Disclaimer: deze transcriptie is geautomatiseerd omgezet vanuit audio en dus geen officieel verslag. Om de transcripties verder te verbeteren wordt constant gewerkt aan optimalisatie van de techniek en het intrainen van namen, afkortingen en termen. Suggesties hiervoor kunnen worden gemaild naar info@1848.nl.

Consulaire Zaken

[0:00:00] Welkom bij dit commissiedebat consulaire zaken, een hartelijk welkom aan de mensen die dit debat thuisploeg een hartelijk welkom aan de minister en zijn gevolg en uiteraard ook een hartelijk welkom aan de Kamerleden.

[0:00:11] Op dit moment zijn we met drie Kamerleden inclusief mijzelf. Ik verwacht eigenlijk dat we waarschijnlijk nog twee Kamerleden zich hierbij aansluiten.

[0:00:19] Dat wil zeggen dat ik dat creatieve rijmen spreektijden kunnen hanteren en dat geldt ook voor het aantal interrupties

[0:00:26] dat ik in principe niet wil werken, tenzij het uit de hand loopt. Ik verwacht dat dat niet zal gebeuren in het debat.

[0:00:31] Dus ik stel voor dat ze in eerste instantie ongeveer een maximum van zes minuten spreektijd voor de eerste termijn van de kamer en het woord staan de heer de Roon.

[0:00:41] Ik wilde graag eerst even een puntje van orde en puzzel orde derderangs sprake brengen.

[0:00:47] De nota staat van het consolideren die kregen we vandaag precies een week geleden en dat maakt het eigenlijk onmogelijk. Om nog een schriftelijke vragenronde te stellen, terwijl juist over zo'n stuk als dit die best wat feitelijke vragen zou kunnen stellen.

[0:00:59] Maar dat was onmogelijk. Dus ik zou aan de minister willen vragen of hij ons kan toezeggen dat in de toekomst juist bij dit document kunnen kan dat toch echt wel eerder binnenkomen dat dat stuk gewoon een week of drie, vier voor de voorgaande datum al krijgen dan kunnen we het allemaal nog behoorlijk af procederen.

[0:01:18] Ja ik. Dit is een dijk denk ik een duidelijk verzoek.

[0:01:22] Kijk heel even naar de minister of die daar meteen op kan reageren.

[0:01:24] Ze zeker. Voorzitter, ik begrijp dat in het verleden nooit schriftelijke vragen gehad hebben. Dus dat dat zeggen het waarschuwing lampje omdat dat zo vroeg te versturen. Dat dat kan

[0:01:34] niet branden. Maar dat brandt vanaf nu zo.

[0:01:40] Ja. Dank, Dank aan de minister een heldere vraag van eerder al. Ik denk dat het in algemene zin geldt heel veel natuurlijk in het vakgebied van Commissie buitenlandse zaken is nogal aan de dagdagelijkse actualiteit onderhevig. Maar waar daar waarheid kan mensenrechten rapportages consulaire rapportage worden wel op prijs gesteld als dat tijdig kan.

[0:01:59] Dank voor uw toezegging, zeg ik tegen de minister. Dan is nu het woord aan de heer de Roon voor zijn eerste termijn.

[0:02:04] Ik Dank de minister ook voor de toezegging. Wat de inhoud van de stukken van vandaag betreft, doe ik dat even puntsgewijs.

[0:02:11] In eerste plaats heb ik een vraag over de noodsituaties waarin repatriëring noodzakelijk is, terwijl mensen naar het desbetreffende land willens en wetens zijn afgereisd, terwijl daarvoor een negatief reisadvies gold.

[0:02:24] En nu lees ik in in het in de staat van controleren. Dat wordt onderzocht of het haalbaar is om negatieve reisadviezen de waarschuwing op te nemen dat eventuele repatriëring niet zonder financiële gevolgen zal blijven

[0:02:37] en wij vragen de minister is. Waarom moet dat nog worden onderzocht. En waarom kan het niet gewoon vanaf nu vermeld worden met negatieve reisadviezen.

[0:02:44] Ik zou graag een toelichting zien.

[0:02:46] Punt twee. Veel Nederlanders in Afghanistan hadden zich niet online bij de ambassade geregistreerd en dat heeft een vlotte evacuatie aanzienlijk bemoeilijkt.

[0:02:54] Dat registreren is vrijwillig. Dat weten we. Maar mijn vraag aan de minister is of dat niet verplicht zou moeten zijn voor reizen naar landen waarvoor een negatief reisadvies geldt

[0:03:04] en ik vraag de meester of hij dat mogelijk acht en of dat wenselijk. Acht

[0:03:09] dan twee drie. In welke landen hebben de gevallen van huwelijksdwang en achterlating zich voorgedaan, wil ik van de minister weten en ik wil dat graag per land weten.

[0:03:18] In de nota wordt gemeld dat er onder huwelijksdwang en achterlating te voorkomen. Een advisering wordt ingezet op doelgroepen. En dan vraag ik mij af of de minister ook kan aangeven welke doelgroepen dat zijn. Ik vind het gewoon vreemd dat het niet gewoon in het rapport staat

[0:03:33] een ander punt. Dat gaat over de koppeling tussen visum en terugkeerbeleid. Artikel vijfentwintig brief van de visumcode

[0:03:40] en op grond daarvan heeft de Europese Raad op zeven oktober negatieve maatregelen aangenomen tegen Gambia is het natuurlijk nog te vroeg om nu te vragen of dat ook leidt tot een verbetert. De medewerking van Gambia op enig moment komt die vraag natuurlijk terug

[0:03:55] voor dit moment zou ik graag willen weten wie in de toekomst eigenlijk beoordeelt of er sprake zal zijn van zodanig verbeteren, samenwerking met zo'n land

[0:04:03] dat de negatieve maatregelen kunnen worden opgeheven of verminderd.

[0:04:07] Graag een reactie.

[0:04:09] Dan kom ik bij de brief over het netwerk.

[0:04:13] Er wordt gemeld dat de website Nederland wereldwijd naast de bezig met de dienstverlening. Ook is uitgebreid met informatie over veel andere onderwerpen. Dat heb ik ook even bekeken. Het gaat om allerlei dingen rijbewijzen, stemmen, AOW enzovoorts enzovoorts.

[0:04:28] Er komt dit jaar nog een aantal en verbindt diensten, buitenlandse studiefinanciering kinderbijslag en uitkeringen en het is natuurlijk hartstikke mooi dat al die onderwerpen. De Nederlanders in het buitenland bij één loket op het internet terecht kunnen.

[0:04:42] Maar de vraag is wel als nu al die vraagstukken via een Porto kunnen worden benaderd en afgehandeld. Wat dan. Als die borrel bij een cyberaanval wordt platgelegd inrichten dan anders daadwerkelijk plat kun je helemaal nergens meer bij als Nederlander in het buitenland. Of is daar toch een oplossing voor

[0:05:01] dan nog even een vreselijk vraagje. Ik wil van de minister weten hoe de consulaire dienstverlening voor Nederlanders en andere plaatsvindt als zij zich in Taiwan bevinden. Ik neem aan dat het niet via Beijing verloopt.

[0:05:13] Maar misschien dat de e I. O dan voor consulaat speelt. Ik weet het niet. Maar dat zou ik graag willen weten.

[0:05:18] Dan kom ik op de ambassade in Paramaribo. Die is zoals we weten gehuisvest in een nogal ruime jas.

[0:05:25] Enkele jaren geleden was er spray zelfs sprake van verkoop van dat prachtige gebouw.

[0:05:29] Mijn vraag. De minister is nu of het het aanhalen van de intensievere banden met Suriname, zoals we dat toch op zijn minst overwegen beogen, of dat nu ook in de toekomst gaat leiden tot een grotere bezetting op deze post. Of misschien is dat al zo. Waar moeten we wat moeten we ons daarbij voorstellen. Dat vraag kan de minister

[0:05:48] dan nog een ander aandachtspunten. Dat betreft Somaliland twintig jaar geleden had zich dat afgesneden van Somalië terwijl Somaliërs ongeveer een veel steden is geworden, heeft Somaliland zich ontwikkeld tot een

[0:05:59] zo te zien fatsoenlijk functionerend en vreedzame democratie.

[0:06:03] Er wordt van buiten ook flink geïnvesteerd in Somaliland. De handel neemt toe, zal ik niet gaan pleiten voor een erkenning van Somalië. Want dat is niet aan de orde.

[0:06:13] Maar ik wil de minister wel vragen hoe in de consulaire dienstverlening voor Nederlanders in Somaliland wordt voorzien, hoewel nog niemand Somaliland heeft herkend, hebben wel een aantal landen en ook grotere landen toch wel degelijk een goede vertegenwoordiging aanwezig.

[0:06:29] Nou zeg ik zonder in site kennis van zaken. Want dat heb ik niet kunnen achterhalen. Maar het lijkt erop dat Nederland op dit punt achter loopt dus graag een reactie hierover van de minister.

[0:06:39] Tot slot nog de brief over de verkeers notificaties die stemt tot hoop en dat ziet er

[0:06:45] positief uit. Maar ik heb een paar vragen.

[0:06:48] De minister geeft aan dat hij de komende periode in zal zetten op verdere verbetering van het betaalgedrag voor verkeersboetes die zijn uitgedeeld aan personen die hier die diplomatieke humaniteit genieten? Mijn vraag is hoe denkt de minister dat nog verder te kunnen verbeteren. Hoe gaat hij dat doen.

[0:07:05] Dan geeft de minister aan dat hij het aantal zware verkeersovertredingen wil terugbrengen door eerder om opheffing van humaniteit te vragen

[0:07:14] en mijn vraag over het opheffen van humaniteit in verband met verkeersovertredingen misdrijven. Wellicht hebben we daar ervaringen mee. Wat kan de minister ons daarover vertellen want de vraag hoe aannemelijk is dat nou dat dat hier concreet zal gaan gebeuren.

[0:07:29] Tot slot. Ik heb wel eens een brief gezien. Ik weet niet of het van buitenlandse zaken of van justitie en veiligheid was, maar daarin werd meer duidelijkheid gegeven over aantallen betaalde en onbetaalde boetes per land, CQ internationale organisaties.

[0:07:43] Dat soort informatie ontbreekt in deze brief volledig

[0:07:47] en het is verheugend dat het aantal verkeersovertredingen is gedaald en dat doet de steeds meer zijn betaald. Dat dat is het positieve van deze brief. Maar ik zou ook graag willen weten wie de onverbeterlijke recidivisten wanbetalers zijn.

[0:08:01] Mijn vraag is de minister of hij daar iets over kan vertellen. Tot zover Rutte.

[0:08:05] Dank u wel. Meneer. De rode was het nu aan de heer Brekelmans van de VVD.

[0:08:12] Nederlanders in het buitenland zijn belangrijk voor ons land of ze nu wonen werken of studeren.

[0:08:17] Ze leggen nieuwe contacten bouwen netwerken en vriendschap op en zorgen voor meer handel met Nederland.

[0:08:23] Ze zijn de informele ambassadeurs van ons land. Voor hen moeten we zorgen voor toegang tot goede dienstverlening

[0:08:29] digitaliseren en het verbeteren van hun dienstverlening zijn voor de WD. Daarom ook erg belangrijk en het is goed dat hier de laatste jaren stappen in zijn gezet.

[0:08:37] Een voorbeeld hiervan is de pilot voor het digitaal identificeren voor een dit idee

[0:08:42] in antwoord op eerdere Kamervragen van deze zestig en VVD gaf het kabinet aan dat deze pilot structureel wordt

[0:08:49] mijn vraag aan de minister is of er al nieuwe pilots zijn geïdentificeerd en zo niet. Is hij bereid om dit te inventariseren

[0:08:57] en ziet de minister mogelijkheden om ook vingerafdrukken identificatie meer op afstand toe te passen.

[0:09:03] Verder wil ik de minister complimenteren voor het project loket buitenland omdat dit de overheidsdiensten toegankelijker maakt. De ombudsman sprak onlangs ook tegenover onze Commissie positief over het project wordt verlengd tot medio tweeduizendtweeëntwintig. Mijn vraag is wat ervoor nodig is om dit structureel in te richten zijn. Er zijn daar belemmeringen voor en wat is er voor nodig om deze belemmeringen weg te nemen?

[0:09:26] Ik sta ook van harte het aangekondigde onderzoek in tweeduizend, tweeëntwintig naar de locatie en behoeften van Nederlanders in het buitenland

[0:09:32] kan een wisten wel iets meer zeggen over hoe dit onderzoek eruit gaat zien.

[0:09:36] Verder wil ik ook graag terugblikken op de afgelopen tweede Kamerverkiezingen. Wat zijn de belangrijkste lessen rondom stemmen vanuit het buitenland.

[0:09:44] Wat kunnen we nog meer doen om het aantal stemmen te vergroten en het stemmen nog makkelijker te maken.

[0:09:50] Een deel van de kiezers zegt het brief stem bewijs niet op tijd te hebben ontvangen.

[0:09:55] Een belangrijke stap wordt het digitaal kunnen versturen van het brief Sam bewijs

[0:09:58] ziet de minister daarnaast ook mogelijkheden om de verzending per post te versnellen voor de mensen die dat ook in de toekomst nog steeds willen

[0:10:05] en is het tot slot mogelijk om mensen een bevestiging te sturen als hun stem in goede orde is ontvangen. Want daar over verkeerde mensen vaak in onzekerheid of de stem wel wel goed is uitgebracht

[0:10:17] corona. Ik vind het belangrijk om ook stil te staan bij het goede werk dat tijdens de kroon en pandemie is verricht door het ministerie van buitenlandse zaken.

[0:10:25] Het is een enorme inspanning geweest waarin budget veel flexibiliteit heeft getoond.

[0:10:29] Helaas is kronen nog niet voorbij en blijven uitdagingen bijvoorbeeld zolang diverse landen nog strenge reisrestricties opleggen aan Europeanen

[0:10:39] met de toegenomen vaccinatiegraad in en de inzet van het digitaal Crone certificaat lijkt het in steeds meer gevallen.

[0:10:45] Niet meer nodig.

[0:10:47] Hoe kijkt de minister naar

[0:10:49] is het gepast om in EU verband druk uitoefenen op derde landen om de reisrestricties te versoepelen

[0:10:54] en tot nu toe is alleen bij China het reciprociteitsbeginsel toegepast

[0:10:58] en dat is uiteraard terecht, maar zouden we dat ook niet bij meer landen moeten toepassen

[0:11:04] dan het reizen naar risicogebieden en bij de evacuatie in Afghanistan hebben we pijnlijk ervaren dat veel Nederlanders naar een gebied reizen met hogere risico's, ondanks de negatieve reisadviezen,

[0:11:14] maar ook in lager risico gebieden kan de natuurramp uitbreken.

[0:11:18] In hoeverre is de minister bereid.

[0:11:21] Om.

[0:11:23] Financiële prikkels in te zetten, bijvoorbeeld door een eigen bijdrage te vragen voor repatriëring

[0:11:28] en overweegt de minister ook andere prikkels, bijvoorbeeld voorrang geven bij repatriëring aan mensen die zich hebben geregistreerd

[0:11:35] en is een verplichte registratie bij het reizen naar hogere risicogebieden denkbaar, zoals ook al zojuist gevraagd door mijn collega's.

[0:11:42] De minister heeft ook aangegeven gebruik te willen maken van Big data voor reisadviezen.

[0:11:47] Hoe ziet die eruit. En wat is hiervan de toegevoegde waarde? En zijn er ook eventueel risico's

[0:11:53] dan tenslotte nog een paar overige vragen. Ik zag in de reportage dat noodhulp, noodhulp fonds opgericht voor slachtoffers van geweld

[0:12:02] en ik vroeg mij af in hoeverre slachtoffers dit fonds weten te vinden.

[0:12:07] Verder viel het mij de tabellen op dat de afgelopen jaar een grote afname was gelukkig van het aantal vrouwelijke gedetineerden in het buitenland van wel dertig procent. Terwijl dit voor mannen slechts tien procent was,

[0:12:19] weten we wat hiervan de oorzaak is en is er iets wat we daarvan kunnen leren

[0:12:23] en tot slot geeft de minister aan dat de legalisatie van documenten in alle landen wordt afgebouwd,

[0:12:29] terwijl we juist in Afghanistan onlangs hebben gezien hoe belangrijk dat het is

[0:12:33] mijn vraag is waarom de minister dit volledig wil afbouwen en hoe het eventuele gat dat hier wordt ontstaat door het opgevangen.

[0:12:41] Terwijl Dank

[0:12:42] dankjewel. Dan vraag ik even aan de heer de Roon of hij tijdens het voorzitterschap op zich wil nemen, zodat ik mijn inbreng van namens D zesenzestig,

[0:12:50] Geef ik hier bij de je Sjoerdsma van D zesenzestig om zijn inbreng

[0:12:54] uit te spreken.

[0:12:56] Dank u wel. Voorzitter en zou namens de fractie van D zesenzestig graag willen beginnen met mijn complimenten aan de minister. Maar misschien ook vooral aan

[0:13:06] alle ambtenaren die werkzaam zijn geweest. Afgelopen jaren afgelopen jaren in het consulaire veld

[0:13:11] onder vaak heel moeilijke en zware omstandigheden. De coronacrisis en daarna de Afghanistan evacuatie.

[0:13:17] Snap heel goed wat voor een mentale en fysieke belasting. Dat moet zijn geweest voor de organisatie.

[0:13:23] Maar volgens mij zijn de eigen prestaties geleverd waar

[0:13:27] menig land met jaloezie naar mag kijken

[0:13:29] en met een kwaliteiten die waar waar andere mensen

[0:13:34] denk ik alleen maar met heel mooie woorden over mogen spreken.

[0:13:39] Het is ook denk ik. De belangrijkste taak die buitenlandse zaken heeft het ondersteunen van Nederlanders in het buitenland ongeveer één miljoen Nederlanders in het buitenland. Goed. Mensen die geen burgemeester en gemeenteraad heeft tot wie zij zich kunnen wenden.

[0:13:54] Maar die desalniettemin in zekere zin één miljoen ambassadeurs en miljoen visitekaartjes zijn voor Nederland

[0:14:00] en ik denk een van de zijn met de belangrijkste taak van buitenlandse zaken is om ervoor te zorgen dat deze mensen

[0:14:07] zo goed mogelijk tussen aanhalingstekens bediend worden. Soms in tijden van nood zijn de situatie die ik net benoemde, soms als het gaat om een over de platte

[0:14:16] dienstverlening of de gaten voor paspoort verlenging rijbewijs aanvragen en andere zaken

[0:14:21] en dat opzicht uiteraard ook van mijn kanten waardering voor de het van je voor zijn van one stop shop was mij niet helemaal duidelijk uit de stukken.

[0:14:30] Ze gingen aan de lijn op gaan of dit nou een project is wat gewoon verlengd wordt en wat geïnstitutionaliseerd wordt, dan zou ik zie hopen. Gelet op het succes

[0:14:38] en dat het niet stop wordt gezet. Nu bij wijze van spreken Rutte drie ten einde loopt

[0:14:46] en ik hoorde iets fluiten over de financier, maar ik mag ik mag hopen dat de structurele gelden van de Rutte drie voldoende financiering zouden kunnen zijn om dit niveau te laten doorlopen dat daar niet opnieuw naar moet worden gekeken. Volgens mij is daar in de kamer vrij brede basis voor om dat te laten doorlopen

[0:15:00] dan die dienstverlening voor de Nederlandse een buitenland waar ongelooflijk veel klachten over zijn is niet per se dienstverlening onzichtbaar wel. Het feit dat mensen heel ver moeten reizen en dat dat veel tijd kost dan wel heel veel kosten met zich meebrengt. Dus hoe meer die diensten kunnen worden gedicht gedigitaliseerd, hoe beter.

[0:15:16] En daar is buitenlandse zaken ook mee bezig. Maar toch.

[0:15:19] De.

[0:15:20] Lees ik in de tussen de regels door en in de stukken dat ook Europese regels zijn die zaken, betrouwbaarheid en veiligheid die ervoor zorgen dat het niet helemaal digitaal kan en ik vraag me toch nog steeds af of dat echt zo is want met externe dienstverlener kunnen we volgens mij op een betrouwbare wijze biometrische gegevens ophalen in zout het aanvraagproces digitaal kunnen doen en het terugsturen van het paspoort zou ook met met aangetekend in die landen waar dat canvas mij ook moeten kunnen. Dus en vervolgens denk ik dat de mensen de klanten in het buitenland ook echt wel bereid zijn om de kostendekkende

[0:15:50] een kostendekkende prijs voor te betalen. Dus graag een reactie daarop of dat niet of dat niet toch mogelijk is. Ook binnen de geldende veiligheids.

[0:15:56] De regels,

[0:15:58] Ik zag ook dat er misschien dat misschien dezelfde vraag me dan gaat als het gaat over de mogelijkheden voor video iedereen identificatie

[0:16:09] in coronatijd zijn er ook nogal wat Nederlandse een een Nederlanderschap verloren terwijl ambassades niet beschikbaar waren om het paspoort te verlengen en ik vroeg mij af of die mensen niets alsnog zouden kunnen vallen onder de wet circus of van de wet die voortvloeien uit het arrest chip is artikel vijftien. Dus dat ze op die manier een paspoort en een nationaliteit kunnen terug verkrijgen

[0:16:26] en helemaal tot slot op dit punt

[0:16:28] een vraag van mij over een grote wens bij veel Nederlanders, namelijk het de mogelijkheid om de dubbele nationaliteit te verkrijgen en daarvan vroeg me af

[0:16:36] hoeveel andere Europese landen inmiddels dubbele nationaliteit toestaan aan de inwoners en of Nederland en niet.

[0:16:41] Heel erg achterloopt.

[0:16:43] Dan voorzitter, met tweede punt consulaire wetgeving. Mijn fractie heeft eerder met groenlinks een consulaire werd bepleit. En daar was de toenmalige minister van buitenlandse zaken minister blok niet heel enthousiast over.

[0:16:55] Maar gelet op hoe het met corona en Afghanistan is gegaan, wil ik dat toch nog eventjes weer terug pakken omdat het doel van die wet was en ik wel een paar dingen uithalen

[0:17:05] vastleggen wat de consulaire diensten zijn wanneer ze mogen rekenen, rekenen in kader van document verstrekking dienstverlening, ook in tijden van crisis.

[0:17:12] Wanneer er hulp wordt geboden bij repatriëring bij de kosten komen te liggen

[0:17:16] om maar eens twee voorbeelden te noemen en ik denk zelf

[0:17:21] dat misschien de moeite waard zijn nog eens opnieuw te bezien of het dat toch niet handig zou zijn. Ook in het kader van verwachtingsmanagement richting sommige mensen ook mensen die negatieve reisadvies negeren omdat toch in een wet vast te leggen. Graag een reactie van de is of hij bereid is om daar opnieuw

[0:17:34] dan dat de opnieuw te beoordelen.

[0:17:37] Dan heb ik nog twee wat losse punten een is de casus zien een Nederlander die al heel lang in San Francisco vastzit

[0:17:45] die met wie de tweede kamer om humanitaire redenen heeft gevraagd om het kabinet heeft gevraagd om zich in te spannen om hem naar Nederland te krijgen.

[0:17:55] Daarover is een brief verstuurd en ik vroeg me af of er wat er sinds die brief is gebeurd met deze casus of er een polo board meeting bij een is geroepen en welke acties er nog zijn ondernomen van de zijde van het kabinet sinds het versturen

[0:18:09] en van die brief. Want de meneer waar ik het over heb. Die wordt er helaas niet jonger op en de zaak wordt er wel schrijnend erop. Helemaal. Tot slot, voorzitter, de blessuretijd van mijn bijdrage.

[0:18:21] Ik las ook een zin over de kosten die de beveiliging van de posten met zich meebrengt en dat zijn natuurlijk fluctuerende kosten en kosten die nu toenemen. Gezien de onveilig toenemende onveiligheid in de wereld en ik vroeg mij af of het niet zinvol zou zijn om de bekostiging van die beveiliging van de posten in te regelen op dezelfde manier als die Duitsland heeft gekozen,

[0:18:41] graag een reactie daarop.

[0:18:43] Tot zover de shirts,

[0:18:46] Dan gaat de virtuele voorzittersrol weer.

[0:18:48] De terug Dankuwel. Meneer de room. Dan kijk ik even naar de minister. Hoeveel tijd hij wenst om de beantwoording voor te bereiden.

[0:18:55] Zijn er al wat specifieke vragen graag in één keer zo ordelijk mogelijk bedienen en niet alles op de lange baan schuiven met brievenbus kijken of werk konden zo zeggen.

[0:19:07] Ik ben niet bereid tien minuten te geven. Maar als je iets langer nodig hebt om dat te doen dan kunnen we natuurlijk inwilligen net iets langer. We moeten hebben. We moeten nog enige transport tijd nodig. Ja dat dan stel ik voor dat we in eerste instantie tot nader order tot vijf over vijf schorsen mochten we iets later zijn.

[0:37:17] Jazeker. Open. Dit commissiedebat. En ik geef het woord aan minister van buitenlandse zaken van zijn beantwoording in de eerste termijn de minister heeft het woord.

[0:37:26] Voorzitter veel Dank

[0:37:27] veel Dank ook voor.

[0:37:30] De vragen,

[0:37:32] De gedetailleerde vragen wat betekent dat

[0:37:37] het serieus nemen. Het is ook serieus. Ik moet zeggen ik heb ik ik moet vooral de een beetje verontschuldigen omdat

[0:37:46] ik heb eerlijk gezegd in de relatie tussen tussen burger en overheid fantastische hekel aan het woord klant

[0:37:54] want burgers zijn ten opzichte van de overheid geen klanten zoals Nederland. Hoewel de hekel aan het woord BV. Nederland zijn geen besloten vennootschap.

[0:38:04] Maar af en toe valt. Het wordt toch simpelweg omdat een deel van de techniek zozeer uit het de wereld van bedrijfsleven komt dat het niet anders kan.

[0:38:15] We hebben het over klantcontacten Twenty Four Seven. Er wordt eens gekeken naar klantcontacten. Dat wordt gemeten. Overigens zitten we

[0:38:24] op klantcontacten bij Twenty Four Seven is bijna een miljoen. Dit is ongelooflijk dat getal

[0:38:30] en klanten tevredenheid zei ik nog even burger tevredenheid

[0:38:34] is eigenlijk ook heel bijzonder want die was ze de acht komma zes en vorig jaar is ie omhoog gegaan naar acht komma negen. Dus dat is vind ik toch wel bewonderenswaardig.

[0:38:43] Er was een tijd dat mensen altijd zeiden dat moet het bedrijfsleven doen want die kunnen daar beter. Dit blijkt dus

[0:38:49] in zijn algemeenheid. Zo niet altijd. Klopt

[0:38:54] de en ik moet zeggen ik ben zelf toevallig twee weken geleden omdat het me altijd wel intrigeert om redenen die de hier niet toe doen. Dus even langs gelopen om te kijken wat de wachttijden zijn. Ze hebben ook een bord dat je ziet

[0:39:06] en ik moet zeggen ik kwam op een tijdstip dat je kon bedenken dat het vanuit latijnsamerika druk zou zijn. Dat was ook zo was de wachttijd was ik geloof minuut of vijf. Maar uit alle andere werelddelen was de wachttijd

[0:39:19] dertig seconden twintig seconden veertig seconden. Alle andere minuut. Dus dat is toch wel. Ik heb het ook. Ik heb het slechter gezien bij bedrijven die de de kost moeten verdienen. Dus dat is echt wel goed gedaan.

[0:39:32] Nou ja daar is natuurlijk ook een enorme vraag gekomen als je ziet de enorme stijging van

[0:39:39] wat is de website met het reisadvies. Dat was drie miljoen hits in tweeduizend negentien nu al honderd, tachtig, honderd miljoen, drie naar honderd miljoen de fenomenaal assen.

[0:39:50] Als je advertenties moest kopen. Maar dat is ik fenomenaal en ook ook de de. Er zijn twee miljoen mensen die hebben de reis.

[0:40:03] De andere applicatie op hun mobiele telefoon staan.

[0:40:07] Dus dat heeft een enorme vlucht genomen en

[0:40:10] ik kan niet anders zeggen. En ik zeg het een beetje buitenstaander wat ik er dan niet formeel voor verantwoordelijkheid. Maar ik zocht dat ik vind eigenlijk wel knap

[0:40:18] toch wat daar is gedaan. Het is het is

[0:40:22] was een tijd dichterbij dat alleen het bedrijfsleven toe om dat te kunnen het gelukkig niet zo.

[0:40:28] Voorzitter, daar zijn een aantal vragen gesteld in. Misschien wil ik één ding vooraf zeggen want dat heb ik van van van u

[0:40:37] op een verschillende manier aangevlogen. Maar toch allemaal gehoord.

[0:40:42] Wat doe je met mensen die naar een gebied gaan wat donkerrood is negatief reisadvies wat donkerrood gekleurd.

