Disclaimer: deze transcriptie is geautomatiseerd omgezet vanuit audio en dus geen officieel verslag. Om de transcripties verder te verbeteren wordt constant gewerkt aan optimalisatie van de techniek en het intrainen van namen, afkortingen en termen. Suggesties hiervoor kunnen worden gemaild naar info@1848.nl.
Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
[0:00:01] Hartelijk welkom. Allemaal bij de Commissie voor landbouw, natuur en voedselkwaliteit.
[0:00:06] Ik heet alle genodigden en de leden van harte welkom en iedereen die dit rondetafelgesprek digitaal volgt en de mensen op de tribune.
[0:00:16] Dit rondetafelgesprek is georganiseerd om inzicht te verkrijgen in de keuze mogelijkheden voor een toekwam toekomstbestendig nationaal strategisch plan binnen het geheel B.
[0:00:26] Het rondetafelgesprek bestaat uit drie blokken
[0:00:29] en na ieder blok hebben we een schorsing van tien minuten voor de noodzakelijke maatregelen waarvoor ik de bodem dienst alvast hartelijk danken
[0:00:38] in blok een zal een gasten uit het buitenland deelnemen aan het gesprek en om het gesprek zo goed mogelijk te laten verlopen, zal er in dit blok een tolk aanwezig zijn.
[0:00:46] Zij zal de vragen van de leden aan de buitenlandse gast te vertalen naar het en naar het Engels. Dus u kunt gewoon de vraag in het Nederlands stellen.
[0:00:54] Het is wel zaak dat u niet te snel praat, zodat de tolk uw inbreng goed kan vertalen.
[0:01:02] Alle genodigden hebben een position peper ingestuurd die u eerder heeft ontvangen en die ook op de site van de tweede kamer is gepubliceerd.
[0:01:10] De de gasten krijgen twee minuten de tijd om hun positie toe te lichten en daarna gaan we over naar de kamer voor de vragen
[0:01:17] en het is de bedoeling dat de genodigden direct antwoorden op de vragen van de leden. Dus het is deze een vraag en antwoord
[0:01:23] die Boswijk die komt wat later van het CDA en heer bisschop gaat, wat eerder weg
[0:01:29] en mevrouw koekoek, de heer Mulder en mevrouw van der plas hebben zich afgemeld.
[0:01:34] En dan wil ik nu het woord geven aan de eerste gast vandaag en dat is mevrouw van kippen.
[0:01:49] Ik dacht ik sta als derde marathon.
[0:01:52] U hebt van mij de kostprijs het Kerstmis onderzoek gekregen. Ik ben voorzitter van European Milk board, ook voorzitter van de Dutch Dairymen, board en bestuurslid Farmers Defence Force en we zien aan dat kostprijs onderzoek daalt al sinds tweeduizend achttien boeren geen inkomen meer hebben in Nederland melkveehouders omdat de kosten. De kale kosten zonder arbeidsvergunning al hoger zijn dan de opbrengsten van de melk en het oprichtingsverdrag van Europa is heel erg duidelijk over waar het geheel aan moet voldoen en dat is de landbouwbevolking een redelijke levensstandaard verzekeren, met name door de verhoging van het hoofdelijk inkomen van hen die in landbouw werkzaam zijn en daar is allang geen sprake meer van het verschil tussen Nederland en de toeslagen die Nederland aan boeren toekent. En bijvoorbeeld Luxemburg is enorm. Dat is ook te zien in het kostprijs onderzoek en dat scheelt vijf komma zevenenzeventig cent en heeft alles te maken met cofinanciering. Nederland doet bijna niet aan haalbare cofinanciering voor boeren en dat zie je terug in de toeslag. We hebben de allerlaagste van Europa.
[0:02:53] Wat belooft dat voor de toekomst nu steeds meer vanuit de eerste pijler naar de andere Paulus gaat.
[0:02:58] We zien het ook aan de Aegon regeling regelingen. Het puntensysteem boeren moeten aan voorwaarden voldoen en daar wringt vaak de schoen omdat die voorwaarden vaak ambtelijk zijn vastgesteld en niet praktijkgericht. Er moet meer met de boeren in plaats van over de boeren worden gesproken
[0:03:13] met de grip dat het gebied gerichte aanpak a en B eigenlijk hetzelfde veel goede bedoelingen. Maar in Nederland is maar dertig procent van de landbouwgrond komt daarvoor in aanmerking en van die dertig procent kan vijf tot zeven procent van die landbouwgrond budget krijgen uit die beheer pakketten dus heel veel boeren willen meedoen. Maar er is momenteel gewoon geen geld beschikbaar zijn. De vergoeding nog nooit hoger dan de kosten en dan blijven die boeren dus hangen in dat inkomen wat al niet voldoende is en er komen steeds meer kostenverhogende eisen. Dus wij moeten op een andere manier dat geheel invullen zodat die boeren daadwerkelijk worden betaald voor wat ze leveren en dan kan het hele beleid ook daadwerkelijk duurzaam zijn op alle drie pijlers, ecologisch, economisch en sociaal.
[0:04:02] Dankuwel keurig binnen de tijd. Dan is nu het woord aan de heer Dumitru
[0:04:08] via de videoverbinding.
[0:04:12] Ik zei.
[0:04:19] Op deze de zijn dat je in moestuin best.
[0:04:25] Wel kan toe er Cap conferentie en you can you can speak to net.
[0:04:32] Ja die maar ik denk niet zo dat de Griekse collega's linkse politieke lekker iemand dat de nieuw Amerikaanse politie.
[0:04:44] Het is als een kamer om mijn collega s paleis. De politie is juist voor de vader van alle mooie woorden society. Het is een oude fabriek en oude op fabriek politie uit is de oudste Margot van drie het meisje of Sustainability environmental economie, sociale de nieuwe policy Framework te creëren, serre en more.
[0:05:15] Dit is een nieuw model.
[0:05:19] Mooi subsidie. Je bent op de member States is de gastvrij bij de schepen is niet al de instrument stekken toekennen aan de de single cd staat dat je blaas en nieuwe de liepen die en forum beest is als het de time in de Cirque historie Amerikaanse City Billy toch zeer zit men toch voor op sociale conditionaliteit is was de
[0:05:49] mijn politieke koperen maïs mediation is het is de de support changes towards Sustainability in Amerikaanse en nauwelijks begrip. De de rijk ziens planning deze beetje plaats. De de rij sinds de en interventie ziet dat er is pompen de niet identiek aan het internet Vogelsang Challenge is zeer lang adres, al is niets voor. Dit is import. Dan kan prima. De adressenlijst Afrika pareerde serieus plaats. Jeetje. Franse politie
[0:06:32] zul je nooit op de Commissie Schengen. Het is pas vader meeting Parlement als de de sinds in december laatste keer de Commissie, die de maand december mijn steeds flink dokter ik op de in juli tegen dat je
[0:06:53] de laatste dat soort kinderen best een ontspannen zichtbaar. Een soort de morgen
[0:07:01] die voor minder een niet voor interface in lijn is er niets dat je uit bent met de laatste product niet zo sinds de de probleem definition project je huis Farmers adres de randjes leven waarin ik ben klaar met improving City water en hele Quality redactie klaar met de mission dat deze kleine kindjes. Wat kost dat plaatsen dat die al de het objectief zou een business plan. De streep door de leadership in Education and Sustainability info en dat de Commissie ziekteplaag continu de hoe is de iets steeds en tenten staat implementation.
[0:07:53] Thank you very much en dan wil ik nu het woord geven aan een andere gast via de computer en dat is de heer kan wel.
[0:08:03] