden je benzine voor nodig.
[0:25:28] Dus zo komt het dat eigenlijk alles duurder wordt.
[0:25:32] Maar wij willen als kabinet dat jullie de mensen in nederland. Je merkt wel wat van maar dat je er niet echt helemaal aan onderdoor gaat dat het niet te hoog wordt
[0:25:43] en waarom we daarom gaan we zorgen dat we de prijzen van elektriciteit voor de huishoudens voor jullie ouders het komende jaar stabiel houden
[0:25:50] en als je dan gemiddeld gebruikt heb. Dus wat een gemiddeld gezin in nederland nodig heeft. Dan weet je precies wat je gaat betalen. Het komende jaar.
[0:25:58] Als je meer gebruikt als jij de hele dag onder de douche gaat staan en dus meer gebruikt. Dan moet je wat daarboven zit moet je die hoge prijs zelf betalen
[0:26:06] en op die manier zorgen we dat er ook wat zekerheid komt in het leven van jullie ouders. Want ik weet nog heel goed dat mijn man een paar maanden geleden de e mail openen waar de nieuwe energierekening in stond. Die rende naar beneden zo hard was die geschrokken en we kregen allemaal een hele lange speech. Ik heb namelijk vier dochters met lange haren kan er zelf ook wat van dat we minder lang onder de douche mochten staan dat we het licht uit moest doen en dat geldt voor alle gezinnen. Iedereen heeft nu discussies over. Het is ontzettend duur. En wat gaan we eraan doen
[0:26:37] wat ze ook hebben gedaan, niet alleen zorgen dat de energierekening stabiel blijft is we hebben het minimumloon verhoogd en dat is het loon wat je in de basis van de arbeidsmarkt verdient, zodat mensen ook echt meer te besteden hebben en de belastingen verlaagd, zodat je meer overhoudt van elke euro die je verdient.
[0:26:53] We hebben gezorgd dat gezinnen met opgroeiende kinderen een extra bijdrage van ons krijgen. Dat heet een toeslag
[0:27:01] zodat juist jullie ook geholpen worden want we vinden het heel erg belangrijk dat kinderen niet in armoede hoeft op te groeien. Dus het gaat over jullie.
[0:27:11] Dat helpt ervoor. Dat zorgt ervoor dat we met elkaar en die prijzen vasthouden beter maken. Maar er zijn nog dingen die jullie kunnen doen. Jullie ouders kunnen zonnepanelen op het huis leggen kunnen verduurzamen. Maar jullie kunnen zelf ook. Ik zei het al minder lang douchen je telefoon niet te lang in de oplader laten zitten. Het licht uitdoen. De deur dichtdoen hoor je thuis vast ook de verwarming een graadje lager en de trui aan in plaats van een hoger zetten
[0:27:38] wat het ook gaat doen en dat is heel erg belangrijk.
[0:27:41] Dan worden we minder afhankelijk van gas van dat noemen we dan olie fossiele brandstoffen en dat heeft te maken met de klimaatverandering en die is heel erg belangrijk voor jullie dat we met elkaar wat aan klimaatverandering doen en dan kunnen jullie wat aan doen. Door nu al te zorgen dat je anders omgaat met je eigen verbruik van gas en olie van energie.
[0:28:03] Nou wat vind je ervan spreekt het aan. Ja ja. En wat merk jij nou
[0:28:09] duurder worden.
[0:28:13] Moeder.
[0:28:16] Ik merk er weinig van.
[0:28:20] De minister zegt ook dat je jezelf kan besparen op energie en zo
[0:28:24] ga je dat dan ook doen.
[0:28:27] Ja, heel braaf
[0:28:29] minder lang
[0:28:30] douchen.
[0:28:32] Dat heeft impact gehad. Het verhaal. Dankjewel. Uitstekende vraag en volgens mij ook een vraag die heel erg leven hebben het hier vaak over in de kamer. Dankjewel. Dan geef ik nu het woord aan drie collega s van jou uit het vak blauw.
[0:28:46] Welke drie willen een vervolgvraag stellen aan de minister
[0:28:56] en nog een
[0:29:04] goed wie wilde beginnen. Zal ik beginnen met jou beginnen? Ja. Ga je gang. Stel je voor. Stel je vragen alsjeblieft
[0:29:12] de pedaal indrukken. Yes.
[0:29:15] Wel, mevrouw de voorzitter,
[0:29:18] Je moet hem even blijven drukken.
[0:29:22] Dank u wel, mevrouw de voorzitter. Daarom is het normaal dat alles duurder wordt.
