Disclaimer: deze transcriptie is geautomatiseerd omgezet vanuit audio en dus geen officieel verslag. Om de transcripties verder te verbeteren wordt constant gewerkt aan optimalisatie van de techniek en het intrainen van namen, afkortingen en termen. Suggesties hiervoor kunnen worden gemaild naar info@1848.nl.

Geneesmiddelenbeleid / Hulpmiddelenbeleid / Pakketbeheer

[0:00:04] Goedemorgen. Allen welkom bij dit

[0:00:09] commissiedebat over van de vaste commissie voor volksgezondheid, welzijn en sport over geneesmiddelenbeleid, hulpmiddel beleid en pakket beheer. Dit is een van de van die verzameld debatten dus weer een hele trits onderwerpen.

[0:00:26] Het is niet anders dan dat. Het is maar dit hebben we altijd in deze periode van van parlementaire

[0:00:34] cyclus.

[0:00:37] We hebben welkom aan de mensen op de tribune. Welkom en de mensen die thuis kijken. Welkom en de minister en zijn ondersteuning van harte welkom en welkom aan de kamerleden. Mevrouw paulusma van d zesenzestig, mevrouw van den berg cda, mevrouw de haan, mijn fractie, mevrouw ellemeet namens groenlinks, mevrouw tiener van de vvd meneer mohandis van de pvda mevrouw meijer van de pvv. En meneer heinink van de sp. En ik wil u voorstellen om vijf minuten spreektijd iedereen te gunnen.

[0:01:12] Oh,

[0:01:13] Zes ik excuus staat in staat is de mevrouw van der grift helemaal gelijk en staat zelfs een geheim leidt. Maar ik ik lees niet goed. Zes minuten spreektijd. Ik wilde beginnen met vier interrupties of wordt meldingen, zoals soms ook wel genoemd wordt. En als u kort bent met uw interrupties, dan kunnen er vast wel meer maar dat zullen we gedurende debat kijken.

[0:01:39] Vier.

[0:01:41] En hoe korter vier in eerste termijn voor de zijde van de kamer en dan waarschijnlijk ook vier voor de eerste mijn en zijde van het kabinet.

[0:01:51] Maar om geen tijd verliezen begin geef ik graag het woord aan mijn ouders.

[0:01:56] Dankuwel. Voorzitter voorzitter wachten vindt niemand leuk. Ik zag dat in mijn werk in de thuiszorg geregeld niet weten of iets wel of niet vergoed wordt, is vaak nog erger dan het uiteindelijke antwoord en ook nu in dit werk hoor ik veel verhalen van patiënte die lang moeten wachten op een beslissing, zoals bijvoorbeeld bij het geneesmiddel castricum of we krijgen mails van mensen die niet begrijpen waarom iets niet langer vergoed wordt of niet in het basispakket kan of kan blijven, zoals nu bij vitamine d

[0:02:24] en voorzitter, via het beoordelingsproces bij het zorginstituut nederland bepalen we welke zorg vergoed wordt en welke zorg in het basispakket thuishoort en vanwege de betaalbaarheid moeten we kritisch zijn op wat erin komt, maar ook op wat er in zit. Want is alles nog bewezen effectief. Voorzitter, wat ik me wel afvraag en dat is ook een vraag aan de minister. Juist omdat beoordeling van uit het zorginstituut nederland consequenties heeft voor mensen achter de voordeur is of dit beoordelingsproces nog wel robuust genoeg is voor het hoge tempo waarmee nieuwe genees en hulpmiddelen op de markt komen, is het flexibel genoeg. Voor personal life magazine zitten er afdoende criteria in de beoordeling die passen bij hoe onze samenleving er nu uitziet, is het beoordelingsproces voldoende in staat om aan te sluiten bij de ambities als het gaat om preventie graag een reactie van de minister en voorzitter, als er dan beslissingen worden genomen, dan is er een toenemende taak voor de overheid om uit te leggen waarom het ene wel en het andere niet. Ik wil graag weten welke plannen er liggen om de samenleving meer mee te nemen. Juist in deze voor mensen vaak ingrijpende besluiten om zo ook begrip en vertrouwen te creëren, en eerder noemde ik mijn collega helder al onze initiatief van een burger beraad om met genoten burgers over taaie onderwerpen, zoals de zorg te spreken. Ik bied het plan graag de minister binnenkort aan

[0:03:38] en voorzitter het betaalbaar houden van zorg vraagt om maatschappelijk draagvlak. Zoals ik net al zei, maar vraagt ook om te investeren in preventieve en kosten-effectieve maatregelen. Het geneesmiddel prep is zo'n maatregel die eigenlijk voldoet aan alle eisen op initiatief van d zesenzestig en groenlinks is er in tweeduizend negentien een pilot gestart met prep en deze blijkt nu zo populair of eigenlijk zo nodig en urgent dat er een wachtlijst is ontstaan met maar liefst tweeduizend mensen die nu het risico lopen om te krijgen. Een ziekte waar je leven lang voor behandeld moet worden. Mijn vraag staan ook welke mogelijkheden ziet de minister om deze pilot toch uit te breiden om een bewezen effectieve maatregel voor meer mensen toegankelijk te maken. En voorzitter.

[0:04:23] Mevrouw van den berg, een vraag,

[0:04:26] Ik hoor het woord pret. Dan moet ik toch even op op aanslaan. Dit is een middel om te voorkomen.

[0:04:36] We hebben als cda veel moeite mee gehad van zeggen. Je kunt ook zelf condooms kopen.

[0:04:42] Nu is er een pilot afgesproken. Als ik mij goed herinner was toen de inschatting dat de maximaal acht, honderd mensen per jaar besmet zouden worden. Nu spreekt mevrouw paulusma over twee duizend. Ik wil graag van mevrouw paulusma weten wat haar betreft de eigen verantwoordelijkheid van mensen op dit terrein.

[0:05:03] Bonuspunt dan voorzitter en om een misverstand uit de wereld te helpen. Ik stelde dat er tweeduizend mensen op een wachtlijst stonden niet dat er tweeduizend mensen nu hiv hebben en voor ons geldt dat we kritisch moeten kijken naar bewezen effectieve maatregelen en vooral in de balans, met als je een ziekte oploopt waar je je hele leven lang voor behandeld moet worden. Wat is daarvan de kostenbatenanalyse en die maken wij anders dan het cda.

[0:05:26] Voorzitter, waar we in moeten zetten op preventieve maatregelen. Zoals bijvoorbeeld prep wil ik ook graag mensen de kans geven om zorg en medicijngebruik te verminderen. En dan wil ik het in dit debat specifiek hebben over afbouw medicatie. Samen met mevrouw den haan heb ik hier ook schriftelijke vragen over gesteld. Wat meer dan een miljoen nederlanders gebruiken jaarlijks antidepressiva, sterke pijnstillers en slaap en kalmeringsmiddelen en een groot deel wil deze graag afbouwen. Maar nu blijkt dat zorgverzekeraars patiëntenverenigingen, apothekers en zorgverleners gemaakte afspraken verschillend internet interpreteren, waardoor het niet lukt om mensen hun medicijnen af te laten bouwen en ik zag dat er een reactie was op ons schriftelijke vragen. Maar wat mij betreft zijn we daar nog niet tevreden mee. Dus ik stel de vraag opnieuw welke plannen heeft de minister. Om deze partij wel op één lijn te krijgen om zo onnodig medicijngebruik te stoppen en voorzitter antidepressiva zijn niet de enige oplossing voor mensen die lijden aan een ernstige depressie of andere psychische aandoeningen ook psychedelische a saus silo. Sabine ketamine, mdma, laatste in therapeutisch gebruik veelbelovende resultaten zien. Alleen is hier nog heel veel onwetendheid over en dit heeft negatieve gevolgen voor onderzoek en toepassingen in de ggz, terwijl mensen met ernstige psychische aandoeningen hier potentieel veel baat bij kunnen hebben in eerdere schriftelijke vragen antwoorden de minister in gesprek te gaan met verschillende partijen. Ik zou graag willen weten wat de stand van zaken is en voorzitter gelukkig wel het maatschappelijk signaal steeds meer op wordt gehoord, is het grote nut en effect van medicinale cannabis. Ik heb de beleidsvisie van de minister dan ook met veel interesse gelezen en ik zie dat er goede stappen worden gezet om het aanbod in variëteiten van medicinale cannabis voor patiënte te verruimen en voorzitter, het veld geeft aan dat er zeer waarschijnlijk meer patiënte gebaat zouden zijn bij medicinale cannabis. Maar dat er meer onderzoek nodig is, maar dat is ook nodig is om medicinale cannabis, net als alle anderen bewezen effectieve medicijnen te vergoeden. Het taboe is al een drempel. Voorzitter, vergoeding zou dat niet moeten zijn.

[0:07:22] Kan.

[0:07:22] De minister nader toelichten waarom er tegenwoordig geen sprake is, geen sprake meer is van een coulance-regeling als het gaat om vergoeding terwijl die enkele jaren geleden nog wel gangbaar was. En stel dat we het gebruik van medicinale cannabis uit de taboesfeer weten te halen. En stel, net als alle andere medicijnen laten beoordelen door het zorginstituut. Nederland kan medicinale cannabis dan niet gewoon in het basispakket. Hoe kijkt de minister hiertegenaan en voorzitter mijn

[0:07:50] mijn allerlaatste punt van een hele lange lijst met zaken die ik niet genoemd heb. Heel actueel zie ik veel berichten van medicatie die momenteel niet leverbaar is en patiënt en behandelaar die zich hier ernstig zorgen over maken. Ik hoor graag een reactie van de minister joop dankuwel.

[0:08:05] Dankuwel. Mevrouw paulus. Een vraag van meneer heen.

[0:08:08] Dank u. Voorzitter, mevrouw paulus spreekt hele warme woorden over preventie en over belangrijke middelen die in het basispakket zouden moeten prep zou moeten worden, match medicinale cannabis zou vergoed moeten worden.

[0:08:20] De.

[0:08:22] Wat u vraagt of het in het basispakket kan komen. Ja toch. Dus u vraagt of medicinale cannabis in het basispakket kan komen allemaal terug te vragen. Naar mijn vraag vitamine d.

[0:08:37] Heel veel mensen gebruiken. Dat is ook heel belangrijk, want het voorkomt dat deze mensen bijvoorbeeld een botbreuk oplopen scheelt ook

[0:08:46] uiteraard in de zorg ziekenhuiszorg in de wijkverpleging. Heel veel zorgkosten als die mensen hun botten niet bereken en ik vraag me af hoe kan dat nou

[0:08:54] die die die willekeur die begrijp ik niet zo goed waarom je wel

[0:08:57] warm pleitbezorger kunt zijn van het opnemen van middelen, zoals prep cannabis in het basispakket vitamine d die aantoonbaar werkt van zulke grote groepen mensen dat dat uva paulusma daarom niet niet niet over hoe niet kritisch richting de minister als het gaat om het uit het pakket halen van het middel.

[0:09:14] Mevrouw paulus,

[0:09:20] Gewoon doorpraten.

[0:09:21] Meneer de voorzitter.

[0:09:23] Maar kijken of meneer heineken. Alles volgt wat ik zeg kijk voor d zesenzestig gelden twee dingen in het basispakket en ik vind ook dat we daar kritisch op moeten zijn. Daar moet in was bewezen effectief is. Maar in mijn inleiding stelde ik ook kritische vragen of althans uitlokkende vragen richting de minister ten aanzien van het beoordelingsinstrument. Wat het zorginstituut nederland gebruikt waarin ik ook zij past dat nog wel bij de huidige samenstelling van de samenleving en ik heb daar zorgen over. Ik ben ook benieuwd wat de reactie van de minister is, maar blijft wel voorop staan dat in het basispakket moet zitten wat bewezen effectief is en als we het beoordelingsinstrument zouden moeten aanpassen aan hoe de samenleving er nu uitziet. Wat ik me zou kunnen voorstellen. Dit debatje hadden we dinsdag ook met staatssecretaris van orde. Dan komt er wellicht wel een andere uitkomst uit dan dat hij er nu ligt.

[0:10:13] Volgens voorzitter speelt er toch iets anders. En dat is namelijk dat zowel het zorginstituut als de minister heel simpel redeneren. Je kunt dit spul ook bij de drogist halen. Dus hoeven niet te vergoeden. Dat is de redenering die wordt gevolgd en de de platzak van dat soort stellingen die dan worden opgeworpen. Ja dat dat vind ik echt niet. Ok. En ik wil aan d zesenzestig vragen om de afstand van te nemen en om ook je in te leven en die mensen. Het zijn vaak mensen met een donkere huidskleur die daar gebruik van maken. Het zijn vaak ook mensen met een lager inkomen die daar gebruik van maken. Het zijn vaak mensen die al op alle fronten tegen hogere kosten aanlopen als het gaat om huisvesting als het gaat om zorgkosten als het gaat om energie en die nu ook nog te horen krijgen dat dit middel niet meer vergoed gaat worden. Ik kan u verzekeren wat er gaat gebeuren. Die kiezen ervoor hun kinderen te eten te geven en niet meer de vitamine d te slikken. Dat is wat er gaat gebeuren en ik snap niet waarom deze zestig thuis zich niet te hard voor maakt voor deze groep. En waarom ze niet ook tegen de minister zegt van zorg dat dat in het basispakket blijft en voorkom dat we later in het proces veel hogere zorgkosten gaan maken als die mensen op de eerste hulp belanden met botbreuken.

[0:11:21] Mevrouw bruinsma,

[0:11:23] Zichzelf als een hele lange vraag. En ook een beetje flauw want meneer. Heijink legt mij woorden in de mond die ik niet genoemd heb. De vragen die ik stel is namelijk of wij niet kritisch moeten kijken en het beoordelingsinstrument wat het zorginstituut nu gebruikt aan zouden moeten passen en niet alleen voor deze kwetsbare doelgroep waar ik net zo goed oog voor heb als dat u dat heeft maar dat we dit aanpassen, zodat we niet elke keer in deze discussie met elkaar belanden. En daar dus ook een oordeel over kunnen vellen. Wat past bij de huidige staat van de samenleving en die is wellicht wel anders dan want volgens mij is het de trechter van aandoening waar het zorginstituut momenteel de beoordelingen mee doet. Die is al dertig jaar oud. Dus ik zou graag willen dat daar kritisch naar gekeken wordt. En dan hoeven we niet elke keer over een kwetsbare groep waar we dan een woordspelletje over kunnen doen wie daar het hardst voor loopt een beoordeling laten doen maar dan doen we dat rechtvaardig voor iedereen.

[0:12:18] Meneer, mevrouw paulusma gaat nog steeds geeft nog steeds geen antwoord op mijn vragen en dat is waarom maakt d zesenzestig zich niet hard voor het in het basispakket houden van bijvoorbeeld vitamine d. Dat ontgaat me gewoon helemaal past ook helemaal bij uw partij zeker niet als je zo ja zo de mond vol hebt over preventie, bijvoorbeeld het voorkomen van van van ziekenhuisbezoek. Ik begrijp het gewoon oprecht niet. En zeker niet als het gaat over deze groep en kunnen hele systematiek van het zorginstituut kunnen we graag een keer een dat een boompje opzetten, zeggen dat zo. Maar daar gaat het mij nu even niet om. Het gaat mij de nuon. Waarom maakt deze zestig zich niet hard om net als de sp en ook de andere partijen ervoor te zorgen dat het gewoon in het basispakket blijft.

[0:13:04] Mevrouw,

[0:13:06] Dagvoorzitter omdat meneer. Heijink en nu doet u toch weer. En dat is wellicht ook een gave het. Ik wil dat we niet voor elke kwetsbare doelgroep hier continu de politieke discussie voeren, want dan is iedereen continu aan het wachten hoe het oordeel valt. Ik wil dat het zorginstituut op een manier gaat beoordelen die past bij de huidige tijd en de staat van de samenleving. En dan kom daar heel goed uitkomen dat vitamine d of iets anders in het basispakket zou moeten blijven, maar ik wil dat niet tot een politieke discussie laten maken. Ik wil dat beoordeling instrument van het zorginstituut onder de loep nemen. Dus wij willen hetzelfde alleen een andere route.

[0:13:43] Meneer henk laatste vraag.

[0:13:44] Ja kijk ik ik vind dit pas flauw want het is een politieke discussie die voeren we namelijk hier vandaag. U maakt ook zelf een publieke politieke discussie van door bijvoorbeeld het over pret te hebben door het over de medicinale cannabis te hebben. Hele reële punten daar niks op over af ofzo. Maar de politieke discussie is omdat we te maken hebben met de situatie zoals die is en de situatie zoals die is is dat de minister van plan is om bijvoorbeeld vitamine d uit het basispakket te halen. Mijn vraag is als hij zich zo inzet ook voor die andere groepen. Waarom zie ik dan niet diezelfde inzet

[0:14:16] voor die mensen die nu dat middel gebruiken en die het ook vergoed willen blijven krijgen omdat ze anders gewoon gaan stoppen en we een. Er waarschuwen alle experts ook voor waarmee we een reële kans hebben. Dat straks de zorgkosten juist enorm gaan stijgen als deze mensen met botbreuken het ziekenhuis belanden.

[0:14:31] Vraagt u via de voorzitter, mevrouw paulusma,

[0:14:35] Ja meneer de voorzitter. Ik ga hetzelfde antwoord geven want volgens mij willen we hetzelfde kiezen we alleen een andere route en ik stel daarover andere vragen aan de minister en van daaruit weer verder. Wat mij betreft.

[0:14:47] Dankuwel. Dan is er nog een vraag van mevrouw en de meter daarna ook nog van meneer mohandis. Maar eerst mevrouw ermee.

[0:14:53] Jij hier op door. Helaas is het inmiddels aan de orde van de dag dat we berichten lezen over mensen met lage inkomens zelfs mensen met middeninkomens die niet meer rond kunnen komen. Dus voor die echt letterlijk ieder dubbeltje moeten omdraaien om te kijken hoe ze alle rekeningen betalen en daar hebben we het ook vandaag over besluiten, politieke besluiten die genomen gaan worden die vergaande gevolgen hebben voor mensen. Dan is vitamine d inderdaad een voorbeeld want we zien dat juist meer kwetsbare mensen er vaker gebruik van maken. Een veel technischer onderwerp, maar met een hele harde realiteit. Voor veel mensen is het geneesmiddelen vergoedingensysteem. Ook dat daarvan stelt de minister voor om dat aan te passen en ook daarvan weten we dat een deel van die kosten terecht gaan komen bij chronisch zieken en ik vind het in de tijd waarin we nu zitten met de zorg die mensen nu hebben onze verantwoordelijkheid om te zeggen

[0:15:51] geen enkel besluit dat wij vanuit vws nu nemen mag betekenen

[0:15:56] met sparen mensen meer voor de zorg moeten gaan betalen. Is mevrouw paulusma dat met mij eens.

[0:16:02] Mevrouw polissen,

[0:16:04] Dank u. Voorzitter. Ja dat ben ik heel erg met mevrouw ellemeet eens. Ik was zo blij om in de beantwoording van het schriftelijk overleg rondom dat genees middelen vergoedingssysteem te lezen dat er een verzachtende maatregel in de maak is want ik ben het met u eens. Mensen moeten niet aan het kortste eind trekken als het om hun gezondheid gaat. Daarom wil ik graag dat we kritisch kijken naar het beoordelingsinstrument van het zorginstituut. Want de conclusie komt daar wel eens zijn dat continu deze groepen waar we het nu over hebben aan het kortste eind trekken en dat moet wat mij betreft veranderen.

[0:16:33] Voor element. Voorzitter, ik begrijp dat mevrouw paulusma zegt we moeten kritisch naar het systeem kijken. Alleen mevrouw paulusma weet net zo goed als wij dat voordat die evaluatie gedaan is we misschien een misschien zelfs al twee jaar verder zijn en mijn punt is eigenlijk mensen nederlanders veel nederlanders met hoge zorgkosten kunnen daar nu niet op wachten. Dus gezien de urgentie die mensen nu voelen. Gezien de financiële problemen die mensen nu hebben vind ik het onze politieke verantwoordelijkheid om met elkaar als kamer een uitspraak te doen richting de minister

[0:17:07] de op dit moment mensen niet opzadelen. Met nog hogere zorgkosten. Dus ik snap de systeem kritiek van mevrouw paulusma. Maar ik vraag haar of ik d zesenzestig aan mijn zijde vind dat we, gezien de problemen die mensen hebben een steviger uitspraak moeten doen dat er geen besluit genomen mag worden. Wat gaat betekenen dat mensen hun zorgkosten omhoog gaan. Zeker mensen die al kwetsbaar zijn.

[0:17:33] Paulusma,

[0:17:35] Dagvoorzitter. Ja ik snap wat mevrouw ellemeet graag wil, maar ook mevrouw f weet weet net zo goed als ik dat mensen waar we het nu over hebben op heel veel vlakken een heel veel financiële problemen hebben als het gaat om huur als het gaat om werk. Het is een een een opeenstapeling van kosten. Ik ga nu geen uitspraak doen over dat er niks meer verhoogd mag worden. Ik heb wel uitspraken naar de minister gedaan over in de beoordeling. En toch weer het systeem dat we meer rekening moeten houden met hoe de samenleving er nu uitziet en dat dat niet gebaseerd kan zijn op mensen zoals u en ik die wellicht wat sterkere schouders hebben.

[0:18:11] Fred, mevrouw.

[0:18:12] Voorzitter,

[0:18:14] in normale tijden laat ik het zo zeggen, zou ik een eind mee kunnen gaan met de benadering van mevrouw paulusma dat we het systeem moeten veranderen waar het wenselijk is. Het zijn geen gewone tijden

[0:18:25] en wij zijn volksvertegenwoordigers. Wij vertegenwoordigen mensen die nu in de problemen zijn en mevrouw paulusma heeft gelijk. Het is een opeenstapeling van kosten waar mensen mee te maken hebben. En juist omdat dat zo is dat mensen de huur niet meer kunnen betalen dat mensen boodschappen kunnen doen dat mensen geen vitamine d meer halen of andere medicijnen niet meer gaan halen. Juist om die reden vind ik dat wij moeten durven zeggen. Het zijn uitzonderlijke tijden. Wij staan voor al die mensen en vinden dat de zorgkosten niet mogen stijgen.

[0:18:57] Van paulusma.

[0:18:58] Dagvoorzitter dan vervallen we een beetje denk ik in het dossier wat we hier net hadden. Ik vind dat we en dat heeft het kabinet ook zeker de verantwoordelijkheid om in deze extreme moeilijke tijden er juist voor te zorgen dat mensen die en het zijn niet alleen de groepen die we al in zicht hadden. Maar dat zijn nog steeds meer de middeninkomens steeds moeilijker meekomen. Dat vraagt om grote maatregelen. Dus niet alleen de discussie over vitamine d. Dus ik ga hier geen uitspraken doen over zorgkosten mogen niet stijgen. Ik doe je wel uitspraken over dat we veel zorgvuldiger de afweging moeten maken voor wie wel en voor wie niet want het betekent namelijk wel dat.

[0:19:35] De andere.

[0:19:36] De kosten meer gaan dragen en dat ik vind dat we ook daarin met elkaar zorgvuldige afweging moeten maken.

[0:19:43] Mevrouw en weet jij de vierde vraag,

[0:19:46] Afrondend.

[0:19:49] Soms moet je moeten we denk ik als als politici ook buiten de buiten de systemen het durven denken en en moet tonen en iets ongebruikelijks doen

[0:19:58] en als ik al die berichten lees en hoor en zie van mensen die acuut in de problemen zijn vind ik dat wij als commissie vws als volksvertegenwoordiger ook wel moeten durven zeggen. De zorgkosten mogen niet stijgen.

[0:20:13] De test had geen vragen. Misschien dat mevrouw paulusma wel de reageert.

[0:20:17] Ik weet het niet.

[0:20:19] Ja. Dank u. Voorzitter, ik hoorde geen vraag. Maar ik waardeer het pleidooi van mevrouw ellemeet bijzonder. Ik denk alleen dat we er net iets anders inzitten. Maar volgens mij vinden we elkaar ergens in het midden en dan ben ik net zoals u benieuwd naar de reactie van de minister.

[0:20:34] Dankuwel meneer mohandis met een vraag.

[0:20:38] Voorzitter aanvullend op de voor op de collega's van sp en groenlinks als het gaat om dit onderwerp en vragen aan collega's van d zesenzestig

[0:20:48] voor via u. Collega's van d zesenzestig zegt eigenlijk. We moeten het systeem tegen het licht houden. Maar ik ga daar een heel eind in mee oprecht. Het is alleen wel zo dat.

[0:20:57] Ja.

[0:20:58] Het het die omgekeerd lijkt. We gaan nu best wel een stap zetten die heel ver gaand is voor een bepaalde groep en niet alleen de onderkant ook mensen met een middeninkomens. Je zult

[0:21:08] ook het zorginstituut laat open. Wat wat de effecten kunnen zijn als het gaat om therapie terwijl en anderzijds. Ik ben oprecht benieuwd als ik de redenering volg van d zesenzestig. Waarom we niet. Dat is tegen het licht houden alvorens we nu best wel iets gaan doen waarvan de maatschappelijke effecten en echt heel veel organisaties in de zorg die ook zeggen joh weet weet wat u doet als kamer. Als u dit laat passeren. Dan zou ik de discussie willen omdraaien. Ga ik heel eind mee met uw redenering. Maar dan zeg ik doe kleine pas op de plaats alvorens we zoiets doen wat echt heel veel mensen raakt en mijn grootste angst is voor mee sluit ik af oprecht dat mensen die zijn een beetje zeker van wat er in een pakket zit

[0:21:46] en als je iets uithaalt wat er nu gewoon in zit waar ze op rekenen.

[0:21:51] Ja dan gaan ze niet in ieder geval niet de mensen in mijn kringen en omgeving die heel erg leunen op een op een op een op een pakket waar ze zeker van willen zijn. Dus

[0:22:01] de redenering volg ik maar de volgordelijkheid der dingen die die nu voorliggen. Volg ik niet.

[0:22:07] Mevrouw paulissen, wilt u reageren?

[0:22:10] Ja dan voorzitter. Want ik denk dat er een vraag gesteld wordt over de volgordelijkheid. Althans daar ga ik dan maar antwoord op geven en ik denk dat dat in deze discussies over het basispakket waar ik echt oprecht vind dat we kritischer naar moeten kijken dan is er nooit een goed moment want dan is er altijd een discussie over kan dit niet. Toch nog eerst voordat we en dan grijp ik toch een beetje terug op mijn achtergrond. Maar volgens mij een heleboel jonge ouders hier in de zou ook de pleister moeten soms in één keer af. En als ik het over het systeem heb denk ik dat dat niet langer moet wachten. Want dan krijgen we deze discussie voor een heleboel verschillende groepen elke keer opnieuw. Dus ik snap echt uw zorg en ik vind ook dat de minister hier zorgvuldig mee om moet gaan. Maar ik snap ook dat soms de pleister af moet er in één keer aflossen.

[0:22:57] Meneer mijn anders vervolgvragen.

[0:23:00] Dan misschien iets scherper als het gaat om zo'n zo'n zeg maar een discussie om met veel meer naar het systeem te kijken. Want collega's zegt het goed paulusma excuses. Als ik u achternaam niet goed paulusma dankuwel.

[0:23:13] Kijk.

[0:23:14] Voorzitter,

[0:23:16] in die and

[0:23:19] wekt wordt die de suggestie gewekt dat wij dan dit soort discussies niet meer met elkaar gaan voeren.