[0:40:52] Het is het zou het is mij wat waard om te kijken of die mensen als die gerepatrieerd worden of die gewoon een rekening kunnen sturen. Want waarom moet de samenleving betalen

[0:41:01] voor iemand die

[0:41:03] na een donker rood gebied.

[0:41:07] Maar ik zeg er meteen bij. Dat moeten we bestuderen, want het is niet op voorhand

[0:41:15] duidelijk of dat juridisch houdbaar is.

[0:41:18] Het is anders dan bij een verkeersovertreding die door rood rijdt want die heeft de voor een keurige cursus gehad met en om een rijbewijs te halen. Dus die hebben we goed die is door onze samenleving goed getraind om te weten wat verschil is tussen rood en groen en hier is het even de vraag of dat juridisch houdt. Maar ik vind het de moeite waard. Want ik vind het eigenlijk niet kunnen dat mensen zo'n gebied

[0:41:40] afreizen en dan vervolgens de rekening bij de samenleving neerleggen wanneer wanneer ze eruit gehaald moeten worden. Dus dat willen we serieus bestuderen. En daar kom ik op terug.

[0:41:52] De eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat dat in de in de situatie van Afghanistan simpelweg

[0:41:59] onuitvoerbaar was om allerlei redenen. De ene is dat de situatie

[0:42:05] op een gegeven moment chaotisch was dat we zelf mensen hebben aangespoord om zo snel mogelijk het land te verlaten

[0:42:12] dat ook wij derhalve hebben geïmproviseerd en dat uiteindelijk dat moeten we ook meenemen.

[0:42:18] Ook een afweging is gemaakt in de zin van ja, hoeveel kosten ga je maken om hier nog iets van terug te in en versus wat je op op een de op een op een behapbaar manier terug kunt krijgen. Dus om allerlei praktische redenen is het niet gebeurd. Bovendien zat er ook een VS in dat je voor mensen

[0:42:41] die wij uit Afghanistan halen vanwege het feit dat ze risico's lopen

[0:42:46] dat we die op onze kosten eruit halen en mensen die er al zaten met een Nederlands paspoort die ook risico's zouden kunnen lopen dan vervolgens rekening zou geven dus element van

[0:42:56] ja praktische omstandigheden en ferme maakte dat we het daar niet gedaan hebben. Maar dat laat het principe onverlet dat het

[0:43:05] zo moet zijn dat uiteindelijk mensen zouden moeten betalen voor het feit dat ze maken een gebied reizen waarbij nadrukkelijk zeg. Ga daar niet heen want dat is wat wij zijn

[0:43:17] dan is het in in dit verband fraudeerde Ronald nog dan dan dan dan hebben we dit punt denk ik. Behandeld kun je niet verplicht registreren is het wenselijk is het mogelijk. Wij hebben met ons allen in in Europa afgesproken dat we dat niet willen. Dat heeft ook te maken met privacy.

[0:43:37] Dus als mensen zich willen laten registreren, kan dat als ze zich willen aanmelden. Als de zat dat niet willen dan hoeven ze dat niet te doen en daar hebben om andere redenen hebben we daar ook voor gekozen. Dus ik denk dat gegeven de wetgeving op gebied van de privacy die er ligt

[0:43:55] dat het niet mogelijk is

[0:43:58] en dat het om het van hogerhand af te dingen. De halve ook niet alleen niet kan ook niet wenselijk is wat onverlet laat dat mensen altijd kunnen laten weten wanneer ze er zijn en zeker als de situatie daar om vraagt.

[0:44:15] De heer de Roon heeft een interruptie.

[0:44:17] De heer. Ik begrijp dat privacy verhaal heel goed kan ik ook meegaan. Alleen je principe is natuurlijk wel dat je privacy ook altijd.

[0:44:26] Tegen andere belangen,

[0:44:28] En hier hebben we het belang van mensen die in een noodsituatie zitten

[0:44:33] en dan vooral de Nederlandse overheid verlangen dat ze al een minuut geholpen worden terwijl ze naar een gebied genaamd waarvan is gezegd dat moet je niet naar toe gaan

[0:44:43] en dan zou ik mij voorstellen dat je die beweging in dat soort situaties juist toch anders maakt. Ik begrijp wel dat het dat u zegt dat de minister zich van dat met huidige wetgeving niet maar dan dan kom ik toch op de vraag zouden we dan niet

[0:44:56] voor dit soort gevallen. Dat moeten heroverwegen en misschien ook bespreken dan met andere landen in Europa. Ik weet het niet maar

[0:45:03] ik ben nog niet helemaal tevreden met de mededeling van de ja. Het is in strijd met de privacy.

[0:45:09] De minister. Voorzitter, als je van die mensen die naar een rood gebied afreizen zou vragen in privé zou vragen waarom gaat u daarheen.

[0:45:20] Dan mag je ervan uitgaan dat je allerlei antwoorden krijgt die in een aantal gevallen

[0:45:24] vervelend zijn pijnlijk zijn respect vaak als het gaat om de privacy.

[0:45:30] Dus ik begrijp heel goed dat wij hebben gezegd dat gaan wij niet wettelijk regelen en aan die privacy respecteren

[0:45:40] en ik zou er ook weinig voor voelen om dat dat anders te doen en met andere landen te gaan overleggen omdat anders te doen wat

[0:45:50] wat dat ik wel een stok achter de deur vind. Eerlijk gezegd is dat wij gaan kijken of we in de toekomst

[0:45:57] niet strakker kunnen regelen dat we gewoon kosten op mensen gaan verhalen. Want dat vind ik eigenlijk wel het minste als je zegt ik ik ga naar een gebied waar ik eigenlijk niet een behoort te gaan. Maar om mij persoonlijk moverende reden doe ik toch neem ik het risico.

[0:46:13] Ja dan mag het niet zo zijn dat als het risico afloop, zoals het recentelijk afliep dat je dan de kosten bij de samenleving neerlegt. Dat gaat mij nog te ver.

[0:46:21] De heer de Roon, een tweede instantie,

[0:46:24] De minister vertaalt de vraag nu een beetje.

[0:46:29] Alsof er bij.

[0:46:31] Wordt gevraagd naar waarom je doorheen gaat. Ik weet niet of dat zo is. Ik heb wel weleens laten registreren voor een reis. Ik herinner me dat ik toen moest opgeven.

[0:46:39] Waarom ik dan aan de hand X ging.

[0:46:42] Maar misschien is het wel zo. Ik ben misschien gewoon vergeten. Maar het gaat mij nu om dat we zo goed mogelijk weten waar die mensen dan zitten

[0:46:51] hoe ze bereikbaar zijn en vooral ook hoeveel mensen er dan op die manier toch in dat land zijn,

[0:46:57] terwijl we dat nu niet weten.

[0:46:59] De minister.

[0:47:00] Voorzitter, ik herhaal mezelf het het is het is het is prettig om te weten dat iemand in in in een land zit, maar het is niet verplicht. Mensen kunnen overigens als ze er eenmaal zitten altijd nog besluiten om te laten weten dat bezitten

[0:47:17] in Afghanistan hebben ze dat ook gedaan. Alleen daar waren de waren de omstandigheden zo dat toen hij het eenmaal wist het eigenlijk voor veel mensen al te laat was.

[0:47:28] We zitten nog steeds

[0:47:31] meer dan honderd mensen met een Nederlands paspoort zitten. Dus

[0:47:35] de taak

[0:47:36] of die situatie zich zo een op een weer voor zal doen. Voorlopig. Dat weet ik niet. Laten we daar even niet van uitgaan. Maar wat ik wat ik wel weten is dat het voor ons handig is in zo'n situatie om zo snel mogelijk te weten. Het is overigens een ander punt. Het is natuurlijk dat moeten we ons ook realiseert is natuurlijk

[0:47:55] gaat het maar eens handhaven

[0:47:57] dat mensen als we op reis gaan

[0:48:02] zich tevoren melden dat ze daarheen gaan als ze nu die niet doen

[0:48:07] dan dan doen ze dit niet want nergens staat bij werd. Dat is verplicht is om dat te doen en dat hebben we met z'n allen afgesproken.

[0:48:16] De er is nog een interruptie van voor van

[0:48:19] meneer Brekelmans.

[0:48:22] Misschien aanvulling op de vraag van eerder aan de minister gaf net aan dat hij

[0:48:27] in kaart zal brengen of het mogelijk is om

[0:48:30] een eigen bijdrage te vragen van mensen en dat ook juridisch te onderbouwen. Misschien zou hij ook kunnen beschrijven welke privacywetgeving dat dan. En welke regels dat in de weg staan om het verplicht te stellen, want het is voor mij altijd zoals in algemene zin wordt gezegd dat is privacy staat dat in de weg. Dan kunnen wij natuurlijk als

[0:48:47] kamer dan ook beoordelen van vinden wij dan dat die regels zouden moeten worden aangepast of dat daar ook een andere afweging mogelijk zou ze misschien dat tenminste dat er nog verder ook wel uit.

[0:48:55] Werk. Voorzitter, de minister, voorzitter, we zijn dus bezig dat uit te zoeken. In dit geval als het gaat om een rekening indienen, gaat het minder om de privacy

[0:49:06] als wel om de vraag of wij als wij mensen terughalen in een noodsituatie dat wij gemachtigd zijn het recht hebben om die nota in te dienen of dat het overmacht is vanuit de mensen die daar zitten en dat is een afweging. En zoals gezegd ik maakte de vergelijking met een verkeersovertreding daar daar kun je zeggen dat mensen heel goed wisten te voren. Wat als je door rood rijdt weet je heel goed wat je deed want je hebt een opleiding had die verschil tussen rood en groen uit voorgaande orders staat hier zou je kunnen lopen. Wil je wel zeker weten dat mensen niet kunnen reageren met de mededeling. Dat heb ik niemand heeft me dit vertaalt. Dat heb ik niet gerealiseerd. Ja. Code rood. Maar weet ik wat code rood is dat moeten we wel af timmeren dat als we een nota sturen dat die nooit betaald worden.

[0:49:54] De heer Brekelmans, een tweede instantie,

[0:49:58] Ik zou daar nog de vraag aan willen toevoegen om in die analyse expliciet mee te nemen. Stel dat het mogelijk is om een eigen bijdrage te vragen of die eigen bijdrage groter kan zijn als je niet geregistreerd bent

[0:50:10] dus dan dan bouw je een financiële prikkel in om jezelf te registreren en eventueel ook dat je zegt op het moment dat een hele grote groep mensen gerepatrieerd moet worden dat degene die zich hebben geregistreerd die eerst mogen dus dan heb je twee prikkels die staat vooraan bij repatriëring en je eigen bijdrage is minder groot.

[0:50:27] De minister, voorzitter, dan ga ik speculeer. Ik denk dat een heel ingewikkelde is omdat het heel kwestie. Jezus. Wat is het tijdstip van registratie wanneer het registratie redelijk wanneer niet

[0:50:40] wat ik wel even wil verduidelijken is. Het zou wat mij betreft

[0:50:43] de moeite waard zijn om niet te kijken. Kun je eigen bijdrage leveren. Maar kun je betalen

[0:50:49] repatriëring.

[0:50:51] Waarom maar een deel betalen als je willens en wetens naar een land gaat waar je weet dat je grote risico's loopt. Dus ik zou willen proberen om te kijken of mensen gewoon de nota kunnen sturen van wat kost

[0:51:03] of dat kan dat zal moeten blijken dat dat dat laat ik graag weten zodra we dat hebben uitgezocht. Maar ik vind dat echt de moeite waard en

[0:51:12] ik moet ook nog zien hoe het hele hoe het hele brein werkt eruitziet in relatie tot de reisverzekering. Als je het hierover hebt.

[0:51:19] Dus en dat willen we eigenlijk maar goed uitgezocht hebben.

[0:51:24] De minister vervolgt zijn betoog.

[0:51:27] Voorzitter, dan wil ik even want er zijn een paar specifieke vragen. Daar kom ik dan direct ook in detail wel even via tekst op terug. Maar een paar dingen die misschien iets meer algemeen beleid raak

[0:51:39] dat een vraag van de heer de Roon over hoe zit het met de terugkeer?

[0:51:44] Er zijn in Europa afspraken gemaakt over die visumcode is gewijzigd.

[0:51:49] Dat zijn eigenlijk en en wie bepaalt eigenlijk wanneer die code van toepassing wordt wanneer je iets gaat doen aan het intrekken van visum mogelijkheden of het bemoeilijken van visum mogelijkheden

[0:52:03] twee dingen erover. Degene die het bepaald uiteindelijk over die visum of dat visum wordt ingetrokken of de mogelijkheid dat verstrekken van visum wordt ingetrokken, dan wel gereduceerd

[0:52:15] of vertraagd. Dat is dat is de Commissie gehoord, hebbende de lidstaten.

[0:52:21] We hebben het gedaan bij in Europa bij Gambia.

[0:52:27] De eerste tekenen zijn dat dat zijn vruchten afwerpt gewenste effect heeft. Maar er is nog iets anders. En dat is ook wel interessant om hier te constateren.

[0:52:38] Daar wordt gesproken over het toepassen van dat visum reductie regime zeg maar even op Bangladesh. Dat is nog niet ingevoerd.

[0:52:48] Maar wij zien nu al

[0:52:50] dat de het gedrag

[0:52:53] van Bangladesh. Als het gaat om terugkeer

[0:52:56] verbeterd.

[0:52:58] Dus dat kan

[0:53:01] een dag is nog geen een een vogel in de

[0:53:05] maar één zwaluw maakt nog geen

[0:53:08] maar dat duidt erop dat het wel eens effectief zou kunnen zijn en

[0:53:14] dit is in zekere zin ook logisch. Want kijk

[0:53:16] dat botten middel van de ontwikkelingssamenwerking intrekken.

[0:53:19] Dat werkt eigenlijk. Ik heb zelf een keer in het verleden gedaan maar dat werkt niet goed omdat je de verkeerde groepen

[0:53:25] pakt

[0:53:26] tussen aanhalingstekens. Maar bij een visum gaat het vaak om een bovenlaag die graag eist en die Bovag heeft vaak ook het nodige te zeggen over het beleid in zo'n land.

[0:53:36] Dus daar is het een op een wat rechtstreeks uit te tekenen dan wanneer het gaat om je weigert ergens een ziekenhuis te bouwen wat je beloofd had want dat is vaak raakt niet dezelfde dan degene die over die visie en over het terugkeerbeleid.

[0:53:53] Voorzitter, dan ga ik even kijken naar ja dan zijn er wat specifieke vragen die ik even langslopen. Dan krijg ik wat wat wat nog op de zee blijft liggen. Dat is een vraag van eerder al over een dat Porto. Hoe kwetsbaar is dat voor een cyberaanval.