[0:29:29] De voorzitter is het is niet normaal dat alles duurder wordt. Het is wel normaal dat het elk jaar een klein beetje duurder wordt. Maar zo veel duurder als het nu eens geworden. Dat is niet normaal. Dat is echt heel erg uitzonderlijk.
[0:29:41] En zoals ik net al zei, dat is een van de laatste halve eeuw. Zolang als ik leef niet voorgekomen en zie dit ook wereldwijd dat de inflatie. Zo heet dat dat alles duurder wordt. Overal is dus het is niet alleen iets van nederland is in veel landen zo en dat maakt het ook zo moeilijk om het nu op te lossen.
[0:30:00] Een hele duidelijke antwoord? Volgens mij mag ik jou op midden voortgeven.
[0:30:05] Nou u zei dat u dan zonnepanelen op ons huis konden leggen. Maar die zonnepanelen zijn best duur en ze worden ook steeds duurder. Dus hoe komen we dan aan die zonnepanelen.
[0:30:17] Ja voorzitter, dat is een hele belangrijke vraag. Het klopt dat die zonnepanelen best duur zijn. Gelukkig hebben we er allemaal subsidies voor heet dat dan dus dan krijg je geld terug van een gedeelte voor die zonnepaneel. Het is ook zo. Hoe meer zonnepanelen. We maken dan worden ze uiteindelijk goedkoper, moeten we ook nog de mensen hebben ons om het dak te leggen.
[0:30:37] Dat is best een uitdaging. Ook daar zijn we heel hard mee bezig. Maar uiteindelijk als die zonnepanelen op je dak legt dan zou je dat in vier, vijf, zes ligt aan hoe goed je zonnepaneel zijn energie verbruikt in zes, zeven jaar moeten kunnen terugverdienen. Maar dan moet je wel geld hebben. Dat klopt. Om eerst in zonnepaneel te kunnen steken.
[0:30:55] Dankjewel jou
[0:30:56] wordt.
[0:30:57] Dank u wel, mevrouw de voorzitter, ik ben nynke en ons idee is om gezonde dingen goedkoper te maken dan ongezonde dingen. Nu is bijvoorbeeld een pakje kauwgom vijfentwintig cent, terwijl een zak wortels veel duurder is. Misschien kunnen we daar minder belasting over betalen. Ook hoeven we eigenlijk geen kiwi uit nieuw zeeland op vakantie naar peru. Hier kunnen we dan meer belasting over betalen. Geeft de regering daar al aan gedacht.
[0:31:26] De minister, voorzitter, dat zijn hele goede ideeën en die komen hier in de kamer heel vaak terug
[0:31:32] en het eerste idee is om inderdaad groente en fruit bijvoorbeeld dat je daar minder belasting over betaald. Dat heet btw en dat staat er precies in onze plannen om dat over een jaar dus niet drieëntwintig, vierentwintig. Dan gaat het lagere btw tarief in dus minder belasting op groente en fruit.
[0:31:49] Wat betreft die kiwi van heel ver weg. Dat zie ik aan mijn eigen dochters en ik zie het ook als ikzelf boodschap doen dan kijk ik waar hij vandaan komt om te kijken of ik inderdaad dingen koopt die van dichtbij komen, zodat ze minder lang in die vrachtwagen of op dat schip boeven zitten om hier te komen en dat kunnen we met zen allen die keuze kunnen wij als consument makers iets gaat kopen in de winkel die zegt ik wil eigenlijk iets van dichterbij want dan zijn die kosten om het hier te krijgen. Die zijn lager en het is beter voor het milieu.
[0:32:19] Dan wil ik de basisschool. De hazen sprong uit nijmegen danken en de minister van sociale zaken en werkgelegenheid voor de beantwoord. Oh. Er is nog een extra. Kijk eens nog een extra vraag. Hoi. Dus best stoer om dat te doen vind ik
[0:32:34] ga je gang.
[0:32:36] Ik heb nog een vraag. Want wat kunnen wij er dan aan doen heeft gezegd dat er bijvoorbeeld korter te kunnen douchen, wat natuurlijk heel handig is. Maar
[0:32:49] die aandoen dat onze ouders het soms niet kunnen betalen.
[0:32:54] Dat is natuurlijk heel erg moeilijk als je ouders de rekening niet kunnen betalen. En ik kan me voorstellen dat je daar zorgen over hebt.