[0:23:24] De achttien jaar dat ik in de politiek zit is altijd de politieke beweging op het moment dat er iets voorligt. Dus ik geloof niet dat we het zo kunnen inregelen dat hier niet meer een politieke beweging plaatsvindt als het gaat om de werkelijke effecten van iets

[0:23:40] wat maatschappelijk verregaand kan zijn, waarvan patiëntenfederatie allerlei andere organisaties die heel dicht op deze mensen zitten die het hard nodig hebben

[0:23:49] ons ook waarschuw. Dus u kunt dit niet helemaal geobjectiveerd in het systeem krijgen, waardoor wij de politieke discussie niet voor. Misschien wekte de suggestie niet. Maar dat gevoel krijg ik van laten we het systeem zo regelen dat we deze discussies niet meer voeren. Die blijven we hier voeren en de politieke weging blijft ook hier.

[0:24:06] Mevrouw paulus,

[0:24:08] Dank u. Voorzitter, ik wilde geen sinds de indrukwekkend dat we niet de politieke discussie moet voeren. Ik doe niets liever alleen wel graag aan de hand

[0:24:19] van een methoden en van een kader en van criteria die up to date zijn die passen bij de samenleving zoals het nu is want dan kunnen we ook allemaal vanuit dezelfde invalshoek een discussie voeren over wat we zelf politiek ook belangrijk vinden. Dus nee. Alsjeblieft niet elke dag politieke discussie, want we moeten ook wat anders doen. Maar wel aan de hand van een beoordelingsinstrument, wat veel meer richting geeft en duidelijkheid geeft dan dat het nu doet.

[0:24:47] Dankuwel mevrouw paulus met een gegeven wordt. Mevrouw van den berg, voor het eerst mee.

[0:24:52] Dank u wel. Voorzitter, voorzitter, ik begin met enkele vragen over geneesmiddelen recentelijk ontvingen mevrouw de haan, en ik de inspiratie gids verspil geen pil in nederland wordt jaarlijks naar schatting van minimaal honderd miljoen euro aan ongebruikte geneesmiddelen vernietigd. Dus niet alleen zonde van het premie geld dat we met z'n allen betalen, maar ook nog eens een negatief effect op het milieu.

[0:25:16] De nederlandse gezondheidszorg is verantwoordelijk voor uitstoot van elf miljoen ton per jaar. Dit is zeven procent van de totale uitstoot

[0:25:26] gupta schatten dat van die elf miljoen ongeveer twee ton of twee miljoen ton door de productie, verwerking en transport van geneesmiddel is.

[0:25:36] Vandaar dat wij graag via de bodem. Voorzitter, mevrouw de haalde samen een actieplan willen aanbieden aan de minister of de minister op een ander moment schriftelijk op kan reageren.

[0:25:51] Voorzitter, dan ook tegen die achtergrond van verantwoordelijk medicijngebruik. Het cda vindt het onbegrijpelijk dat de minister zware zelfzorg geneesmiddelen uitsluitend apotheek en drogist zoals ze nu zijn in de supermarkten wil toelaten.

[0:26:07] Er zijn tweeëntwintig miljoen mensen laaggeletterd wel minder digitaal vaardig.

[0:26:11] Er zijn één komma twee miljoen mensen licht verstandelijk beperkt en één komma drie miljoen vijfenzeventig plussers zijn in de samenleving terecht gekomen, waarbij iedereen maar zelfredzaam moet zijn.

[0:26:23] Echter niet iedereen kan dat

[0:26:25] weten, is nog geen doen heet het rapport erover van de raad voor volksgezondheid en samenleving.

[0:26:31] Het cda wil de kwetsbare beschermen en heeft daarom dit abonnement ingediend.

[0:26:36] Voorzitter, plasma is een essentieel onderdeel voor bijvoorbeeld geneesmiddelen tegen stoornissen.

[0:26:43] We vinden het dan ook erg belangrijk dat we als nederland zelfvoorzienend wijn en waren niet zo blij met de verkoop van kim.

[0:26:51] Het is wel goed te lezen in de brief van elf november, dat de minister op basis van mijn motie opdracht heeft gegeven aan de nrc o b. Na de nederlandse bloedvoorziening in de toekomst te onderzoeken.

[0:27:02] Wellicht hebben we iets gemist, maar zijn de resultaten daarvan al bekend

[0:27:07] en klopt het? Voorzitter dat niet. Eind tweeduizend, eenentwintig, maar nu in de zomer van dit jaar de europese commissie verwacht de conceptverordening bloed gereed te hebben

[0:27:19] dan nog enkele korte vragen over geneesmiddelen stamcel therapie. Voor ms hebben wij goed begrepen dat het zorginstituut hier opnieuw gaat naar kijken en eind van dit jaar de resultaten ervan verwacht

[0:27:33] en we vinden het ook goed te lezen in de brief dat de minister de onderkant van de geneesmiddelenmarkt gaat monitoren, omdat we nu zien dat sommige geneesmiddelen van de markt verdwijnen, is de minister bereid met name te kijken naar de medicatie voor zeldzame ziektes.

[0:27:49] Voorzitter pakket beheer in de brief van twintig mei en het debat van vijfentwintig mei hoorden we dat eindelijk de cda motie van juni tweeduizend negentien is opgepakt om te onderzoeken of de eerste twintig fysiotherapie behandelingen voor chronisch zieken

[0:28:05] in het basispakket.

[0:28:07] We kijken uit naar de brief die we daarover van de zomer gaan ontvangen,

[0:28:11] is de minister bereid om bepaalde onderdelen alvast voorwaardelijk toe te laten. Gezien de resultaten van onderzoeken door onder andere eekhoorns en equasis.

[0:28:21] Voorzitter, het cda heeft al eerder gevraagd de biomarkers te willen bij dure oncologische medicijnen,

[0:28:28] maar er dient ons inziens in het algemeen vooraf meer bewezen effectiviteit te zijn voordat een behandeling van een geneesmiddelen pakket in stroomt.

[0:28:37] Hoe gaat de minister dat bevorderen en hoe gaat de minister uitstroom bevorderen van verouderde behandel praktijken, geneesmiddelen

[0:28:46] en hoe bevorderen dat inzichten uit de praktijk situaties op de werkvloer worden gecomplementeerd.

[0:28:53] Voorzitter, het cda vindt met de minister dat preventie ook een persoonlijke verantwoordelijkheid is

[0:28:59] en we zien ook het grote verschil in kosten tussen voorschrijven en zelf betalen van de vitamine d

[0:29:05] en volgen in beginsel het advies van het zorginstituut,

[0:29:09] maar het is ronduit wrang papieren dat mevrouw paulusma erop en moeilijk uit te leggen dat een middel als prep tijdens een pilot wel wordt vergoed over eigen verantwoordelijkheid gesproken en graag een reactie erop van de minister.

[0:29:24] Voorzitter, dan nog enkele vragen over medische hulpmiddelen.

[0:29:29] Het cda pleitte al ver voor corona voor meer zelfvoorzienendheid, bijvoorbeeld met betrekking tot persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondmaskers.

[0:29:38] We begrijpen dat de minister in september een tender uitzet en is hij bereid de helft daarvan aan te besteden bij sociale ondernemingen, zoals de mondmasker fabriek in arnhem, waar ik vrijdag jongstleden op werkbezoek was.

[0:29:52] Die onderneming zorgt gelijktijdig ook nog voor werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

[0:30:00] Voorzitter, in het debat op vijfentwintig mei gaf ik al aan dat technologie beter moet worden ingezet

[0:30:05] dat goede voorbeelden moeten worden opgeschaald.

[0:30:09] Wat gaat de minister doen om te zorgen dat ook werkwijze en processen worden aangepast en aangepakt

[0:30:16] in vorm van het vno, ncw stond hoe de toegang tot nieuwe technieken wordt gehinderd omdat ieder ziekenhuis weer een apart onderzoek wil doen overbodige administratie overbodige kosten.

[0:30:30] Wat gaat de minister daaraan doen

[0:30:32] en voorzitter, ik zie dat ik nog tijd heb voor een vraag over medicijnen.

[0:30:39] We hebben dinsdag de antwoorden ontvangen op de vragen die we samen met sgp en fractie hadden gesteld over de geneesmiddelenproductie in nederland.

[0:30:48] We concluderen dat er alleen een lijst is van wie een vergunning heeft om hier te handelen.

[0:30:54] Het is onbekend of dat een bedrijf is dat een generiek geneesmiddel maakt dan wel een specialiteit

[0:31:01] en het cda vindt dat erg kwetsbaar is de minister bereid alsnog een dergelijke lijst te maken dat we precies weten welke bedrijven hier in nederland generieke geneesmiddelen maken dankuwel. Voorzitter,

[0:31:13] Dankuwel, mevrouw van den berg, dan geef ik gezegd wordt en mevrouw de naam de eerste me.

[0:31:17] Dankuwel. Voorzitter, voordat ik begin, wil ik graag meegeven dat ik de bijdrage ook namens de fractie van denkt.

[0:31:24] Voorzitter,

[0:31:26] geneesmiddelen. Veel mensen kunnen niet zonder één of meerdere medicijnen. Het is dus belangrijk dat geneesmiddelen toegankelijk zijn voor iedereen. Daarom ben ik blij dat mijn motie is aangenomen om de knelpunten in kaart te brengen rondom de toegang van patiënte tot geneesmiddelen. Ik wil de minister ook bedanken voor zijn reactie op die motie. Maar ik heb nog een aantal vragen in de tabel met de doorlooptijden van extramurale geneesmiddelen zie je dat de tijd tussen de handelsvergunning en het indienen van het dossier door de fabrikanten.

[0:31:52] Is.

[0:31:53] Maar ik begrijp dat het zorginstituut bij elk aanvullende vraag deze extra tijd gebruikt om het dossier compleet te verklaren en dit vertraagt enorm. Het gaat ten koste van de patiënt kan de minister hier iets aan doen in de periode van tweeduizend zes tot en met tweeduizend elf was het zo dat geneesmiddelen na goedkeuring door de hema op de markt werden toegelaten, zodat deze nieuwe medicijn ook meteen beschikbaar waren voor patiënte. Het middel werd vervolgens vier jaar gemonitord en er volgde een evaluatie

[0:32:20] kan de minister uitleggen waarom voor gekozen is om van die procedure af te stappen, want in duitsland doen ze dit ook en daar hebben patiënte meteen toegang tot goedgekeurde medicijnen. Dat lijkt mij veel beter patiënte hebben namelijk vaak geen tijd te verliezen. Voorzitter, toegang tot generieke medicijnen, zoals paracetamol lijkt vanzelfsprekend. Maar is het niet in nederland kunnen we nog generieke medicijnen produceren. Maar dat staat onder druk.

[0:32:45] Deze bevrijd, van.

[0:32:46] De smaak,

[0:32:48] Dankuwel. Voorzitter, even op dat warme pleidooi voor het duitse model. Maar de farmaceuten zitten daar prijs technisch volgens mij ook wat anders in dan in nederland. Dus die gaan voor een veel goedkopere prijs. Het systeem in dan dat ze dat hier doen, zou dat ook nog een reden zijn waarom het daar sneller gaat dan hier.

[0:33:09] Dat zou heel goed kunnen. Dat heb ik niet zo begrepen wat de procedures hier zijn gewoon heel anders. En als je kijkt naar zeg maar het moment dat een medicijn klaar is voor de markt. Dan moet het inderdaad beoordeeld worden en dat duurt ontzettend lang. Dat heeft niks met prijs te maken. Dat heeft te maken met procedures.

[0:33:28] Gaat u verder?

[0:33:31] Dankuwel. Voorzitter, in nederland kunnen we die generieke medicijnen nog produceren. Maar die staan onder druk die productie samen met cda en de sgp schriftelijke vragen hierover gesteld en in de beantwoording geeft de minister aan geen overzicht te kunnen geven van het aantal producenten in nederland dat generieke medicijnen produceert. Maar mijn vraag is hoe kan dat verder geeft hij aan in gesprek met zorgverzekeraars geen aanleiding te zien om zorgverzekeraars te dwingen om ten minste eenderde van de generieke medicijnen in tablets forum te laten bestellen bij nationale aanbieders. Waarom niet? Producenten kunnen hier hier kunnen niet concurreren met aanbieders in landen zoals india en china. Daarbij is het ongelooflijk kwetsbaar om volledig afhankelijk te zijn of te worden van andere landen. Kijk maar naar het risico dat we lopen en hebben gelopen in de pandemie van corona graag een reactie van de minister. Naast toegankelijkheid en beschikbaarheid is het ook belangrijk dat geneesmiddelen niet verspild worden en mevrouw van den berg had het al over de minister heeft inmiddels de het actieplan in ontvangst genomen en ik ben heel benieuwd hoe de minister denkt over de voorstellen die gedaan zijn. Dat hoor ik graag later terug en een van de manieren om medicijngebruik te verminderen en dus verspilling tegen te gaan is de inzet van afbouw medicatie. Bij sommige medicatie moet het gebruik langzaam afgebouwd worden. Denk aan antidepressiva en bijvoorbeeld zware pijnstillers zoals oxy kunt doen. Helaas wordt voor die afbouw niet altijd de juiste dosering vergoed door zorgverzekeraars en ik heb daar samen met collega paulusma vragen over gesteld hebben de antwoorden op die vragen net gehad en ook ik ben daar nog niet helemaal tevreden mee want dit probleem speelt al zeven jaar enkele zorgverzekeraars vergoeden afwijkende afbouw doseringen wel maar een heleboel andere niet. En hoe kunnen we nu komen tot een structurele oplossing voor mensen die willen afbouwen zonder dat je daarvoor afhankelijk hoeft te zijn van de zorgverzekeraar waarbij je bent verzekerd. Het kan toch niet zo zijn dat mensen door moeten gaan met het slikken van zware medicijnen omdat ze niet verantwoord kunnen afbouwen. Dit kost meer geld en het brengt schade toe aan de gezondheid en het kan leiden tot verregaande verslaving. Voorzitter, als het gaat over vitamine d uit het pakket hebben, ben ik het eens met mevrouw paulus. Maar als het gaat over het beoordelingsinstrument van zet die dat aan vernieuwing toe is. Maar ik vind ook dat collega's mijn hand is daar een punt heeft dat de volgordelijkheid van tijd hier niet klopt. Want vitamine d nu uit het pakket halen. Dat kan wat mij betreft echt niet. Ouderen bijvoorbeeld hebben een gemiddeld lagere vitamine d spiegel en dat leidt onder andere tot zwakkere botten. Ze gaan hier vallen en dan krijgen we meer zorgkosten voor de kiezen. Dan gaan de premies weer omhoog en mensen betalen al zoveel geld aan de zorg. De rekening komt dan financieel en materieel bij de patiënt en de verzekerde te liggen en ik hoor graag van de minister of hij toch die heroverweging wilt doen om hier even pas op de plaats te maken.

[0:36:23] Ten slotte het voornemen van de minister om het geneesmiddelen vergoedingssysteem te moderniseren. Op zich snap ik dat goed en ik zie ook veel goede intenties van de minister, maar een aantal vragen heb ik nog wel

[0:36:33] de minister geeft aan geen idee te hebben van de effecten. Daarom wil hij de gevolgen monitoren zonder dat duidelijk is waarop men wil monitoren dus nog geen zicht op de klusjes binnen met gps die in het bijzonder worden geraakt door de bezuiniging en daardoor is onduidelijk welke patiëntengroepen geraakt gaan worden en er wordt nog onderzoek gedaan naar regeldruk effecten. Maar dat rapport volgt later pas de minister legt de volledige verantwoordelijkheid bij de fabrikanten die de prijzen moeten verlagen en dat zal in veel gevallen ook kunnen en nodig zijn, maar niet altijd en het kan ervoor zorgen dat risico's voor de beschikbaarheid van die medicijnen bij de patiënt komt te liggen en dat die beschikbaarheid dus in het gedrang komt, is het niet verstandig. Dit eerst allemaal duidelijk te hebben alvorens door te gaan met deze plannen. Om het gps te moderniseren. Dankuwel.

[0:37:18] Dankuwel, mevrouw van geef ik recht voor mevrouw element naar schoenen.

[0:37:22] Dankuwel sfeer en veelheid.

[0:37:24] Van onderwerpen op de agenda en de manier waarop ik daar een soort van structuur in probeert te vinden is even teruggaan naar wat is het hoofddoel voor voor mijn vws agenda is de gezondheidsverschillen terugdringen waarbij preventie een belangrijke rol speelt en het helpt om je dat voor ogen te hebben omdat je dan bij ieder besluit van de minister kan toetsen draagt dit bij aan het verkleinen van die gezondheidsverschillen of vergroten. De gezondheidsverschillen en ik zou dat ga ik misschien wel vaker doen ook aan de minister willen vragen heeft hij ook zo'n hoofdcriterium in zijn hoofd aan die besluiten toetst en komt dat overeen met het hoofdcriterium van groenlinks, namelijk het verkleinen van gezondheidsverschillen. Dan ga ik naar de concrete onderwerpen die ik daar vervolgens aan heb getoetst en ik zou willen beginnen. Er is het een en ander over gezegd bij vitamine d. Want uit het basispakket halen van vitamine d gaat gezondheidsverschillen vergroten en niet verkleinen.

[0:38:20] We zien juist dat mensen die een financieel kwetsbare positie zitten meer gebruik maken van vitamine d. En zoals ik al zei, op dit moment ieder dubbeltje moeten omdraaien om te kijken of ze uitkomen. En als wij hen laten betalen voor vitamine d. Dan kunnen we uitrekenen wat er gaat gebeuren. Ze gaan dat minder consistent gebruiken en dat gaat leiden tot problemen tot gezondheidsproblemen die vervolgens weer leiden tot hogere zorgkosten. Dus is dit niet. Penny wise pound foolish vraag ik de minister is het niet onverstandig om deze maatregelen te nemen als ze naar de zorgkosten kijken op de lange termijn en kijken naar die gezondheidsverschillen die groenlinks heeft wil verklaringen. Voorzitter, een ander voorbeeld dossier, waar ik de gezondheidsverschillen zie vergroten. Dat is het gemengd geneesmiddelen vergoedingssysteem. Ik heb uitgebreid de beantwoording gelezen van de minister en eerlijk gezegd sta ik toch wel enigszins perplex, want dit kabinet heeft zijn mond vol over compensatie en de kosten van de crisis eerlijk verdelen. Maar als je kijkt naar wat de gevolgen zijn van dit geneesmiddelen vergoedingssysteem, dan is een van die gevolgen het verhogen van medicijnkosten voor chronisch zieken en dat vind ik echt een hele verkeerde keuze en natuurlijk. Ik wil de farmaceutische industrie ook aanpakken. Dan vindt u mij geheel aan uw zijde zeg ik tegen de minister. Maar bij de minister levert toch de veronderstelling dat de farmaceuten een prijzen naar beneden bijstellen en dat weten we nog helemaal niet. Sterker nog, als onze oren te luisteren leggen bij het veld horen we dat farmaceuten dat helemaal niet allemaal van plan zijn. En dan weet je dat juist de kosten bij de chronisch zieken terechtkomen en de enige verzachtende maatregel die feitelijk genomen wordt, is het verlengen van die maximum van tweehonderdvijftig euro aan medicijnkosten. Maar dat gaat betekenen dat veel mensen met een kleine portemonnee alsnog meer moeten gaan betalen voor een

[0:40:12] medicijn kosten. Dus daarom heb ik de volgende vragen aan een minister. Waarom compenseert de minister, de lagen en de minder.

[0:40:23] Ik herhaal mijn vraag waarom compenseert de minister, de lage en middeninkomens niet volledig.

[0:40:30] Waarom heeft de minister een besluit genomen terwijl siera consulting nog onderzoek verricht naar de regeldruk. En waarom heeft die minister in kaart gebracht. Hoeveel mensen betalingsachterstanden oplopen niet in kaart gebracht. Hoeveel mensen betalingsachterstanden oplopen vanwege deze extra kosten. Wat groenlinks betreft, mogen we het risico niet nemen dat nederlanders in financieel kwetsbare posities nog een extra klap van de overheid krijgen.

[0:40:55] Voorzitter, een ander voorbeeld van preventie en effectieve interventie is het inzetten en het ter beschikking stellen van prep. Natuurlijk hebben mensen hun eigen verantwoordelijkheid, maar we weten ook dat prep veiliger is, zeg ik even indirect ook tegen mevrouw van den berg die dat voeg veiliger is dan alleen het gebruik van condooms. We weten ook dat veel mannen ook condooms gebruiken omdat ze natuurlijk niet anders zoals willen oplopen. We weten ook dat als iemand hiv oploopt dat het ontzettend ingrijpend is in het leven van iemand en dat het ons allemaal als nederland kosten oplevert, namelijk wel oplopen tot vijf ton voor een behandeling die een jaar lang loopt. Dus het is om allerlei redenen verstandig om pret voor iedereen beschikbaar stellen. We hebben de afgelopen jaren gezien dat er sprake is geweest van een onderuitputting. Dus er was een subsidie die is er allerlei praktische redenen corona. Noem het allemaal maar op niet volledige ingezet, terwijl er wel tweeduizend mensen op de wachtlijst staat. Ik wil de minister met klem verzoeken vind een oplossing, want het is belangrijk voor deze mensen. Het is belangrijk voor ons allemaal omdat we daarmee kosten reduceren. En als de minister preventie ook echt aan het hart gaat, zou ik zeggen, maakt een verschil in het leven van al deze mensen. Daar wil ik er later voorzitter.

[0:42:14] Dank u.

[0:42:15] Dankuwel. Mevrouw elementen geef ik geen woord aan. Mevrouw tyler.

[0:42:19] Dankuwel. Voorzitter inderdaad. Het is een paar keer gezegd een heel grote agenda met zestig brieven ofzo. En ik had bedacht om een, met name inderdaad over geneesmiddelen en een aantal punten en vragen stellen en één ding over hulpmiddelen. Ook zijn ook een aantal brieven over maar ik ben eigenlijk benieuwd aan deze minister hoe het staat met het aanpakken van meerjarige indicaties. Vvd heeft al vaker een punt van gemaakt dat als je een hulpmiddel nodig hebt dat je dat dan heel regelmatig opnieuw moet doen, levert een enorme bureaucratische last op voor mensen en ik ben benieuwd of de minister daar al mee bezig is en zo ja, hoe

[0:42:56] dan. Over de geneesmiddelen. Het gps is al gezegd. Volgens mij is het in de basis. Gewoon een goed en gewogen systeem waarbij we voor een hele bulk aan fantastische wetenschappelijke innovaties eigenlijk die heel veel waarde hebben voor de gezondheid van mensen om dat af te wegen en zorg en de minister gaf dat zelf aan dat beschikbaar is dat het kwalitatief goed is omdat het toegankelijk is. Dat zijn de waarden zoals het die telkens terug lees maar dat het ook goed is omdat hij af en toe ook de wereld aan te scherpen te moderniseren en ik steun de minister daar wel in om daar scherp op te blijven. Ik heb al een paar vragen over de minister geeft aan dat die verzachtende dingen voor de onderkant van de geneesmiddelen markt heb ik een paar brieven over gelezen en hoe dat er dan uitziet dat er daar nog wat op komt. Maar ik ben echt een beetje benieuwd naar wat wat dat nou precies betekent in de zin van hoe zorg je dat die beschikbaarheid van geneesmiddelen. Inderdaad ja. Aan de orde blijft. Dus waar de minister aan denkt. Misschien kan die de al een tipje van de sluier op leveren. Een aantal farmaceuten deze over gezegd hebben hoge prijzen. We hebben dat wel eens ook eerder dit jaar in een kort debat. We vragen euro woekerprijzen genoemd heeft de minister nou voldoende instrumenten om omdat ja dat x dat soms soms tijdens lang niet altijd maar in sommige gevallen exorbitante prijsstijgingen met als het uit patent lijkt te lopen en dan komt een nieuwe indicatie bij laten we de prijs met twintig keer verhogen. Zo'n beetje heeft de minister nou voldoende instrumenten in handen om dat tegen te gaan. Wat kan die daar zeg maar ook in doen. Samen met europese collega's om dat te tegen te gaan en is het een idee om een soort van ja ik ben ik weet niet eens of het resort maar soort alarmsysteem we op te tuigen dat als prijzen heel erg stijgen of door fabrikanten als gestegen in worden gezet om daar dan soort van vlaggetje te krijgen, zodat we daar actie op kunnen ondernemen.

[0:45:00] Mevrouw tiener, een vraag van mevrouw paulusma,

[0:45:03] Dankuwel. Voorzitter, ik deel de zorgen want ik zie wat er gebeurt. Ik zie ook wat de industrie doet en u stelt vragen aan de minister. Maar ik ben ook wel benieuwd wat de vvd vindt. Stel dat er zo'n rode vlag komt rondom die prijzen en ingewikkelde contracten en tekort. Wat wat.

[0:45:20] Vvd of wat wil de vvd

[0:45:21] de

[0:45:22] de vvd wil dat dat als er zo'n vlaggen is dat we dat dus tegengaan. Dus er moet dat moet voorkomen worden. Kijk het en het beeld dat het altijd is natuurlijk niet zo. De meeste farmaceuten zijn gewoon s tekenfilms geld in research en development zorg en wat ik zeg fantastische innovaties die leven van heel veel mensen gewoon verbeteren gezonder maken. Maar het het het moedwillig gebruiken van kleine kleine slimme trucjes om enorme prijsstijgingen. Maar goed dat daar zijn we gewoon tegen. Dus als een als er een vlaggetje systeem is en je kan er eens tegenaan. Dan zou het fijn zijn als we dat kunnen voorkomen.

[0:46:01] Vooral partners,

[0:46:02] Dagvoorzitter zou het ook. Dan kunnen helpen. Want om dat rode vlaggetje een beetje inzichtelijk te krijgen. Ook weten wanneer we daarnaartoe gaan dan is het belangrijk dat dingen een transparant zijn, zou het dan ook een goed idee zijn om. Je hebt toch vaak het schimmige waar wij met elkaar in discussiëren over hoe een prijs tot stand gekomen waar de kennis vandaan komt, omdat niet veel transparanter te maken vind ik dan de vvd ook aan mijn zijde.

[0:46:26] Kwartier

[0:46:27] transparantie is altijd goed zou ik zeggen. Maar je kan er ook in doorschieten. Daar zullen de vakbeurs farmaceuten mee schermen en het gaat natuurlijk ook over bedrijfsstrategie en want dat soort dingen. Het is maar het verbeteren van de transparantie en dat lijkt mij een goede route. Dus daar vindt mevrouw paulusma zich zeker aan haar zijde. Ik denk wel dat dat gewogen moet omdat uiteindelijk heb je te maken met met bedrijven waar je ook veel waarde uit haalt met z'n allen als samenleving dus duidelijk. Daar past een evenwichtig beleid.

[0:46:57] De op.

[0:46:59] Dankuwel. Gaat u verder met uw betoog.