[0:54:15] Kijk dat Porter woord zegt dat is de voorkant bij de voordeur

[0:54:19] dus inderdaad met een cyberaanval

[0:54:22] kan dat kwetsbaar zijn, kan het uit de lucht zijn.

[0:54:27] Een troost kan zijn dat dat Porter een voordeel voordeur is voor een groot aantal diensten erachter.

[0:54:33] Dus als al dat dat hoeft niet te betekenen dat het dat dat het CBR bijvoorbeeld

[0:54:39] die hun eigen systeem hebben dat het CBR. Hierdoor wordt geraakt. Dus dat de diensten die erachter liggen, zou er dan door kunnen gaan. In afwachting van de reparatie van zo'n aanval. Dus het is niet zo dat het hele systeem van a tot Z eruit ligt met een cyberaanval

[0:54:56] maar kwetsbaar is het logischer wijs, zowel wanneer zo'n voordeur gesloten wordt, dan is die gesloten.

[0:55:03] Voorzitter, dan had groet. Heer de Roon ook nog naar of die die consulaire dienstverlening Taiwan de kon ik direct even terug en dan moet ik even precies

[0:55:13] de ambassade in Paramaribo die zat wat ruim in is jasje, zoals de heer de Roon aangaf.

[0:55:24] Dat klopt

[0:55:27] of dat blijft kloppen is even de vraag. Het aantal

[0:55:31] contacten en en en en activiteiten over en weer is natuurlijk aan het toenemen. Dus we willen simpelweg nog even kijken hoe dat loopt

[0:55:38] voordat we definitieve conclusies trekken wat we daarmee doen

[0:55:43] dan had heer de Roon. Een vraag over consulaire dienstverlening

[0:55:47] Somaliland

[0:55:49] inderdaad Somaliland

[0:55:51] wordt niet erkend en op zichzelf is dat heel begrijpelijk omdat niemand in in in in Afrika risico wil lopen dat lucifer in in in in in die regio. Gooi dus daar is mijn behoedzaam eens maar Somaliland is redelijk stabiele omgeving. Haar casa is overigens

[0:56:13] een klein stadje. Dat is echt heel klein. Dus om een consulaire dienst in haar casa erop na te houden dat dat staat eigenlijk in geen verhouding. Dus die consulaire dienstverlening die doen

[0:56:24] en dat gaat ook goed. Die doen we vanuit Addis

[0:56:27] en en en deze voor ons ook op dit moment

[0:56:30] geen reden om te zeggen is het nu zo druk. Daar is zo veel aan de hand. Hier moeten wij iets extras gaan ondernemen. Dat gaat eigenlijk goed.

[0:56:42] Voorzitter dan als het gaat om

[0:56:47] verkeersboetes aan diplomaten wij. Dat is natuurlijk altijd een gentleman circuit met dat wij proberen

[0:56:58] over en weer wij in het land waar we zitten en wij als gastland voor degenen die hier zitten

[0:57:05] dat we proberen om om zo goed mogelijk

[0:57:08] te zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt en we proberen duidelijk te maken dat

[0:57:13] dat we daar zeer aan hechten

[0:57:17] opheffen van immuniteit is, is nogal een ingreep als het gaat om verkeersboetes. Dus ik zou daar toch voor willen willen willen waarschuwen om daar buitengewoon behoedzaam mee te zijn. En als het gaat om

[0:57:32] laat ik zeggen. Het publiceren van van diplomaten die verkeersovertredingen begaan. Dat doen geloof ik sowieso eigenlijk over het algemeen niet aan gedacht ik als overheid dat we dat bekendmaken. Maar in dit geval zou natuurlijk het naming and shaming

[0:57:48] is natuurlijk vragen om ellende als het gaat om diplomatieke verhoudingen. Dus ik vrees dat we het hier toch moeten hebben van de behoedzaamheid, de nuance en de subtiliteit.

[0:57:58] De eerdere. Ik dacht dat is geweest, hebben de aantal gevallen per land. Ik ik hoef geen namen te weten.

[0:58:07] Maar is het ook niet mogelijk om te zeggen nou ja. Land X blijft nog wat achter bij al die goede ontwikkelingen.

[0:58:14] De minister.

[0:58:16] Voorzitter, kijk het gaat

[0:58:20] misschien dat even vooraf. Het gaat om vrijwillige betalingen.

[0:58:24] Het is. We noemen het een boete. Maar het is een vrijwilliger betalen.

[0:58:28] Dus het is dus een ranglijst.

[0:58:33] Hoe je dat combineert juridische ranglijst van van van betalen als het gaat om om om vrijwilligheid is alleen al ingewikkeld

[0:58:43] en en bovendien is het ook wel ingewikkeld als je kijkt naar je moet ik een ambassade die hier zit met twee mensen en en de beveiliging die rijden met minder auto's rond dan een ambassade die hier zit met tachtig man of vrouw. Dus daar is ook meer meer aan de hand.

[0:59:01] Dus ja voor je het weet. Loop je te grote risico's

[0:59:06] om me te beschuldigen kwaad daglicht te stellen.

[0:59:11] Ik denk dat we dat

[0:59:13] in het in de in het kader van de noodzaak tot diplomatieke gastvrijheid. Ook het feit dat een groot aantal internationale organisaties hebben zitten. Dat zouden we niet moeten willen hoe irritant het soms is

[0:59:25] wanneer iemand de regels overtreedt

[0:59:28] en zie er verder weinig van aantrekt. Ik denk dat het door dat nadeel moeten afwegen tegen de alle andere voordelen die we hebben en zoals gezegd we zitten er. We maken er altijd werk van.

[0:59:42] We proberen altijd aan te geven dat bij de gastvrijheid die wij verlenen dat het daarbij hoort dat je je volgens de regels gedraagt. En als je dat niet doet dat je een boete krijgt die al is het op basis van redelijkheid met je betaald.

[0:59:56] Voorzitter

[0:59:58] dan ik kom nog terug op enkele vragen die ook misschien een vraag die misschien toch even nu alvast doe die ging over Taiwan.

[1:00:09] We hebben natuurlijk het handelt kantoor in in Taiwan. Dat dat dat functioneert. Hij weet de complexiteit van onze van van de juridische complexiteit van de relatie met

[1:00:23] Taiwan het handige kantoor. Dat valt dus onder de MVO.

[1:00:33] Dit heeft een bestuursraad en de fondsen komen van het MVO.

[1:00:37] Dus als een uitgezonden directeur een Office manager.

[1:00:42] En dat is een consulaire ambtenaar de dus Nederlanders die zich melden bij het handel kantoor die worden zo goed mogelijk bijgestaan met

[1:00:52] consulaire diensten, voor zover dat binnen de wetgeving van

[1:00:55] Taiwan mogelijk is.

[1:00:58] Wij kunnen geen consulaire diensten afdwingen

[1:01:02] omdat

[1:01:03] dat kun je alleen als als je het verdrag van Wenen van toepassing is, is uiteraard niet van toepassing op Taiwan. Want we hebben geen diplomatieke banden.

[1:01:11] Dus dat is ja, we moeten een beetje een over loop je altijd over een dun koordje. Maar het werkt. Het werk. Dat is uiteindelijk wat telt

[1:01:24] voorzitter, dan ga ik naar de heer Brekelmans en

[1:01:32] daar heb ik natuurlijk een paar vragen die hadden we gemeenschappelijk. Dus daar hebben we het over gehad,

[1:01:37] met name over over reizen

[1:01:41] naar donkere rode gebieden

[1:01:46] en de vraag die gesteld was was ook

[1:01:51] even te kijken hoe het zit met nieuwe pilots waar we nu een met die idee aan de slag zijn gegaan

[1:02:01] dat we willen kijken is of

[1:02:08] deze digid deed dienst die die is was alleen nog maar als experiment voor een aantal gevallen die wilde eigenlijk proberen om nu

[1:02:15] structureel en breed uit te rollen en dat is dat is al heel wat we zijn ook gaan kijken of verklaring van Nederlanderschap of we dat

[1:02:28] digitaal kunnen doen

[1:02:31] en dat zijn eigenlijk de de de de eerste dingen die we volgend jaar op de rol staan.

[1:02:38] De

[1:02:43] de vraag van de heer Brekelmans was ook naar loket buitenland. Daar had voorzitter refereerde daar ook aan.

[1:02:55] En

[1:02:57] juist dat is tot nu toe een projectorganisatie. Het idee is dat voor de helft voor de helft van volgend jaar om dat over te dragen aan de staande organisatie dat het gewoon gaat lopen

[1:03:12] en en we voorzien

[1:03:14] dat ongeveer voor deze dat zeggen

[1:03:18] gewoon het structureel

[1:03:21] laten functioneren van de project loket buitenland

[1:03:24] dat we daar een de vraag was wat het belemmering. De belemmering is ongeveer vijf miljoen en die willen wij hebben in begroting ondergebracht moet kijken of het met deze middelen structureel dit de website en het contact Center kunnen blijven onderhouden.

[1:03:41] Want zoals ik al aangaf. De ervaringen die we er mee hebben. Die zijn eigenlijk buitengewoon

[1:03:45] positief

[1:03:49] te noemen.

[1:03:51] Dan vroeg de Brekelmans naar hoe gaan we nou dat onderzoek doen naar de behoefte van Nederlanders en.

[1:03:56] De buitenland.

[1:03:58] Excuus minister de heer Brekelmans misschien.

[1:04:01] Door toch iets duidelijk is het nou zo dat het voor volgend jaar. We gaan natuurlijk ook over de begroting spreken maar eens. Ze zegt de minister is in de begroting ruimte om die vijf miljoen die nodig is structureel hieraan te besteden. Of zegt hij. Dat wordt nog passen en meten. Want eigenlijk is dat project budget is in de zomer op en dan hebben we geen budget meer voor naar de.

[1:04:21] De minister.

[1:04:23] Het idee dat het beleid wordt dus dat we blijven doen.

[1:04:28] Voorzitter, dan vroeg de heer Brekelmans naar dat onderzoek naar de behoefte in het buitenland. Hoe gaat dat eruitzien.

[1:04:35] Nou ja, we zijn natuurlijk al een beetje begonnen. Want dat klanttevredenheidsonderzoek. Wat is dat je vraagt na afloop van een telefoontje van hoe vond u het gesprek? Houdt u er iets aan et cetera en dan nemen we al vragen mee

[1:04:53] wat beter kan waar behoeften liggen

[1:04:56] want dat is op zichzelf altijd wel een goed moment als mensen net gebeld hebben want dan zijn ze er mee bezig geweest. Als je zo overvalt, is het vak ingewikkelde van wat is altijd moeilijk te zeggen wat mis ik als je dat is blauw en hij vraagt dan wanneer je dat vraag van iemand die net

[1:05:11] gesprek gehad heeft over over het onderwerp had een aan het hart ligt.

[1:05:16] We proberen overigens ook. Sommigen van u misschien bekend stichting goed en de stichting Nederlanders buiten Nederland. Daar hebben we contact mee.

[1:05:27] We proberen in samenspraak met deze organisaties ook te kijken wat we kunnen verbeteren waar de schoen wringt en hoe zaken met de overheid beter kunnen regelen. Zij hebben vaak ook het voordeel dat zij

[1:05:43] door de praktijk van het gebruik

[1:05:46] makkelijker kunnen zeggen van nou waar je niet aan gedachte wist als je dit. En daar doet loop je daar tegenaan. Dus dat zijn eigenlijk hele

[1:05:54] hele betrouwbare hulpmiddelen om om laat zeggen goed klanten onderzoek te doen

[1:06:02] en dan zijn we overigens van plan om maar eens dat al een tweede kwartaal zijn die kan kijken. Die kan dat grote online onderzoek te doen. Oké oké. Want dat zou wel sprake van zo ja. Nee,

[1:06:16] dit jaar tweede kwartaal halen we niet meer. Maar

[1:06:19] dat het idee is om een groot online grootschalig online onderzoek te doen om ook dan een gewoon een keer het net heel breed uit te gooien te kijken wat je ophaalt en die combinatie van breed naar specifiek en van specifiek naar breed door die twee groepen te benaderen zou eigenlijk moeten leiden tot een fatsoenlijk beeld van wat

[1:06:38] mag ik niet meer zeggen? Geloof ik wat haalbaar en betaalbaar is. Maar zeg het dan toch maar oké,

[1:06:48] voorzitter, dan

[1:06:53] was er een vraag over.

[1:06:56] Ja wat wat wat kunnen we je nou leren van die landelijke verkiezingen van tweeduizend, eenentwintig

[1:07:00] natuurlijk een beetje rare verkiezingen in de zin dat het in veel landen natuurlijk midden in

[1:07:04] in een huis van uitzonderingstoestand was,

[1:07:10] maar het is alles bij elkaar is eigenlijk wel redelijk goed verlopen

[1:07:17] dat drie stemmen doorgeleiden naar Nederland.

[1:07:20] Daar willen we ook dat willen we blijven doen

[1:07:25] wat we vooral ook moeten doen is de posten beter beter helpen bij de communicatie als het gaat om registratie en opkomst bevordering

[1:07:35] BZK. Ik doe dat weten. We zijn in overleg met B met binnenlandse zaken en ook met de gemeente den Haag. Om te kijken wat makkelijker kan.

[1:07:46] Het is een van de dingen waar we niet vreselijk enthousiast over zijn. Tot nu toe is gewoon het fysiek inrichten van een stemlokaal op een ambassade.

[1:07:56] Dat is

[1:07:58] dat is heel veel gedoe voor heel weinig opbrengst.

[1:08:02] Alles wat je op afstand kunt doen is eigenlijk veel beter. Soms is de veiligheid en onderwerp moet je ambassade er weer anders voor inrichten. Veel mensen wonen niet in de buurt van ambassade. Dat klinkt aardig. Maar dat is eigenlijk is dat is een route die we eigenlijk niet willen voeren.

[1:08:17] Het vooral zoeken in in het beter beschikbaar

[1:08:22] stemmen en doorgeleiden van brief stemmen.

[1:08:26] Voorzitter,

[1:08:28] ja daar vroeg de heer Brekelmans naar na een reis restrictie die derde landen opleggen.

[1:08:37] Het is een voordat die verder gaat. Er is nog een vraag van heer Brekelmans heer Brekelmans.

[1:08:44] Ik kan nog tot twee.

[1:08:45] Specifiek hele specifieke vragen over de stemmen van het buitenland wil ik nog herhalen. Maar mijn eigen meer een algemene vraag voor reflectie is dat

[1:08:55] er worden schattingen gedaan dat ongeveer één miljoen Nederlanders in het buitenland zijn en daarvan stemmen er ongeveer tachtigduizend of staan geregistreerd als en ik vraag mezelf gewoon in alle openheid, al heet het. Of ja hoe moet ik nou dat getal lezen want acht procent van een zeg maar Emile klinkt niet veel uiteindelijk maar is dat nou omdat negenhonderdduizend Nederlanders

[1:09:16] gewoon zodanige afstand tot Nederland voelen dat zij geen interesse meer hebben om te stemmen. Zeg maar zo'n grote groep.