[0:33:01] Maar dat is natuurlijk best wel pittig als dat zo is. Dus je kunt je ouders helpen door te zorgen dat je je truien nog wat langer draagt korter doucht. Dat zijn allemaal dingen die je kunt doen. Maar eigenlijk moet jij je daar geen zorgen over moeten maken. Moet ik me daar zorgen overmaken.
[0:33:17] Dat doen we ook om te zorgen dat we hen met die energierekening met al die extra. Dat heet het dan toeslagen met die verhoging van het loon te zorgen dat je ouders wel kunnen rondkomen
[0:33:29] en er is nog iets ingewikkelds misschien wel interessant om aan toe te voegen wat we ook proberen. Maar dat moeten we als europa doen is om die prijzen die elke maand hoger worden. Om die een beetje te laten stabiliseren of naar beneden te laten gaan en wat anders krijg je elke maand weer hoge prijzen en daar hebben de europese centrale bank voor en als die de rente verhoogd. Dat is wat je krijgt op je spaargeld en iedereen liever geld gaan sparen dan het uitgeven. Maar nu wordt het misschien wel heel ingewikkeld en dan gaan de prijzen naar beneden worden ze niet meer zo hoog. Volgende maand. Dus daar proberen we aan te werken. Dankzij de europese centrale bank doen.
[0:34:06] Dankjewel voor de extra vraag. Dan gaan we naar tien oranje. Dat is even kijken. Buiten burger uit almere en dan geef ik als eerste woord aan jack
[0:34:16] nero, hooker
[0:34:17] prachtige naam.
[0:34:20] Ga je gang en het is een vraag aan de minister voor volkshuisvesting en ruimtelijke ordening, oftewel hugo. De jonge.
[0:34:28] Dank u wel, mevrouw de voorzitter, ik ben scenario
[0:34:33] waarom we deze vragen hebben gekozen is als ze er is een tekort aan huurhuizen voor mensen zijn op zoek en er is weinig aanbod aan huizen
[0:34:42] hoog en zijn ook hoge prijzen door de inflatie problemen en er zijn veel problemen in steden dan in grotere steden en dorpen of kleinere steden.
[0:34:53] Er zijn ook veel problemen voor studenten, vooral als wij bijvoorbeeld in almere komen, hebben wij dat kunnen wij minder goed studeren voor iets wat in almere zit,
[0:35:05] moeten wij bijvoorbeeld naar amsterdam reizen om te studeren, want wij willen studeren. De vraag is denkt u dat wij in de toekomst snel en makkelijk aan huis of flat kunnen komen.
[0:35:17] Je leren wat knap dat je gewoon helemaal los bijna uit je hoofd doet. Dat vind ik echt knap. Ja dat dat kunnen er maar weinig dus complimenten
[0:35:25] wordt minister uit zijn hoofd.
[0:35:27] Vandaag. Ik ga nu ook uit mijn hoofd om jou durf ik niet te spieken natuurlijk heel erg goede vraag. Echt een ongelooflijk goede vraag. En toen je zei van kunnen wij in de toekomst makkelijk aan hun huis komen. Was het eerste wat ik dacht daar moet gebeuren om jou te zeggen dat ga ik zo uitleggen. Maar toen dacht ik eigenlijk. Wanneer is de toekomst voor jou? Wanneer ga je eigenlijk op jezelf wonen kun je daar iets over zeggen want je bent nu elf, elf jaar. Ja, wanneer ga je op jezelf wonen. Maar nu ga je een huis kopen of huren.
[0:35:57] Ronde twintig, negentien.
[0:36:00] Negentien of twintig, een kleine tien jaar ongeveer. Eigenlijk maken wij daar dus ook onze plannen op. Dus eigenlijk zeggen we willen nu heel groot woningtekort en we weten ook dat er heel veel mensen bijkomen en we weten ook dat er oude huizen zijn die moeten worden gesloopt. Een nieuw gebouwd. En als we dat allemaal optellen. Dan weten dus ongeveer hoeveel huizen moeten bouwen tot en met tweeduizend dertien
[0:36:24] en daar maken we alle plannen op en als we dan het zonnetje even maken. Moet je even meerekenen. We hebben nu een woningtekort van drie, honderd duizend woningen. Driehonderdduizend. Er komen verwachten ze ongeveer vierhonderd vijfenzeventigduizend huishoudens bij omdat er meer mensen in nederland komen wonen en omdat er meer mensen op zichzelf gaan wonen. Alleen gaan wonen. Dus vierhonderd vijfenzeventigduizend erbij. Driehonderd, vierhonderd vijfenzeventigduizend. En dan nog honderd vijfentwintigduizend woningen die niet goed genoeg zijn die gesloopt moeten worden.