[0:47:02] Dat overboeken. Prima. Ik ben dus ook inderdaad benieuwd of er uberhaupt instrumenten zijn om stel dat die vlaggetjes te zijn om iets te doen is best ingewikkeld, denk ik. Tenminste hadden uitgebreide reactie op. Eerder door mijn collega's gestelde vragen over pay for performance, pay for performance, een lelijke engelse term. Het gaat er eigenlijk over van we gaan pas betalen voor geneesmiddelen als ook daadwerkelijk effectief en veilig zijn en dat gewenste leven van gebruikers ook verbeteren. Ik vond wat ik zeg ik vond de antwoord van mensen heel gewogen daarin. Ik ben ook blij dat de minister nieuwsgierig blijft naar volgende stappen en hoe je dat beter kan in zetten en ik ben ook benieuwd zich. Maar hoe hij dat concreet voor zich ziet en hoe we daarmee aan de slag kunnen met alle mitsen en maren die de minister daar zelf ook uiteraard in noemt

[0:47:53] en persoonlijk ben ik ook nog wel nieuwsgierig. Wat de rol van farmer qua economie. Daarin kan zijn en pay for performance gerelateerd aan het directe effect op de gezondheid. Maar je kan je voorstellen dat als je naar de bredere gezondheid van mensen kijkt ook inzet in werk gewoon leven in een gezin of een sociale context. Dat dat een rol kan hebben hoe dat hoe dat merk gewogen kan worden in uiteindelijk het bepalen of geneesmiddelen een prijs waard zijn. Lijkt dat dan maar naar een hoger niveau tillen zou ik van waarde vinden

[0:48:25] over geneesmiddelen gesproken. Ik las ergens dat het aantal ouderen dat meer dan vijf en ouder is dan vijfenzestig plus moet voorzichtig zijn, maar meer dan vijf medicijnen gebruikt dat dat heel sterk gestegen is de afgelopen jaren. En dan moet ik vaak aan mijn oma denken die inderdaad met toilet tassen vol met met doosjes en flesjes rondliep. En daar vaak ook nog allerlei zelf zorgen aan toevoegde. Maar stel de vragen mevrouw van den berg en van de naam begon, begon het eigenlijk ook wel over over het verantwoord geneesmiddelen gebruikt hebben we de hebben dan nou voldoende in beeld en is er voldoende onderzoek ook zeg maar in tweeduizend twaalf is volgens mij het laatste niveau onderzoek daarna gedaan of dat voldoende in in kaart is en of de minister bereid is om daar nog verder moeite voor te doen. Ook omdat ikzelf ook wel zoek naar de rol van apothekers en deze al wat gezegd een verantwoorde afbouw over inderdaad het gezamenlijk met huisarts. Ook kijken naar hoeveel met name ouderen, maar ook chronisch zieken hoeveel die gebruiken en of of of de hele pakket aan medicijngebruik nog wel effectief is nog wel veilig. Denk aan vooral preventie, ouderen die net de verkeerde. Ik geloof dat bètablokkers zijn maar en daardoor hoge kans hebben op vallen en daardoor heupen breken enzovoort. Name de hele ellende kunnen we ons voor de geest halen of we dat voldoende in inzichten bij ons ook voldoende gestimuleerd dat de apothekers daar een rol in spelen. Ik denk dat het een heel veel buurten goed gaat. Maar ik denk dat het ook nog veel beter kan. Maar ik ben benieuwd hoe de minister daar tegenaan kijkt en dan is verspilling. Zoals ik ben heel benieuwd naar het actieplan. Wij hebben geen kopie gekregen van vraag ik me erger, mevrouw. Daarna ben heel benieuwd hoe dat zit ook in relatie tot tot therapie trouw. Want ik geloof dat we daar gewoon echt meer aandacht aan zouden moeten besteden. Zeker gezien het brede gebruik.

[0:50:10] Dat waren mijn hoofdpunten van.

[0:50:13] Dank u wel, mevrouw tyler game krijgt wordt een niet mag een de stemmers peper.

[0:50:19] Forse dankuwel

[0:50:23] nogmaals fijn om hier in de commissie te zijn. Zeg dan maar collega's, met wie ik nog niet

[0:50:27] degens had gekregen. Dankuwel voorstel is al het nodige gezegd over vitamine d. Dat wil ik ook mijn betoog mee starten.

[0:50:38] Ik heb ik heb alle informatie die ons is toegekomen wel proberen goed te bestuderen. En dan blijft wel duizelen en een waarom het waarom we deze stap zetten. Wetende niet wetende wat de effecten wellicht gaan zijn zorginstituut zegt het zelf ook. We nemen je een stap.

[0:50:56] Het gaat iets doet met therapie trouwen. Het gaat iets doen met de kosten. Er is al het nodige over gezegd ben oprecht benieuwd waarom we dit waarom we deze stap zetten en ook

[0:51:08] en ook een jaar uitstel of iets totdat we beter inzichtelijk maken

[0:51:12] wat de maatschappelijke effecten zijn. Wat betekent voor de portemonnee. Juist in een tijd waarin inflatie en allerlei andere zaken

[0:51:19] extra op de portemonnee drukken van heel veel huishoudens

[0:51:23] het juist de kwetsbaar zijn die dit extra raakt. En zoals ik al eerder zei. Voorzitter,

[0:51:28] ik kom uit een omgeving waarin juist ja, waar men zeker is van een pakket. En als je een als er wordt uitgehaald.

[0:51:36] Dan moeten we er niet van uitgaan dat mensen dat maar zelf gaan aanschaffen. Als dat zou de aanschaffen wordt ook de suggestie gewekt

[0:51:42] dat dat allemaal kan. Dus wat ik dan ook niet begrijp. Stel dat ik nam probeer mee te gaan. Terwijl ik het daar faliekant mee oneens ben met die redeneerlijn.

[0:51:50] Wat doen we dan als het medisch noodzakelijk is, gaan wij dan gaan wij hier dan zitten op de stoel van de arts medisch specialist of gaan we juist hen de ruimte geven om hen die het het hardst nodig hebben. Dus de zeg maar de de zwaardere vormen of waardes van vitamine d. Ja die moet je toch

[0:52:10] kunnen blijven krijgen. Ik ben oprecht benieuwd naar hoe de minister hierop reflecteert al helemaal nu. Ik ook had gelezen en ik weet dat de continuïteit is van bestuur

[0:52:20] het niet. De minister is voorzitter, maar zijn ambtsvoorganger

[0:52:24] die dit advies bij het zorginstituut heeft gedaan. Dus of of of gevraagd. Dus ik misschien een gewetensvraag maar had de minister ook zelf dit advies aan

[0:52:35] op deze vraag aan het zorginstituut gesteld om gezien zijn kennis en achtergrond ook als het gaat om deze doelgroep waarvan ik weet dat tenminste weet dat die heel kwetsbaar is ze oprecht benieuwd naar zijn reflectie via uw voorzitter

[0:52:51] als en dan kom ik even bij. Het was inderdaad een verzamel op mijn man want zestig brieven hoog volume keuzes maken zes minuten voordat ik ga naar een ander punt verpakking geneesmiddelen als op verzoek ook van reuma nederland heb ik eigenlijk een vraag over motie uit tweeduizend negen van onder andere geleijnse bloemen en dik faber

[0:53:13] en het gaat dan vooral om de gebruiksvriendelijkheid van medicijn verpakkingen

[0:53:20] door het cbg naar dinsdag afgesproken dat we geen afkorting meer gebruiken. Dus ik heb me laten voelen dat het gaat om het college beoordeling geneesmiddelen hoe dit is opgepakt en hoe dit is belegd. Ik ben wel benieuwd wat de stand van zaken is van die motie kom ik op het punt van zorg zelfzorg middelen bij tankstations en supermarkten. Ik lees dat tenminste de geneesmiddelenwet wil aanpassen. Hier op en dat dat daarmee ook medicijnen niet allemaal natuurlijk maar een groot deel van de medicijnen. Ook bij tankstations en supermarkten

[0:53:53] verkrijgbaar gaat zijn en dat thuis op de mij omdat ik ook weet dat nu al zeventien procent van de ziekenhuisopnames ook te maken heeft met verkeerd gebruik.

[0:54:03] Ik leg daar niet een direct verband tussen. Maar daar zit wel een zorg en op het moment dat we deze beweging maken

[0:54:10] waarvan ik weet dat het bij de drogist ook niet altijd fantastisch gaat met het advies

[0:54:16] wat we hier aan het doen zijn oprecht

[0:54:19] gaat dit nou iets doen met met meer veiligheid en met veiliger gebruiken van medicijnen bevordert, bevorderen tot de veiligheid.

[0:54:30] Dus welk probleem lossen we hierop vraag ik aan de minister

[0:54:35] diabetesvereniging. Nederland heeft een vrij ingewikkelde term s p c g en real time continue glucose monitoring system

[0:54:47] in gewone mensentaal iemand als mijn moeder die die heeft de de variant een diabetes. En toen ik het allemaal las thuis onder mij eerst van wat wordt hier nou precies bedoeld, maar het is een beter systeem. En dan blijft de de vraag van waarom waarom wordt het niet opgepakt. Hoe staat dit ben wel benieuwd.

[0:55:10] Was het dan met zo'n goed advies gebeurd. Hoe dat land doen we daar iets mee of laten we het aan ons voorbijgaan.

[0:55:20] Ik zit.

[0:55:21] Nog minder te gaan.

[0:55:22] De heeft nog een dikke minuut.

[0:55:24] Fijn,

[0:55:27] In diezelfde brief.

[0:55:29] Toen vijf van van paulusma categorie.

[0:55:33] Dank u wel. Voorzitter even op dat laatste dat moeilijker wordt. Dat staat denk ik al ergens genoteerd nu. Maar dit is natuurlijk de eeuwige discussie, want de ontwikkelingen gaan door. Dus er zal altijd iets beter zijn dan wat zo is. Maar ik denk dat het basispakket niet zo op rekbaar is. Dus hoe kijkt de partij van de arbeid komt er dan iets in en dan er iets uit of hoe kijkt u naar.

[0:56:03] Hoe kijk je naar basispakket?

[0:56:05] Meneer handelt in in.

[0:56:07] Sorry, dat de microfoon niet uitzetten. Maar ten principale kijken wij naar een basispakket waarin

[0:56:14] zaken die medisch noodzakelijk zijn, maar ook echt echt een enorme impuls geven aan aan de kwaliteit van het leven dat we die er goed in hebben zitten en u wekt hier een miste. Ik bedoel ik ben niet heel lang woordvoerder op dit dossier geef ik toe. Ik kom uit het onderwijs.

[0:56:30] Maar wat ik wel weet is dat het niet zo is dat wij politiek bedrijf met er gaat iets in en dan gaat iets uit. Zo werkt het pakket niet

[0:56:39] wat we wel wat. Nee. In essentie is dat niet hoe politiek wordt bedreven. Uiteindelijk gaat het erom wat we met elkaar als samenleving willen dragen.

[0:56:47] Wat we met elkaar belangrijk vinden wat we van waardig vinden en uit en uiteindelijk bedoel is de partij van arbeid altijd een partij geweest die breedte kijkt dan alleen maar er iets in stoppen. We zijn uit het eruit bereid om ook te kijken naar

[0:57:00] bijvoorbeeld verspilling en andere zaken. Om die principiele discussie te voeren, wil ik vast wil ik ook met u aangaan die discussie zeker loop ik niet voor weg.

[0:57:08] Maar dat betekent niet in uw eigen woorden. Het ontwikkelt zich. Er komen nieuwe dingen op ons af om dan niet een kans te geven om die niet te agenderen. Om die niet uit te proberen. En als een pakket betekent meer dragen als samenleving. Waar staat de partij van de arbeid? Altijd aan de kant van dragen we iets meer als samenleving. Dat weet u ook.

[0:57:28] Mevrouw paardensport drieënhalf streepje bij neergezet. Als je het heel kort houdt en dan

[0:57:37] dankuwel meneer mijn anders heeft nog een dikke minuut.

[0:57:40] Dankuwel. Voorzitter, in dezelfde brief

[0:57:45] over een van diabetes frame van onder andere die die diabetesvereniging. Nederland wordt het kabinet ook een standpunt gevraagd

[0:57:53] ten aanzien van de ongelijkheid in behandelmogelijkheden. Als ik het zo samenvat en dat refereert ook naar mijn vorige punt. Voorzitter.

[0:58:01] En nou dat is even voor. Nu is mijn eerste termijn dankuwel.

[0:58:08] Dank u wel. Meerman is dan geen vechtsport en mevrouw. Mijn naam is pvv.

[0:58:14] Dank u. Voorzitter, net als de andere sprekers worstel ik een beetje met de hoeveelheid aan brieven en agendapunten. We hebben er een aantal uitgeput. Maar vergeef me als het misschien een beetje van de hak op de tak is. Voorzitter, net als in het vorige debat van juni vorig jaar zou ik namens mijn fractie aandacht willen vragen voor de toegang van patiënte tot geneesmiddelen. De minister schrijft in opvolging van de motie van mevrouw den haan dat hij vier algemene signalen heeft ontvangen over de mogelijke knelpunten dat gebrek aan inzicht in het proces van pakket opname, de toepassing van het huidige beoordelingskader op beperkte patiëntgroepen en geavanceerde therapieën het na elkaar doorlopen van proces stoppen in plaats van parallel doen en opname van geneesmiddelen en richtlijnen die trager is dan in andere landen en het is natuurlijk goed om te lezen dat de de minister al deze vier punten oppakt. Ik heb er nog wel een aantal vragen over, zoals bijvoorbeeld wanneer dat dashboard klaar is. Er wordt dus vanaf februari twintig, tweeëntwintig is het mogelijk om een een parallelle procedure in te gaan zitten daar nu al geneesmiddelen in die procedure en is dit ook afdoende bekend bij fabrikanten dat deze mogelijkheid er is dan het beoordelingskader kwf stelde erover in een brief dat de regels voor product toelating hopeloos verouderd zijn en dat ze geen gaat lopen met technologische ontwikkelingen. Ook dat precisie geneesmiddelen onder meer maatwerk vragen en deelt de minister deze opvatting en wordt is is dit dan ook wat wordt meegenomen bij de doorontwikkeling van dat beoordelingskader? En wie worden er dan bij betrokken bij de doorontwikkeling? Zij vragen bijvoorbeeld ook voor een juridische basis voor trajecten als.

[0:59:48] De rug,

[0:59:49] Waar gekeken wordt voor de toepassing van voor nieuwe toepassingen van bestaande geneesmiddelen en ik vroeg me af hoe de minister hier tegenaan kijkt. Wat zijn de voor en nadelen hiervan. De minister schrijft ook en ik citeer dan dat nederland zich op plek vier bevindt met zowel het gemiddelde van tweehonderd dertien dagen als het media met honderd drieënvijftig dagen doorlooptijd en hij vindt dat een mooie positie die we de komende jaren willen vasthouden. Ik zou heel graag willen weten hoe houden we die positie dan precies vast beter nog hoe gaan we de hoe kunnen we misschien nog verbeteren om het aantal minder in de sluis neemt elk jaar toe. Het komend jaar worden er volgens mij verwacht totaal voor dit jaar meer dan twintig.

[1:00:27] Ik zal eventjes wachten terwijl in afgelopen jaar het de stroomde de slechts vijf maanden uit. Dus ik vraag me toch af hoe de minister dit dan voor zich ziet ook met de aankondiging dat die sluis toegang verruimd wordt. Hoe zorgt de minister er dan voor dat ook niet? De doorlooptijden allang worden is er bijvoorbeeld voldoende mankracht bij de zorgautoriteit en is het onderhandelingsraamwerk naast zorgvuldigheid ook ingericht op op snelheid. Ik hoor bijvoorbeeld ook dat dat onderhandelingen over de prijs vaak ook nog per brief gaan misschien daar zijn hele goede redenen voor. Maar dat dat klinkt niet als iets wat heel snel gehad aan. Dus misschien valt hier nog enige tijd winst te behalen. Graag een reactie. De voorzitter, de onderhandelingsprocedure duurt gemiddeld tweehonderd dertien dagen op een totaal van vierhonderd vierentwintig voor afronding en beschikbaarheid en het inzetten op kort ook van die doorlooptijd is goed. Maar ik denk wel dat die periode minder problematisch zou zijn voor patiënte als het geneesmiddel tijdelijk zou worden toegelaten, zoals bijvoorbeeld in duitsland. Mevrouw de maand zei dat wel, maar ook in frankrijk en ik heb begrepen dat ze dit doen met een assessment vooraf van de beroepsgroep dus vroeg me af hoe kijkt de minister aan tegen bijvoorbeeld dat franse systeem. Wat is daar tegen omdat in nederland niet ook op deze manier in te richten. Voorzitter, mijn fractie maakt zich verder zorgen over niets verkrijgbare medicijnen, waaronder vitamine en middel voor ogen aandoeningen waarvoor geen alternatieven beschikbaar zijn blijkt dus dat de hele wereld afhankelijk is van een fabrikant heel kwetsbare situatie die al sinds vorig jaar bestaat en er is voor mij ook nog geen zicht op echte verbetering. Minister schrijft wel dat er een aantal succesvolle leveringen zijn geweest in de tussentijd. Ik zou heel graag willen weten hoeveel mensen waren daar dan mee geholpen. En hoeveel patiënten hebben dan op dit moment een medicijn niet de brief van de minister dateert volg mij van twintig april. Dus ik zou graag willen weten wat er in de tussentijd nog is gebeurd en voorzitter, dit is niet enige medicijn waar een tekort van is we deze artikelen in kranten van apothekers die aangeven dat er zo'n vijftienhonderd medicijnen niet of moeilijk leverbaar zijn en dat ze huilende patiënte in de apotheek hebben. Hoe gaat de minister ervoor zorgen dat die tekorten teruglopen en deeltijd minister de insteek om nederland minder afhankelijk te maken van buitenlandse fabrikanten en het verlengde daarvan. Welke stappen heeft hij los van de onderzoeken die die aankondigt en voor mij deze zomer beschikbaar komen ondertussen gezet om de productie naar ons land te halen en de productie die er nog eens te behouden.

[1:02:49] Voorzitter,

[1:02:50] ik spring eventjes oogjes op een ander onderwerp. De de ijzeren voorraad. De veiligheids, voorraad volg mij als ik het goed heb begrepen. Ik ben nog niet zo heel lang woordvoerder op dit dossier is het de bedoeling dat dat per één juli aanstaande zou gebeuren. Maar ik lees ook in de brief dat partijen aangeven dat dat niet mogelijk zou zijn of dat zou toch ook wel wat mitsen en maren aan zijn zo graag weten hoe het daarmee staat. Gisteren ontvingen we ook een brief van minister helder dan wel over het ontregelen van de zorg. Het viel mij op dat de apothekers daar niet in worden genoemd. Als ik met hen spreek dat er wel een hoop te doen is om regels en administratie bij de apotheken. Dus misschien dat deze minister daar nog iets over kan zeggen. Voorzitter, ik hoop dat ik nog tijd heb ik heb nog het onderdeel hulpmiddelen de match implantaten. Wat betekent dat nu eigenlijk dat de minister zegt dat de tekortkomingen zijn opgelost. Want was dat merk marktonderzoek werd toch niet gedaan, werden de fabrikanten niet getoetst aan verouderde richtlijnen zijn de voldoen voldoende implantaten aan die nieuwe. U vereist of niet. Ik las ook dat er nog veel werk veel meer implantaten problemen worden veroorzaakt. Het aantal klachten erover is verdrievoudigd. De meeste klachten gingen over kopen, spiraaltjes en borstimplantaten heeft de minister hier een verklaring voor. Behalve het feit dat er misschien meer aandacht was voor het meldpunt en is de minister ook bekend met het onderzoek van henry dijkman waarin vijfhonderd, vierhonderd vrouwen met siliconen borstimplantaten in het radboud mc bij de onderzocht en dat onderzoek van afgelopen september. Dat liet zien dat qua gezondheidseffecten geen verschil is tussen de oude omstreden vloeibare siliconen en de nieuwe cognitieve implantaten dat ze eigenlijk net zo schadelijk zijn. Althans dat is wat ik begrijp wel dat onderzoek rond die langzaam af. Ga ik zeker doen. Heel langzaam erg vroeg me af. Komt het zorginstituut met de nieuwe oordeel over de vergoeding van die van de exploitatie. Het verwijderen van borstimplantaten. Voorzitter, ik had nog een aantal punten. Maar ik zou dan afronden over vitamine d is al een hele hoop gezegd ik zou daar nog aan willen toevoegen aan iets andere invalshoek. Mijn collega fleur agema stipte die volg mij eergisteren ook aan dat vitamine d ook een verband werd gebracht met preventie corona dat het daar invloed op zou kunnen hebben en ik vond het toch wel heel opvallend dat juist nu nog niet. Nou ja goed we er weer misschien inzetten of wat dan open. Je moet wel wat dan precies de reden is om dat besluit te nemen.

[1:05:14] Dank u wel, mevrouw meijer geeft recht wordt een henk.

[1:05:19] Dank u wel. Voorzitter, en ik denk dat het belangrijk is om vandaag te benadrukken dat het een slechte tijd is om kosten die mensen maken voor de zorg om die kosten te gaan verhogen. Mensen loopt al tegen enorme kostenstijgingen. Alles gaat om energie als het gaat om wonen

[1:05:35] en heel veel. Er was vandaag een bericht dat de een dreigt dat voor heel veel huishoudens een hele grote financiële problemen gaan komen en dat is dat raakt dus ook het geneesmiddelen vergoedingssysteem voor element heeft zinnige dingen denk ik over gezegd. Het kabinet heeft daar een bezuiniging op in geboekt en de bedoeling is dus dat mensen goedkopere geneesmiddelen gaan gebruiken. Dat klinkt allemaal hartstikke goed. Alleen betekent natuurlijk wel dat heel veel mensen die een bepaald middel gewend zijn. Nu moeten gaan wisselen en.

[1:06:05] Dat.

[1:06:08] Maar grootste probleem wat ik daarmee heb is en en de minister die die die die cijfers volg mijzelf ook in de beantwoording die zegt eigenlijk ja, we hopen dan dat de farmaceuten hun prijzen gaan verlagen. Gebeurt dat niet, dan moeten mensen maan hogere eigen bijdrage gaan gaan betalen. En als hij schrijft letterlijk.

[1:06:24] Het hangt dus af van het gedrag van de farmaceuten en ik vind dat nogal wat dat je in deze tijd. Dus eigenlijk kwetsbare mensen die ook medicijnen gebruiken en bijdrage moeten betalen. Afhankelijk maakt van het optreden van de farmaceutische industrie. Mensen zijn namelijk ook afhankelijk van het optreden van de zorgverzekeraar als het gaat om het preferentiebeleid. Dus ja. Waar blijft nou precies de positie van de huisarts en van de patiënt zelf als het gaat om het kiezen van het geneesmiddel dat nodig is.

[1:06:52] Er is ook een soort leidraad gemaakt in de sector over verantwoord wisselen naar het klonk allemaal best wel verstandig wat daarin stoot. Dat staat wat daarin stond. Dat staat best wel haaks eigenlijk op de maatregelen die het kabinet nu neemt, want de dreigen honderdduizenden misschien nog wel meer wisselingen te komen die louter financieel gedreven zijn en helemaal niet per se in het belang van de van de patiënt zijn.

[1:07:16] Nou wij vrezen dus dat dit ook zorgt voor veel financiële, maar ook administratieve lasten. De minister gaat daar onderzoek naar doen. Wat doet dat nou precies met apotheek is. Wat doet de nou precies met huisartsen alleen uit onderzoek. Dat moet geloof ik nog beginnen terwijl de maatregel al in is gegaan en dat is natuurlijk wel heel bijzonder dat ja. In de sector zelf al aan gewerkt moet worden, terwijl wij niet weten wat het effect eigenlijk precies is.

[1:07:39] Ik wil graag van een is te weten wat is nou zijn inschatting van hoe grote groep is voor mensen die een hogere eigen bijdrage moeten gaan betalen voor een geneesmiddelen en ook wat zij voor deze groep gaat doen. Er stonden nog twee zinnige suggesties in de moet het stuk. De beslist nota die en een paar maanden terug naar de kamer is gestuurd, nota bene voorstel van de vvd van de vorige coalitie nog om geen eigen bijdrage te vragen in die situaties dat er een landelijk tekort aan een bepaald geneesmiddel is. Ik vond dat een heel reëel voorstel dat als de dus geen alternatief is en geen optie is geen keuze is, omdat het simpelweg niet beschikbaar is dat je dan ook niet gedwongen kan worden om een eigen hogere eigen bijdrage te betalen.

[1:08:19] Ook ben ik benieuwd of de minister nog eens wil kijken naar de eigen bijdrage die voor medicijnen geldt voor kinderen.

[1:08:26] Ik ben niet precies achter de nou precies zit, maar mij lijkt het logisch dat je daar geen eigen bijdrage voor vraagt. Ook omdat de voor kinderen bijvoorbeeld geen eigen risico geldt.

[1:08:36] Voorzitter, dit gat raakt dus ook aan de prijzen en de de het inzicht in de prijzen die medicijnen kosten geneesmiddelen kosten de farmacie is wat dat betreft natuurlijk een black box. De de kostprijs van geneesmiddelen. Daar hebben wij bijna geen zicht op. We zien wel dat de winstmarges enorm zijn in de farmaceutische industrie. Maar hoe precies die prijs tot stand komt.

[1:08:57] De.

[1:08:58] In hoeverre de de verkoopprijs nou zich verhoudt tot de kostprijs. Dan weten we eigenlijk helemaal niet. Wij willen daar graag meer inzicht in hebben of heel vaak om gevraagd en ik heb ook een vorig jaar met mevrouw paulusma nog een voorstel gedaan als het gaat om de registratie van geneesmiddelen die door ziekenhuizen en apotheken zelf wordt gedaan, zou een traject komen dat dat zij daarmee geholpen zouden worden.

[1:09:21] Dat kan natuurlijk enorm helpen om de kosten van geneesmiddelen te verlagen. Als wij meer zelf kunnen doen als apothekers mijzelf kunnen doen. Ziekenhuis mezelf kunnen doen als zij geholpen worden om de nieuwe geneesmiddelen op jezelf te registreren en en en vervolgens te gaan, maar laten maken. Ja dat kan natuurlijk een enorme kostenbesparing opleveren. Ik wilde ze vragen om daar voortvarend mee aan de slag te gaan en ons op de hoogte te brengen van wat er precies aan het doen is

[1:09:47] dan de hulpmiddelen. We hebben al heel vaak gevraagd van zorgde dat er een loket komt, zodat mensen die een rolstoel of ieder ander hulpmiddel nodig hebben, niet steeds van het kastje naar de muur worden gestuurd. Ik heb ooit het bizarre voorbeeld genoemd dat iemand bijvoorbeeld ergens anders ging wonen en dan het onderstel van zijn rolstoel mochten houden. Maar het zitgedeelte weer moesten inleveren. Het is te belachelijk voor woorden hoe dat nog steeds soms aan toegaat. Een loket zou heel logisch zijn geen gedoe tussen de de de wmo aan de ene kant en de langdurige zorg aan de andere kant

[1:10:19] gewoon kijken wat heeft nou de persoon in kwestie nodig want daar gaat het natuurlijk uiteindelijk om niet het loket moeten of de en de de financiering moet voorop staan. Maar wat heeft iemand nou precies nodig. En hoe gaan we dat de.

[1:10:29] Je manier regelen.

[1:10:31] Tot slot, voorzitter, het basispakket

[1:10:34] vitamine d. We hebben er al uitgebreid over gehad. Wij vrezen ook. Ik had het over de stijgende zorgkosten dat dit voor heel veel mensen gewoon echt tot grote problemen gaat leiden. Tientallen tot honderden euro's per jaar dieren die die de extra bijkomen

[1:10:47] en dan kan iedereen zeggen ja. Wat is er nou precies een paar tientjes of een paar honderd euro hebben we het over. Maar dit raakte een groep die op alle andere fronten ook al in de financiële problemen dreigt te komen. Het is een stapeling en het kabinet veel vaak gezegd wij willen de stapeling van kosten. Willen wij voorkomen. Nou je heb je zo'n stapeling en die kunnen we op deze manier voorkomen de ook als het gaat om visite.