[1:09:21] De of.

[1:09:22] We zijn er toch nog dingen die we zouden kunnen doen om een een aanzienlijk deel van die negentig procent toch te bewegen om een volgende keer wel te stemmen hoe het daar op het ministerie naar gekeken is dat het beeld van die groep die die is gewoon te ver op afstand of heeft het echt nog zin om daar actieve Auschwitz naar seizoen.

[1:09:39] De minister.

[1:09:42] Voorzitter, het het idee was

[1:09:45] al om dat wel degelijk onder de aandacht te brengen van

[1:09:51] de Nederlanders die hier in het buitenland wonen. Maar

[1:09:57] het is de eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat mensen zeker als we wat langer weg zijn,

[1:10:03] is Nederland soms toch wel ver weg en zijn belangstelling niet groot kick.

[1:10:07] Het zou een jaar of vijftien in het buitenland gewoond. Ik heb al netjes stem. Maar er waren momenten dat ik echt wel even mezelf een setje moest geven omdat je eigen.

[1:10:16] Het is toch ver weg en volgt niet vandaag de dag. Dus het is heel natuurlijk.

[1:10:21] Dus ik ik ik ja, we kunnen ze de toe bewegen. We moeten ze benaderen, maar laten we niet denken dat er norm

[1:10:30] dat er nog een wereld te winnen is van mensen die graag willen stemmen als ze maar dat ene duwtje kreeg. Ik denk dat dat dat verkeerd beeld is

[1:10:37] wat niet wegneemt. Dat weet dat je altijd wilt vermijden dat er een Nederlander in het buitenland rondloopt. Die zegt ik wist het niet. Ik wist niet hoe dat werkte. Dat moet natuurlijk niet kunnen. Als iemand zegt ik heb er geen zin in. Of is me te ver weg of volg het niet. Dat is iets anders maar

[1:10:52] moet niet zo zijn dat mensen om redenen die ligt bij ons niet gaan stemmen.

[1:10:59] De heer Brekelmans,

[1:11:01] Nog een wat meer praktische vraag. Het is in sommige landen duurt de post gewoon lang dus zowel met het brief stemwijzer als uiteindelijk het opsturen van je stem en veel mensen die uit Wijnand die spreek die zeggen ja ik weet eigenlijk niet of dat mijn stem uiteindelijk goed is uitgebracht, zal het tot tijd is ontvangen. Dus is er een mogelijkheid om zeker als er meer digitaal gaat maar om iets van een bevestiging te sturen van uw stem is in goede orde verwerkt en u hoeft zich niet af te vragen of die stem goed is aangekomen.

[1:11:33] De minister is. Voorzitter, ik weet het niet. Dat is het is wel aantrekkelijk. Want als je iets wat je als je via internet die doet krijg je meteen een melding terug. Dan denk je oké, dat in geregeld heeft het geruststellende gevoel dat je iets gedaan hebt en dat het effect had.

[1:11:47] Ik denk dat het in dit geval om alle mensen terug een brief te gaan sturen. Dit is op tijd binnengekomen of niet. Het is nogal wat. Maar ik ik ik vind het iets te gemakkelijk om hier nu vlot

[1:12:00] een antwoord. De ik wil eens vragen hoe gecompliceerd is, is het goed dat er komen we daar wel eens op terug want interesseert me wel een beetje hoe ingewikkeld het is of niet om simpelweg te laten weten. Veel Dank u briefjes in goede orde ontvangen

[1:12:14] is het maffia mild.

[1:12:15] De minister komt daar wel eens op terug. Maar dat wel eens toch definieren binnen welke termijn zouden we dat kunnen.

[1:12:22] Terugverwacht.

[1:12:26] We moeten het overleggen met BZK. Dus ja wat zal zijn. Een week of zes

[1:12:32] prima wist dat reageer ik paniek jongens zeggen.

[1:12:36] De voorzitter ziet geen paniek ontstaan van de minister. Dus dat komt ook de Dank u.

[1:12:44] Voorzitter dan

[1:12:48] ja dan was er dus nog de vraag van de heer Brekelmans over de reisrestricties. Kijk,

[1:12:55] wij beschouwen reisgids restricties niet als als onvriendelijke daden die om retail om

[1:13:03] weet dat nou een Italiaanse vergelding die om vergelding vragen.

[1:13:08] Soms kun je wel het vermoeden hebben dat je denkt nou dat is ook onaardig,

[1:13:13] maar op zichzelf zijn het natuurlijk maatregelen. Die neemt een land om zijn bevolking zo goed mogelijk te beschermen

[1:13:19] en

[1:13:20] dat je in onze ogen soms wat ver gaat wanneer iemand drie weken in een hotel zonder balkon zonder ramen

[1:13:27] laat bivakkeren in het kader van de quarantaine. Ja dat zijn onze morgens dan

[1:13:31] maar ja, we beschouwen het niet als politieke daden. Dus zowel. We gaan er simpelweg van uit

[1:13:39] dat ja dat dat landen dat doen om hun eigen bevolking te beschermen. Dus zo kijken we ernaar.

[1:13:48] Feit is wel dat ja, we proberen natuurlijk en dat dat dat is

[1:13:55] staat los van het land waar iemand vandaan komt. We hebben nu ook EU verband afgesproken dat dat

[1:14:02] mensen die derde landen die zijn gevaccineerd dat die sowieso gevrijwaard zijn van Europees inreisverbod

[1:14:10] als ze gevaccineerd zijn met een medicijn. Wat is de who. De HEMA is goedgekeurd.

[1:14:15] Dus ja, we willen dat wel op individuele individuele basis bekijken en niet op basis van het land waar iemand vandaan komt.

[1:14:24] Maar goed. Feit is wel dat die deze C. Dat is belangrijk instrument om om het reizen te faciliteren en wij hopen ook zie je dat zoveel mogelijk landen zich

[1:14:37] daarbij aansluiten, zodat dat ook zo gemakkelijk mogelijk loopt.

[1:14:41] Intussen hebben er al vijftien, zestien, zeventien landen zich bij aangesloten exclusief, inclusief het verenigd koninkrijk en en Turkije. Dus dus dat gaat de goede kant uit.

[1:14:53] Voorzitter,

[1:14:59] het is een beetje ingewikkeld. Dus om onder druk uit te oefenen op landen om reizigers trekjes te versoepelen

[1:15:07] wanneer zij dat ook doen om hun onderdanen te beschermen.

[1:15:11] Wij doen het wel. We hebben wel contacten ook via de u

[1:15:16] om te vragen van God is dit nou proportioneel.

[1:15:19] We hebben de discussie gehad met Verenigde staten die waar is het nou zo vooral vanaf volgende week geloof ik dat wij daar weer wat gemakkelijker heen kunnen,

[1:15:28] terwijl de omgekeerd natuurlijk heel anders was en daar is dus wel een discussie geweest over de vraag hoe proportioneel zijn deze dingen. Dus dat dat doen

[1:15:40] en en we brengen ook bij voorkeur in EU verband. Dat is altijd handig om die dingen in verband te doen, brengen ons ongenoegen over bij landen die ja, waar we het gevoel hebben. Ja dat is niet redelijk meer.

[1:15:52] Dat riekt een beetje naar naar pesten in plaats van gezondheidszorg. Maar goed dat dat moet je toch ook altijd ook subtiel doen want je beledigt niet graag en ieder land is ook anders. Andere cultuur andere omgangsvormen andere behoedzaamheid.

[1:16:12] Dus dan hebben we een beetje rekening mee te houden.

[1:16:18] Den het. Het is inderdaad waar dat in het geval van China het de keer wederkerigheid principe wel wel hebben gehanteerd omdat als Europese Unie wel het gevoel hadden dat het erg ver ging.

[1:16:36] Maar het was zelfs even zo dat dat als je vanuit Europa naar China reist dan moet jij met die Chinees vaccin zijn een Gent om

[1:16:47] om te gelden als iemand die was een Gent.

[1:16:51] Het gaat

[1:16:52] hoe trots en land ook mag zijn op zijn eigen vak zijn dat. Maar gaat het een beetje ver en dan is het logisch dat je

[1:17:00] dat je op een gegeven moment toch toch tot actie overgaan. Maar

[1:17:05] in principe willen we natuurlijk wel

[1:17:08] zoveel mogelijk kijken of er een gezamenlijkheid kunnen komen dat de veilige landenlijst

[1:17:14] en en van en die veilige landenlijst aanhouden voor het invoeren op of opheffen van van een reisverbod.

[1:17:23] We zijn intussen overigens wel een stapje verder gekomen. Ook wat China betreft als het gaat om die die

[1:17:29] die procedures om elkaars medicijnen

[1:17:33] als volwaardig te accepteren. We hanteren nu de regels. De de de de de who

[1:17:40] maar axa goedkeurt, dan geldt het voor ons als zijn de goedgekeurd. Niet alleen de HEMA. Want dan zou je medicijnen hebben uit landen buiten Europa die erbuiten van

[1:17:50] voorzitter,

[1:17:55] daar hebben we het over uitvoer over gehad.

[1:18:03] Dit hebben we ook behandeld, denk ik over de meldt

[1:18:06] plicht of geen plicht.

[1:18:17] Ja

[1:18:18] ik zit even te kijken hoor. Ja. Oh ja dat is een dat wist ik maar even goed laten bijstaan. Dat is de Beekmans vroeg hoe zit het met dat noodhulp fonds weet slachtoffers van geweld dat fonds te bereiken

[1:18:35] dat we weten intussen

[1:18:38] dat wij dragen daaraan bij. Het is het is. Het valt natuurlijk onder verantwoordelijkheid van v en v en J J en v moet ik zeggen. Dus maar de weten dat er gebruik van wordt gemaakt.

[1:18:55] We weten ook dat het niet storm loopt

[1:18:59] en de afspraak is dat het ministerie van justitie en veiligheid

[1:19:07] binnenkort een brief stuurt over het slachtoffer beleid is algemeenheid waar dit een onderdeel van zal zijn om te krijgen waar we precies staan. Er komt het ministerie van v J en v komt daar binnenkort op terug.

[1:19:21] Ja dan had hij was ook nog een vraag over de afname van het aantal vrouwelijke gedetineerden.

[1:19:32] Wat is hier de van de van de oorzaken? Wat kunnen we ervan leren?

[1:19:38] Precieze oorzaak weten we niet een verklaring zou kunnen zijn. Dat is een beetje wat consulaire dienst influistert

[1:19:49] dat sowieso een grote meerderheid van het totale aantal Nederlandse gedetineerden in het buitenland. Dat zijn mannen

[1:19:58] en ja alleen al

[1:20:01] procentueel is dan als er sprake is van afname is die kleine bij vrouwen dan bij mannen. Dus dat is een beetje een cirkelredenering die niet echt verklaard

[1:20:12] waarom de in absolute getallen. Zo is,

[1:20:14] maar feit is wel dat er veel minder vrouwen aanzienlijk veel mijn vrouw

[1:20:19] gedetineerd zitten in het buitenland dan man.

[1:20:23] Voorzitter.

[1:20:24] Je kunt de heer brengen,

[1:20:26] De reden waarom de vraag is natuurlijk iets al die tabellen te bekijken van iets wat mij positief verrast dat het was een gewoon een jaar waardoor alle getallen afnemen. Maar het was ineens en procentueel voor vrouwen min dertig voor mannen in tien. En dan is dat absoluut kleiner omdat de groep vrouwen kleiner is. Dat begrijp ik. Maar ik dacht van nou ik zou graag zou hopen dat als straks alle cijfers weer omhoog gaan omdat kroon voorbij is dat dan. Misschien is er iets zichtbaar in een bepaald type misdaad of wat dan ook wat niet plaats vindt waar we iets van kunnen leren, omdat in de toekomst te voorkomen. Maar.

[1:20:59] Dat ik denk dat dat ons mensen meeluisteren en het in hun oren knopen. Maar we hebben er niet één, twee drie een antwoord op. Maar dat zou vier, vijf, zes wel een keer kunnen. Dat weet ik niet.

[1:21:13] Voorzitter, dan

[1:21:18] had de Brekelmans nog een vraag

[1:21:22] hoe zit het nou met het feit dat de die legalisatie van documenten dat we die

[1:21:27] in de verschillende landen willen afbouwen, terwijl we nou juist in Afghanistan gezien hebben hoe belangrijk het is

[1:21:38] legalisatie. Dus in handeling. Die kunt u uitsluitend doen als je handtekening stempels

[1:21:45] op de echtheid van een document

[1:21:47] kunt controleren en je moet het ook delen met andere landen

[1:21:51] het geval van Afghanistan is dat helemaal niet het geval

[1:21:54] dat dat land deelt niets geen handtekening van bevoegde instanties ook geen stempels.

[1:21:59] Dus we hebben hier ook

[1:22:02] geen gedeeld referentiemateriaal materiaal om te legaliseren. Maar het legaliseert het legalisatie als handeling

[1:22:10] bouwen we wel af omdat de indruk hebben dat

[1:22:15] de handtekening die door een ambassade wordt gezet op een document ook wel een beetje schijnzekerheid geeft

[1:22:22] alsof de inhoud van het document is gecontroleerd. En juist is en dat is heel vaak niet het geval en daarom kijken we eigenlijk

[1:22:30] met de andere partners in in een in de keten

[1:22:34] die die gebruikmaken van buitenlandse documenten of we dit proces gewoon efficiënter kunnen inrichten dan dat we dat doen door die handtekening ter plekke steeds steeds te vragen

[1:22:47] en we zijn bezig om te werken met discs en dat is digitale informatiesystemen. Om te kijken of op die manier gewoon

[1:22:56] efficiënter

[1:22:58] en betrouwbaarder kunnen doen dan we tot nu toe doen met de documenten per post.

[1:23:04] Dus daar wordt aan gewerkt

[1:23:07] om

[1:23:08] te voorkomen. Dat gebeurt wat dat vaker gebeurt. Wat de heer Brekelmans schilderde in zijn vraag.

[1:23:14] Voorzitter,

[1:23:15] dan kom ik op de

[1:23:19] ik zit nu even te kijken of ik

[1:23:22] de vragen.

[1:23:23] Ik heb beslist nog enkele vragen vergeten kom ik terug of niet vergeten. Maar die moest ik even uitzoeken.