[0:36:54] Welk zonnetje kom je dan uit.
[0:36:58] Dan heb je vijftigduizend.
[0:37:00] Negenhonderd duizend ongeveer.
[0:37:03] En die negenhonderd duizend woningen. Dat is dus het doel is driehonderd duizend vierhonderd vijfenzeventigduizend zeshonderd vijfentwintigduizend negenhonderd duizend is het doel dat wij hebben en die moeten we dus gaan bouwen. Maar dat is niet makkelijk want het geld lenen wordt steeds duurder. De rente wordt hoger werd net over de inflatie gehad als heel ingewikkeld. De bouwkosten zijn ook nog eens een keer gestegen. Hij stikstof probleem nog eens een keer ook heel moeilijk om vergunningen te komen. Dus we hebben best wel een heel moeilijke taak met elkaar en toch moeten want er zijn heel veel mensen die zeggen allemaal dat kan helemaal niet. Negenhonderd duizend woningen en de minister is weer veel te optimistisch ben ik altijd heel erg optimistisch. Maar het zonnetje van die negenhonderd duizend heeft er niets mee te maken. Die moeten gewoon gebouwd worden. Want anders hebben we nog steeds een tekort. Als jij op zoek bent naar een huis. Dus die negenhonderd duizend die moeten en dat gaan we doen door hele goede afspraken te maken met alle provincies en met alle gemeenten.
[0:37:53] Dat gaan we doen door heel veel geld uit te geven daarvoor om nieuwe wegen te bouwen om woningen te helpen bouwen
[0:38:01] en als we dat allemaal doen en we gaan echt heel erg ons best doen om dat voor elkaar te krijgen, dan zou het moeten kunnen lukken. Negenhonderd duizend woningen. Maar het is wel veel. Het is eigenlijk komt uit almere. Het is ongeveer negen keer zoveel huizen als dat er nu al in almere staan. Nou dat is wel een hele hoop.
[0:38:19] Dus het is eigenlijk ja.
[0:38:21] De lange versie van jou kabinet.
[0:38:24] Maar dan moeten we wel heel erg ons best doen. Hoe sayet
[0:38:29] het vertrouwen erin.
[0:38:31] Vertrouwen is de basis van alles heb je nog een vervolgvraag.
[0:38:37] Dat ga ik aan mijn klasgenoten.
[0:38:39] Nou dat is hartstikke tof van je dat je de gelegenheid geeft dan je klasgenoten janeiro hooker. Ontzettend bedankt voor je vraag. Dan kijk ik even naar je collega´s. Welke drie wil een vervolg vraag stellen?
[0:38:58] Ja, ze zijn eruit. Dit zijn de drie.
[0:39:02] Mag ik beginnen.
[0:39:04] Ga je gang.
[0:39:07] Wij komen natuurlijk uit almere en daar willen we dus ook veel huizen bij gaan bouwen
[0:39:14] zeg maar wanneer komt die ijmeerverbinding. Stel je trouwens henry woningen.
[0:39:21] Moest je deze vraag stellen van de gedeputeerden zeker van van flevoland of niet.
[0:39:27] Mijn vader. Hoi vader.
[0:39:29] Ik was eigenlijk nog veel beter. Nou kijk hij is wel een goede vraag. Kijk wat wat zo is is dat in flevoland nog een hele hoop huizen gebouwd kunnen worden, omdat er heel veel ruimte is om huizen te bouwen en ze willen ook heel graag huizen bouwen en wat ik heb gedaan is met alle provincies afspraken gemaakt, aldus negenhonderd duizend huizen met elkaar moeten bouwen. Hoeveel kunnen jullie er dan in juli provincie tot en met tweeduizend dertig en flevoland heeft gezegd. Negenendertigduizend, honderd drieënnegentig duizend honderd drieënnegentigduizend nog een keer hoor. Negenendertigduizend, honderd drieënnegentig woningen.
[0:40:00] Precies. Nou en toen zei oke dat is goed. Dat is goed. Maar wat heb je daar allemaal voor nodig. Nou. Geld voor wegen bijvoorbeeld geldt voor het openbaar vervoer bijvoorbeeld hebben we afspraken over gemaakt in een hele grote vraag van flevoland en van almere is doe ons nou alsjeblieft ook nog die ijmeerverbinding die verbinding naar amsterdam.
[0:40:20] Maar het is wel heel erg duur.