[1:11:07] De piep,

[1:11:08] Mooi dat die regeling voor de girona herstel zorg wordt verlengd met een jaar, maar het roept wel de vraag op hoe kan het nou dat voor deze groep patiënte dit geregeld wordt, terwijl daar waar we al heel lang vragen om fysiotherapie in het basispakket op te nemen dat maar van de grond komt. Er is een sector gesproken. Blijkbaar komen ze niet uit over wat nou de beste manier van vergoeden is. Wij vinden het wel bijzonder jammer want betekent gewoon wel weer vertraging. En dat voor groep patiënte die geholpen zijn met fysiotherapie de dus nog geen oplossing komt.

[1:11:37] Tot slot, voorzitter mondzorg ook een steevast een vaste wens van van de sp. Om die op te nemen in het basispakket tien procent van de bevolking is de afgelopen twee jaar niet naar de naar de tandarts gegaan. Dat gaat ons op de lange termijn gewoon heel veel kosten. Niet alleen deze mensen als het gaat om gezondheid, maar ook financieel. Het is een preventieve maatregel moeten we gewoon opnemen in het basispakket, niet alleen voor de gezondheid van mensen, maar ook om uiteindelijk wat het kabinet zo belangrijk vindt de zorg betaalbaar te houden.

[1:12:04] Dank u wel. Meneer henk kwam aan het eind van de eerste mijn van de zijde van de kamer. Ik ga schorsen voor de minister en ondersteuning. Om de de de voor te bereiden, maar ook om onszelf de gelegenheid te geven en de minister en de ondersteunen om te lunchen. Dus ja. Dus vandaar dat ik u wil voorstellen om om kwart over twaalf hier verder te gaan. Dan moet dat allebei wel lukken denk ik. Ja dan schorst de vergadering tot kwart over twaalf

[1:12:35] kwart over twaalf.

[2:15:54] Goedemiddag. Welkom terug bij het commissiedebat over geneesmiddelenbeleid wil meer beleid en pakket beheer.

[2:16:01] De minister heeft mij net verteld dat de beantwoording gaat in een paar blokjes. Maar omdat het weer zo'n verzameld debat is met heel veel verschillende onderwerpen

[2:16:12] begin begint met een inleiding dan over het gps het geneesmiddel systeem

[2:16:16] dan vitamine d dan over het basispakket dan over prep en dan overig me. Overigens is zo divers

[2:16:24] dat ik u aanraad om te wachten tot overig voordat u zegt hey. Mijn vraag is nog niet beantwoord. Dat komt ongetwijfeld om in overige terug. Mevrouw van den berg.

[2:16:32] Ik zou je nog een keer iets langzamer. Het rijtje.

[2:16:35] Dat dacht ik al wel. Daarom zeg ik het eerst snel en dan nu een keer langzaam

[2:16:40] inleiding

[2:16:42] gps geneesmiddelen, vergoedingssysteem

[2:16:46] vitamine d

[2:16:48] basispakket.

[2:16:51] Prep,

[2:16:53] Dan overig. Ik kom straks controleren of u geen schrijffout heeft.

[2:16:58] Mercure,

[2:16:59] Ik geef graag het woord

[2:17:01] vier interrupties of wordt melding of die interrupties per fractie per persoon

[2:17:08] en bekijken waar je goed loopt. En als als we nog tijd over hebben. Dan kom ik daar ook weer flexibel mee omgaan.

[2:17:15] Maar ik geef graag het woord. De minister gaat u gang.

[2:17:17] Dank u wel. Voorzitter, en als vaste op aansluiten op de discussie, net als er wel een vraag tussendoor is van mijn vraag is nog niet beantwoord. Dan zie je dat ik assistentie naast me heb die dan rustig even in de map overleg kan zoeken en kan aanreiken is dus geen enkel probleem.

[2:17:31] Eerst even met de algemeen dank aan de kamer voor de vraag die gesteld zijn ook van mijn kant bijna het excuus voor de veelheid aan onderwerpen. Dit is inherent aan dit type debat. Dus u weet dus ben ik blij dat er over heel veel onderwerpen breed gevraagd is, zoals we kijken naar de mapjes. Dan is het grootste mapje is ook overig. Maar dat komt omdat het allemaal vragen waarover hele diverse dingen maar dan per onderwerp één of twee vragen maar dank voor de breed en voor de discussie. Ik ben blij dat we vandaag de mogelijkheid hebben om over dat pakket beheren genezen hulp in de beleid te praten en ook te kijken over hoe we naartoe kon elke toekomstige uitdagingen zien en hoe we daar zo goed mogelijk op anticiperen we dan shows. Zoals u weet, voorzitter, is de druk op de zorg hoog

[2:18:14] en wordt deze nog hoger door ontwikkelingen onder andere als toenemend aantal mensen ouderen, toenemend aan chronisch zieken en daarmee ook een toenemende zorgvraag en een kabinet zet daarbij volop in op passende zorg die zich richt op gepast gebruik en op organisatie van de zorg en en mevrouw ellemeet vroeg mij van alsnog een hele heldere doelstelling heb ik vind zo'n vraag altijd wel mooi hele heldere doelstelling van wat een werk voor over. Dan knip ik een op in twee en dat is een toegang tot zorg en toegang tot zorg in stand houden en verbeteren en we kunnen allemaal punten aangeven waar dat nu niet is en de tweede is het in stand houden, maar ook echt verbeteren van de kwaliteit van zorg. Want we hebben ons lang voorgehouden dat de kwaliteit in nederland heel goed is.

[2:19:03] Dat mogen we ook doen. Gezien alles. Maar als je echt inzoomt op alle punten. Mevrouw tyler heeft al eerder ook al wel eens een keer aangegeven als je op veel punten inzoomt

[2:19:11] dan moet je ook constateren dat er echt veel ruimte voor verbetering is. En dan raak je automatisch als je die twee doet dan raak je ook aan het punt wat mevrouw element terecht naar voren brengt. Voorzitter, en dat is daarmee dan ook verminderen van gezondheidsverschillen want die zijn op allerlei plekken gewoon echt schrijnend groot

[2:19:31] en dat vertaalt zich ook uiteindelijk overal in in uitkomsten. Goed dus passende zorg gepast gebruik en ook organisatie van de zorg

[2:19:42] en om die reden kijken we onder andere naar het verbeteren en verbreden van een toets op het basispakket, waarbij we inzetten en volop op de meest effectieve zorg met de meeste meerwaarde voor de patiënt

[2:19:55] want overall. Wil je eigenlijk dat in zo'n basispakket. Alles wat we doen voldoet aan drie eisen. Het moet allereerst bijdragen aan betere zorg voor een patiënt

[2:20:06] en dat betekent bijvoorbeeld kwaliteit van genees en hulpmiddelen moet goed zijn en getest zijn op veiligheid en werkzaamheid.

[2:20:13] Dan is er de toegankelijkheid. Goede zorg maakt geen verschil als deze buiten bereik ligt van een patiënt vanwege hoge bijbetaling of vanwege beperkte beschikbaarheid

[2:20:23] en het derde is de betaalbaarheid. Hoe zorgen we ervoor dat ons onze zorg bij dat hogere gewenste niveau ook betaalbaar blijft in de toekomst.

[2:20:33] In de ideale wereld hoeven we daarbij nooit concessies te doen. Maar de realiteit is dat we elke dag om allerlei redenen opnieuw keuzes maken

[2:20:42] dan zijn er soms maatregelen die op alle drie de pijlers van de kwaliteit en de toegankelijkheid en de de betaalbaarheid bij alle drie de pijlers een positief effect hebben. Soms moet je ook afwegingen maken is de impact bij de een groter dan bij de ander.

[2:20:59] De uitdaging waar we in de zorg voor staan zijn groot en de keuzes zijn ingewikkeld en die zien we ook in de discussie die vanochtend of in de vragen de en het gesprek wat vanochtend al ontstond. En dan begin ik zoals gezegd, voorzitter, bij mijn beantwoording eerst met het focus op het geneesmiddelen vergoedingssysteem

[2:21:18] dat systeem bestand bestaat, zoals u weet, al heel lang

[2:21:24] en er wordt ook al heel lang al meer dan vijftien jaar gesproken over revisie en dat is steeds voor ons uitgesproken

[2:21:32] in het systeem is sprake van een samenspel eigenlijk tussen drie partijen

[2:21:38] tussen fabrikanten

[2:21:41] tussen zorgverzekeraars. Ook als vertegenwoordigers van ons als burger

[2:21:47] en tussen en

[2:21:49] bij het gps gaat het dan om de balans tussen betaalbaarheid en beschikbaarheid

[2:21:54] en op basis van de gesprekken ook op basis van eerdere analyses die er gedaan zijn is al heel lang dat gesprek en de constatering dat het zinvol is om dat te reviseren. Dus dat doe ik niet op basis van los zand. Maar met goede aandacht voor de gevolgen en dat brengt mij bij de individuele vragen. Voorzitter,

[2:22:17] mevrouw den haan, vroeg is het niet verstandig om eerst alle onderzoeken en effecten van gps modernisering duidelijk te hebben voordat het wordt doorgezet,

[2:22:25] dan hecht ik eraan. Voorzitter, om te zeggen dat er in de afgelopen vele jaren al veel onderzoek gedaan is naar de mogelijke effecten.

[2:22:33] Maar dat de gevolgen voor individuele patiënt

[2:22:37] afhankelijk van welke medicamenten zijn gebruiken en eventueel in welke combinatie dat de gevolgen voor individuele patiënt niet op voorhand te voorspellen zijn.

[2:22:46] Daar hangt ook bij, zoals ik in mijn brief heb aangegeven. De respons

[2:22:51] en de discussie die noodzakelijk is, maar die moest ontstaan met fabrikanten en fabrikanten later logischerwijs aan de voorkant nu niet zien welke beweging zij eventueel zullen maken. Dat zouden wij, als wij in de positie van een fabrikant zou het ook niet doen.

[2:23:06] Dus hoeveel tijd we ook nemen die punten ten aanzien van de effecten voor een individuele patiënt die onduidelijkheid daarover. Die blijft een feit en daarmee de. Daarom zit ik in op verzachtende maatregelen om de grootste risico's voor patiënte te beheersen en de gevolgen te monitoren.

[2:23:26] Mevrouw ellemeet, voorzitter, voeg daarbij van waarom compenseren we niet te lage en middeninkomens volledig.

[2:23:32] De kabinet en ik hebben oog voor de positie van financieel kwetsbare mensen en ik roep fabrikanten allereerst op om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en te voorkomen dat mensen met een bijbetaling worden geconfronteerd.

[2:23:44] Ook zet ik in op communicatie, zodat patiënte en hun zorgverleners tijdig weten van veranderingen en kunnen beslissen over het eventueel wisselen van geneesmiddelen. Als er sprake kan ontstaan van een bijbetaling

[2:23:57] en mede gelet op risico's, op bijbetaling continuering, de maximering van de eigen bijdrage voor geneesmiddelen, waarmee ik excessief hoge bijbetaling voor patiënte met laag en midden, laag en middeninkomens voorkom.

[2:24:14] Mevrouw ellemeet vroeg aanvullend. Voorzitter, waarom heeft de minister al een besluit genomen terwijl siera consulting nog onderzoek doet naar de regeldruk en laat ik voorop stellen dat ik onnodige lasten voor artsen en apothekers wil voorkomen dat ik veel partijen daarom uitgenodigd heb om met mij na te denken over hun communicatie na te denken en ik hoop u het rapport van het sieraad nog voor het reces dus op hele korte termijn te doen toekomen.

[2:24:43] Mevrouw ellemeet, voorzitter, vroeg aanvullend waarom heeft de minister niet in kaart gebracht? Hoeveel mensen betalingsachterstand oplopen vanwege deze extra kosten. Ik kan dat op voorhand niet in kaart brengen om redenen zoals ze het al genoemd. Ik kan niet precies voorspellen wat er gebeurt met de individuele prijzen van een individueel middel. Dat kan ik ook niet doen in specifieke sectoren waarmee dat middelen veel geclusterd worden. Er is bij chronische ziekte, bij hart en vaataandoeningen et cetera

[2:25:10] en dan hangt het vervolgens ook nog af van in hoeverre patiënte wisselen om een bijbetaling te voorkomen en om excessieve bijbetaling te voorkomen. Maximering, zoals gezegd, de eigen bijdrage aan geneesmiddelen.

[2:25:22] Dankuwel, mevrouw elementen.

[2:25:25] Dank dankuwel. Voorzitter, de minister zegt iets heel belangrijks. Hij zegt ik kan het niet voorspellen

[2:25:33] en hij zegt ook ik doe een beroep op de fabrikanten om hun verantwoordelijkheid te nemen,

[2:25:39] maar ook daarvan kan de minister niet voorspellen in welke mate de fabrikanten die verantwoordelijkheid gaan nemen. En precies dat is de reden waarom ik zo bezorgd bent over de gevolgen voor lage en middeninkomens.

[2:25:53] We hebben vandaag de publicatie van het cpb gezien die door hebben gerekend aan de hand van scenario's.

[2:26:00] Wat de huidige situatie voor veel huishoudens kan gaan betekenen voor bijvoorbeeld betalings problematiek en ik had het er al over een interruptie met mevrouw paulusma. Ik maak me echt heel erg veel zorgen over mensen met lage en middeninkomens als ook voor hen de zorgkosten de kosten voor geneesmiddelen verder gaan stijgen.

[2:26:19] Daarom wil ik toch de minister vragen.

[2:26:21] Juist omdat hij het niet voor ieder individu kan berekenen

[2:26:25] zou het niet verstandig zijn om voor alle lage middeninkomens. En dan moet je natuurlijk die groep afbakenen. Dus ik zou voorstellen hanteert de zorgtoeslag grens

[2:26:35] voor hen te garanderen dat zij geen hogere uitgaven krijgen als het gaat om.

[2:26:40] Geneesmiddelen,

[2:26:42] Minister.

[2:26:45] Voorzitter, allereerst laat ik voorop stellen. Dat gaf ik ook al aan en maar ik had nog een keer dat de dat de zorg die mevrouw ellemeet uitspreekt of de de noodzaak. Vertel maar even mijn woorden. Mijn excuses kunnen niet parafraseren, maar de noodzaak om zeer nadrukkelijk te kijken wat dit eventueel een ongewenst neveneffect heeft ten aanzien van meer dan omdat zeer nauwkeurig. De monitoren en zo nodig op de acteren.

[2:27:07] Maar in het in de in de samenspel van partijen. Zoals ik dat nu doen, hebben wij partijen die ook leveranciers zijn

[2:27:17] die medicamenten leveren aan de nederlandse

[2:27:21] aan ons. Nederlanders aan de nederlandse patiënte

[2:27:24] en logischerwijs. Dat mag ook. Is dat ook commercie. Ik heb hem als iemand onlangs een keer gehoord. Die zei ik werk bij een farmaceutisch bedrijf en ik durf dat eigenlijk op feesten en partijen niet meer te noemen en ik wil graag voorop stellen dat mensen werken ook in de farmaceutische industrie. Allereerst in de inzet om de kwaliteit van leven en uiteindelijke uitkomsten van patiënte te verbeteren en bijvoorbeeld oplossingen te verzinnen voor aandoeningen die nu niet of alleen maar met grote neveneffecten

[2:27:57] behandelbaar zijn, maar tegelijkertijd ligt er dan ook een wens breed van onze om te zorgen dat die middelen daadwerkelijk voor een redelijke prijs op de markt komen. Dan hebben we dat geneesmiddelen vergoedingssysteem al heel erg lang. Dat heeft in combinatie met andere systemen zijn effect gehad, maar er zijn ook al heel lang rapportages die zeggen het effect

[2:28:20] is in de huidige setting voorbij en overheid doet er verstandig aan om echt opnieuw in de onderhandeling te gaan met het ray geneesmiddelen vergoedingssysteem te reviseren en daarmee voor een nederlandse burger overal geld te besparen.

[2:28:36] Het uiteindelijke effect ervan als je dat inzet.

[2:28:40] Dat kan ik niet direct voorspellen. Dat is dus reden om dat nou te monitoren. Maar om daar dan vervolgens te zeggen dan doen we dus eerst maar helemaal niks. En laten we het maar bestaande met dezelfde clustering en dezelfde dingen zoals dat al meer dan twintig jaar. Zo is

[2:28:56] daarvan kan ik me voorstellen. Voorzitter, dat diezelfde kamer dan ook zegt. Maar wacht nou eens heeft minister u hebt deze rapporten. Ja. Vindt u het niet zaak om toch maar in gesprek te gaan met die industrie. Want natuurlijk gunnen we de industrie prijzen en goede een goede prijs voor een middelen. Maar marges mogen ook wel gewoon kritisch tegen het licht gehouden worden.

[2:29:17] Mevrouw elementen,

[2:29:19] Voorzitter,

[2:29:21] de minister zegt ik ga monitoren en ik ga goed in de gaten houden hoe het uitpakt

[2:29:28] en dat is heel hard nodig omdat er gewoon ontzettend veel onzekerheid factoren spelen maar monitoren heeft alleen zin als je van tevoren weet

[2:29:37] hoe je bereid bent in te grijpen

[2:29:40] en daarom vraag ik de minister

[2:29:43] is hij het met groenlinks eens dat

[2:29:46] we moeten voorkomen dat lage en lagere middeninkomens meer geld kwijt zullen zijn aan een geneesmiddelen.

[2:29:55] Want dan kan de minister monitoren en zeggen ik zie nu dat het anders uitpakt en ik ga dat compenseren

[2:30:01] en laat ik hem nog ietsje stelliger formuleren. Voor mijn fractie is het ondenkbaar dat wij

[2:30:08] dit gps gaan aanpassen, met als risico dat juist kwetsbare groepen nog meer geld kwijt zijn aan zorg.

[2:30:18] Minister.

[2:30:24] Voorzitter, ik denk ik ben ervan overtuigd dat we in grote lijnen uiteindelijk precies naar hetzelfde streven, namelijk toegankelijkheid en betaalbaarheid van geneesmiddelen op een nederlandse markt voor een nederlandse forum voor een nederlandse patiënt voor een betaalbare prijs.

[2:30:41] Als ik je garanties zou geven voor grote groepen patiënten dat we gaan compenseren dat we iets anders gaan doen.

[2:30:51] Dan ben ik aan de voorkant. Ieder gesprek met een fabrikant gewoonweg sterker zelfs een fabrikant kan zeggen oké als het door de overheid gecompenseerd wordt. Dan gaan we toch precies de tegenovergestelde beweging maken. Dan wordt het nu tijd voor ons om die prijzen maar verder te verhogen boven de huidige limieten die er zijn

[2:31:09] dus het is de de dit komt echt precies waar we goed moeten kijken naar effecten, maar waarbij ik onmogelijke garantie kan afgeven voor allerlei groepen te zeggen dat gaan we volledig compenseren. Ik weet niet wat dan het effect wordt. Maar ik ben bang dat ik dan voor het gesprek verder met fabrikanten eigenlijk weinig armslag heb.

[2:31:29] Dankuwel, mevrouw de naam, de naam van de.

[2:31:31] Vraag even aanvullend op de vraag van mevrouw ellemeet over die monitoring. Op welke indicatoren gaat de minister dan precies monitoren. Want dat is mij niet helder. En

[2:31:43] als het gaat over de toegankelijkheid die de minister ook heel belangrijk vindt. Die clustering is van essentieel belang om te weten welke patiëntengroepen geraakt gaan worden en het lijkt mij toch wel heel erg belangrijk omdat

[2:31:56] te weten voordat je de modernisering inzet.

[2:31:59] Minister.

[2:32:04] Voorzitter, de monitoren die komt dan op wat gebeurt er bij deze discussie. Wat gebeurt er met de daadwerkelijke prijzen?

[2:32:13] Wat betekent dat ten aanzien van het aantal middelen waar dan vervolgens voor bijbetaald zou moeten worden

[2:32:19] in hoeverre clusteren deze medicamenten ook.

[2:32:23] In hoeverre tussen de clusteren bedoel ik mee

[2:32:26] medicamenten die door dezelfde patiëntengroep gebruikt worden voor dezelfde type aandoening.

[2:32:32] In hoeverre

[2:32:34] zijn er alternatieven en zijn die ook daadwerkelijk continu beschikbaar of vraag dit dan om veel vaker switchen van medicamenten. Want het zijn allemaal ongewenste neveneffecten. Dit zijn een. Dit zijn een aantal hele belangrijke parameters om op te monitoren.

[2:32:53] Dankuwel. Meneer henk.

[2:32:55] Voorzitter, omdat de antwoorden van de minister mij toch vooral laten zien.

[2:32:59] Hoe ook.

[2:33:00] Deze regering zich toch weer laat gijzelen door de farmaceutische industrie hoe extreem afhankelijk. Wij zijn geworden van die enorme machtspositie die de farmaceuten op dit moment hebben.

[2:33:11] Want wie draagt nou al het risico van een gedrag. Dat zijn niet zijzelf. Nee dat zijn die mensen die straks misschien wel veel meer geld moeten gaan betalen

[2:33:19] dat de honderdduizenden mensen straks een veel hogere eigen bijdrage krijgen omdat omdat dit kabinet en ook het vorige kabinet niks wil doen om die enorme macht van de farmaceuten te beperken. Dus ik wil die minister die vraag stellen waarom kiest hij de nou niet voor om. Nee ik heb er straks voorgesteld de het het inzicht in kostprijzen, bijvoorbeeld bij bij de farmacie. Waarom gebeurt er helemaal niks aan om meer inzicht te krijgen in de marges de kostprijzen. Er worden dan miljarden verdiend. Het is een van de meest winstgevende sectoren ter wereld met. Ik geloof de wapenindustrie en nog zo is wat.

[2:33:50] Olie, minister.

[2:33:52] Dus mijn vraag is waarom maakt hij zichzelf niet los uit die enorme grepen die de industrie op dit moment op onze zorg heeft.

[2:34:00] Voorzitter, ik denk dat u mij eerst even zag grijnzen op het moment dat de opmerking gemaakt werd door de hij en over dat dit aantoont dat ik ik weet de letterlijke bewoordingen niet meer. Maar dat ik meega met de industrie. Want ik denk dat we je precies het tegenovergestelde doen nadrukkelijk aandurft om dat gesprek met die industrie aan te gaan en te kijken of een systeem wat al heel lang hebben

[2:34:26] en waar maximering destijds is ingesteld, die nu ook door allerlei onderzoek aangetoond gewoon niet meer werkt om daar het gesprek over aan te gaan. Ik zou als minister heel prettig. Ik zou als minister gewoon kunnen zeggen. Deze laat ik aan mij voorbijgaan. Dit doen we even niet ik veel onachtzaam. Sorry. Dan spreek ik niet meer in de microfoon. Maar ik veronachtzaamde eerdere rapporten die er zijn. Ik laat dit gebeuren. Ik weet

[2:34:48] basis van rapporten dat wij dan vrijwel zeker voor een breed scala medicamenten aanzienlijk teveel betalen.

[2:34:55] Maar dat laat ik passeert dat zou een reden zijn om te zeggen dan zit ik dus mee met de industrie. Ik durf precies het tegenovergestelde aan te gaan

[2:35:01] maar een bel met zoals we net al genoemd gewoon nadrukkelijk kijkend. En wat betekent dat dan voor een individuele patiënt. En wat moeten we daar aan mitigerende maatregelen voor doen. Maar dat nodig is.

[2:35:15] Kijk, voorzitter klopt niet wat de minister zegt

[2:35:18] de farmacie en de farmaceuten lopen amper risico. En waar liggen de risico's wel dat zijn de mensen die afhankelijk zijn van de geneesmiddelen die ze gebruiken die lopen het risico op een fors hogere eigen bijdrage. Veel meer mensen die misschien zo'n bijdrage moeten gaan betalen, terwijl de heel veel andere manieren zijn. We zouden als overheid zelf heel veel meer kunnen doen. Ik heb dat die voorbeelden genoemd van apothekers en ziekenhuizen zelf ondersteunen met de productie en de registratie van geneesmiddelen. Je kunt belastingmaatregelen treffen door waarmee bijvoorbeeld de de als de minister vindt dat er een te hoge prijs moet worden betaald voor die geneesmiddel. Dan zou ik zeggen. Laat ze dan belastingen invoeren, waarbij waarmee we kunnen terughalen dat dat wat wij teveel vinden. Ik bedoel er zijn tal van manieren om de industrie stevig aan te pakken. Tenminste zijn het zelf ook marechaussee kritisch tegen het licht houden dat er gebeurt op dit moment helemaal niet marges kritisch tegen het licht houden. Waarom niet. We weten niet eens wat de marges zijn en we weten niet eens wat de kostprijs is en sterker nog ik heb die vraag ook aan de voorganger van deze minister gesteld. Het kabinet wil het ook helemaal niet weten. Dus als dat dan het probleem zou zijn

[2:36:19] dan zou ik ook tegen deze minister willen zeggen.

[2:36:22] Kies je dan ook voor omdat inzicht die transparantie over de industrie wel te krijgen dan dan zouden we nog stappen kunnen maken want dan krijgen we echt in beeld. Wat de kostprijs van de geneesmiddel is en wat de daadwerkelijke marge is die die de mensen ervoor moeten betalen.

[2:36:35] Minister.

[2:36:36] Voorzitter, eerst even blijven bij deze medicamenten in het geneesmiddelen vergoedingssysteem.

[2:36:42] Ik verwijzen naar eerdere rapportage die aangeeft dat er sterke indicaties zijn dat we op dit moment voor een scala aan medicamenten teveel betalen heb ik niet over de dure medicamenten. Het zijde heb ik het hier over in dat dat er is en die aanwijzingen die wil ik opvolgen. Die wil ik oppakken. Daarmee doen we allereerst iets als dat dat dat tot daadwerkelijke effecten leidt, doen we iets

[2:37:03] met marechaussee

[2:37:04] moet ons wel voorstellen dat zij kunt beginnen, ook al dat de manier waarop dit niet alleen in nederland maar ook internationaal ingericht is, is dat wij voor patiënte gebruik maken van medicamenten van hulpmiddelen van allerlei andere systemen heb ik onlangs met uw kamervoorzitter gehad over de kosten van ict-systemen in de zorg. Hoe kan een veelheid hebben. Er zijn commerciële aanbieders in de zorg zeer breed

[2:37:30] en commerciële aanbieders betekent dat de marges op zitten zonder dat je overal voor een individueel specifiek product kunt zeggen wat de exacte marge is, met uitzondering van een enkel heel specifiek geval. Ook in de ook bij de farmaceutische industrie zijn een aantal hele specifieke gevallen waarbij je exact kunt nagaan wat de ontwikkelkosten van een medicament is en wat uiteindelijk de prijsstelling is en daarmee het verdienmodel.

[2:37:56] Dank u. Een vrouw. Den haan had nog een.

[2:37:59] Dankuwel. Ik had namelijk iets gevraagd over de clustering van de patiëntgroepen. Daar gaat vws onder andere over het zorginstituut. Nederland kan dat niet zeg maar of vervoer al geregeld als het hebt over toegankelijkheid en is toch wel belangrijk om te weten welke patiëntgroepen geraakt worden alvorens we aan de gang. De modernisering van dat gps.