[1:23:29] De vragen van de voorzitter in zijn rol als lid van deze Commissie,

[1:23:36] die natuurlijk terecht vaststelt dat dat Nederlanders in het buitenland voor ons ook ambassadeurs zijn

[1:23:45] en

[1:23:46] dat dat wordt soms nog wel eens vergeten. Maar dat is natuurlijk zo als als dat goed gaat en die omgang is goed

[1:23:54] dan zijn het ambassadeurs van ons land

[1:23:58] en hij vroeg in dit verband ook. Hoe zit het met

[1:24:04] Twenty Four Seven heb ik het erover gehad dat dat blijven. Alleen al omdat

[1:24:10] het

[1:24:12] dat het heel effectief is gebleken en zeer gewaardeerd wordt, blijven we dat doen

[1:24:18] als het gaat om digitalisering,

[1:24:23] dan zijn we inderdaad bezig om te kijken wat we kunnen uitbreiden en en sommige dingen die zijn we al aan het uitbreiden.

[1:24:33] Sommige dingen nog niet genoeg verklaring van leven die je nodig hebt voor pensioenfondsen levensverzekering. Dat dat zo ver zover zijn we nog niet

[1:24:40] maar dat gaat ongetwijfeld hier komen want dat zijn type stappen die je wilt zetten

[1:24:44] dat je voor allerlei

[1:24:46] ja bureaucratische zeg maar even akkefietjes. Want dat is vaak voor de consument het geval. Als je een brief krijgt die voor zijn levensverzekering een documentje moet hebben dat we willen eigenlijk goed kijken wat we daar kunnen digitaliseren. Het is wel zo dat kijk

[1:25:03] met vingerafdrukken en biometrie. Dat leent zich op dit moment nog niet goed voor. Op afstand moeten we nog op ambassades doen zodra we en dat duurt nog twee of drie jaar zodra we het in Schengen verband gezamenlijk gaan doen, is de insteek. Om het allemaal te digitaliseren.

[1:25:21] Dan zullen we een groot aantal van deze handelingen willen we digitaal gaan doen. Gezamenlijk digitaal dan gaan doen of alles vanaf dag één lukt. Dat weet ik niet maar ik ik zie een alle beleidsvoornemens zie ik het plan om

[1:25:34] die overgang naar die Schengen combinatie om die ook zo te doen dat je dan eigenlijk niet geen stap mist en niet terug gaat naar het papieren tijdperk waar dat niet meer nodig is.

[1:25:48] Onze diensten vinden op dit moment zeker maar even bij. Nog steeds dat

[1:25:53] als je bepaalde dingen op afstand doet dat het simpelweg nog fraudegevoelig is technisch onvolmaakt, maar we werken er wel aan.

[1:26:03] De heer Brekelmans, als eerste.

[1:26:05] Ja

[1:26:07] mijn met mijn beeld van van alle verandering die we mee gingen doen heeft vooral te maken met in reizen en het afnemen van vingerafdrukken aan de grens waar ook de vraag van de heer Sjoerdsma en een vraag die ik ook had is of het mogelijk is voor mensen die buitenland wonen ver weg van ambassade omdat die vingerafdrukken omdat niet een ambassade te hoeven reizen om dat af te nemen. Dus ik weet niet of dat dat met de zingen hervormingen of dat met elkaar te maken heeft, maar ziet de minister dan ook omdat die fraudegevoeligheid noemen dat dat over een aantal jaren tot dan ook mogelijk zou zijn. Ik zie daar het verband niet helemaal.

[1:26:42] De minister.

[1:26:44] Voorzitter, de de

[1:26:47] Hoi. Sorry de de ambitie is om stap voor stap maximaal te digitaliseren.

[1:26:54] Onze diensten zeggen op dit moment

[1:26:57] die vingerafdrukken en biometrie.

[1:27:00] Dat is op afstand te fraude gevoelig. Dus dat kan niet. Ik zie dat alle voorbereidingen die getroffen worden om en Schengen verband dit vanaf

[1:27:14] zo hebben we het over over vier jaar

[1:27:18] om in verband dingen samen te gaan gaan doen. Ook op dit gebied dat daar de ambitie is

[1:27:24] om ook

[1:27:25] hier te kijken of je dat toch digitaal kunt doen. Dus laten we zeggen de de de ruimte die men ziet om dat systeem zo sophisticated te maken kan

[1:27:34] die zou ertoe kunnen leiden dat inderdaad dit uiteindelijk ook gedigitaliseerd gebeurt, is nu niet zo. Onze diensten zeggen zolang wij doen is het nog een heel lastig vraagstuk om dat gedigitaliseerd te doen.

[1:27:48] Dus dat zei ik. De standaard dingen op dit moment.

[1:27:52] Ik zou de leden willen vragen of ik ook enkele vragen kan stellen en misschien dat het gewoon anders als ik gewoon meteen bus

[1:27:59] misschien toch even voor de minister de vraag ik

[1:28:02] mij bekruipt een beetje het gevoel dat wie het beste jongetje van de van de klas zijn beste meisje van de klas zijn zonder dat de echte reden toe is, zoals ik het zelf begrijp. We zijn een van de voorlopers van de invoering van alle met biometrie in ons identiteitsbewijzen. Veel andere Europese landen hebben dat eigenlijk helemaal niet.

[1:28:18] En dan zou er nu niks opdoen, omdat onze diensten dat ongemakkelijk vinden, maar zou diensten het wel acceptabel vinden als we het gezamenlijk doen ik die one klein beetje die

[1:28:28] vraag die ook bij de heer Brekelmans te proeven was of dit nou echt een reden is om dit niet te doen want we werken volg mij op andere terreinen al wel met

[1:28:38] vertrouwde derde partijen. Om dit soort gegevens op te halen en te verstrekken. Dus waarom het hier niet kan mij niet duidelijk.

[1:28:47] Voorzitter,

[1:28:48] in die zin moet ik hier passen dat ik ook maar de diensten napraat die zeggen wij vinden het op dit moment eigenlijk veel te kwetsbaar om dit te doen

[1:28:58] en ik zie

[1:29:00] en ik zie dat alle voorbereidingen om het gezamenlijk te doen op het niveau van Schengen dat hij er wel op gericht zijn dat over een jaar of vier te kunnen

[1:29:09] of dat dan het geval zal zijn. Weet ik niet. Dat zal moeten blijken, want ook dan zullen onze diensten ongetwijfeld meespreken, zoals andere diensten.

[1:29:17] Ik vind het overigens op zichzelf wel heel lovenswaardig dat men dat doet gegeven. Het feit dat nogal wat Europese landen toch

[1:29:24] nog veel minder gedigitaliseerd opereren dan wij doen. Dus die zo een grotere sprongen moeten maken dan wij. De ambitie is er om dat straks te doen.

[1:29:33] De ambitie bij ons. Nu wordt geremd door het feit dat de diensten zeggen dit is gewoon te kwetsbaar. Dus ja daar daar verlaat ik me op maar ik wil het graag nog eens navragen of men een goed en voldoende over heeft nagedacht. En om een tussen nu en de overstap naar de genre systeem toch niet mogelijkheden ziet

[1:29:51] om nog iets te kunnen doen.

[1:29:54] Ja. Ik denk ik ik namens mijn partij zou spreken, zou ik dat wel wenselijk. Ik vind ik ben nu al vaker van over van gedachten gewisseld.

[1:30:02] En toen kwamen ook dit soort argumenten terug. Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat op het moment dat eigenlijk dat de minister aankondigen jaar iets over drie of vier jaar. Dan gaan we het gezamenlijk doen dan dan voelt het een beetje alsof

[1:30:13] de argumenten hiertegen niet in de techniek besloten liggen, maar in het feit dat we dit dan alleen zouden doen.

[1:30:20] Dat moet ongetwijfeld verhelderd worden. Ik snap dat tenminste zich nu verlaat op de diensten en dat die niet staande de vergadering die dienst het advies van de diensten zal verlaten,

[1:30:28] maar als de minister dat nog eens een keer wil navragen en misschien dit gingen de wensen en niveau van een deel van de kamer wil overbrengen. Dat wat mogelijk is ook mogelijk gemaakt zou moeten worden. Dat zou zeer prettig zijn.

[1:30:38] Dat zal ik doen en het lijkt dan ook wel gepast dat ik hierop terugkomen, zodat u

[1:30:43] weet jij wanneer en waarom we zijn gestrand dan wel dat we vergezichten zien die we tot nu toe niet hebben kunnen ontwaren.

[1:30:52] En dan dan is het even de vraag ook weer aan de minister in het bekende spel wanneer dat dan ongeveer gaat kijken.

[1:30:58] Dit is samen met justitie en veiligheid en BZK. Dus ik.

[1:31:02] Er zijn mensen die snel werken is mijn ervaring.

[1:31:06] Dat waren.

[1:31:09] Ik wil ook zeggen een week of zes moeten we kunnen we moeten toch een afspraak maken met die twee departementen. Om dit hele complex eens even onder de loep te nemen. Dus laat wel proberen zaterdag.

[1:31:19] Ja.

[1:31:22] Voorzitter,

[1:31:25] dan vroeg de heer Sjoerdsma die vroeg naar bed.

[1:31:34] Het arrest. Artikel vijftien paspoort dat ja daar is

[1:31:44] en we kennen natuurlijk logischerwijze hardheidsclausule en die hebben we ook in acht te nemen, zeker in een verwijzing naar wat de heer Sjoerdsma deed als omstandigheid die er toe zou hebben kunnen leiden

[1:31:57] dat mensen juist in deze periode de boot hebben gemist. Dus daar hebben we simpelweg naar te kijken.

[1:32:03] Dat lijkt mij ja dat lijkt me in de geen alleszins in de regeling. Voorzitter, iets anders.

[1:32:11] Vraag vragen van mijn kant dan toch aan de minister

[1:32:17] de welwillendheid wordt natuurlijk zeer gewaardeerd. Maar daar hebben we naar te kijken. Dat is toch wel even de vraag van mijn kant wat er precies betekent een verlies van nationaliteit is vrij.

[1:32:27] Vrij serieuze ingreep.

[1:32:29] Nu gaat het hier volgens mij als ik me goed heb laten informeren om een allergrootste groep mensen. Maar toch is het aanzienlijke groep mensen hebben en en zeker ook als je kijkt naar de

[1:32:37] de oorsprong van het arrest is over jaren heen over aantal aantal mensen. Wat betekent dat dan in de praktijk hebben te kijken.

[1:32:46] Zeggen dat dat onze dienst zich bewust is van het feit dat zoiets bestaat als een hardheidsclausule en dat er zoiets heeft bestaan als corona

[1:32:54] en dat die twee dingen samen toe leiden

[1:32:57] dat met de zekere welwillendheid gekeken wordt naar mensen die de afgelopen anderhalf jaar de boot hebben gemist.

[1:33:06] Voorzitter, dan sprak de heer Sjoerdsma over een thema wat in zekere zin natuurlijk ook een politieke Green is van dubbele nationaliteit.

[1:33:23] Het is een goed onderwerp.

[1:33:25] Ik weet eerlijk gezegd niet, dan moet ik zonder onze diensten te overvragen. Wij moeten u simpelweg op een later tijdstip

[1:33:34] laten weten hoe het precies zit met andere landen wat ernaar vraagt voor de heer Sjoerdsma.

[1:33:39] Ja. En wat die dubbele nationaliteit betreft. Ik weet niet beter dan een elk regeerakkoord staat er iets over in. Dus ik ga ervan uit dat dat in het volgende regeerakkoord ongetwijfeld weer het geval zal zijn en ik goed begrijp, is de partij van heer Sjoerdsma een partij die daar ook mee aan tafel zitten.

[1:33:57] Wie weet leidt dat tot passages die George maakt

[1:34:02] ook de Sjoerd maar vrolijk kunnen stemmen, maar we moeten daar toch even op wachten.

[1:34:08] Voorzitter, de issues maar had het ook over de wet consulaire diensten. Ik doe eigenlijk denk ik hetzelfde als wat mijn voor voorganger deed en simpelweg reageren met het feit dat

[1:34:26] een wet consulaire diensten. Dat dat

[1:34:31] ons een beetje angst inboezemt,

[1:34:34] en wel

[1:34:35] omdat

[1:34:37] we eigenlijk als

[1:34:39] de dood zijn dat zo'n wet leidt tot een korset tot een keurslijf, terwijl de charme van die consulaire dienst. Nou juist is

[1:34:47] dat ze

[1:34:49] te midden van allerlei bureaucratische dingen die soms passeren of soms gebeuren dat dat ze maatwerk kunnen leveren, afhankelijk van de omstandigheden.

[1:35:00] En als je dat gaat voorzien van een werd dan vind ik dat toch eigenlijk wel heel riskant en bovendien vind ik ook het nadeel voor je het weet, gaat het alles juridiseren

[1:35:16] en en en wilt toch eten. Ik zou het vooral willen willen onze consulaire dienst zich bezighoudt met

[1:35:22] dienstverlening en niet met met rechtszaak. Dus ik ben zeer huiverig voor werd

[1:35:29] consulaire diensten. Ik ben het eigenlijk wel eens met de redenering van mijn

[1:35:32] voor volgen. Maar ik hoor graag de de de

[1:35:38] wat de heer Sjoerdsma daar

[1:35:40] ja aan toevoegt. Daarnaast. Dat zal de.

[1:35:43] Ook zeker proberen de mijn laat ik de de de woorden van de van de minister tegen hem gebruiken, maar wel in alle vriendschap.

[1:35:50] Hij wilde bijvoorbeeld gaan onderzoeken of het mogelijk was om mensen te laten betalen bij reparatie en het geval van het negeren van een donkerrood reisadvies.

[1:35:59] Ik vermoed zomaar dat daar wetgeving voor nodig is

[1:36:02] en dat zou zomaar eens wetgeving kunnen zijn. De ziet op consulaire zaken.

[1:36:06] Dat zal mijn eerste punt zijn en ik zou daar graag reactie van de minister op wil hebben. Tweede is. Ik snap zeer wat de meester zegt over over maatwerk. Ik zou ook op geen enkele manier. Dat is ook niet wat mijn fractie in een fractie van groenlinks de zijn. We beoogt tot maatwerk willen

[1:36:20] onmogelijk willen maken. Ik zou wel minimum standaarden willen vastleggen

[1:36:24] in het kader van verwachtingspatroon, maar ook in het kader van iets waar buitenlandse zaken denk ikzelf terecht ook altijd op hamert

[1:36:29] en namelijk wat wij mogen verwachten van Nederland die naar het buitenland gaan, zodat voor hen helder is wat er bij bepaald gedrag wel en niet aan dienstverlening voor hen tot hun beschikking staat.

[1:36:41] Mijn derde punt zou zijn.