[0:40:21] Die kost miljarden. Dus hebben gezegd oké we gaan erover nadenken en we gaan heel goed met elkaar uitwerken
[0:40:28] en en mark harbers de mijne. Mijn collega, minister van van infrastructuur en waterstaat ind die gaat er heel goed over nadenken en die heeft gezegd nou laat me nou eens met elkaar een plan maken om goed te berekenen of het kost en dan nemen we later n besluit of het ook echt kunnen gaan betalen.
[0:40:47] Nou we hebben het afgesproken eigenlijk. En ondertussen kan flevoland is al heel erg veel bouwen dus negenendertigduizend, honderd drieënnegentig tot en met tweeduizend dertig.
[0:40:57] Dankjewel. Middelste ga je gang.
[0:41:00] Dank u wel, mevrouw de voorzitter. Mijn naam is cass zwart en mijn vraag was denkt u dat de huizen milieuvriend?
[0:41:07] Ik gebouwd kunnen worden.
[0:41:08] Dat denk ik. En dat moet ook echt doen. Dus daar moeten we echt hoge eisen aan stellen. Want als we dat doen. Dus als we de huizen duurzaam bouwen dan zorgde er ook voor dat we dat we de dingen die we hebben te doen naar de toekomst ook echt nu doen. Stel je nou eens voor dat je het niet doet. Stel je nou eens voor dat onze huizen veel langer nog helemaal niet goed zijn voor de duurzaamheid
[0:41:33] en dan lopen we veel meer kans dat eigenlijk is dat de portefeuille van rob jetten lopen veel meer kans dat we de doelen van parijs niet gaan halen en daarmee dus dat we veel meer risico lopen op het opwarmen van de aarde en daarmee het achteruitgaan van de biodiversiteit. De stijgen van het water veel extremer weer na al die dingen naar de toekomst toe waar we toch al heel erg bezorgd over zijn. Dus alles wat we daaraan kunnen doen, bijvoorbeeld duurzaam bouwen van huizen. Dat zullen we zeker weten moeten doen sowieso.
[0:42:00] Dankuwel. Dankjewel.
[0:42:02] Ga je gang.
[0:42:03] Voor dankuwel voor het dorp. Mevrouw de voorzitter, mijn vraag aan u meneer. De jongen is wat bent u van plan om te doen voor de studenten die nu hulp nodig hebben.
[0:42:13] Hele goede vraag. Nou het allerbelangrijkste is dat we veel meer studentenwoningen gaan bouwen. Dus daar ben ik afspraken over maken met de studentensteden. Want er zijn echt veel te weinig studentenwoningen en daarnaast zijn we aan het kijken, zou het makkelijker kunnen, zouden we makkelijker kunnen maken voor mensen die bijvoorbeeld in een groot huis zitten een paar kamers overhebben om iemand erbij te nemen. Dat heet m n hospita heet dat als je als je een huis hebt en je hebt de kamer over dat je een student in huis neemt.
[0:42:42] Dus nou die twee dingen ben ik mee aan de slag en ik hoop dat dat extra ruimte gaat opleveren. En daarnaast zijn we ook rondkijken. Er komen nu al heel erg veel studenten uit het buitenland in nederland studeren. Nou die hebben echt niet allemaal bij onmiddellijk een kamer. Dus of we dat ook een beetje kunnen dim. Dus daar zijn we ook mee bezig want anders wordt het wel heel druk.
[0:43:01] En ik zie dat er nog iemand een vraag heeft
[0:43:04] we hebben nog wel iets van tijd is.
[0:43:06] Vraag. Het zijn heerlijke korte antwoorden hebben lekker veel tijd voor vragen.
[0:43:11] U kunt het.
[0:43:13] Ik zoek.
[0:43:14] Maar ik niet.
[0:43:16] Ik wist niet dat de minister bevestiging nodig dat stickertje. Jij bent nodig.
[0:43:21] Bedankt. Mevrouw de voorzitter, mijn naam is william mo en ik heb een vraag voor minister hugo. De jonge.
[0:43:28] Ik zou foltering een optie kunnen zijn dat een oplossing kunnen zijn. Paul erin.