[2:38:23] Minister.

[2:38:27] Voorzitter, dat klopt dus een van de een van de aspecten waarop dit systeem verbeterd kan worden. Het geneesmiddel vergoedingssysteem is juist opnieuw kijken naar die clustering.

[2:38:38] Zoals gezegd de die de ook het systeem en daarbij de clustering is meer dan twintig jaar oud.

[2:38:43] Dat betekent dat er ondertussen ook wees clusters zijn, zoals in de terminologie en waren waar geen of maar een middel in zit

[2:38:51] dan heeft het systeem eigenlijk niet zoveel effect in dat cluster heb je geen ruimte.

[2:38:57] Dus het opnieuw indelen is een van de opties.

[2:39:04] Wel wat gaat u verder met uw

[2:39:08] beantwoorden.

[2:39:16] De heer. Heijink, voorzitter, vroeg om een eigen bijdrage niet te innen bij minderjarigen en kan de minister hier naar kijken. Ik heb hier al serieus naar gekeken. Op dit moment vinden we het passend om de eigen bijdrage voor iedereen te maximeren. In het jaar twintig, drieëntwintig en twintig, vierentwintig. Ik heb al gezegd dat we gaan monitoren en ik vind het zorgvuldige om een besluit over een uitzondering voor minderjarigen te betrekken bij die monitor en bij die besluitvorming.

[2:39:45] Meneer, henk. Voorzitter, ik snap dat niet zo goed. Er zijn namelijk heel veel plekken bijvoorbeeld ook als het gaat om het het eigen risico. De zorgpremie waarbij minderjarigen worden uitgesloten van het van van kosten en ik zou het ook heel onwenselijk vinden. Zeker als om kinderen gaat dat mensen bijvoorbeeld zouden besluiten om een bepaald geneesmiddel, maar niet meer te gebruiken, terwijl het eigenlijk wel nodig is omdat ze die eigen bijdrage niet kunnen betalen. Lijkt me heel schrijnend. Als we dat gaan zien. Straks en ik zou ook niet heel graag zien dat we eerst dat er rustig rustig is gaan afwachten

[2:40:16] of dat dan misschien in een monitoren over twee jaar voorbijkomt,

[2:40:19] terwijl het al te laat is. Dus wat is nou als we op zoveel andere plekken ook doen. Wat is nou het probleem om te zeggen we gaan wel voorkomen dat kinderen

[2:40:28] die een geneesmiddel echt nodig hebben

[2:40:31] dat hij dat misschien niet meer krijgen omdat hun ouders die eigen bijdrage niet kunnen kunnen betalen. Dus ik druk de minister echt op het hart. Laten we nou niet zeker niet in deze tijd. Dit soort domme fouten maken dat we straks hele nare dingen gaan zien die we vrij eenvoudig nog kunnen voorkomen.

[2:40:48] Meneer henk meester en voorzitter.

[2:40:50] Moet ik toch even naar de huidige praktijk te gaan. Op dit moment gelden zijn kinderen niet uitgezonderd van die bijbetaling.

[2:40:56] Nu is het bijzondere dat juist bij een medicament wat voor kinderen gebruikt wordt. In dit geval ouders regelmatig kiezen voor een middel met een iets andere dosis iets andere dosering schema op een dag en dan bijbetalen

[2:41:09] bijbetalingen zijn overigens in totaal gaat het om hele lage bedragen, maar het is juist bij kinderen

[2:41:15] wordt er op dit moment bijbetaald.

[2:41:21] Gaat u de

[2:41:25] die excuus een vraag van meer maar anders even door.

[2:41:28] De collega's van de sp. Volgens mij is de vraag vooral dat ook als kijken naar het eigen risico. Dergelijke je voorzien dat we juist de bewuste keuze maken om kinderen uit de zonder volgens mij is dat men een meer principiële kwestie van in hoeverre het wenselijk vinden

[2:41:45] dat er sprake is van een eigen bijdrage als het gaat om verschillende medicijn of behandeling en dergelijke.

[2:41:53] Dat is eigenlijk de onderliggende vraag in hoeverre we die beweging niet in de gaten moeten houden, moeten indammen moeten willen voorkomen

[2:42:01] met het principe met de gedachte dat

[2:42:03] kinderen

[2:42:05] toegang hebben tot noodzakelijke medicatie

[2:42:08] geen financiële drempels.

[2:42:10] Voorzitter, zoals aangegeven die toegang die onderschrijf ik helemaal

[2:42:15] de leven met de nadruk kanttekening eigen risico voor zorgkosten en bijbetaling van medicamenten zijn. Twee gescheiden. Zaken zijn twee gescheiden zaken met twee gescheiden eventuele vergoeding eigen risico en bijbetaling van medicamenten en ouders hoeven voor hun kinderen niet bij te betalen

[2:42:32] als ze kiezen voor het medicament in een cluster waar geen bijbetaling voor geldt,

[2:42:37] zoals dat voor andere volwassenen ook geldt.

[2:42:43] Gaat u verder?

[2:42:46] Voorzitter vroeg de heer henk naar de positie van de huisarts en de zorgverleners zelf als een geneesmiddel nodig is. Het blijft voor artsen ook na een herberekening mogelijk om elk geneesmiddel uit het gps voor te schrijven. We behouden met de modernisering juist een breed palet aan geneesmiddelen voor patiënt en voorschrijven.

[2:43:08] Dan voegt hij naar de leidraad verantwoord wisselen staat die niet haaks op de gps modernisering

[2:43:16] en het antwoord. De voorzitter is. Nee, als patiënte gaan wisselen als gevolg van de gps herberekening kunnen de recente afspraken over verantwoord wisselen juist heel erg goed helpen. In die werkafspraken staan de voorwaarden beschreven voor het verantwoord wisselen tussen geneesmiddelen, bijvoorbeeld over wanneer je beter niet gewisseld kan worden en wanneer er extra begeleiding en monitoring nodig is,

[2:43:40] dan vroeg de heer hijink naar de regeldruk onderzoek naar de gevolgen voor apothekers en huisartsen

[2:43:48] en daar geld. Allereerste voorzitter, dat ik onnodige lasten voor artsen en apothekers absoluut wil voorkomen en dat daarbij sowieso geldt dat als dit leidt tot wisselingen dat dit een incidentele uitvoeringslasten, is dat de opbrengsten structureel zijn,

[2:44:04] maar de inzet en zeker ook met de apothekers in een gesprek hebben, zei zij hebben veel issues met betrekking tot tot de regel last en administratieve druk die in de huidige

[2:44:19] setting ook komt door preferentiebeleid en verschillende keuzes tussen verzekeraars. Ook dat is een onderwerp van gesprek in dit geval van mij met de verzekeraars. Dan vroeg de heer heijn. Wat is de inschatting van de minister. Hoe grote groep van mensen die een hogere eigen bijdrage moeten gaan betalen. En zoals al aangegeven. Voorzitter, kan ik dat op voorhand niet in kaart brengen. Dat hangt af van het gedrag van fabrikanten en zij kunnen bijbetalingen voorkomen. Dus het is niet te voorspellen wat het precieze effect is

[2:44:53] en tot slot in dit onderwerp. Voorzitter, de heer hijink, een voorstel uit de beslist note gps om de eigen bijdrage niet te innen bij een landelijk tekort en of naar kunnen kijken.

[2:45:05] Ik heb hier al serieus naar gekeken zijn op dit moment nog teveel open punten en daarmee risico's voor een zorgvuldige uitvoering om deze maatregel per één januari twintig, drieëntwintig mogelijk te maken. Zo is het nodig om juridisch en praktisch tijdig vast te stellen dat er sprake is van een landelijk tekort aan wanneer dat tekort weer wordt opgelost en dat is nu nog onvoldoende duidelijk.

[2:45:26] Het kan wel degelijk wenselijk zijn om deze maatregel op een later moment in te voeren. Zodra daar meer duidelijkheid over bestaat, zal ik daarover informeren.

[2:45:42] Voorzitter, dat brengt mij bij de vitamine d.

[2:45:47] Laat ik als inleiding zeggen dat mensen op allerlei manieren zelf kunnen bijdragen aan hun gezondheid. Dat kan via gezond eten. Dat kan via sporten. Dat kan via andere maten hebben ook bij gezond eten geldt dat dat onze belangrijkste bron is voor zaken, zoals mineralen, vitamines, et cetera.

[2:46:08] Daarnaast maken vele mensen gebruik van voor regelmatig of langdurig gebruik van zelfzorg middelen, zoals vitamine en mineralen die middelen spelen. Die middelen zijn bij uitstek geschikt om zelf te gebruiken om gezondheid op peil te houden en de vraag is of dit soort zorg ook na het zo noodzakelijk te verzekeren. Zorg is

[2:46:28] en is het van belang of de kosten van de interventie zo hoog zijn dat vergoeding vanuit het basispakket gerechtvaardigd is

[2:46:35] middelen waarvoor een gelijkwaardig alternatief beschikbaar is tegen een lagere prijs in een vrije verkoop zonder recept

[2:46:43] kunnen zeker bij hele lage prijzen door vrijwel iedereen zelf worden betaald en die middelen zijn niet noodzakelijk om te verzekeren en dat geldt bijvoorbeeld voor bepaalde vitamine preparaten, multivitamines. En ook voor vitamine d.

[2:47:02] Voorzitter, dat brengt me bij de vragen over dit onderwerp en mevrouw en aan die vroeg als eerste vitamine d uit het pakket halen dat dat is nu niet een goed moment wil de minister een heroverweging doen en voorzitter het zorginstituut heeft geadviseerd dat vitamine d geen noodzakelijk te verzekeren. Zorg is en ik vind het dan ook niet passen om dit deels of volledig in het verzekerde pakket op te nemen en zijn vergelijkbare alternatieven tegen lagere kosten beschikbaar op de vrije markt. Ik ga met belanghebbende partij bekijken op welke manier we de huidige gebruikers kunnen aanzetten tot het blijven gebruiken van vitamine d.

[2:47:37] Mevrouw meijer vroeg. Wat is nu precies de reden om dit besluit te nemen over vitamine d. Voorzitter, in tweeduizend achttien, tweeduizend achttien is op advies van het zorginstituut besloten om vitamine d en lagere sterktes per tweeduizend negentien niet langer te vergoeden aan het basispakket.

[2:47:55] Uit onderzoek van het nivel is gebleken dat de uitstroom van vitamine d in lager omdat ik heel nadruk bij zich een lage dosering is lage dosering per tablet, maar niet

[2:48:07] over lange tijd genomen. Maar in hun dagelijkse lage dosering gepaard is gegaan met substitutie naar hogere dosering die nog wel collectief vergoed wordt. En dan moet u zich bijvoorbeeld voorstellen dat in die periode de overgang is geweest van ruim vijfhonderd duizend unieke gebruikers

[2:48:27] die van een eenmaal daagse dosering overgestapt zijn

[2:48:31] niet langer vergoed. Eenmaal daagse dosering overgestapt zijn naar een een wekelijkse dosering met precies het zevenvoudige.

[2:48:40] Maar dan nog wel vergoed.

[2:48:42] Meer dan vijfhonderd duizend gebruikers omdat ik deze beweging ongewenst en ondoelmatig vind, heeft mijn voorganger het zorginstituut om een vervolg advies gevraagd wat ik zojuist genoemd heb en waar ik nu opvolging aangeven

[2:48:54] en voor de volledig uit de gezondheidsraad heeft twintig, eenentwintig geconcludeerd dat er onvoldoende onderzoek beschikbaar is om te beoordelen of vitamine d supplementen kunnen helpen om koffie negentien te voorkomen. Dat was een aanvullend.

[2:49:04] De vraag,

[2:49:06] Een vraag van iemand anders.

[2:49:08] Voorstellen. Ik weet niet of de minister klaar is met dit blokje. Dan wacht ik even.

[2:49:15] In de kijken die straks weer aan het eind van

[2:49:18] minister. Ja.

[2:49:19] Voorzitter was nog een aanvullende vraag van de heer mohandis. Het gaat ook over waarom halen we het nu uit het pakket zonder te weten wat de effecten precies zijn doen we dan ook wat medisch noodzakelijk is.

[2:49:30] Ik heb al aangegeven wat het effect is geweest van het eerder gedeeltelijk uit het pakket halen van vitamine d en dat het geleid heeft tot een zeer groot aantal gebruikers die verschoven zijn van dagelijks gebruik, naar wekelijks gebruik niet langer vergoed. Nog steeds vergoed

[2:49:45] en dan voor hogere kosten omdat ik die subsidie ongewenste en ondoelmatig vind, heeft mijn voorganger het zorginstituut opnieuw gevraagd en de verwachte effecten daarvan met betrekking tot de en de gezondheidsraad heb ik zojuist genoemd.

[2:49:58] Dan moet u even voor uw de idee want we hebben het over vitamine d en hoge kosten ook even voor het publiek eventueel aanwezig of wat meeluistert een potje vitamine d bij de drogist met driehonderd tabletten kost ongeveer vier euro

[2:50:15] en het is een eenmaal daagse tablets dus met een potje kun je bijna een jaar vooruit.

[2:50:22] Niemand anders hiervoor.

[2:50:23] Ik probeer oprechte redenering te volgen, maar ergens loopt die spaak mijn optiek.

[2:50:29] Het is zo dat in ieder geval als ik alle informatie tot mij heb genomen dat juist de medisch noodzakelijke doseringen niet verkrijgbaar zijn bij de drogist

[2:50:39] en het juist die kwetsbare groepen zijn voor wie de kosten enorm kunnen oplopen.

[2:50:45] Ook de ook het zorginstituut zelf zegt we weten niet precies wat de lange termijn effecten zijn als het gaat om

[2:50:52] mensen die het dan gaan mijden of in ieder geval

[2:50:57] ik begrijp het niet helemaal de wordt te makkelijk

[2:50:59] in mijn optiek hier de conclusie getrokken. Dat dat het dan maar verkrijgbaar is en dat dat dan de route is. Ik vind het ik vind het geen zorgvuldige redenering en ook wel risicovol omdat het hier lijkt alsof het gaat om het gebruik van iets wat je oplost en opdringt. Het gaat juist om

[2:51:20] die die groep die het vanuit deze optiek nodig heeft

[2:51:24] en er zijn hoge doseringen.

[2:51:26] Mij is verteld dat die hoge doseringen juist alleen met recept te verkrijgen zijn. Dus ik begrijp ik. Zoek even naar de manier waarop het hier wordt afgeconcludeerd.

[2:51:34] Is.

[2:51:36] Voorstellen. Met dank aan iemand anders voor deze aanvullende vrouw en dat helpt om het verderop in te gaan. Ik begrijp heel goed. De discussie

[2:51:46] vitamine mineralen. Een aantal andere zaken zijn gewoon essentiele middelen van uit onze voeding die nemen in voor een deel doet ons lichaam daar zelf ook wat meegemaakt je in je eigen lijf voor een deel ook nog middelen zelf aan

[2:52:02] vitamine d specifiek te noemen zit dus in tal van verschillende voedingsmiddelen en er zijn zelfs voedingsmiddelen, zoals bepaalde margarines, halve rinus die verrijkt zijn met vitamine die wij gewoon nemen. Dagelijks hebben u misschien vanochtend op uw boterhammen wel gehad hebt.

[2:52:21] Dat is de manier waarop we vitamine d binnenkrijgen.

[2:52:24] Dan is het zo dat voor specifieke groepen mensen er adviezen zijn om goed te letten op hun dagelijkse voeding intake. En dus ook op vitamine intake. Dat kan zijn. Vitamine c. Dat kan voor hele groepen met werd even gezegd. De groep ouderen en de begon gelijk te lachen als tweeënzestig jarige om dagelijks een multi vitamine tabletten te nemen en vitamine d kan ook voor grote groepen mensen aanvullend niet zo zijn, bijvoorbeeld voor diezelfde categorie van zestigplussers of voor vrouwen na de menopauze vanwege botontkalking etcetera. De eerste zit in onze voeding. Je kunt daar aanvullend dan iets voor slikken en die middelen die zijn beschikbaar. Gewoon bij de drogist voor ruim één eurocent per tablets en voor de meeste mensen volstaat een dosering van een tabletten per dag.

[2:53:19] En als er voor specifieke groep de indicatie is om twee tabletten te nemen of drie. Dan is dat diezelfde beschikbaarheid.

[2:53:29] Maar dan uiteraard voor twee eurocent of voor drie eurocent per dag.

[2:53:33] Ze zijn beschikbaar voor de meeste mensen volstaat gewoon de dagelijkse voedings intake en voor grote groepen mensen zeker wel afhankelijk van hun leeftijd nemen mensen aanvullend preparaat, hetzij de combinatie met de multi vitamine c, vitamine d of een ander vitamine.

[2:53:51] Niemand, anders,

[2:53:52] Als nieuwe woordvoerder voel ik me de afgelopen week sowieso al bijna een apotheken gezien alle stukken die ik heb moeten lezen. Dus het gaat de goede kant op. En ik ben oprecht blij met dit mini college vitamine d. Maar laat ik hem dan anders stellen aan de minister

[2:54:08] oprecht benieuwd naar

[2:54:10] wat zijn reflectie zou zijn als die precies over terug terugkijkt op dit besluit en blijkt dat de grote groep

[2:54:16] die heeft een hogere dosering nodig heeft vanuit meet zaak vanuit medische noodzakelijkheid.

[2:54:21] De zorg gaat mij de hebben we dan iets verstandigs gedaan met elkaar want er is en blijft een groep die die aanvullende vitamine d supplementen met een hoge waarde moet ik dan even zeggen dat die juist

[2:54:34] die zijn nodig en en en die groep gaat waarschijnlijk ook het gewoon laten en en en met alle gevolgen van ook gezondheidstechnisch alle gevolgen van dien.

[2:54:43] En juist die open. Een beetje open einde die het zorginstituut zelf laat in het advies van we moeten kijken wat doet met therapie te met de kosten en kosten zijn nooit gemiddeld. Want juist die kwetsbare groep zal meer kosten betalen.

[2:54:57] Ik vind dat u ook vanuit die groep die het hardst nodig heeft, mag redeneren en niet alleen vanuit

[2:55:04] wat vitamine d is en wat het doet. Het is juist die kwetsbare groep die hiermee wordt geraakt.

[2:55:10] Minister.

[2:55:12] Ja, het voorzitter dank

[2:55:14] ik noemde zelf al hier met tegen mijn rechter buurvrouw voordat u het woord zelf in de mond. Normaal antwoord therapie trouwen de allerbelangrijkste issue. Hier is niet

[2:55:27] de kosten voor dat potje en ik zou aan vier euro voor drie, honderd tabletten en voor de meeste mensen volstaat een tablet per dag. Één eurocent dik per dag. Dat is niet de grootste de grootste is om dat potje ook iedere dag bijvoorbeeld bij het ontbijt even te openen en dagelijks ochtends de op de nuchtere maag internet op te nemen, hoeft niet eens de nuchtere maag. Sorry. Kijk gelijk naar iemand met een achtergrond in de farmacie me zeiden ze automatismen.

[2:55:54] Ik ging dit hiermee eens.

[2:55:56] Omdat dit is gewoon de therapie trouwens zit het in mijn automatisme en in mijn systeem om dat iedere dag te doen. Daar zit de allerbelangrijkste. Daar moet je ook dus op blijven inzetten en mocht het nou vervolgens zo zijn dat ook voor deze uiteindelijk op de lange duur er indicaties zijn vanuit een patiëntenvereniging vanuit beroepsvereniging uit zichzelf dat men zegt

[2:56:16] dat ook bij deze hele lage kosten en brede beschikbaarheid bij iedere drogist en iedere apotheek dat er dan toch hier issues zijn. Nou dan hebben we al bepaalde vangnetten, zoals bijvoorbeeld via de gemeentes die de veel breder inzet gaat niet specifiek over vitamine d. En als daar en dan ga ik even een hypothetisch antwoord geven op uw op uw vragen. Stel dat het in de toekomst. Zo zou zijn. Nou stel dat het in de toekomst. Zo zou zijn. Ik ben dan nog steeds minister moet je op dat moment kijken wat je daar aanvullend op moet doen.

[2:56:47] Dankuwel. Gaat u verder met beantwoord. Mevrouw ellemeet nog een vraag.

[2:56:52] Ik heb maar vier interrupties. Je moet goed nadenken of je er hier aan wil besteden. Maar ik wil dat wel want er moet me wel echt iets van het hart. De minister denkt vanuit een theorie

[2:57:03] en het leven van heel veel mensen van ieder mens is geen theorie en praktijk van mensen is dat ze veel aan hun hoofd hebben dat ze zorgen hebben dat ze financiële zorgen hebben dat ze

[2:57:19] juist een arts nodig hebben. Die zegt

[2:57:23] jij moet vitamine d slikken. Ik schrijf dit uit voor jou. Jij gaat het ophalen bij de apotheek en daarmee voorkomen problemen.

[2:57:31] Dat is precies wat mevrouw van den berg die van refereerde volgens mij aan het rapport van de wrr weten is nog geen doen. Je hebt

[2:57:38] heel veel mensen die het nodig hebben dat een arts iets voor ze voorschrijft. En dan helpt het dat je dat gratis kon ophalen bij de apotheek en dat je het dan ook slikt en dat is volgens mij waar meneer mohandis het over heeft. En als het niet meer vergoed wordt dan heb je dat hele systeem niet.

[2:57:54] Meer.

[2:57:58] Voorzitter, mijn dank voor deze vraag

[2:58:01] en ik snap de redenatie, maar ik bestrijd om op dat ene punt dat het vraagt dat een arts iets uitschrijft recept wat je ophaalt bij je apotheek als arts zijn er ontzettend veel dingen die je adviseert en adviezen blijft bij adviseren voorschrijft

[2:58:20] in termen van gebruik van bepaalde middelen in termen van gebruik van voeding in termen van het opletten op de hoeveelheid zout of de hoeveelheid vitamine of veel vers fruit en groene, groentes of van alles

[2:58:33] en daar hoort ook bij zorgen voor voldoende vitamine intake

[2:58:37] en heel veel van die zaken ook nu die een arts voorschrijft. Die gaan niet via een recepten en een apotheek en een recept regel en iedere drie maanden opnieuw gaan ophalen. Sterker zelfs. Ik durf de stelling wel aan dat het in lijn met de discussie die ik net voorzitter, met heer mohandis hadden dat het nog maar te bezien is wat dat doet als die patiënt iedere drie maanden opnieuw voor drie maanden een potje moet ophalen bij de apotheek versus in één keer bij de drogist waar de betreffende persoon toch al wekelijks komt om wat voor reden dan ook dat potje gewoon in één keer voor bijna een heel jaar kan ophalen en dat is het verschil. Dus ik weet niet of dat zul je die voorschriften blijven precies hetzelfde vraag is gewoon waar je het ophoudt en het voorschrijven. Het krijgen bij de apotheek en daar in de rij gaan staan terwijl je daar niet voor andere zaken moet zijn en dat dan krijgen en dan later ook nog een keer zie ik gewoon heb ik voor drie maanden meegekregen moest toch het hele jaar slikken. Ja dat klopt. Ik weet niet wat het uiteindelijk het effect daarvan is met zou heel goed kunnen zijn dat omgekeerde effect precies is en dat het die therapie trouwdag of niet door verandert of alleen maar omhoog gaat.

[2:59:44] Meneer mijn handen is.

[2:59:48] Vier, toch. Voorzitter,

[2:59:51] Dit is uw derde woord.

[2:59:53] Wordt melding mooi.

[2:59:58] Ik zit.

[3:00:00] Wat ik wat ik wat ik ben wel benieuwd naar ben. Voorzitter is toch

[3:00:06] de minister zei het eigenlijk een beetje het einde van zijn verhaal zojuist. Het gaat om we weten dan niet precies wat het effect is

[3:00:13] wat we wel weten. Nu is dat er een groep mensen is die wel degelijk en u maakte dat iets kleinere die medische noodzakelijkheid, want er wordt van alles geadviseerd de voorgeschreven.

[3:00:24] Het is juist een specifieke groep

[3:00:26] voor wie het heel belangrijk is om dat omdat ze dat omdat het aanvullend op wat ze op wat ze al innemen zo belangrijk is om te voorkomen dat het dat het later in uw leven slechter wordt

[3:00:37] en voor die groep. Als we nou even iets kleiner maken want het wordt nu helemaal uit het pakket gehaald. Als we nou iets kunnen doen voor die specifieke groep.

[3:00:46] Het is geen compromis voorstellen. Maar ik zie ik zoek even wat kunnen we dan doen voor die meest kwetsbare groep.

[3:00:51] Staat u daar dan open voor kunnen we niet iets voor deze groep betekenen dat ze nog wel via en naar aanleiding van een medisch advies van een specialist of wie dan ook dat ze dat ze dan wel toegang hebben zonder dat het

[3:01:08] heel veel kosten met zich meebrengt, want juist die groep betaalt niet gemiddeld. Die betaalt veel meer. Ik ben een beetje op zoek naar ik begrijp wat ministerie doet die die legt uit waarom het goed is, zoals het hiervoor ligt. Nou daar zijn we het over oneens. Maar dan wel op zoek naar wat hier dan nog wel kan voor die groep die het meest kwetsbaar is.

[3:01:25] Minister.

[3:01:27] Voorzitter, en allereerst ten aanzien van de groep die het denk ik maak spits mee voor op in tweeën de in algemene zin. De groep die het meest kwetsbaar voor is.

[3:01:35] Daar kan heel veel in tegemoetkoming in brede zin van kosten van zorg en ondersteuning via de gemeentes.

[3:01:43] Je bent.

[3:01:45] Raakt heel breed. Dat is zorgkosten, waaronder ook medicatie kosten, waaronder dus potentieel dit soort kosten.

[3:01:52] De tweede groep. Voorzitter waren helemaal anders aan. Refereerde was de groep van mensen

[3:01:57] die dit in een hoge dosering moet slikken, dan moet u zich voorstellen door een hogere dosering is een over algemeen een dosering waarbij en ten opzichte van dit. Het gaat om een aantal tabletten per dag in een standaarddosering is een tablet per dag en aantal tabletten per dag

[3:02:13] is een veelvoud is al een hogere dosering. En dan nog steeds,

[3:02:17] gezien het volume en waarin de volume verpakking en de prijs waarin het verkocht wordt, betekent dat nog steeds dat zelfs in een hoge beduidend hogere dosering, zoals het driedubbele dat het volume waar je het standaard in krijgt voldoende is voor drie maanden en dan de kosten per dag gaan van ruim één cent naar een kleine vier eurocent.

[3:02:40] Wat er gebeurde eerder in een poging om te kijken naar specifieke groepen ze eerder in het verleden zo'n verschuiving gemaakt. De deel van de vitamine d is uit het pakket en een deel erin gebleven. En wat er gebeurde was dat mensen massaal gingen schuiven. Ik heb het zojuist genoemd naar een dosering waarbij ze op weekbasis precies hetzelfde kregen. Maar dan met een medicament wordt één keer per week voorgeschreven wordt. En dan opeens zeven keer zoveel in die ene tablets.