[1:36:43] Ik zou eigenlijk zeggen dat wat kronen en Afghanistan hebben laten zien is dat zo'n consulaire wet zeker ook in grote crisissituaties

[1:36:50] best nuttig kan zijn als een kader waarbinnen dan buitenlandse zaken kan opereren. Die was het kader. Volgens mij.

[1:36:55] We wachten evaluatie af, maar niet altijd even duidelijk. Ook qua rolverdeling.

[1:37:00] Wat het eerste betreft

[1:37:03] als een van de redenen waarom ik niet zei we gaan voortaan nota sturen aan mensen die worden gerepatrieerd is, omdat het willen onderzoeken.

[1:37:13] En waarom wil het onderzoek omdat we inderdaad willen kijken wat de juridische

[1:37:17] kanten van het geheel zijn

[1:37:20] en als het zou leiden tot het type wetgeving,

[1:37:24] wat meer

[1:37:25] beperkingen en ongemakken met zich brengt dan het voordeel van het sturen van een nota. Daar moeten we nog wat al tientallen voordat we dat gaan doen. De stuit is in die zin zie ik zie ik de ben ik het wel eens met de waarschuwing van de je Sjoerdsma.

[1:37:40] Ik vraag me overigens af. Maar dat is dat moeten we dan dus inderdaad dat zoeken we uit. Ik vraag me af of of het tot wetgeving zou moeten leiden wanneer mensen zo'n rekening sturen. Maar goed dat gaan we uitzoeken en ja kijk het

[1:37:59] het punt is ook wel een beetje als je wetgeving maakt de conclusie destijds zijn die was dat als je wetgeving maakt

[1:38:07] dat het niet per se meteen leidt tot tot meer duidelijkheid over wat de burger nou precies van de overheid kan verwachten omdat

[1:38:15] je kunt wel zeggen. Minimum standaard maar omstandigheden in landen buiten Nederland en de gevolgen die dat heeft voor de uitvoering. Die kunnen vaak zo variëren en dat beïnvloed dan ook weer

[1:38:27] regels en richtlijnen die in andere landen gelden.

[1:38:31] Ja dat dat dat het dat je voor je het weet ga je ook wetgeving suggereren en minima en wetgeving suggereren die eigenlijk meer schijnzekerheid bevatten dan garanties voor burger om te weten waar kan ik me aan haar? Waar kan ik op terugvallen wanneer er iets gebeurd is.

[1:38:49] Ik wil het graag eens nog eens een keer opnieuw

[1:38:53] bekijken, want ik kan me voorstellen bedoel ik ik zie de voordelen komen.

[1:38:59] We moeten wel vermijden dat we hier heel veel gaan optuigen om komt en ten einde uiteindelijk alleen maar schijn zekerheden in wetgeving onder te brengen

[1:39:10] met zoveel dat zeggen met zoveel uitzonderingen en specifieke omstandigheden. Ja dat je eigenlijk meer een juridisch moeras maakt dan een houvast. Maar goed ik zie

[1:39:22] voorzitter dan

[1:39:28] wassen en kom ik even op de het specifieke de was een vraag die ging over de kosten van de beveiliging van de

[1:39:38] van de bewakers.

[1:39:40] Ik moet er simpelweg op terugkomen. Ik ken het antwoord niet kan het ook niet zo snel boven water halen. Ik weet niet precies wat het

[1:39:47] Duitse systeem is wat dat betreft.

[1:39:51] Ja graag.

[1:39:52] Ik snap het dus ook. Het is ook een veelvoud aan dingen die natuurlijk overal nergens een beetje liggen

[1:39:58] ging een beetje hier dat

[1:40:01] als je kijkt naar de kosten van het post netwerk is eigenlijk een ook in vorige regeerakkoord was eigenlijk een brede wens om post te versterken.

[1:40:08] Eigenlijk om.

[1:40:09] Impact te hebben, lijkt het zo zich en impact krijg je over het algemeen door de mensen die je hebt

[1:40:14] daar staat daarnaast staat een trend van toenemende onveiligheid, waardoor de kosten voor de beveiliging van die posten ook toeneemt. Nou dat is ook dat is ook terecht moeten we moeten mensen het buitenland goed beveiligen. Alleen dat eet vervolgens weer allerlei andere dingen op. En zoals ik het heb begrepen. In Duitsland hebben ze daar een systeem voor bedacht waardoor die fluctuaties niet ten koste gaan van je personeelsbestand of van de andere beschikbare middelen en ik vond dat eigenlijk wel charmant en misschien dat dat nog uitgezocht kan worden of dat ook voor Nederlandse een optie zou kunnen zijn.

[1:40:43] Voor zowel op prima Vista klinkt het natuurlijk als muziek in de oor zeg maar even. Dus wat

[1:40:51] als je je afspreekt. De service te vergroten en vervolgens goud geld naar bewakers. Dan kan dat niet

[1:40:57] het doel van exercitie zijn. Dus dat begrijp ik goed.

[1:41:01] Daar komen we op terug. Want ik vind het interessant om even te kijken hoe dat werkt en en hoe je dat met elkaar laat jojo.

[1:41:09] Voorzitter, dan was er nog een vraag van Sjoerdsma over

[1:41:17] de beroerde situatie

[1:41:20] van geen

[1:41:23] ja kijk

[1:41:26] hij vroeg wat er intussen gebeurd is. Kijk die zin heeft een verzoek tot een hierin

[1:41:33] gedaan

[1:41:35] en die ring. Die is eenentwintig april volgend jaar

[1:41:40] en dan zou je dus ten derde male zouden hiervoor de parool bord verschijnen met de verzoek vervroegde vrijlating eerder twee verzoeken tot parool tot de werd dat vervroegde vrijlating. Die zijn afgewezen.

[1:41:52] We ondersteunen dat

[1:41:53] actief.

[1:41:57] Maar hij heeft dus een verzoek gedaan nu tot een. Hierin heeft geen nieuw verzoek tot nu toe gedaan tot vervroegde vrijlating. Als als die volgende stap

[1:42:07] wordt gezet, dan zullen wij dat ongetwijfeld zullen wij van de partij zijn want het is natuurlijk ja.

[1:42:15] De gezondheid. De leeftijd van de man maken dat een hele tragische zaak is.

[1:42:23] Hij heeft overigens tot nu toe niet

[1:42:31] heeft zich nog niet geuit in de zin van dat hij schuld bekent. Die betreurt dat er gebeurd is.

[1:42:40] Hij heeft

[1:42:41] in de gevangenis zelf ook nog niet meegedaan aan resocialisering programma's

[1:42:46] allemaal dingen die misschien een rol zouden kunnen spelen, maar we houden het goed bij een proberen toch.

[1:42:53] Ja dit dit dit hele sneue geval toch zo goed mogelijk

[1:42:58] in het kader van de die de gedetineerde begeleiding zo goed mogelijk te ondersteunen. Het gebeurt bij ons vanuit het consulaat-generaal California.

[1:43:09] En ja het is. Hij komt helaas ook niet in Amro in aanmerking voor voor voor overdracht in het kader van die beauty s. Dus dus ja, we hopen dat

[1:43:22] eenentwintig april tweeduizend, tweeëntwintig verlies betekent.

[1:43:27] Nee. Voor dat laatste voor de wereld. Die is er lag een kamermotie waar de minister van rechtsbescherming

[1:43:38] geen uitvoeren en heeft willen geven en dat is ook bekrachtigd door een rechterlijke uitspraak. Helaas.

[1:43:43] De minister heeft het ook over het feit dat eerst nog een gratieverzoek zou moeten indienen. Ik had eigenlijk begrepen dat dat eerst zien dat dit najaar van twintig, twintig had gedaan.

[1:43:55] Maar goed dat kan zijn dat ik me vergis belangrijks. Misschien wil ik deze minister willen vragen wat de minister voor rechtsbescherming heeft, zich hiervoor de voor heeft toegezegd zich hiervoor in te zetten.

[1:44:07] Tweeëntwintig april twintig, tweeëntwintig.

[1:44:10] We weten niet tot hoe laat tot wanneer deze demissionaire status is, maar zowel de minister en ook zijn medewerkers willen vragen om alles te doen wat mogelijk is om deze man naar Nederland te halen want jullie het mis heeft het ook over schuldbekentenis de is natuurlijk ook wel een heel kijk, er zijn geen bewijzen voor. Maar

[1:44:28] het heeft ook wel enige schijn van dat deze man niet schuldig is aan waar hij van beschuldigd is.

[1:44:33] Voorzitter dag, dat vanuit de even uit mijn positie kan ik daar natuurlijk niet in begeven. Dat is nu eenmaal zo.

[1:44:45] Daar is natuurlijk. Wij hebben zijn huidige gratieverzoek hebben we actief ondersteund. Dat is dus daar is geen twijfel over mogelijk.

[1:44:55] Maar

[1:44:58] ja, we zullen nu toch echt moeten wachten

[1:45:01] hoe het bij de volgende bijeen bij de volgende sessie eenentwintig april. Hoe het er dan voor staat

[1:45:08] voordat derde verzoek tot vervroegde vrijlating en wij hopen daar het beste van. We helpen daarbij

[1:45:17] maar ja uiteindelijk is het natuurlijk de en parool boord zou zeggen van nou ja kijk

[1:45:27] voor de parool. Het gaat me niet vergis in Amir er vooral is een risico van recidive. Nou ja, dat het is wel een beetje

[1:45:34] begint geleidelijk aan gegeven. De situatie al heel ver weg te zijn.

[1:45:37] En dan is het natuurlijk mooi het in Amerika is het dan niet vergeten. Gouverneur, die uiteindelijk moet zeggen oké dus en een ieder moet weten wat wij dat wij ons om deze zaak bekommeren en dat die ons achterlaat en dan zullen ook opletten dat eenieder van de betrokkenen dan wel potentieel betrokkenen

[1:45:57] daar daarvan op de hoogte is.

[1:46:03] Voorzitter, ik denk dat

[1:46:06] je bij laat. Behalve dat ik even afvragen of alle vragen van de heer van Roon hebt beantwoord. Ik dacht het wel maar ik weet het niet. Honderd procent.

[1:46:17] In de te steken of en het is het kan ik de minister en ook de mensen thuis meldt dat de heer de Roon vanwege andere verplichtingen de zaak te verlaten. Niet eens in de mis had niet gemerkt. Maar dat is toch gebeurd. Ik ga daar ook maar daarmee van uit dat dat de vraag wanneer die gewoon beantwoord zijn die dat de meeste zegt dat dat zo is.

[1:46:36] Ik kijk even naar de overgebleven leden of er behoefte is aan een tweede termijn of nog uitstekende vragen. Dat is het geval.

[1:46:42] Dan gaan we naar de tweede termijn van de kamer, met als eerst spreken.

[1:46:49] Ik wil de minister graag danken voor alle antwoorden op een grote verscheidenheid aan thema's.

[1:46:56] Ik zou nog

[1:46:58] drie dingen werden belicht. Het eerste is het het reis naar het buitenland waar we het over hebben gehad. Minister gaf aan te gaan kijken of het mogelijk is om repatriëring volledig in rekening te brengen.

[1:47:10] Ik ben zelf al bang dat er uit komt dat dat disproportioneel is omdat mijn beeld is dat de kosten gewoon erg hoog zijn.

[1:47:17] En als de minister toch die exercitie doet dan zou ik hem willen vragen om toch ook serieus te kijken naar of het mogelijk is om iets van financiële prikkels in te bouwen door bijvoorbeeld te zeggen als je hebt geregistreerd. Dan is hoef je maar een deel te financieren. En als je niet hebt geregistreerd. Dan betaal je gewoon het het volledige bedrag of dat je eventueel zich bij een grote repatriëring. De mensen die zich hebben geregistreerd. Die gaan voor het zijn gewoon ik zoek een beetje creativiteit en ik laat graag voor iedere idee graag een betere maar om daar iets meer creatief in te zijn en om daarbij ook meteen nog wat uitgebreider aan te geven welke privacyregels die in de weg staan dat we niet tot die verplichte registratie overgaan. Ik zou eens willen bezoeken omdat gewoon in een brief die hij gaat sturen omdat daarin mee te nemen.

[1:48:04] Het tweede was ik was heel blij met de antwoorden wat betreft digitalisering en dat ook al wordt verder gekeken naar

[1:48:12] naast de digibeet partners, maar ook verklaring van Nederlanderschap omdat digitaliseren.

[1:48:17] Ik zou het klinkt mij een beetje adhoc in de zin van we gaan steeds kijken we stap voor stap welke digitalisering mogelijk is en wat op dat moment

[1:48:27] het meest haalbare en betaalbare wenselijk is, maar ik zou de meestal willen aansporen om iets meer een een agenda wat dat betreft te maken in de zin van verder vooruitkijkend welke diensten zijn het digitaliseren? Welke doen we eerst welke doen we later

[1:48:43] omdat het volgens mij iets is waar Nederlanders veel baat bij hebben en wat

[1:48:49] wat gewoon goed is om naar een soort van strategie of een plannen voor te maken

[1:48:53] en tot slot het het stemmen

[1:48:58] dat de minister wil kijken of het mogelijk is om een bevestiging te sturen nadat of omdat veel uit te zoeken. Ik zou wat betreft

[1:49:08] als het gaat om het brief stem bewijs. Goed dat dat gedigitaliseerd wordt voor mij is dat een hele belangrijke of digitaal stuurt gaat worden. Denk dat de belangrijkste stap is. Ik hoorde ook wel van mensen dat dat het versturen met de post lang duurt en dat dat soms

[1:49:24] het verschil kan maken of dat je het aangetekend verstuurd dat het al sneller gaat. Maar dat brengt extra kosten met zich mee. Dus misschien dat als we daar verder naar kijken of gekeken worden. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat die verzend tijden verkort worden en en tot slot de issues, maar gaf het ook aan. Dit is een belangrijk thema omdat het Nederlanders in het buitenland direct geraakt en ik vind het persoonlijk jammer dat en er zijn al ongetwijfeld allerlei goede redenen voordat er aan de kant van de kamer niet zo weinig partijen zijn bij dit debat

[1:49:51] en ik zou toch willen aangeven welke tweeminutendebatten aan te vragen, niet omdat ik ontevreden met de beantwoording van de minister van dak een belangrijk thema vindt en ook vindt dat wij als kamer goed aandacht aan moeten geven.

[1:50:03] Dank je. Dat staat genoteerd. Zal ik mijn inbreng als lid van het D zesenzestig fractie ook kort doen.