[0:43:33] Nou ja je komt uit flevoland is natuurlijk is dat een oplossing, maar we zijn ook wel een beetje uitgeput uit ge ingepolderd. Dus kijk als je als je kijkt naar naar flevoland. Daar hebben we inderdaad gewoon eigenlijk nieuw land gemaakt
[0:43:47] en we hebben de dukes heel erg veel delen van nederland hebben we een nieuw land gemaakt en eigenlijk is nederland daar erg goed in. Maar er zit wel een grens aan. En waarom zit er een grens aan omdat we bijvoorbeeld ook voldoende ruimte moeten houden voor het water en als je stellen dat je dat je bijvoorbeeld bij bij noem je dat flevoland en daarnaast hebben dan de markerwaard. Stel dat je die ook nog zou import wordt wel eens gezegd heb je meer ruimte voor weer een nieuwe stad. Maar eigenlijk is het probleem daarvan dat we dan minder ruimte hebben voor de berging van zoet water en zoet water hebben we ook nodig. Sterker nog, we hebben ja, we gaan toe naar een tekort aan voldoende water dus onvoldoende water over te houden, moeten we even oppassen met het nog verder inpoldering en wat we eigenlijk moeten doen is veel beter gebruik maken van het land. Wat we hebben als je bijvoorbeeld in de steden veel meer woningen bouwt. Dus dat je gewoon met meer mensen in de steden gaat wonen. Dan kan dat natuurlijk best en dan heb je dus helemaal niet een nieuwe polder nodig om toch met meer mensen in nederland te kunnen wonen en dat zijn we eigenlijk aan het doen. Dus de meeste woningen van die negenhonderd duizend ongeveer twee derde ervan. Die worden binnenstedelijk gebouwd is eigenlijk in het bestaande in bestaande dorpen en steden worden gebouwd in ongeveer eenderde worden aan de rand daarvan gebouwd. Dus dus laten we zeggen aan de buitenkant van van de gemeente.
[0:45:03] Dan wil ik de minister bedanken voor volkshuisvesting en ruimtelijke ordening en natuurlijk ook de burcht uit almere voor het stellen van de goeie vraag het je wel op. Ik zie het aan je dat je het jammer vindt.
[0:45:15] Kunt u volgend jaar weer meedoen.
[0:45:18] Dan gaan we nu naar het groene team.
[0:45:21] Dat is de veldhuizen school uit ede. En ik heet de minister voor klimaat en energie. Rob jetten van harte welkom. Ik zie team groen heeft er heel veel zin in.
[0:45:30] Zal het achterste bankje geef ik het woord aan dyke van laar om haar vraag te stellen.
[0:45:40] Het is alweer de laatste vraag. Dat is nou weer jammer. Hè.
[0:45:46] Ga je gang.
[0:45:47] Bedankt. Mevrouw de voorzitter, mijn naam is die van laar en ik zit op de veldhuizen school in ede. Samen met mijn klasgenoten en mijn leuke juf emma. Wij hebben een vraag bedacht voor de minister van klimaat en energie objecten. Onze vraag is wat gaan jullie de komende vier jaar doen tegen de opwarming van de aarde eng.
[0:46:20] Dat is op zich al een hele grote vraag. Maar misschien heb je nog een stukje.
[0:46:24] Opwarming van de aarde en plastic soep zoals wij als negen tot elf jarigen
[0:46:31] in een schone en prettige wereld kunnen leven. Waag. Het weer betaalbaar is.
[0:46:37] Kijk eens aan een hele mooie vraag.
[0:46:40] De minister is net terug van een klimaatconferentie denkt dat hij er veel over kan vertellen.
[0:46:45] Wat hopen we tenminste?
[0:46:48] Co voorzitter en dank aan dikke van la voor deze mooie vraag. Ik ben ook heel blij dat jullie team de groene shirts aan heeft gekregen. Ik heb ook speciaal voor jullie een groen pak aangetrokken vandaag maar stelt wel een hele belangrijke vraag want de zijn heel veel mensen die zich zorgen maken over de opwarming van de aarde en afgelopen jaren hebben we heel veel extreme dingen gezien grote bosbranden in zuid europa overstromingen in pakistan of landen in afrika, waar het al een paar jaar niet meer heeft geregend, waardoor mensen eigenlijk te weinig voedsel kunnen maken en ze is heel belangrijk dat we die opwarming van de aarde dat we die afremmen en daarom gaan we in nederland de komende jaren dingen die vies zijn die vervuilend zijn steeds meer belasten of zelfs verbieden. Dan zeggen we gewoon op een gegeven moment naar die fabriek die is zo vies. Die moet opgevend sluiten of hij moet helemaal overstappen naar een schone techniek of we gaan mensen thuis helpen. Maar je doet net met minister die jongen over hadden om huizen sneller te verduurzamen, zodat je minder gas en elektriciteit hoeft te verbruiken om je huis op te warmen en op die manier kunnen we ervoor zorgen dat het klimaat beter wordt en dat we ook schone planeet aan jullie doorgeven hebt tweede vragen over die plastic soep. Dat is een vraag die ik vaak krijg als ik op scholen op bezoek ga en ik vind zelf altijd een foto eigenlijk heel erg veelzeggend als een foto die je misschien wel eens gezien van een schildpad met een rietje door zijn neus heeft die schildpad natuurlijk niet zelf gedaan. Dat is troep die in de zee drijft, omdat wij met zijn allen dat plastic afval, maar overal laten rondzwerven. En dan gaat over blikjes in het milieu over plestic mietjes. Maar er zit ook heel veel plastic in bijvoorbeeld onze tandpasta en onze shampoo en daarom hebben we vorig jaar besloten al dat we statiegeld op plastic flessen flesjes dat mensen niet meer weggooien. Het milieu. Maar dat je geld krijgt als je een flesje inlevert bij de supermarkt en zo kunnen we er op veel manieren ervoor zorgen dat we plestic niet meer in het milieu gooien, maar dat we het recyclen en opnieuw hergebruiken en we investeren in nieuwe technieken dat de plestic niet meer maken van olie, maar van producten uit de natuur, zodat het makkelijker is om het ook te hergebruiken.