[3:03:10] Meneer,

[3:03:11] Voorzitter van de opvalt in de antwoorden van de minister is

[3:03:15] het is een redenering vanuit mensen die het goed gaat. Dus het is een redenering van mensen niet goed hebben die het financieel goed hebben die ook het goed. Het overzicht hebben over een medicatie en de middelen die ze moeten moeten gebruiken en die niet dat overzicht ook kunnen kunnen houden en het punt is nou juist dat een middel als vitamine d precies gebruikt wordt bij die groep waarvan alle experts zeggen dat is nou precies de groep die het en financieel vaak al moeilijker heeft en die ook

[3:03:45] dat overzicht en die de juiste begeleiding vanuit de huisarts en apotheek zo nodig hebben om ervoor te zorgen dat ze dat ook structureel blijven doen.

[3:03:54] Laat je dat helemaal aan mensen zelf over dan dan zullen de mensen, zoals de minister zelf dat allemaal prima kunnen overzien. Die hebben geld zat en die hebben het overzicht daarover, maar juist voor die groep voor wie zo belangrijk is geld dat niet omdat zij ook kopzorgen genoeg hebben over de energierekening over de stijgende voedselprijzen in de supermarkt over de benzine die veel duurder is geworden. En dan weet ik vrij zeker

[3:04:16] dat dit soort middelen. Een van de eerste dingen is die uit het boodschappenmandje worden gegooid. Waarom? Omdat er ook nog brood voor de kinderen moeten worden gekocht

[3:04:24] en dat is wat er gaat gebeuren en dat is waar de experts voor waarschuwen en daarom denk ik, wil ik mensen vragen wat is nou precies het bezwaar om dit op een collectieve manier te financieren. Om ervoor te zorgen dat deze mensen straks alsnog met gebroken botten in het ziekenhuis belandde. Ik begrijp het gewoon echt niet. Kijk dus ook geen bezuiniging in die zin de. Het is een verplaatsing van de kosten dus alleen maar een verplaatsing zit hier met een met met geld heen en weer te schuiven. Maar de rekening die komt wel straks te liggen bij de mensen die het al zwaar genoeg hebben.

[3:04:52] Voorzitter, het goede van deze discussie is dat mensen die dit volgen of ergens lezen nog een keer voor zichzelf lezen. Vooral vitamine d. Ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht. Maar hoe zit dat nou eigenlijk precies voor mij en dan weet ik dat als mensen dat doen dat er ongelooflijk veel nederlanders zijn die denken maar eigenlijk val ik ook in die doelgroep. Want het is helemaal niet zo zoals die. Heinink aangeeft. Voorzitter, dat het alleen maar voor een hele specifieke groep mensen met een kwetsbare gezondheid en en en een lager inkomen. Zo is vitamine d gebruikt is voor ons allemaal irrelevant. Veel mensen krijgen dat gewoon voldoende binnen via een voeding. Maar voor grote groepen mensen, waaronder mensen boven een bepaalde leeftijdscategorie en een bedoel ik niet mensen boven de negentig. Die krijgen het advies al heel lang om een multi vitamine preparaat en of een vitamine d preparaat dagelijks te slikken en die middelen zijn zeer breed beschikbaar voor een lage prijs en wat er in het verleden met de verschuiving is gebeurd, is dat helaas vervolgens toe geleid heeft dat heel veel mensen verder opgeschoven zijn in het toch maar dan medica mijn thuis en en medicalisering perspectief na middelen met een hogere dosis één keer per week te nemen, maar ook voor aanzienlijk hogere kosten en tegen die achtergrond en ook met een advies van het zorginstituut zeggen we dan dan kan het ook op een andere manier zoals dat voor multi vitamine preparaten, vitamine c preparaten en andere zaken.

[3:06:28] Ik zag uw vinger minimaal anders. Maar u was wel door je interrupties heen. Ja ja ja. Nee, we hebben

[3:06:37] misschien dat mijn administratie niet klopt, maar we hebben het samen zo geadministreerd. Dus het lijkt me wel de correcte weergave en

[3:06:46] en ondertussen hoop ik dat de ministers hun papieren. Zo heeft dat die verder kan gaan met de beantwoording van de vragen.

[3:07:01] Voorzitter, brinkman, bij het te toetsen in het basispakket in het coalitieakkoord is afgesproken dat we vol inzetten op passende zorg. Dat is waardengedreven dus effectief en komt samen met en rondom een patiënt tot stand.

[3:07:17] Dat focust nadrukkelijk op gezondheid in plaats van uitsluitend op ziekte en focus dus ook op zorg leveren op de juiste plaats en dat betekent ook iets voor ten aanzien van hoe we aankijken tegen pakket beheer en ik verbeter en verbreed daarom de toetsen op het basispakket,

[3:07:33] waarbij ik denk aan inhoudelijke invulling van pakket criteria, zoals effectiviteit.

[3:07:40] Welke zorg op welke moment getoetst moet worden

[3:07:43] en ook op welke manier de uitstroom van niet effectieve zorg kan plaatsvinden en hierover wordt u nader geïnformeerd na de zomer.

[3:07:55] Als ik daarmee inga op de vragen die in dit kader gesteld zijn. Voorzitter, dan vroeg, mevrouw paulusma is het beoordelingsproces van het zorginstituut wel robuust genoeg voor nieuwe geneesmiddelen en hulpmiddelen op de markt komen, dan is het ook flexibel genoeg voor personal life medicijn pasta bij onze samenleving. Hoe de samenleving er nu uitziet.

[3:08:13] Ik ben het er helemaal mee eens. Voorzitter, dat het nodig is om toets op het basispakket te verbeteren en te verbreden, zodat de beweging naar passende zorg wordt bevorderd, zodat ook de beweging naar het uit het pakket halen van zorg die ondertussen ingehaald is, waar betere methoden voor zijn of er van ondertussen met nieuwe inzichten bewezen dat die niet effectief is dat dat er ook uit gaat.

[3:08:39] Het huidige beoordelingsproces van het zorginstituut voldoet nog steeds. Het zorginstituut is nog steeds goed in staat om te beoordelen of nieuwe genees en hulpmiddelen een plaats in het pakket verdienen, maar wel is het zorginstituut bezig met een actualisatie van het beoordelingskader, zodat het pakket beheer ook op lange termijn blijft passen bij veranderingen in de ontwikkeling van nieuwe middelen.

[3:09:01] Vraag, van mevrouw van bergen.

[3:09:03] Voorzitter, het is goed te horen. Het cda pleit er ook al langer voor dat die die toets verbeteren en ook verbreden, maar gaat tenminste dat op geneesmiddelen doen of gaat die zeggen nee, ik wil gewoon sowieso behandelingen in het pakket dat we daar veel meer naar de effectiviteit kijken en dus ook verouderde behandelingen dat hij er gewoon uitgaan en niet meer vergoed worden.

[3:09:26] Minister.

[3:09:28] Voorzitter, dank dat moet juist breder en het focus is in de afgelopen vier jaar op zich onbegrijpelijke redenen heel erg geweest, enkel op geneesmiddelen of enkel focussen op geneesmiddel. Het moet juist veel breder.

[3:09:44] Vervolg, vrijheid,

[3:09:45] Voorzitter, want de minister zegt van ik ga daar op op terugkomen. Wanneer denkt de minister dat dit is dat met een wetsvoorstel dat dit echt effectief. Ook kan zijn dat het zorginstituut hiermee aan de gang gaat. Dus concreet wanneer in welk jaar van het basispakket weten we gewoon voor het eerst dat we hier de effecten van gaan zien.

[3:10:07] Minister.

[3:10:09] Voorzitter, de eerste wijze waarop ik erop terug kom eens met een brief naar de zomer.

[3:10:15] Dankuwel. Mevrouw paulusma.

[3:10:18] Dit is geen antwoord. Ik denk dat mevrouw van den berg niet specifiek antwoord wil na de zomer kan ook over tien jaar zijn

[3:10:26] maar dat is niet wenst. Kunt u iets specifieker zijn?

[3:10:31] Voorzitter, ik wordt hierin gefluister met het antwoord gaat. Mevrouw van den berg ben ik bang niet echt te helpen. Maar dat is pas dan kunnen we aangeven wanneer er meer duidelijk is.

[3:10:40] Dus ik kom erop terug.

[3:10:46] Vlak na de zomer. Mag ik dat we ik jij en ik probeer toch een beetje voor mevrouw van den berg ook

[3:10:55] mevrouw paulusma. Uw vraag.

[3:10:57] Dankuwel. Voorzitter, ik hoorde de minister zeggen dat het beoordelings instrument van het zorginstituut nederland werkt of doet wat het moet doen. Ik heb daar toch wat vragen over gesteld. Daar zit dus ook enige aarzeling in. Ik had afgelopen dinsdag met uw collega debat je exact hierover en hij gaf ook aan. Ja. Het doet eigenlijk op het gebied van preventie wellicht niet meer wat we zouden willen

[3:11:21] en dat denk ik dus ook in het licht van de vitamine d discussie. Dus als u met een brief komt over actualisatie zou ik vanuit de minister ook wel wat meer druk willen om daar niet alleen vanuit het zorginstituut nederland zelf naar te kijken want dan kun je je eigen vlees. Maar daar ook input voor te leveren, zodat de beoordeling, inclusief er is misschien niet het goede woord, maar wel wat breder uitgevoerd wordt dan hoe het nu gebeurt.

[3:11:44] Voorzitter, en dat gebeurt al de input gebeurt op dit moment ook al door vanuit de vanuit het veld zoals het er mooi uit.

[3:11:51] Dus er wordt breder gekeken.

[3:11:55] Paulus.

[3:11:56] Ja dat is ook heel goed om te horen dat er breder gekeken wordt. Maar dan kan ik me ook. Dan ben ik wel benieuwd naar welke partijen meedoen en meedenken want dit is een vraagstuk wat ons allen aangaat waar veel mensen ook wat van vinden of de consequenties van ondervinden. Dus ik zou graag van in de brief daar ook een wat completer beeld van willen dan er doen een aantal partijen mee.

[3:12:21] Voorzitter, dat neem ik graag mee in de brief en de inclusief deze thema's kunnen ook aangeven met welke partijen er dan dat overleg gevoerd wordt en wie er input geeft.

[3:12:31] Dankjewel. Gaat u verder met beantwoording? Alsjeblieft?

[3:12:36] Voorzitter, mevrouw van den berg vroeg hoe gaat de minister bevorderen? Dat er meer bewezen effectiviteit is voordat een behandeling van geneesmiddel het pakket instroomt en hoe gaat de minister uitstroom bevorderen? Zoals genoemd? Ik werk aan een voorstel om een toets op het basispakket te verbeteren en te verbreden, waarbij ik denk aan onder andere inhoudelijke invulling van pakket criteria, zoals effectiviteit of kosten-effectiviteit. Welke zorg op welk moment getoetst moet worden en op welke manier de uitstroom van niet effectieve zorg kan plaatsvinden.

[3:13:07] Mevrouw van den berg, voorzitter, vroeg tevens hoe bevorderen we dat inzichten over effectiviteit en praktijksituaties op de werkvloer worden gecomplementeerd door dat doen we door veel partijen met behulp van verschillende programmas, zoals goed gebruik van geneesmiddelen en zorg, evaluatie en gepast gebruik. Daarnaast heeft dit onderwerp mijn aandacht bij het te sluiten. Integrale zorgakkoord en dan wil ik graag en het is de inzet aanvullende afspraken over maken met veel partijen.

[3:13:35] Voorzitter, mevrouw de haan, vroeg over de doorlooptijd van geneesmiddelen en de sluis. En dan moet ik als eerste aangeven. Voorzitter, dat fabrikanten verantwoordelijk zijn voor het indienen van een compleet beoordelings dossier zodanig dat het zorginstituut de aanvraag kan beoordelen. Als het dossier niet compleet is, kan het zorginstituut logischerwijs niet beginnen met de beoordeling

[3:14:09] extramurale middelen daarbij die die vergen daarbij inderdaad de meeste tijd dus de tijd tussen het verkrijgen van een handelsvergunning en de en de start van de beoordeling zit juist met die extramurale middelen duurt het langst. Ik zal fabrikanten nogmaals toe aansporen om een beoordelings dossier tijdig en compleet in te dienen, zodat een beoordeling geen vertraging oploopt.

[3:14:31] Mevrouw de hem vrij,

[3:14:34] Voorzitter, ik snap wat de minister zegt want die tijd. Dat zit gemiddeld tussen de een en de drie jaar. Dat is echt heel lang en ik snap ook dat fabrikanten hun dossiers compleet moeten aanleveren. Maar nu is het ook zo in de praktijk dat het zorginstituut heel vaak nog aanvullende vragen heeft zijn dan onverwachte aanvullende vragen waardoor het nog langer duurt, want het dossier kan dan niet compleet verklaard worden blijft liggen. Dus dat vertraagt enorm met de patiënt als die daar de dupe van is. Dus ik zou ook graag aan de minister willen vragen of hij dan ook het zorginstituut in ieder geval afspraken laat maken met de fabrikant, waardoor het duidelijker is wat zij wel of niet willen weten want daar gaat het vaak mis.

[3:15:21] Voorzitter, ik ben van harte bereid om bij de contracten die ik heb met het zorginstituut ook dit onder de aandacht te brengen. Laat ik vooropstellen het zorginstituut doet in deze beoordeling geen geen overbodige zaken. Dus wij zijn er allemaal bij gebaat vanuit alle partijen dat er een zorgvuldige beoordeling plaatsvindt en uiteraard dat dat ook soep of zo snel mogelijk plaatsvinden. Dus ik zou het graag onder de aandacht brengen bij het zorginstituut dat deze vraag gesteld is en dat deze zorg geleverd.

[3:15:52] Mevrouw de voorzitter, die vroeg ook waarom is afgestapt van de procedure die in de periode tweeduizend zes, tweeduizend elf door het zorginstituut werd gehanteerd om bepaalde geneeskunde tot pakket toe te laten en na vier jaar opnieuw te beoordelen

[3:16:04] en verwees daarbij ook naar duitsland die deze procedure nog steeds volgt een patiënte meteen toegang hebben tot goedgekeurde medicamenten.

[3:16:13] Voorzitter, laat ik als eerste noemen dat de procedure die destijds werd gehaald gehanteerd over zowel ook in een geheel andere tijd en met met veel minder van dit soort medicamenten en ook veel minder beoordeling. Maar dat de procedure die destijds werd gehanteerd, verschilt van de huidige duitse vergoeding spa praktijk

[3:16:31] doel van het zorginstituut bij die zogeheten twee is vier beoordelingen was om onduidelijkheden over effectiviteit van een middel om bij om de om ondanks onduidelijkheden over de effectiviteit van een middel patiënte toch toegang te geven en is ermee gestopt omdat er ook nadien nog onvoldoende duidelijkheid vaak regelmatig kwam.

[3:16:51] In duitsland

[3:16:52] worden middelen direct en zonder voorafgaande pakket toets volgens de prijs

[3:16:58] van de fabrikant vergoed.

[3:17:01] Daarna volgt pas een beoordeling en een prijsafspraken. Maar dat betekent ook iets ten aanzien van de prijzen en de totale uitgaven aan dit soort deze categorie van snelgroeiende bijzondere medicamenten.

[3:17:18] Voorzitter, vroeg mevrouw ellemeet heeft de minister een hoofdcriterium waaraan hij besluiten toetsen komt dat overeen met die van groenlinks, namelijk het verkleinen van de gezondheidsverschillen. Deze heb ik ze het in de inleidende tekst al geadresseerd dan vroeg mevrouw meijer deelt de minister de opvatting van het kwf dat regels voor pakket toelating verouderd zijn en geen trend lopen met technologische ontwikkelingen mee dat dit meegenomen moet worden in de doorontwikkeling van het kader

[3:17:43] die opvatting, voorzitter, die duidelijk, maar ten dele alle geneesmiddelen, inclusief precisie, geneesmiddelen moeten voldoen aan pakket criteria. We moeten weten of ze werken en of uitgave daaraan verantwoord zijn.

[3:17:54] Natuurlijk moeten we steeds kritisch blijven volgen, ons criteria blijven volgen en dus ook de beoordelingsprocedure zoals zonet al genoemd, inclusief de actualisatie waar het zorginstituut momenteel mee bezig is.

[3:18:11] Voorzitter, brengt mij bij de volgende categorie. En dat is prep

[3:18:19] in tweeduizend achttien adviseert de gezondheidsraad over het preventief gebruik van hiv-remmers, prep om dit gedeeltelijk te financieren voor hoog risico groepen, met name mannen die seks hebben met mannen

[3:18:31] en driemaandelijkse medische begeleiding te organiseren en het effect van deze maatregel te monitoren te onderzoeken, onder andere therapie trouw op resistentie en ook op het effect op optreden van andere seksueel overdraagbare aandoeningen en adviseerde de gezondheidsraad in tweeduizend achttien om vijf jaar na de start van dit onderzoek een evaluatie uit te voeren.

[3:18:56] Het vorige kabinet besloot daarmee een vijfjarige pilots van half tweeduizend negen, tien tot twintig, vierentwintig,

[3:19:04] waarin prep wordt vergoed voor de hogere risicogroep die ik noemde met een eigen bijdrage van zevenenvijftig euro per maand, per dagelijks gebruik

[3:19:13] centra voor seksuele gezondheid van de ggd verzorgen de medische begeleiding, de verstrekking van de prep en daarmee ook het onderzoek.

[3:19:21] Eind twintig, twintig is door mijn voorganger minister van ark. Het aantal te concluderen deelnemers verhoogd

[3:19:28] van vijfenzestig, honderd na vijfentachtig, honderd

[3:19:32] zijn daarvoor ook de financiële beschikbare middelen verhoogd.

[3:19:36] Momenteel nemen ruim achtduizend, achtduizend veertig deelnemers deel aan de pilot.

[3:19:43] Er hebben zich nog ruim twee duizend aanvullende belangstellenden gemeld.

[3:19:49] Momenteel vindt er een tussen evaluatie plaats met een looptijd tot dit najaar eind oktober en daarin wordt gekeken naar het verloop van de pilot,

[3:19:59] de effecten, zoals zowel genoemd, en ik zal deze tussen evaluatie met uw kamer delen en voorzien van mijn reactie.

[3:20:07] Daarmee kom ik bij de vragen. Voorzitter, mevrouw paulusma, die gaf aan de wachtlijst van twee duizend mensen die nu risico lopen. Welke mogelijkheden ziet de minister. Om deze pilot uit te breiden?

[3:20:20] En zoals ik al aangaf. Voorzitter, de mogelijkheden die ik zie op dit moment

[3:20:26] is er mogelijkheid tot uitbreiding en de getallen die je krijgen kan niet helemaal de discrepantie met de wachtende. Maar is die is het aantal nog niet volledig gevuld. Dus dat is een vraag van mijn kant. En waar zit dan nog de resterende mogelijkheid voor zo'n ruim potentieel ruim vier, honderd deel deelnemers bij die verhoging die er eerder door mijn voorgangster is gedaan en vijfentachtig, honderd

[3:20:46] dat dekt niet de vraag van alle ruim twee duizend mensen die zich aangemeld hebben als belangstellende. Ik hecht er dan wel aan om daarna te kijken wat kunnen we doen, maar tegelijkertijd ook wel de evaluatie de tussen evaluatie daar ook wel bij te gebruiken, want ik vind het ook logische vragen die destijds door de gezondheidsraad zijn genoemd. Doe een onderzoek start een pilot en kijkt daarbij naar een aantal aspecten, zoals ik dat ze net al genoemd.

[3:21:14] Vrouw, tyler,

[3:21:17] Ik ben benieuwd waar naar welke criteria de minister zich binnen in die tussen evaluatie kijkt of meer specifiek en gaat dat ook over de manier waarop het middel verkregen kan worden.

[3:21:30] Daar hoor ik soms ook wat

[3:21:32] bizar veel te sterk hoor. Maar wat gekke verhalen over hoe dat gaat bij de ggd en dat soort dingen. We wordt zich maar de verkrijgbaarheid en de manier waarop mensen daar gebruik van kunnen maken ook meegenomen in de evaluatie.

[3:21:44] Minister.

[3:21:46] Voorzitter, eerst even ten aanzien van de tussen evaluatie het die moet zich logischerwijs in ieder geval richten

[3:21:54] op die criteria die destijds door de gezondheidsraad ook genoemd zijn. Ik heb seizoen net al even genoemd, zoals therapie, trouw en bijvoorbeeld ook de effecten op het optreden van andere seksueel overdraagbare aandoening.

[3:22:07] Het is medisch natuurlijk de overige je kan het ook een ik zat bewust om draait. Volgende keer wordt de depressie is de eerste vragen eerste antwoord. De tweede is de aanzien van van toegang. Ik herkende geluiden niet maar ik kan ze graag navragen

[3:22:23] het met hetzelfde als ik even kijken naar de mogelijkheid die de was van uitbreiding naar vijfentachtig, honderd en nu de terugkoop een die krijg van achtduizend, veertig mensen in de pilot ingesloten en en nog meer mensen die zich aangemeld hebben. Waar zit dan nog de discrepantie?

[3:22:46] Mevrouw paulusma. Ja. Dank u wel. Voorzitter goed te horen dat de minister in ieder geval wil kijken waar er nog ruimte zit. Want blijkbaar zit er nog wat ruimte in het aantal mensen wat gebruik zou kunnen maken aan de andere kant. En ik ben wel een beetje zoekende want de evaluatie is in het najaar. We zien nu iets gebeuren wat eigenlijk al een aantal criteria van de evaluatie bevestigen, namelijk dat minder mensen dat er meer mensen veilige seks hebben en daardoor minder hiv oplopen met alle consequenties van dien.

[3:23:18] Dan zit er wel een groot gat tussen de mensen die nu op de wachtlijst staan en de evaluatie in het najaar en ik ben juist vanwege de schade en de dure kosten van een levenslange ziekte wel op zoek naar zit er niet nog ruimte tussen dat aantal en het najaar.

[3:23:33] Minister

[3:23:36] voorzitter,

[3:23:39] Ben even voorzichtig om conclusies te trekken die ik nog niet heb. Dus ik vind het onderzoek. Logisch. Ik ben blij dat de door mijn voorgenomen uitbreiding mogelijk gemaakt is. Ik ga er ook vanuit dat met een nog verdere uitbreiding van de inclusie die voor een belangrijk deel wel tot stand gekomen is en waar misschien nog enige ruimte zit dat die pilot ook voldoende sterkte heeft om straks zegt antwoorden te geven op de vragen die eerder genoemd zijn, moeten antwoorden wel hebben en ik kan zal invullen en zeggen dat het zeker zo zal zijn dat, maar helaas met onderzoek werkt dat niet altijd zo is het echt verstandig om dan even naar de resultaten te kijken. Die komen op korte termijn en zoals ik al aangaf is. Ik wil graag en dan kan ik ook in aanloop naar al anticiperend op mogelijk positieve uitkomsten zoeken naar waar zijn nog mogelijkheden om toch iets aan te doen en wel mogelijkheden te bieden voor mensen die zich aangemeld hebben, zeggen ik wil ook graag meedoen maar krijgt er ook wel aan om dan toch die ieder geval die tussen evaluatie en hoort u mij niet eens zeggen de finale evaluatie? Wel. De tussen evaluatie en intussen evaluatie is er binnen nu en een aantal maanden voor een onderzoek wat al enige tijd loopt. Dus het is ook wel flink gepast om dan maar te zeggen laten we daar nou even op wachten en dan gewoon conclusies trekken

[3:25:00] en hopelijk bevestigen die wat u zegt dat het effectief is en dat het niet leidt tot een stijging van overige aandoeningen. Et cetera.

[3:25:12] Mevrouw bruinsma u, voorzitter, ik wilde niet vooruitlopen op de conclusies van het onderzoek en daarin heeft de minister gelijk, maar we zien wel dat de mensen die nu op de wachtlijst staan hiv krijgen. Dat is wat we wel zien en dan snap ik dat de minister zegt dit onderzoek duurt al een tijd. Het is nu nog maar een paar maanden dan voel ik ook wel een beetje als het al zo lang duurt en het is nog maar een paar maanden kunnen we niet een beetje de druk opvoeren, want een paar maanden op een wachtlijst staan en nierpatiënten is. Dat vind ik lastig uit te leggen.

[3:25:42] Minister.

[3:25:44] Voorzitter,

[3:25:45] ik begrijp dat het lastig uit te leggen is en en toch ook niet een ik weet niet wat de ik weet dat mensen hiv krijgen. Ik weet niet hoeveel van de mensen die zich hier nu aangemeld hebben binnen nu en de komende maanden of in de afgelopen periode heeft krijgen en in hoeverre en dit

[3:26:03] geholpen had een van de vragen van het onderzoek is gewoon wat gebeurt er dan met de incidentie? Het optreden van iv?

[3:26:11] Het heeft ook te maken met zaken zoals routes smet bij andere medicamenten ook al over hadden over therapie trouw et cetera.

[3:26:19] Het is ook niet zo een en mevrouw van den berg heeft als je het al wat over genoemd dat er geen andere methoden beschikbaar zijn om de kans op hiv zoveel mogelijk te reduceren. Designer,

[3:26:29] maar

[3:26:30] willen we hier wat aan doen en willen we dit zo breed mogelijk ter beschikking stellen. Ja, hoop ik op positieve uitkomsten van dit onderzoek via en welke aangeven is. Ik zoek naar om te kijken naar kunnen we de club. De de de de de in de de het het aantal in de geïntegreerde mensen die pilot verder uitbreiden. Zodanig dat

[3:26:50] het aantal ook echt die vijfentachtig, honderd ook echt deelnemen

[3:26:55] en kunnen we zo snel mogelijk die tussen evaluatie gebruiken om eventueel conclusies te trekken.

[3:27:01] Vrij rendement.

[3:27:03] Voorzitter, als ik als we naar de.

[3:27:06] Informatie. Kijk nu al tot onze beschikking hebben dan zie je een schijnende discrepantie tussen aan de ene kant

[3:27:13] de groeiende wachtlijst en aan de andere kant de onderuitputting van het budget. De subsidie die er was de afgelopen jaren en ook voor dit jaar is er als ik me niet vergis nog zeven ton lichter op de plank die nog niet is ingezet en daar zijn allerlei redenen voor, maar een belangrijke reden is dat je ziet dat prep soms periodiek wordt ingezet en dat er uitgegaan wordt van een structureel gebruik en waar ik die minister wel echt toe zou willen oproepen is om het budget wat er beschikbaar is dit jaar nog volledig in te zetten voor al die mensen die op de wachtlijst staan ook met het oog voor het verschillende gebruik daarbij.

[3:28:00] Voorzitter, die oproep is welkom en die wil ik graag toezeggen. Er is niet hier een geen er geen enkele reden om om dat budget niet te gebruiken. De budget is er voor dit doel en dat willen we daar ook voor gebruiken, inclusief het aantal mensen wat daarvoor de winkelier is en als er andere mogelijkheden zijn om ook met dat budget te zoeken naar naar meer inclusie dan sta ik daar zeer open voor wil ik graag onderzoeken.

[3:28:23] Mijn enige terughoudendheid was op al terwijl ik een conclusie van een onderzoek binnen nu en een en een paar maanden verwacht om dan nu al toezeggingen te doen over dat we nog weer hele andere stappen gaan doen. Laat het even stapsgewijs dan maar ik ben bereid om te zoeken. Dat is dat budget

[3:28:39] mag op. Dat is hiervoor bedoeld. Het moet ook eigenlijk bijna op daarvoor omdat we dan de betere resultaten krijgen en betere conclusies kunnen trekken en ook een helder besluit kunnen nemen over het vervolg.

[3:28:52] Geen duet.