[1:50:15] Veel Dank aan de minister voor zijn beantwoording en vooral ook denk ik voor zijn verduidelijking op sommige punten heel goed om te horen dat het project dat het loket buitenland gewoon op verandert van laat zich een projectorganisatie naar een reguliere

[1:50:30] onderdeel van de buitenlandse zaken organisatie dat volgens mij goed nieuws. Ik heb ook begrepen dat het ministerie van binnenlandse zaken met enige jaloezie kijkt en dus het kunstje komt afkijken.

[1:50:40] Dank ook voor de toezegging maar even goed uit te zoeken hoe dat ze het nou zit met de digitaliseren omdat ik echt denkt dat dit is gewoon.

[1:50:47] Er is het knooppunt en knooppunt van Els in het buitenland. De tegelijkertijd denk ik dat het ongelooflijk veel tijd kan schelen voor ambtenaren van buitenlandse zaken als om dit soort dingen digitaal gaan dus die tot een enorme win-win kan zijn

[1:50:59] als we echt veiligheidsrisico's zijn dan is dat goed misschien die om die een keer uitgebreid te bespreken

[1:51:06] zelf nog een concrete vraag die ik in eerste termijn ook willen stellen, maar die heb ik in veelvoud van mijn eigen aantekeningen heb ik dat niet.

[1:51:14] Stelt.

[1:51:14] En dat gaat over iets wat tenminste die zij van die was op bezoek geweest bij het loket en met heel korte wachttijden en dat was natuurlijk ontzettend goed, maar we hebben ook even een check gedaan op de wachttijden voor paspoort vernieuwing

[1:51:26] bij de verschillende locaties in het is nu een beetje laagseizoen zou ikzelf gokken

[1:51:33] mee. Londen en Madrid was er geen tijdstip beschikbaar in Parijs moest vier weken wachten in Bern. Drie weken in een Berlijn twee weken

[1:51:40] en dat zijn toch best wel lange wachttijden en ik zou de minister willen vragen om daar ook nog even naar te kijken. Dit is bedoeld is uiteraard een. Dit is een referendum simpel zal ik maar zeggen over de is het of het representatief is voor een hele post durf ik niet te zeggen

[1:51:54] maar die vraag zou bij de minister meer willen gaan kijken we nu even naar de is niet het einde van de tweede termijn van de kamer. Kijk eens naar de minister of hij direct beantwoord.

[1:52:01] Dat is het geval. Het woord. Voorzitter, misschien eerst even het antwoord op

[1:52:09] de vraag van heer Sjoerdsma die wachttijden. Dat klopt. Dat is

[1:52:14] het is niet bij wijze van spreken in het klein wat je ziet in het groot van de wachttijden voor auto's omdat de chips niet aangeleverd kunnen worden. Wat hier gebeurd is en kronen inhaaleffect. Heel veel mensen hebben anderhalf jaar niet kunnen reizen en die zien nu allemaal een paspoort verlopen is dus logischerwijze krijg je dan een file. Wij gaan ervan uit dat we die gewoon

[1:52:34] sneller dan dat chips tekort hebben weggewerkt. Dat dat begin volgend jaar was een beetje weer op niveau zijn, maar het is helemaal correct. We hebben er zijn diverse landen buiten Europa waar die achterstanden

[1:52:48] volgend jaar zich pas in volle hevigheid gaan manifesteren omdat dan van daaruit gemakkelijker gereisd kan worden dan nu. Dus sta ik een beetje af waar je kijkt waar de achterstanden liggen. Maar het zijn achterstanden en die zijn eigen te maken met het feit dat dat het anderhalf jaar stil heeft gelegen en dus ook mensen anderhalf jaar niet in een lade gekeken naar paspoort.

[1:53:06] Dus dat klopt. Die wachttijden zijn er maar er wordt aan gewerkt en we hebben niet het idee. We hebben het die het idee dat het eigenlijk helemaal

[1:53:15] te herleiden is tot en daardoor ook niet iets structureels is waar je op moet ingrijpen in structurele zin

[1:53:21] dan de Brekelmans. Ja. Hij zei ik denk dat we gaan kijken

[1:53:30] of en in welke mate die kosten kunnen verhalen

[1:53:33] en dan nemen we gewoon die vragen mee dat dat repatriëren duur is vind ik op zichzelf. Ja dat dat zou een argument kunnen zijn. Maar goed

[1:53:45] als je op de Himalaya je been breekt is ook duur. Dus moet je een hele dure verzekering afsluit of

[1:53:51] je moet heel veel betalen zo dus dus in die zin ja vind ik dat is dat gaan we bekijken. Maar ik ik zou ik wil me niet meteen laten afschrikken voor het feit dat repatriëring duur is want mensen weten ook zeggen wij waar ze aan beginnen wanneer ze willen. Zij weten het naar een verkeerd gebied reizen en of

[1:54:08] of het mag of het kan dat je een zekere premie zet op het al dan niet registreren. Ik ik weet het niet zeker maar we gaan het gewoon meenemen want we zijn toch aan het kijken wat we kunnen doen. Ja. Dus het is interessante suggestie

[1:54:20] om daar eens even naar te kijken wat die digitalisering betreft.

[1:54:25] Ik heb daar eigenlijk twee kanttekeningen bij. Beetje ook op basis van ervaringen in een ander leven.

[1:54:32] Ik ben al een beetje behoedzaam voor die grote revolutionaire digitalisering slagen. Dat kan vaak zo mis gaan. Dus wat wij nu doen.

[1:54:41] Daar voel ik me eigenlijk comfortabel bij eerst dat met de paar landen en een paar gebieden experimenteren met ADHD. En dan vervolgens een stukje uitrollen in plaats van meteen al alle vlaggen in top te hijsen en

[1:54:57] we hebben allemaal kennen we al die geschiedenis van ICT projecten die lopen zoals ze lopen komt nog iets anders bij zeg ik ook in die richting wanneer Brekelmans.

[1:55:07] Wij zijn voor die de arriveren zijn wij afhankelijk van achterliggende diensten van diverse departementen. Die lopen niet allemaal parallel. Het is een beetje zoals bij ons hebben die die idee als tijdje niet hebt geopend. Moet je weer ja klikken tegen het het waterschap Beemster of die ook een mail naar jou mogen sturen. Die zijn successievelijk bezig om te digitaliseren en daar een weg te vinden.

[1:55:32] Dat is gegeven. De situatie dat dat niet in één klap kan en ook misschien maar beter niet in één klap kan is dat waarschijnlijk ook de manier waarop het gaat stap voor stap

[1:55:41] en vanwege de situatie en vanwege het feit dat we afhankelijk zijn van uiteenlopende diensten.

[1:55:47] Ja.

[1:55:47] De heer Brekelmans,

[1:55:50] Om meteen daarop aan te haken. Ook mijn ervaringen uit een vorig leven en kijk mijn mijn vragen en intenties absoluut niet om een groot it project starten. Want dat is volgens mij het laatste wat we willen.

[1:56:01] Het is volgens mij juist zo inderdaad dat omdat in de de back Office van dat soort diensten die die die plannen vaak al vooruit jaar twee jaar over welke aanpassingen ze doorvoeren en en juist mijn mijn vraag was misschien dat juist meer vooruitkijkend zeggen van nou in het eerste kwartaal vond je dit jaar. Thailand is juist ook om van die diensten capaciteiten vragen en eventueel ook een mogelijkheid voor de minister of aan te geven van welk budget daarvoor nodig is en dat om bijvoorbeeld een begrotingsbehandeling te bespreken. Dus het was absoluut niet mijn intentie om

[1:56:31] nou ja om een groot it project te starten. Verre van, maar juist meer de uitnodiging om ervoor te zorgen dat er iets verder vooruit te kijken dat er misschien meer kan gebeuren of dat het sneller kan.

[1:56:42] De minister.

[1:56:43] Voorzitter. Ja dat is ferry. En dat hebben we ook wel de zijn een aantal dingen die de komende periode gaan doen en een paar dingen waar we even bij wegblijven zoals we zojuist hadden over die biometrie was ook een aantal dingen die we eigenlijk de de de komende periode successievelijk willen aanpakken. Dus het is niet zo dat we afhankelijk van wat we toevallig op straat tegenkomen iets gaan digitaliseren van een schip is een programma voor

[1:57:07] en dat dat programma kunnen als in het kader van begrotingsbehandeling

[1:57:15] een keer delen hoe dat programma eruitziet dan.

[1:57:17] Maar ik zeg al we zijn er in zekere zin een beetje behoedzaam in de zin van

[1:57:22] jij weet dat ik er beter aan de VROM over de liever dan dan omgekeerd en dat vind ik bij ICT projecten eigenlijk altijd wel het geval.

[1:57:33] Voorzitter

[1:57:36] dan over het ja dat stemmen, stemmen op afstand en die verzend tijden verkorten.

[1:57:45] Dat is echt iets wat ik heb dat ligt primair bij bij binnenlandse zaken. Niet. Niet om het hier over de schutting te slaan. Maar daar moeten we echt met BZK kijken wat kan wat realistisch is, zoals afgesproken dat dan ook een keer met kamer communiceren.

[1:58:05] En hoewel er maar weinig leden waren en het onderwerp is wat ja, wat niet grote internationaal politieke vergezichten met zich brengt vond ik het ook buitengewoon interessant en inspirerend en het is ook buitengewoon belangrijk, want voor veel burgers is dit veel belangrijker dan de toestand in de wereld Dankuwel.

[1:58:27] Dank ik voordat ik het debat over. Er ontstonden een kleine vraag van mij en die sluit aan op iets wat de heer Brekelmans al zei, en wat de minister in de pijplijn heeft zitten namelijk dat grote onderzoek onder Nederlandse buitenlandse en tweede kwartaal twintig, tweeëntwintig.

[1:58:44] Wellicht dat daarin mee kan worden genomen wat Nederlands in het buitenland op dit moment weerhoudt van stemmen.

[1:58:56] Even kijken of dat of dat maar of dat motivatie problemen zijn, zoals de tenminste dat zelf ook wel eens heeft ondervonden of dat het vooral gaat over toch belemmeringen en praktische mogelijkheden.

[1:59:06] Dus een goede vraag. Ik ik het intrigeert mij namelijk ook moet ik zeggen. Het is ook

[1:59:11] het is ook interessant. Lijkt me om mee te nemen omdat je inderdaad precies wilt weten wat het is

[1:59:17] het is vaak een combinatie van dingen. Maar er wordt ongemak als een excuus gebruikt voor desinteresse. Maar dat zien we dan weer wel.

[1:59:25] Dank je wel. Dank dan komen we bij het einde van dit commissiedebat, maar niet voordat ik met de aanwezige de toezegging heb doorgenomen. Dus ik vraag zowel de aanwezige leden als de minister even op te letten of die correct samenvat

[1:59:38] als eerst. Dit zijn er zeven. Dus houdt u vast.

[1:59:42] Er gaat ongemerkt een toezegging.

[1:59:44] Ik.

[1:59:45] Ik vrees dat die ambtenaren deze toezegging gaan herkennen. De minister onderzoekt de minister onderzoekt de mogelijkheden van financiële bijdrage om Nederlanders die toch zijn afgereisd naar landen met een negatief reisadvies

[1:59:58] en gebruik kunnen maken van repatriëring te vragen om een financiële bijdrage en informeert de kamer over de uitkomst.

[2:00:07] Er zijn nog geen termijn bij. Dus ik hoeveel de minister de gelegenheid geven om die termijn te noemen.

[2:00:12] Ik ben daar buitengewoon huiverig voor voorzitter, want ik heb ik bedoel het is een intentie dus ook al spoort de kamer ons niet aan.

[2:00:19] Willen we toch.

[2:00:21] Maar ik kan niet helemaal overzien wat voor type complexiteit we allemaal tegen het lijf lopen als we dit aan het doen zijn. Dus en ik wil het ook niet om met stoom en kokend water doen als we het gaan doen, moet het namelijk ook de dat je niet bij de eerste beste rechter door de man valt.

[2:00:37] Dat klinkt als dat de de eerste reactie op welke mogelijkheden er zijn misschien een januari.

[2:00:43] Ja zoiets ja.

[2:00:45] Toch dat genoteerd.

[2:00:47] De heer Brinkman, zoals hij ook nog een paar opmerkingen over gemaakt. Maar ik heb gezien dat die goed zijn genoteerd.

[2:00:52] De minister een tweede toezegging de minister gaat de mogelijkheden na of het mogelijk is om mensen in het buitenland die per post hebben gestemd en bevestiging kunnen krijgen en informeert de kamer hierover.

[2:01:05] Dit hebben we gewisseld was binnen de termijn van zes weken. Ja dat is in overleg met ander ministerie van binnenlandse zaken.

[2:01:13] De wedstrijd gezegde tenminste ministerie van justitie en veiligheid terug op de vraag over het noodopvang van het fonds slachtofferhulp en ik heb begrepen dat dat en een regulier Kamerbrief plaatsvindt. Dus we zullen die brief afwachten.

[2:01:23] Vier toezegging. De minister gaat de verdere mogelijkheden voor digitalisering na en in van informeert de kamer daar over

[2:01:32] dat behoeften enige afstemming en ik heb in mijn ook dat dit ook ongeveer.

[2:01:37] We proberen we in een brief.

[2:01:40] Toezegging nummer vijf. De kamer informeert de minister informeert de kamer

[2:01:45] over welke andere Europese landen de mogelijkheid toestaan tot dubbele nationaliteit.

[2:01:52] Daar zit volgens mij geen termijn nog maar dat heeft ook geen gloeiende haast. Volgens mij

[2:01:56] de minister toezeggen zes de minister bekijkt opnieuw de voor en nadelen van eventueel wetgeving voor consulaire dienstverlening.

[2:02:04] Dus welke termijn zouden missen. Daaraan willen koppelen.

[2:02:08] We hebben een fikse. De heeft denk ik dat zouden we ook dat moeten we ook voor de winterstop kunnen doen. Dus ergens in december.

[2:02:16] December twintig, eenentwintig

[2:02:18] en de minister komt nog terug op de financiering systematiek voor de beveiliging van de posten en daar staat geen termijn voor. Maar de zou ik zelf willen suggereren als voorzitter dat dat misschien voor de begroting kan.

[2:02:29] Precies. Ik dacht ook dat moet niet te lang duren. Want dat kan nog wel eens interessant zijn.

[2:02:34] Mooi dan tot slot, als ik zie hier verder geen op of aanmerking voor is er een twee minuten debat aangevraagd bij de heer Brekelmans. Als eerste spreker zal optreden

[2:02:45] geen andere punten meer. Dan sluit ik bedank ik iedereen die dit commissiedebat heeft gevolgd, bak ik uiteraard de minister en zijn medewerkers voor de antwoordde. Ik bedank de aanwezige leden en dan sluit ik de.

[2:02:55] Vergaderen,