[0:48:51] Zit er nog wat vervolgvragen over.
[0:48:54] Yeah,
[0:48:57] hoe en wanneer gaan we dat dan merken?
[0:49:01] Ja dat is een hele goede vraag. En om heel eerlijk te zijn. Gaat dat eigenlijk veel te langzaam. Vorige week hadden we in egypte nog een hele grote top waar alle landen van de wereld bij elkaar zijn gekomen om te praten over klimaatverandering en het doel van die bijeenkomst, zoals dat we nog meer maatregelen zouden afspreken om sneller de opwarming van de aarde af te remmen en was heel moeizaam omdat een paar landen nog veel geld verdienen aan kolen en olie vervuilende dingen en die willen eigenlijk niet dat het zo snel gaat met die klimaataanpak. Maar nederland en europa geven het goede voorbeeld de jullie merken echt de komende jaren al dat we mensen helpen om mijn huis duurzamer te maken dat schone producten goedkoper worden producten steeds duurder worden en het doel is dat we uiteindelijk in tweeduizenddertig. Dus als over acht jaar we meer dan de helft van onze vieze uitstoot helemaal hebben weggewerkt en op die manier ook een schone planeet. En jullie kunnen doorgaan.
[0:49:54] En wat kunnen kinderen zelf doen.
[0:49:56] Je kunt zelf ook al heel veel doen, mevrouw de voorzitter, en dat zit hem ook vaak. Daar hadden jullie het net met minister van gennep ook al over door heel goed na te denken over welke spullen je koopt koop je producten waar nog plastic verpakking omheen zit. Of kies je voor producten waar een papieren wikkel je omheen zit. Moet je echt elke maand nieuwe kleding of kan je kleding nog herstellen of kleding ruilen met andere mensen, zodat we niet alleen maar kopen en kopen en kopen en dan nog meer moeten worden geproduceerd, wat uiteindelijk ook weer op de afvalberg beland.
[0:50:26] Nou, dankjewel. Dikke. Wat leuk dat de minister inderdaad een goed pak aan heeft. Dat is toch wel goed uitgezocht vanochtend ga wel vragen of het echt zo is of dat toeval is. Kijk even naar de vervolgvragen ga je gang en dat zie je als je eerst drie. De vorige komt met vier worden het ernaar vier. Maar we hebben nog net genoeg voor vier vragen mag beginnen. Ga ik stel je voor.
[0:50:55] En je vragen. Dank u wel, mevrouw de voorzitter, ik ben lea. En hoe kan de minister bewijzen dat er minder of zelfs geen plastic soep meer zal zijn.
[0:51:07] De minister.
[0:51:08] Er zit nu zo veel plastic.
[0:51:09] Ik zoek in de oceaan nadat we nooit meer allemaal uit kunnen krijgen. Maar wat we wel kunnen doen is met hele slimme oplossingen zorgen dat we er zoveel mogelijk uithalen en er is een nederlandse uitvinding van een hele slimme jongen die een delft heeft gestudeerd heeft nette en schepen gemaakt die gewoon in de zee kan leggen en dat alle plastic die daar drijft daarin blijft hangen, zodat het eruit kunnen halen het niet meer door vissen wordt opgegeten of dat rietje dat bij de schiphol door de neus heen zat. Maar het allerbelangrijkste is dat we voorkomen dat er nog meer plastic in de oceaan komt en dat is dus met statiegeld op flesjes, maar ook ervoor zorgen dat we plestic steeds vaker gaan verbieden.