[3:28:54] Voorzitter, mevrouw van den berg vroeg waarom wordt prep via een pilot vergoed. Terwijl vitamine d nu voor eigen verantwoordelijkheid gaat komen. Laat ik voorop stellen. Prep is een preventief geneesmiddel tegen hiv besmetting is in die zin niet vergelijkbaar met vitamine d. Want het maakt namelijk geen deel uit van het basispakket, maar wordt enkel vergoed verhogen risicogroepen binnen een vijfjarige pilot.

[3:29:17] Een onderdeel van die pilot is ook de medische begeleiding en de monitoring en het zoeken naar de uitgangspunten. Zoals net genoemd voor prep is op dit moment dan ook geen alternatief geen medicament keus alternatief beschikbaar in de vrije verkoop voor vitamine d wel het geval is.

[3:29:36] Voorzitter, de was dit een vraag van mevrouw ellemeet. Die ging ook over de budgettaire kaders niet hebben wel geadresseerd. Tot zover ten aanzien van pret.

[3:29:48] Dank u wel. Dan komen blokje ook volgens mij. Ja.

[3:29:52] Fractie, overige.

[3:29:54] Nou en, gezien het feit dat we in de tijd. Volgens mij nog best goed zitten. Zie al vier interrupties heeft, wil ik best nog een extra vraag toestaan.

[3:30:05] Of twee.

[3:30:06] Ja.

[3:30:08] Twee, zegt de beloofd beloofd om aardig om soepel te zijn als dat kan en dat kan dus de mengsel gaat verder.

[3:30:17] Voorzitter, mevrouw paulusma vroeg welke plannen liggen er om samenleving meer mee te nemen bij ingrijpende besluiten en ik onderschrijf met de vraag stelt ze voor voorzitter, dat het gewoon ontzettend belangrijk is om samenleving mee te nemen om en goede input te krijgen

[3:30:35] aan de voorkant tijdens de feedback en ook om te communiceren en over keuzes waarvan ik in het begin al aangaf dat niet altijd alle pijlen van betaalbaarheid en kwaliteit en effectiviteit en toegankelijk allemaal dezelfde kant uit zijn. Dus om ook om draagvlak te creëren.

[3:30:53] Dat vraagt dus om heldere en vroegtijdige communicatie. Maar dat is ook maatwerk en per besluit bepalen welke partijen relevant zijn. Ik ontvang heel graag en kijk uit naar dat plan burger beraad en zal het met minister helder en staatssecretaris van ooijen van harte naar kijken.

[3:31:15] Mevrouw paulusma voegt aan welke plannen heeft de minister om alle partijen op één lijn te krijgen ten aanzien van de afbouw van van antidepressiva.

[3:31:23] Ik begrijp van zorgverzekeraars nederland en van de nederlandse vereniging voor psychiatrie dat zij eind twintig, twintig eind twintig, twintig voor het laatst over afbouw medicatie hebben gesproken en zorgverzekeraars. Nederland heeft aangegeven open te staan voor vervolg gesprekken via individuele zorgverzekeraars en ook als het en gezamenlijk die gesprekken zijn nog niet gevoerd. Ik gaf het al aan ook even in de herhalingen. Het feit dat het ondertussen anderhalf jaar geleden is noopt mij ertoe om te vragen waar door de zitten en wanneer dit opgepakt wordt.

[3:31:56] Mevrouw paulusma, voorzitter, vroeg ook naar therapeutisch gebruik van psychedelische. Hoe lopen de gesprekken en deze gesprekken verlopen. Wel ik hou daarbij een vinger aan de pols. Veel partijen werken hier goed samen en zijn zich aan het organiseren. Een veld moet nu financiering aanvragen een implementatie kader ontwikkelen voor therapeutisch gebruik van psychedelische en vws heeft daarbij een adviserende rol.

[3:32:20] Een

[3:32:22] paulus mij maakt geen direct gebruik van je. Stelt u een vraag?

[3:32:27] Dankuwel en ik begreep zelfs van de minister dat we twee hebben, maar over dit onderwerp

[3:32:34] achter uw rug om.

[3:32:36] Ik krijg gelijk een reprimande van de voorzitter, ik zeg direct ik ga hier niet over.

[3:32:42] En ik zal me aan de regels houden van de voorzitter. Heel goed om te horen dat het veld hier wel over in gesprek is en ik denk dat u daar ook een enige rol in heeft als het gaat om motiveren en druk uitoefenen en ik ben ook wel benieuwd of en wanneer u de kamer daarover kan informeren middels een brief.

[3:33:02] Voor zover ik weet kom ik zo terug. Zo dadelijk.

[3:33:09] Mevrouw paulusma. Voorzitter, vroeg dan ook naar en medicinale cannabis. Hoe zorgen we ervoor dat het gewoon in het basispakket controleert het nu. Zolang

[3:33:17] laat ik allereerst aangeven dat meer onderzoek nodig is om de werkzaamheid van medicinale cannabis aan te tonen, want over de volle breedte. Hoewel we daar aannames op doen is die werkzaamheid lang niet altijd voldoende onderbouwd zoals dat breed voor medicamenten wel verwachten.

[3:33:34] Ik heb daarvoor eerder al subsidiegelden beschikbaar gesteld via zon en wee dan loopt dus ook gesubsidieerd onderzoek mee en voor een tweede zon en w onderzoeksprogramma kunnen onderzoeks partijen nu een onderzoeksplan indienen en de tweede subsidie traject focust heel bizar heel specifiek op therapie resistente epilepsie bij kinderen als een van die gebieden waarin verondersteld wordt dat er een werkzaamheid is en indicatie gebied is voor medicinale, cannabis

[3:34:02] en ik hoop dat dat verder onderzoekers leidt tot concrete resultaten en verder beogen ik om onderzoeksinstellingen en bedrijven meer ruimte te bieden voor onderlinge handel en samenwerking ten behoeve van onderzoek en geneesmiddelen ontwikkeling. Met dat besluit zet ik er op in om partijen een extra impuls te geven om zo snel mogelijk stappen te zetten om de werking van medicinale cannabis aan te tonen of uit te sluiten.

[3:34:33] Dan vroeg mevrouw paulusma, voorzitter kijkt de minister aan tegen medicijnen die niet leverbaar zijn. Ik zet me op verschillende manieren in om geneesmiddelen tekorten aan te pakken, zowel op nationaal als op europees niveau. Ik heb vorige week uw kamer, voorzitter over de inzet geïnformeerd en verwijst daarbij onder andere naar de inzet rondom de aanpassing van europese regelgeving en de implementatie van veiligheidsvoorraden beleid. In een brief heb ik u ook geïnformeerd over de cijfers rondom tekorten. We zagen een stijging tot twintig, negentien een stabilisatie sindsdien en het afgelopen jaar een kleine afname. Laat ik er direct bij zeggen dat is niet in zekerheid dat daarmee een piek bereikt is. En verder afname. Dit is echt iets om continu op te blijven inzetten.

[3:35:24] Voorzitter, mevrouw

[3:35:26] den haan, vroeg ook over toegang tot generieke medicijnen, zoals paracetamol is vanzelfsprekend. Maar de productie staat onder druk en is ook een overzicht over hoeveel fabrikanten. Welke fabrikanten produceren in nederland

[3:35:42] een vergunningenstelsel in europa maakt het niet mogelijk om onderscheid te maken tussen fabrikanten van generieke, generieke en innovatieve geneesmiddelen. Dat betekent dat ze een vergunning hebben voor productie, maar dat ze vervolgens zelf bepalen wanneer en hoeveel er wordt geproduceerd en dat de inspectie toezicht houdt of de fabrikant zich hierbij aan normen houdt

[3:36:02] een goede wijze van produceren.

[3:36:04] Omdat ik wel graag inzicht wil hebben, ga ik aanvullend onderzoek doen naar de productielocaties in nederland. Maar dat is nog steeds niet een actueel overzicht

[3:36:14] per maand per week per dag van wat een individuele partij daadwerkelijk produceert en de reden om het ook even op deze manier te specificeren geeft ook wel aan dat om dat echt boven water te krijgen, zou een enorme extra

[3:36:27] administratieve rompslomp met zich meebrengen waar ik op dit moment niet op in wil zetten, want ik kan vandaag iets vragen aan fabrikant en dat antwoord kan een hele korte tijd alweer verouderd zijn.

[3:36:40] Mevrouw van den berg,

[3:36:42] Jazeker. Met de vreugde van vier interrupties die ik nog heb. Mijn vrouw en ik hadden alle drie de mevrouw de haan en ik hadden exact dezelfde vraag. Voorzitter en hoor ik aan de ene kant een meestal zeggen ik ga aanvullend onderzoek doen betekent dat dat hij want het is wel een lijst van vergunninghouders. Dus het is misschien saai werk. Maar als iedere vergunninghouder wordt gebeld om te vragen wat die precies aan productie in nederland heeft en welke middelen dan moet dat volgens mij in zicht te brengen zijn. Er waren naar aanleiding van onze kamervragen toch zeer geinteresseerd hoe het zit met onze zelfvoorzienendheid ook ten aanzien van geneesmiddelen.

[3:37:23] Voorzitter, en wat ik in mijn antwoord net al aangaf is dat

[3:37:28] we kunnen die belrondje doen

[3:37:32] tegen de tijd dat ik u een brief sturen. Kunt u mij terecht vervolgens voor een mondelinge vraag naar de kamer roepen en zeggen kunt u dat belrondje deze week nog een keer doen en mag u dat de volgende week eigenlijk nog een keer doen. Het is niet een actueel overzicht dat wisselt in de tijd.

[3:37:45] Mevrouw van weg,

[3:37:47] Dat klopt. Het is een rowling overzicht zou je dan moeten hebben. Maar nu weten we helemaal niks wil nu varen we gewoon in de mist. Dus het zou toch fijn zijn om een keer in geval een soort noemen we dat startpunt nulpunt meeting te hebben. Juist omdat we hebben die kamervragen niet voor niets gesteld dat we veel zorgen hebben dat ongeveer de laatste echte fabriek in nederland over die dus generieke middelen produceert dat die zwaar onder druk staat.

[3:38:18] Voorzitter,

[3:38:20] ik probeer even de vraag op te knippen in twee stappen. Als u me toestaat. De eerste is een overzicht te hebben over welke partijen in nederland kunnen en mogen generieke middelen produceren.

[3:38:34] Daar is een brief aan uw kamer over gestuurd.

[3:38:37] De volgende stap is en op welke locaties kan dat dan. Daarvoor zijn. Dat ga ik nog aanvullend uitvragen.

[3:38:42] De volgende stap die ik zowel mevrouw van den berg als mevrouw daarna vervolgens of een kun je dan ook nog per locatie per medicament aangeven of per locatie aangeven wat er dan op een bepaald moment geproduceerd wordt daarvan geef ik aan. Dat is zodanig gewoon incidenteel kijken dat ik daar de meerwaarde ten opzichte van de inspanning die daarvoor moet gebeuren. Het overzicht gewoon niet zie ik kan nu vragen wat het morgen deze week voor een bepaalde fabrikant is

[3:39:12] en ik kan dat over een maand opnieuw vragen.

[3:39:14] Dat hangt af van een bestellingen van wat ze leveren. Dat hangt ook af van de toegang van een grondstoffen en laten we dat ook heel duidelijk, want we doen alsof de fabricatie van de middelen echt iets is de productiefaciliteit, maar de productiefaciliteit is ook erg afhankelijk van de grondstof. Dus als u mijn concreet vraagt van bent u bereid om een een belronde te doen en per fabrikant een overzicht te vragen van welke medicamenten zij deze week in productie hebben dan is mijn advies sterk van laat mij dat nou niet doen want ik vraag een hoop werk

[3:39:49] en ik ga een antwoord geven wat in no time alweer verouderd is.

[3:39:54] Mevrouw,

[3:39:58] Ik hoor ik hoor links nog even wat

[3:40:01] ik snap voor een deel het antwoord van de minister, maar het is toch ook zo dat we in nederland eigenlijk maar een fabriek hebben die in staat is om hier in nederland generieke medicijnen of geneesmiddelen te produceren die fabriek staat zwaar onder druk in de onderhandelingen verliezen die het vaak prijs technische van fabrikanten uit india en china, en ik zou toch wel graag willen weten. Ik zou eigenlijk graag willen horen dat we in staat zijn om die generieke geneesmiddelen in nederland te kunnen blijven produceren, zodat we niet afhankelijk worden van buitenland.

[3:40:39] Voorzitter, om even een paar dat voor de scherpte van het debat het goed is om een paar zaken een apparaatje te zetten en mevrouw de naam refereert aan een fabrikanten in nederland. Ik denk dat het gezamenlijk hebben over een zelfde bedrijf gesitueerd in leiden een fabrikant en die fabrikant die maakt pillen van grondstoffen die zij aangeleverd krijgen.

[3:41:06] Er zijn meer vergunninghouders in nederland voor de productie van generieke medicamenten.

[3:41:13] En wat ik al aangegeven heb. Ik wil graag nog eens een keer onderzoek laten doen naar het aantal productie locaties wat die meer vergunninghouders dan ook hebben

[3:41:24] en dan een volgende is nog goed om ook in het begrip te hebben. Er zijn gewoon beduidend meer productie apotheken

[3:41:31] die medicamenten kunnen produceren. Maar dan gaat het specifiek om om medicamenten zul je opnieuw naar de voorzitter, maar gaat het om medicamenten

[3:41:41] voor hun eigen patiëntenpopulatie. Maar soms zijn dat door allerlei zijn dat aanzienlijke populaties en ook die produceren maar generieke middelen.

[3:41:52] Dus om heel erg de focus te zeggen er is in nederland maar één producent en die staat onder druk en dus moeten we daar wat mee doen. Vergeten aan. Daar zitten wel allerlei nuances aan.

[3:42:04] Mevrouw tiener, vraag,

[3:42:06] En nog even aanmoedigend richting de minister. Want hij zei hij zegt ik kan ik kan nu wel een rondje gaan bellen. Tenminste parafraseer ik eventjes. Ik hou even een rondje gaan bellen en dan neem ik wat cijfers. Maar dat is dan morgen weer anders. Dus daar heeft ie niks aan als kamer. Dat begrijp ik heel goed. De vragen ze een beetje hebben zorg in de kamer. Volgens mij deelt de minister die zorg is dat er in nederland of in ieder geval in in in de nabije in de nabije vaste landen. Laat ik het zo zeggen dat er voldoende productie gelegenheid is. Hoe kan de minister wel inzicht geven en ons houvast geven om die zorg dan wel te bevestigen dan wel een weg te nemen.

[3:42:44] Ja dat is met met dank ook voor de deze stimulans om het antwoord nog niets. Andere minuten. Dat is precies dat de wat ik ook aangeven nog eens een keer goed navragen. Maar welke locaties hebben we dan en dat is ook hetzelfde in het overleg met de europese collega's van wat gebeurt er dan in europa. En dan weet ik dat we in een beginfase van coevert zagen dat plotseling zaken die niet binnen je eigen grenzen geproduceerd werden me wel binnen de eu

[3:43:09] dat er momenten zijn geweest waarop middel dan toch niet ter beschikking kwamen

[3:43:13] of middelen of apparaat et cetera.

[3:43:17] Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik ook wel merk in de discussie met europese collega's dat iedereen daar ook wel van geleerd heeft want dat iedereen constateert dat ze uiteindelijk eigenlijk alleen allemaal verliezen waren en dat de een misschien mondkapjes of persoonlijke beschermingsmiddelen binnen de grenzen hield, maar dat een ander beademingsapparatuur binnen de grenzen hield en een derde een bepaald medicament en dat het dus alleen maar lukt om dat de volgende keer beter te doen als je daar gewoon ook binnen een verband mee samenwerkt.

[3:43:47] Mevrouw de vervolgvraag of en daarna, mevrouw naam nog een keer,

[3:43:52] Dan nog even om een een nog dan iets specifieker is wat ik hoor zeggen van ik wil. Ik wil een overzicht hebben van de vergunninghouders en en en wat de minister zegt dan begrijp ik ook heel goed is als je vergunninghouder bent mag je generieke specialiteit enzovoorts. Allemaal doen. Lijkt me logisch. Volgens mij moet het ook niet over bureaucratiseren. Helemaal eens alleen vergunninghouders en is nog steeds maar een theoretische inzichten gaan natuurlijk eigenlijk over de beschikbare capaciteit als het nodig is

[3:44:19] de hoe hoe

[3:44:21] hoe gaat tenminste dat dan maar met ons delen toch een beetje verwachtingsmanagement.

[3:44:27] De voorzitter klopte dus het gaat om vergunninghouders en de aanvullende vraag is en welke locaties en wat is daar nou een capaciteit en de enige waar u mij op terughoudend wordt op zijn is en mag ik dan ook nog uitvragen wat u dan vandaag of deze week op die productiecapaciteit precies aan pillen fabriceert of aan iets anders.

[3:44:46] En met de kanttekening erop. Dat is echt een momentopname en dat kan op een ander moment weer anders zijn.

[3:44:55] Mevrouw? Nee, hoe gaat u verder?

[3:45:00] Deze gehad. Daarmee kijken.

[3:45:07] Voorzitter, mevrouw de haan, die gaf ook aan producten. Hier kunnen niet concurreren met een aanbieder uit landen in india en china. Het is een probleem om volledig afhangt te zijn van andere landen ook in tijden van pandemie. Nou, sluit aan bij de antwoorden ze al wel gegeven om structureel weerbaar te zijn. Ook in tijden van crisis al investeren in open strategische autonomie van de europese unie daarmee minder afhankelijk zijn van een beperkt aantal landen met mijn beleidsagenda s, pandemische paraatheid en leveringszekerheid van medische producten zet ik daarop in een van de routes. Daarvoor is productie dichtbij huis in nederland en in europa en het verminderen van kwetsbaarheden in de productie en de toeleveringsketens.

[3:45:46] Mevrouw de naam vroeg aanvullend in zijn daarop. Ook is, kunnen we nou niet in gesprek met de zorgverzekeraars er op inzetten om een derde van de generieke medicijnen in tablet vorm te bestellen bij nationale aanbieders

[3:45:57] en dan gaf ik al aan voorstellen dat het in tablet vorm bestellen bij nationale aanbieders alleen de laatste stap in hun productieketen is en geen garantie geeft op leveringszekerheid omdat je ook afhankelijk bent van de levering van de grondstoffen

[3:46:11] bij een groot deel van de geneesmiddel bekorten, ligt de oorzaak van de tekort niet zozeer in de tabletten tering of verpakking, maar juist in die grondstoffen.

[3:46:21] Mevrouw den haan, voorzitter, vroeg dan hoe komen we tot een structurele oplossing voor mensen die medicatie willen afbouwen zonder dat je daarvoor afhankelijk hoeft te zijn van de verzekeraars waarbij je verzekerd bent en ik ben graag bereid. Voorzitter, om met zorgverzekeraars in gesprek te gaan

[3:46:34] en om te vragen of zij met voorschrijvers dit verder willen adresseren. Dat is in het belang van een verzekeraar. Het is allereerst in het belang van een patiënt en dus ook in het belang van de van de voorschrijven.

[3:47:02] Dan kom ik bij vraag van mevrouw van den berg. Voorzitter, ten aanzien van het zojuist overhandigde actieplan waarvoor veel dank. Ik zal een reactie hierop meenemen in een reeds toegezegde brief over tussenstand, tussenstand van pilots over hergebruik van geneesmiddelen die ik na de zomer zal sturen. Dank voor het actieplan.

[3:47:26] Mevrouw van den berg, vroeg naar aanleiding van een wetswijziging. Het amendement op een verzamelwet over verkoop van u ad geneesmiddelen.

[3:47:37] Het doel van de wetswijziging in zo'n digitale voorlichting over u ad middelen weer mogelijk te maken. De tekst van de geneesmiddelenwet is op dit punt verouderd.

[3:47:46] Een raad van state heeft in twintig, twintig geconcludeerd dat de letterlijke tekst van de huidige wet zich verzet, ertegen, verzet dat voorlichting over uw ad geneesmiddelen online plaatsvindt,

[3:48:00] maar veel mensen die op alle plaatsen, zoals bijvoorbeeld in webwinkels of bij een drogist of op andere plekken middelen krijgen maken gebruik van die online voorlichting en wij hechten er allemaal aan dat goede voorlichting plaatsvindt.

[3:48:12] Dus in principe kunnen mensen u ad geneesmiddelen zonder extra advies van een apotheker of drogist gebruiken,

[3:48:20] maar zij moeten advies en voorlichting kunnen krijgen als ze dat willen en online is daar een optie voor

[3:48:29] door het abonnement van het cda worden alle digitale voorlichting onmogelijk gemaakt, zowel in webwinkels als in fysieke winkels

[3:48:37] en en dat is een reden dat ik het amendement ontraadt.

[3:48:43] Mevrouw van den berg,

[3:48:45] Voorzitter, het is mooi dat de minister zich om mij vraagt, want ik had hier helemaal geen vragen over gesteld. Ik had meer mededeling gedaan over wat wij daarvan vinden

[3:48:56] ik dus graag toch nog wel even toe. Voorzitter, naar aanleiding van deze reactie van de minister de minister heeft sowieso al een in ministeriële regeling kan die aparte eisen stellen aan webwinkels kan hij al jaren een dag.

[3:49:11] De hoge raad heeft dezelfde raad van state heeft hier gezegd. Nee. Als je kijkt naar hoe de wet is bedoeld dan is de wet zo bedoeld dat het blijkt dat deze ze zware zelfzorg middelen dus uitsluitend bij apotheek of drogist was net refereerde mevrouw ellemeet ook aan het rapport van de raad voor volksgezondheid weten, is nog geen doen. We hebben een miljoenen in totaal mensen die kwetsbaar zijn die niet digitaal vaardig zijn die nu toch weer op achterstand worden gezet en ook in gevaarlijke situaties kunnen komen. Drogisterijen geven honderdvijftigduizend keer per jaar zenden ze iemand naar de huisarts als advies om dit is niet verstandig om te doen en er zijn jaarlijks veertigduizend gevallen van medicatie opname. De om terechte medicatie in het ziekenhuis.

[3:50:06] Dus er was geen vraag van de minister, of tenminste niet van ons. Voorzitter, maar ik vond dat ik dit nog moest toelichten. Wat de achtergrond van ons abonnement is.

[3:50:15] Dankuwel. Ben benieuwd of de minister daarop wil reflecteren.

[3:50:19] Nee ik heb de reflectie al gedaan. Voorzitter, ik hecht eraan dat het ook online mogelijk is om medicatie achtergronden medicatie advies te krijgen.

[3:50:28] Prima. Ga verder met beantwoording?

[3:50:33] Dan vroeg mevrouw van den berg zijn de resultaten al bekend van het onderzoek van een nederlandse school openbaar bestuur naar de nederlandse bloedvoorziening in de toekomst. De resultaten die zijn bekend. Voorzitter, in december heeft oud staatssecretaris blokhuis. Het onderzoek naar de toekomst van nederlandse bloedvoorziening tweede kamer gestuurd en mijn standpunt hierop heb ik op negen mei met u gedeeld in het kort kwam het erop neer dat de voorziening van de bloedproducten, zoals rode bloedcellen. Op orde is

[3:50:59] dat er geen aanleiding is om de aansturing hierop te wijzigen, maar dat de en bij wel constateert dat de kwetsbaarheden zijn in de voorziening van plasma geneesmiddelen onder buitengewone omstandigheden, zoals tijdens een crisis en crisis. De oplossing hiervoor ligt meer in europese samenwerking dan op nationaal niveau. En wat dat betreft juich ik ook het europese onderzoek van de european blad lions toe naar een europese zelfvoorziening en sam queen neemt hierin deel

[3:51:28] mevrouw van den berg vroeg klopt het dat niet eind eenentwintig, maar zomer tweeëntwintig. De europese commissie verwacht conceptverordening bloed geweten hebben en dat klopt inderdaad.

[3:51:38] En de publicatie van het wetsvoorstel is vertraagd en wordt inmiddels half juli.

[3:51:41] Die.

[3:51:42] Verwacht.

[3:51:43] Ik heb begrepen dat interne afstemming binnen de europese commissie langer duurde. Na publicatie van het voorstel volgt in het najaar de onderhandelingen dan onder het tsjechische voorzitterschap een commissie. De commissie wil met dit voorstel de veiligheid, kwaliteit en beschikbaarheid van lichaamsmateriaal verbeteren is een belangrijk doel. En nederland blijft uiteraard een rol spelen in de onderhandelingen na publicatie van het conceptvoorstel,

[3:52:07] mevrouw van den berg, vroeger ook voorzitter, hebben we goed begrepen dat het zorginstituut opnieuw kijkt naar stamceltherapie en ook dat klopt inderdaad.

[3:52:15] Op twaalf mei jongstleden heeft het zorginstituut inderdaad besloten om te duiden

[3:52:20] of stamcel therapie bij uitbehandelde ms patiënte effectief is en daarmee voldoet aan een criterium stand van de wetenschap en de praktijk. Ik verwacht voor het eind van het jaar dat zij met een definitief standpunt komen.

[3:52:36] Mevrouw van den berg voert dan is de minister bereid met name te kijken naar medicatie voor zeldzame ziektes en ik heb inderdaad een aandacht voor alle geneesmiddelen ook voor medicatie voor zeldzame ziekten.

[3:52:50] De combinatie van laag gebruik en soms ook nog met een laag aantal aanbieders

[3:52:56] en wat dat betreft kijk ik ook naar waar extra risico's zijn op de beschikbaarheidsprobleem.

[3:53:03] Dan vroeg mevrouw van den berg is de minister bereid bepaalde onderdelen van fysiotherapie en vast voorwaardelijk toe te laten en wat dat betreft. Voorzitter, wacht ik het nu lopende traject fysio en oefentherapie af. Samen met partijen ben ik een traject gestart om te komen tot een andere vormgeving van aanspraak, fysio en oefentherapie vanuit principes van passende zorg.

[3:53:23] Een uitkomst van dit traject zou goed kunnen zijn dat de aanspraak wijzigt en waarmee fysiotherapie en oefentherapie een rol kan spelen in een beweging naar passende zorg voorbeeld is vergoeding van triage een diagnostiek door de fysio een oefentherapeut ter ontlasting van een huisarts nadruk op bezoek onderdeel, ook van de gesprekken binnen integraal zorgakkoord.

[3:53:45] Mevrouw van den berg vroeg dan met betrekking tot medische hulpmiddelen en zelfvoorzienendheid. Een tender in september en wil de minister kijken naar sociale ondernemers, zoals de mondmasker fabriek in arnhem primair voorzitter, wil ik de leveringszekerheid van deze producten versterken voor een mogelijk volgende periode van schaarste

[3:54:03] duurzaamheid. Zowel wat betreft milieu als sociale duurzaamheid kunnen naast ook een rol spelen gaan spelen, net als uiteraard de prijs en ik onderzoek op dit moment wat gunningscriteria en wegingsfactoren zouden kunnen zijn voor deze mogelijke aanbesteding.

[3:54:19] Mevrouw van den berg, voorzitter, vroeg ook in het debat op vijfentwintig mei dat technologie beter moet worden ingezet en goede voorbeelden moeten kunnen worden ingeschaald.

[3:54:28] Voorzitter, onderschrijft dat opschaling van innovatieve techniek en zorg praktijken vaak andere werkwijze en processen vraagt, waarbij ik ook graag mijn rol wil pakken is ook eerder in een debatten al een keer kort ter sprake gekomen.

[3:54:43] Dat kan bijvoorbeeld door invulling van passende voorwaarden en ook financiële prikkels, maar het is daarbij ook belangrijk dat zorg aanbieders hun verantwoordelijkheid nemen

[3:54:52] en een verwijzing. Naar mijn reactie op een recente motie van mevrouw van den berg van acht juni over opschaling van gebruik van technologie.

[3:55:02] Mevrouw van den berg vraag,

[3:55:04] Volgens mij zit mijn laatste interruptie in de huidige telling, want het gaat over

[3:55:11] dit artikel in in forum waar ik aan refereert gaat de minister dan ook zorgen dat dus niet ieder ziekenhuis zijn eigen onderzoek doet voordat er is een onderzoek gedaan te kijken of iets effectief is. Ieder ziekenhuis en eigen onderzoek doen in plaats van tenminste volgens het zorginstituut die bepaalt dat als dat effectief is dan is het gewoon voldoende en dan gaan we dat niet. Vijftig keer opnieuw.

[3:55:42] Voorzitter, ik deel geheel met mevrouw van den berg, dat

[3:55:46] soms zijn we ontzettend snel in nederland met het implementeren van van nieuwe mogelijkheden, maar op sommige punten zijn wij ook een notoire traag

[3:55:54] en dit is dan inderdaad zo'n onderwerp waar soms dingen bij herhaling overal weer opnieuw het wiel uitgevonden moet worden.

[3:56:01] Dat is bij uitstek iets om juist in het gesprek te stimuleren en de actuele discussie kijk ook even naar mijn vrouw tyler was alleen al deze week over hoe zorg je nou dat je zorg capaciteit weer zo snel mogelijk

[3:56:12] op peil komt in tijden van nou u krijgt van mij hopelijk morgen aan het eind van de dag mede gericht. Allereerst op coevert. Zorg krijgt u een voorbeeld van een uitgebreide evaluatie die we gedaan hebben met een commissie die gedaan is door een commissie in het hele zorgveld over best plek is, inclusief inclusief gebruik van technologie om patiënte op te vangen te zorgen dat ze zojuist moest zo snel mogelijk op een juiste plek worden gezien door de juiste professional. En ook op de juiste. Dus de een in een antwoord direct een vertaling naar de praktijk van het hierin

[3:56:53] de deze gaat over.

[3:56:58] Ja dat was de resterende vraag van mevrouw. Maar die het antwoord over wanneer wanneer komt een brief ten aanzien van psychedelische k voor het eind van het jaar.

[3:57:18] Je ziet heel veel mapjes heen en weer gaan hiervoor zitten. Maar commando. Het maakt niet uit.

[3:57:24] Goed.

[3:57:29] Meijer is eventjes weg al vanwege andere verplichtingen. Mij zal het ongetwijfeld laten nakijken, hoor. Dus.

[3:57:38] In

[3:57:40] de deze vraag.

[3:57:43] Dit moet dan zo'n of mevrouw tillen vroeg aandacht voor toenemend medicament gebruikt.

[3:57:50] Voorzitter, klopt geheel passende farmaceutische zorg is de sleutel en het is nou eenmaal zo dat vorige poli farmacie het gebruik van veel middelen gewoon toeneemt. Maar dat het verstandig is om de iedere keer weer opnieuw naar te kijken past zit nog eens de dosering nog juist et cetera en dat soms voor mensen ook buitengewoon verwarrend kan zijn en gestopt hadden moeten worden voor de dosering veranderd moeten worden of andersom nieuwe niet gemaakt. Dus ouderen verdienen bij daarbij een speciale aandacht

[3:58:18] en ook andere kwetsbare mensen.

[3:58:21] Er is ook meer inzicht krijgen in gerelateerde zaken rondom medicatieveiligheid zoals therapie trouw,

[3:58:27] waarbij ook aantal gebeurt. Voorzitter, dan gaat het bijvoorbeeld over een richtlijn medicatie beoordeling bij patiënte van vijfenzeventig jaar en ouder en tien of meer medicamenten of meer. Ze kijken naar die laatste categorie vijfenzeventig plussers met vijf gebruik van vijf of meer specifiek door het totaal heen liep zevenenvijftig procent van zo'n categorie met vijf of meer. Je wilt dat nou dat is al aanzienlijk. Maar je wilt dat nog hoger hebben. Dus dat is een inzetten om dat nog verder te doen. Prestatie van het kamp. Het kamp patiënte echt helpen en dus ook fouten en complicaties et cetera familie.

[3:59:02] De heel fijn. Want wat er is gezegd, want het zijn allemaal allemaal termen inderdaad, waarvan ik echt denkt dan moeten we daar moeten we en daar kunnen we wat mee. Juist voor voor die mensen tenminste zegt dit jaar start een onderzoek. Dan is natuurlijk de vragenlijst aanpassingen op kunnen met name rondom belemmeringen die er nu zijn om dat optimaal in te zetten.

[3:59:22] Kom ik hoor ik kom ik zo even terug in de tweede termijn kon ik zo even terug moeten even checken van wanneer dan de resultaten te zijn

[3:59:31] uitgaan en ik bevestigen. Ik herken dat ook ook zowel in verhalen die ik heb met lasten en ook een die hij gaf dat ook al aan met bijzondere situaties waar je eigenlijk niet kunt uitleggen zie eenmalig te doen als er sprake is van een chronische diagnose, en dan is een herhaalde verklaring van een arts niet meer nodig.

[3:59:51] Ik merk wel ook in overleg met verschillende partijen dat om dat dan toch maar weer in te dienen. Dus het zegt echt en verdere inzet van mijn kan voorbeeld één keer per jaar iedere keer hetzelfde briefje voor in te vullen.

[4:00:05] De vraag van zojuist over wanneer is het onderzoek bekend. Het onderzoek start dit jaar resultaten worden verwacht mee naar de wet op de geneesmiddelen prijzen als de gps modernisering om economisch, kwetsbare geneesmiddelen te ontzien. Mevrouw tyler vroeg dan ook, in aansluiting hebben we alle instrumenten in huis om woekerprijzen van medicijnen tegen ontwikkeling vraagt echter continu inzet om maximale druk te hebben eens te meer op fabrikanten die onverklaarbaar hoge prijzen rekenen de sluis zoals we dat hebben om ook voor patiënte ter beschikking komt. Maar de sluis op zich werkt

[4:00:40] en ik specifiek adresseert wat mevrouw tyler vraagt over hen kunnen we ook voor uiterlijk over dat mevrouw ventielen de term gebruikte van een een vlag, iets wat dus horizons soms ken die zich echt richten op onderzoek et cetera dat er zoiets aan komt. Dat doen we zelf als nederland. Maar dat doen we ook en dat is dus ook de inzet te sluiten en ik gaf daar met maar om tijdig gealarmeerd te zijn.

[4:01:02] Voor onderwerp iets ging zeggen.

[4:01:04] Ik had nog een aanvullende van uw kant over pay for performance.

[4:01:08] De farmacie niet meekijken maar sluizen natuurlijk vooral dacht ik voor nieuwe nieuwe geneesmiddelen. Wat we juist ook wel zien bij die woekerprijzen is dat als geneesmiddelen uit een patent lijken te lopen dat ineens de indicatie verbreed wordt. En dan is het is een bestaand middel. Dan gaat het volgens mij niet die sluiers.

[4:01:25] Dus de vraag. Ja. Dank het. Tweeluik een voor een nieuwe indicatie kan een middel wel degelijk opnieuw in een sluis zijn. Dus het is niet één keer in een sluis. En dan ook wordt de met de indicatie huis en het tweede is dat specifiek voor het andere punt wat u noemt voor weinig geld soms op de markt zijn een bepaald indicatie gebied. En dan plots komt er iets nieuws en dan komt er opeens een enorme prijs en ook daarvoor. En maar dan wordt het met name binnen europees verband wordt gekeken of je voor dit soort indicaties eventueel toch niet moet komen tot een aanpassing van regels

[4:02:00] dan puur volgens de regels mag het

[4:02:04] maar ja. En een indicatie over

[4:02:09] over farmaceutische industrie, et cetera. Laten we echt even bij opzicht alleen maar met zeer grote bij we dus onderzoek doen naar en het produceren van telkens weer opnieuw beoordelen en komt het daarmee ook beschikbaar op een manier

[4:02:29] dat adresseert de was tijdens vragen de de pay for performance. Voorzitter was nog een vraag bij pay for performance moet naast de klinische meerwaarde ook de kosten effectiviteit worden meegenomen bij markttoelating zijn vaak te maken.

[4:02:44] Maar de data die bij een pay for performance arrangement worden verzameld kunnen dan gebruikt worden voor een herbeoordeling naar een bepaalde periode en daarmee wordt farm macro economie ook ingezet en er zijn ook nederlandse onderzoeksinstituten die combinaties op een bepaald moment worden ingezet. En dan moet zich voorstellen

[4:03:02] dat daar waar geleidelijk

[4:03:05] het tweede middel kan vergeleken worden met het eerste het derde middel weer met maar op een gegeven moment ontbreekt het goede overzicht op het totaal. Daar zijn deze instellingen, instituten en berekening juist heel erg goed.

[4:03:22] Voorzitter, dan was er een vraag van de heer mohandis ten aanzien hoe staat het met het traject rondom gebruiksvriendelijkheid van verpakkingen. Hier is doorlopend aandacht voor bij het collega's voor in binnen alle europese beoordeling, maar kunnen zo nodig. Ook in nederland aanvullende strengere eisen stadgenoot zorg, geneesmiddelen bij de supermarkten en tankstations zelfzorggeneesmiddelen. Voorzitter liggen nu al bij supermarkten en tankstations, afhankelijk van verpakkingsgrootten en dosering verandert daar niks aan.

[4:03:51] Maar wat ik wel mogelijk. Blijf het mogelijk wil maken is om online voor suikerziekte en doen we iets met met het systeem dat beter is. Waarom wordt het niet opgepakt

[4:04:01] voor onderzocht of er voldoende passend wetenschappelijk bewijs is om opnieuw een standpunt in te nemen of meer patiëntengroepen en of dat een duidelijke klinische meerwaarde heeft ten opzichte van een andere vorm. Sorry voor de terminologie maar flash glucose monitoring en het zorginstituut kwam tot de conclusie. Dat blijft uiteraard iets wat telkens weer opnieuw beoordeeld kan worden.

[4:04:26] De de de aanvullende opmerkingen ten aanzien van aanvullende strengere eisen.

[4:04:34] Dan kom ik bij de vraag en drieëntwintig het doel van het publieke dashboard is om op een duidelijk een, een daar een eenvoudige wijze vergoeding.

[4:04:44] Mevrouw mayer vroeg ook naar de parallelle procedure en het aantal middelen wat erin zit. Op dit moment hebben vijf geneesmiddelen de pastoor parallelle procedure door twintig, tweeëntwintig. Dus dit jaar omgezet in een structurele taak van het beoordelingen college en het zorginstituut

[4:05:03] mevrouw meijer zegt hoe zorgen we dat de doorlooptijden niet langer worden? Dat is al even geadresseerd maar eens allereerste aan fabrikanten. Maar zoals je net ook al even naar aanleiding van vragen genoemd zit er ook nadrukkelijk een rol van het zorginstituut hebben blijvend onderwerp kunnen laten zijn van aandacht om dit zo snel als mogelijk te laten doorlopen.

[4:05:23] Mevrouw meijer vroeg is het beoordelingskader en de sluis ook ingericht op snelheid naar zorgvuldigheid. Dat sluit aan bij de antwoorden die ik zojuist al gegeven heb.

[4:05:32] Mevrouw meijer verwees daarbij naar de de procedure tijd gemiddeld van tweehonderd dertien dagen en kan dat voor kort haar het franse systeem. Ik vind het van groot belang dat patiënte zo snel mogelijk behandeling krijgen die ze nodig hebben, ook als het gaat om toegang van nieuwe medicamenten die in een sluis staan die niet kunnen wachten, al dan niet in een onderzoeksverband. Ik houd fabrikanten gezien hun keuzes met betrekking voor de beschikbaar stelling mee te wegen in de onderhandeling met de fabrikant

[4:06:03] cool initiatief van veel partijen. Daarbij gaat het om het of label gebruik van bestaande geneesmiddelen, zoals bijvoorbeeld middelen voor kanker die voor een indicatie geregistreerd zijn in een andere indicatie worden gebruikt en dat vindt plaats in een onderzoek setting waarbij goede afspraken worden gemaakt met fabrikanten over financiering en binnen dit onderzoek wordt gewerkt aan bewijslast om geneesmiddelen geregistreerd te krijgen voor een visie dienen. Hoeveel patiënte zijn behandeld en wachten nog de hema speelt rondom hoeveel patiënte op dit moment wel of niet worden behandeld?

[4:06:35] Mevrouw meijer vroeg over de in op verschillende manieren in op de geneesmiddel tekorten en heb ik uw kamer daar vorige week ook over informeert mevrouw vroeg dan aanvullend over de ijzeren voorraad om rond één juli een beleidsregel geneesmiddelen voor uit de publiceren en ben op dit moment bezig de laatste inbreng van partijen te verwerken.

[4:06:57] Dan vroeg mevrouw meijer naar de brieven ontregelde zorg van minister hel regel de zorg. Daarin zijn geen sector specifieke onderdelen opgenomen. Dat betekent uiteraard niet dat we de druk

[4:07:07] mevrouw meijer vroeg dan ook over mes. Dat betekent dat de minister zegt dat tekort komen zijn kan bijvoorbeeld zijn dat de goede beschrijving van de operatie in de gebruik handleiding ontbreekt of dat de onderbouwing van veiligheid en prestaties in het technische dossier onvoldoende is.

[4:07:22] Fabrikanten hadden hun dossiers weer op orde voordat het rapport van het rivm publiceert en de meeste meisjes voldoende meldpunt voor is in de media inderdaad veel aandacht voor het meldpunt bijwerkingen implantaten rijkman over gezondheidseffecten en oude en nieuwe borstimplantaten

[4:07:40] destijds het rivm gevraagd om dit artikel te beoordelen. Het rivm concludeert in zijn reactie dat de studie geen nieuwe. Tot slot voorzitter voegde hij kan de minister meer doen om academische ontwikkeling van geen afwikkeling. Hier zijn onder andere rapporten over verschenen van gupta en ik deel binnenkort met uw kamer een rapport over de financiering van geneesmiddelen ontwikkeling. Dit geeft meer inzicht farmaceutisch kenniscentrum dat gericht is op registratie van academisch ontwikkelde geneesmiddelen dat middelen langer in een nederlands en ontwikkelings traject blijven

[4:08:16] of een europese desgewenst, maar indirecte betrokkenheid met onze kennisinstituten waar veelal de basis voor de eerste ontwikkeling wordt gelegd.

[4:08:26] In loket

[4:08:28] resultaten verwacht ik in september en zal ik met uw kamer delen. Afhankelijk van de uitkomst. Dan vroeg die hij een ten aanzien van mondzorg opnemen in het basispakket

[4:08:38] xl. Voor nu voorzitter mondzorg voor volwassenen niet opnemen in het basispakket alle naar een mondhygiënist of een tandarts gaan.

[4:08:47] Men kan mondzorg aanvullend verzekeren, dan geldt er bovendien geen eigen risico opname van mondzorg. In het pakket biedt daarbij nog steeds geen garantie dat mensen dan wel allemaal de tandarts of mondhygiënist bezoeken

[4:09:01] binnenkort nog een debat met uw kamervoorzitter over de mondzorg en ik neem aan dat komen.

[4:09:13] Van eergisteren. De staatssecretaris die wij ook niet doorgegeven dat hij daarmee ook beantwoord zijn. Dat zeg ik ook tegen de collega's.

[4:09:21] Dat was eergisteren. In het debat kan het aan de orde.

[4:09:26] Dagvoorzitter en ook danken aan de minister voor de. Ik wilde een tweeminutendebat aanvragen om met een motie de minister nog te bewegen. Maar ik kan leven met van dit debat komen er toch weer reacties op binnen dat het allemaal niet zo vlot loopt als dat de minister zou willen en wellicht ook met enige druk zou kunnen organiseren.

[4:09:47] Dus meer over dit onderwerp en update meegeven. Ook dank voor de toezeggingen op het gebied van psychedelische en medicinale cannabis en in zo'n tweede rondje kan je altijd van het lijstje wat je nog wat ontzettend ingewikkeld als ze moeten wachten of in onzekerheid leven en de inspectie heeft philips.

[4:10:04] De paulus, mevrouw van den berghe.

[4:10:06] Dank u wel. Voorzitter, dank aan de meeste voor alle antwoorden en ik zie uit naar de reactie van de minister op het actieplan van mevrouw den haan over onze pillen.

[4:10:17] Ik zie ook uit naar de brief die we krijgen over hoe het de minister het zorg blijkbaar morgenavond krijgen. Dus dat zie ik allemaal verwachtingsvol tegemoet.

[4:10:26] We hebben nog twee vraag is met betrekking tot de tanden voor van mond maskers. Daar spreekt de minister van leveringszekerheid kan nog steeds aan het een deal met een chinese producent. Dus ik zou de meestal nog willen vragen wanneer kunnen wij die gunningscriteria tegemoet zien op die lokale productielocaties voor geneesmiddelen.

[4:10:48] Info. Fijn dat dat in beeld wordt gebracht. Alleen de minister gaf ook nog aan apothekers kunnen ook nog aanrijding doen. Alleen als ik praat over volks, gezondheid. Dan praat ik ook over potentieel grote hoeveelheden. We zien bijvoorbeeld op dit moment dat antibiotica voor tweederde uit azië komt dus wel dat we die zelfvoorzienendheid meer hebben. En dan zeg ik de apothekers die misschien voor zeldzame ziektes en voor andere kleine bereidingen doen. Maar als de nood aan de man komt dan hebben we volgens mij.

[4:11:20] Mevrouw van den berg, mevrouw,

[4:11:23] Dankuwel. Voorzitter, dank ook aan de minister en de ondersteuning voor de beantwoording van de vragen. Ik sluit me aan bij de vraag van mevrouw van den berg en ik zie ook uit naar de brieven die de minister heeft toegezegd en ik wil graag een tweeminutendebatten.

[4:11:37] Ambtenaren natuurlijk. Ik ben ook net als mevrouw paulusma blij met toezeggen dat heel belangrijk is dat we ons niet door bureaucratische regeltjes moeten laten leiden in de ene regio wel ruimte in de andere niet. Laten we gewoon naar totaal kijken. En inderdaad kijken naar de manier waarop het gebruikt voor geluk.

[4:11:55] Dus daar ben ik tevreden mee. Ik ben minder blij met de antwoorden op mijn vragen rond het geneesmiddelen, vergoedingensysteem en vitamine d twee op betaalbaarheid te maken en het verkleinen van gezondheid verschillende vast aan zijn tekentafel en ik zou willen vragen. Probeer u minister gaf die zij soms hebben om alle problemen

[4:12:22] aan te pakken en daarbij hebben ze de hulp nodig van een apotheker van een huisarts voor van veel apothekers dat als je een eigen bijdrage hebt medicijnen gewoon niet opgehaald worden. Dus dat het wel degelijk kan helpen dat die vitamine d voor iedereen betaalbaar blijft die minister houdt eigenlijk de hele tijd aan. Ja. Het was eerst voor de lage dosering werd het ook vergoed. Nu is dat alleen voor de hoge dosering en we zien een verschuiving. Ik zou tegen de minister zeggen ja. Benzine verschuiving omdat artsen dan maar als het gaat om het geneesmiddelen vergoedingssysteem maak ik mij grote zorgen dat de onzeker van het systeem en wat mijn fractie betreft. Ik herhaal nog maar een keer is dat een is dat een no go en.

[4:13:03] Dat ik vooral over problemen gaat, terwijl het overgrote deel misschien wel goed om nog even te zeggen het overgrote deel van de een evaluatie kracht die ook vanuit de farmaceutische bedrijven in samenwerking met voorschrijvers en apothekers gewoon leiden tot verbetering van gezondheid en kwaliteit van leven, waarbij de minister noemen dat poli farmacie is hartstikke mooi. Hartstikke mooi woord blij dat de minister dat oppakt dat het onderzoek. Dan komt de meeste noemden wel een aantal interessante bevindingen waarbij ik het jammer zou vinden als ze dan wachten tot volgend jaar eind volgend jaar bewijs spreken om daar mee aan de slag te gaan hebben bijvoorbeeld die drieënveertig procent van de vijfenzestig, vijfenzeventig plussers die meer dan vijf medicijnen gebruiken maar dat niet.

[4:13:43] De eerste lijn.

[4:13:44] Ik denk apothekers en huisartsen te kijken hoe dat inderdaad gewoon heel concreet al kan leiden van het van een geneesmiddel gebruikt bij met name veelgebruikers

[4:13:56] de dank aan de minister ook voor de verheldering rondom de sluis en en de het voorkomen hij inderdaad bereid is om te zorgen dat die met zijn europese collega's. Dit onderwerp op de agenda zet waar trucjes soms leiden tot verveelvoudiging van prijzen wat in in in de tijd daarvoor niet nodig was dat we dat soort dingen kunnen voorkomen.

[4:14:19] Ik ga nog even in op waar we dan wellicht nog over oneens het pakket wordt gekeken rondom een vitamine d.

[4:14:27] Ik denk dat de zielig voor mijn of dronk dat niet kan betalen. Straks als we dit zo doen, zoals we het nu.

[4:14:34] Er wordt voorgesteld. Er

[4:14:37] blijft de groep die

[4:14:39] voelt de maagoperatie ook vanuit medisch optiek

[4:14:45] zeg maar de hogere dosis vitamine b het maatschappelijke effect.

[4:14:49] Juist omdat het niet helemaal te overzien is dat dat dat het gewoon een stukje minder bestaanszekerheid is vanuit de positie zoals we het nu hebben geregeld.

[4:14:58] Hij stond de vng heeft ons ook een brief geschreven dat ze

[4:15:02] pleisters plakken. Dat is veel te makkelijk. Het moet niet een. Het moet niet een manier worden waarop dit kabinet ook meerdere effecten die juist als stapeling de portemonnee raken als het gaat om toegankelijk houden van de zorg omdat maar voor de eigen verantwoordelijkheid en

[4:15:18] effecten van de maatregelen die we hier uiteindelijk zitten als het gaat om de monitoring. De minister gaf zelf aan standaard dat dit allemaal ingaat in tweeduizend, drieëntwintig. Zo gaat dat dan.

[4:15:29] Wanneer wij dan naar wie monitoren gaat standaard kosten aspect en de therapie trouw.

[4:15:36] Eigenlijk is mijn vraag kan minister toezeggen krijgen, zodat de kamer ook dit besluit kan heroverwegen in tweeduizend, drieëntwintig, zodat het in tweeduizend, vierentwintig weer anders wordt.

[4:15:47] Voor de grond af. Minimaal.

[4:15:49] Je kunt u dit toezeggen hoe gaat het met die monitoren en op dat laatste punt overwegen wij ook een motie,

[4:15:55] net als op die andere punten rondom vitamine d. Maar er zijn al eerdere aanvragen voor het twee minuten debat.

[4:16:01] Die county. Nou gaan we vijf over half drie verder.

[4:19:22] Goede middag. Gisteren.

[4:19:25] Dank u. Voorzitter, ook voor ook voor de discussie, het debat en ook in de volle breedte, zeer waardeerde

[4:19:33] de antwoorden op de mevrouw paulusma steekt haar duim omhoog terwijl ze naar binnen loopt. Mevrouw paus maar vroeg ook nog ten aanzien met mijn ambtenaren gisteren een uitgebreid gesprek gehad. Voorzitter, met stand van zaken. En wat dus patiënte ook gewoon kunnen verwachten en philips heeft toegezegd dat ze dat zullen doen. Ze verwachten negentig procent van de apparatuur dit jaar te kunnen omruilen of repareren. I j kijkt hier ook nadrukkelijk. Naar. Ik denk echter ook aan om te zeggen dat philips tot nu toe geen aanleiding geven tot zorg op gezondheidsschade op de lange termijn, maar dat philips hier nadrukkelijk wel een zware verantwoordelijkheid heeft en in het gesprek gisteren zei ook aangaven dat ze die ook zelfvoorzienendheid en criteria leveringszekerheid is een realistische niet haalbaar.

[4:20:23] We zijn ook afhankelijk van grondstoffen van mevrouw van den berg vroeg daarop aansluitend voorzitter, ook ten aanzien van apothekers die niet voldoet degelijk als een aanvulling op de productiecapaciteit van fabrikanten en zet daarom ook ook wat noemt ook grondstoffen, hulpstoffen, et cetera

[4:20:42] en hechten eraan om ook van te wijzen dat er gewoon in ons land productie grote ook grote productie apotheek niet alleen maar de lokale apotheek wel voor wat dan heet eigen patiëntenpopulatie, maar veel produceren en er zijn verschillende vormen met meerdere ziekenhuizen patiëntenpopulatie van meerdere ziekenhuizen in ons land,

[4:21:01] mevrouw tillen en vroeg hoe kan medicatiebeoordeling bijdragen aan vermindering van de paulie farmacie en en kan die zes. Die die die nog kleine vijftig procent bijna kunnen we die ook verder inzetten te bespreken en te kijken waar de verdere verbeteringen mogelijk zijn en ook dit percentages. De percentage wat mensen wat in een jaar gewoon bij gebruik van veel medicamenten ook beoordeeld wordt en naar de vroeg aanvullend op de europese inzet op woekerprijzen. Ik werk samen met andere landen, bijvoorbeeld in beieren

[4:21:32] en dan vroeg de heer mohandis ten aanzien van op een breed scala aan maatregelen. Daarbij kijken we natuurlijk ook naar eigen risico had ik er dan nog niets zinnigs over kan zeggen. Dus je hebt echt eerst een volledig jaar nodig en dan een analyse. Dus het vroegste vierentwintig.

[4:21:52] Dankuwel middelen en productielocaties en leveringszekerheid. Hoewel de ergens criteria die zijn reeks breed was dat het antwoord op de vraag over de mondmaskers en of de minister.

[4:22:04] Van dit commissiedebat mooi op tijd, maar ik heb nog wat en deze twee minuten debat aangevraagd, met als spreken, mevrouw de haan,

[4:22:15] dan de toezegging zou ik voornamelijk vlak na de zomer over de inhoudelijke invulling van pakket criteria. Welke zorg op welke momenten getoetst kan worden en op welke manier uitstroom van niet effectieve zorg kan plaatsvinden.

[4:22:28] Eind oktober ontvangt de kamer de tussen evaluatie van de subsidieregeling prep alsmede de reactie van gebruik van geneesmiddelen en hierin zal er ook opnemen. Info over de afbouw medicatie in de naar aanleiding van opmerkingen van mevrouw paulusma, mevrouw van den berg, mevrouw de haan

[4:22:44] vijfde kamer ontvangt voor het eind van een brief over

[4:22:50] nou psychedelische ja.

[4:22:56] Medio volgend jaar ontvangen. De kamer. De uitkomsten van het onderzoek napoli farmacie bij ouderen

[4:23:02] zeven dashboard van de sluis zal in het eerste kwartaal van twintig, drieëntwintig worden gepubliceerd van een vraag van mevrouw meijer en dan heb ik ze allemaal gehad.

[4:23:12] En nou dan rest mij nog de natuurlijk de hartelijk te danken en de ondersteuning voor de beantwoording van de vragen en het feit dat het allemaal zo snel is gegaan. En natuurlijk als laatste mijn collega's onvolprezen en griffie dankuwel. Ik sluit de vergadering.