[0:51:46] Dankjewel. Jouw vervolgvraag.
[0:51:50] Dank u wel, mevrouw de voorzitter. Mijn naam is namelijk de vraag. Mijn vraag is gaan wij kunnen zeggen over een paar jaar kunnen zeggen. Dit komt doordat wij met minister jet te hebben.
[0:52:04] Ja heel mooi. Ja kijk weet je wat superbelangrijk. Ik ben echt heel blij dat jullie deze vragen stellen want hier zitten allemaal volwassenen en volwassenen hebben vaak de neiging om vooral te bedenken waarom dingen niet kunnen of waarom het nog langzamer moet of we gaan er nog even over nadenken en het zijn eigenlijk jonge mensen. Dus kinderen en studenten die ons scherp houden die actievoeren voor het klimaat en eigenlijk echt bij onze eisen dat wij meer doen om de klimaatverandering tegen te gaan. Dus ik ben heel blij dat jullie er zijn want eigenlijk zijn jullie nu mijn mijn steuntroepen, zodat ik tegen ministers of tegen grote bedrijven kan zeggen ja. Het gaat veel te langzaam en de kinderen willen ook dat we een schone planeet gaan doorgeven. Dus meer actie. Dus dank voor jullie steun.
[0:52:46] Mooi. Dankjewel. Ga je gang.
[0:52:49] Dank u wel, mevrouw de voorzitter, mijn naam is thuis en ik heb een vraag voor
[0:52:56] kunt u niet nog meer geld op plastic flesjes zetten.
[0:53:01] Ja de het statiegeld dat we nu hebben ingevoerd voor die flesjes. Dat werkt best wel goed. Hij ziet dat mensen steeds meer flesjes inleveren op op treinstations bijvoorbeeld zijn er ook speciale plekken waar je dan met je flesje naar toe kwam en we hebben nu discussie of dat we niet nog andere plastic producten ook statiegeld kunnen geven bijvoorbeeld blikjes. Daar zit er nog niet op. Maar er zijn andere landen in europa die dat wel doen en dan zie je dat veel meer mensen ook die blikjes weer gaan inleveren in plaats van dat ze in de natuur belandde. Dus daar zijn we heel goed naar aan het kijken.
[0:53:31] Dankjewel. Laatste vraag. Ga je gang.
[0:53:34] Dank u wel, mevrouw de voorzitter, ik ben joost
[0:53:37] en de minister heeft net allemaal opties opgenoemd. Doe het beter kunnen maken en mijn vraag is hoe kunnen al die opties betaald worden.
[0:53:48] Ja dat is een hele goede vraag. De premier die wel wist ook benieuwd naar het antwoord. Wij hebben in nederland twee dingen eigenlijk met elkaar afgesproken is dat we alles wat vies woord. Dat gaan we duurder maken. Gaan we dan meer belasting over over heffen maar gebruiken dat geld wat we daar mee ophalen om de schone opties ook goedkoper te maken ze bijvoorbeeld een auto op benzine of diesel wordt steeds duurder en een elektrische auto die wordt steeds goedkoper en we hebben daarnaast vijfendertig miljard euro. Dat is echt super veel geld met heel veel nullen achter dat zit in een speciaal klimaatfonds en ben en dat klimaatfonds. Dan kijken we elk jaar naar wat zuiniger aan nieuwe ideeën. Om het klimaat beter te maken en dan geven subsidie aan die ideeën zodat die goedkoper worden.
[0:54:33] Daarmee zijn we aan het einde gekomen. Ik dank de minister voor klimaat en energie de veldhuizen school uit ede. Helaas is dit het einde van het kindervragen huur
[0:54:42] vonden jullie het leuk.
[0:54:46] Kijk nou de bewindspersonen vond het ook leuk. Ik wil nog even mohammed mohandis
[0:54:53] en mevrouw hints dekker abdulaziz, die ook aanwezig is in de voorzitters los je bedanken, want zij hebben die vragen geselecteerd. Ik dank natuurlijk vooral de vragen stellen, want het ging echt heel erg goed hebben straks om twee uur het normale vraag u nou ik vraag me af of dit kan overtreffen. We gaan het zo zien voordat jullie de zaal verlaten. Gaan we nog op de foto met elkaar. Dus ik wil even aan de kamer bewaarde vragen om dat in goede banen te leiden. Ik denk dat jullie het heel leuk vinden om met de bewindspersoon op de foto te gaan. Dus jeroen is degene die het gaat vragen en we doen het per school. Ja. Dus blijf even lekker zitten.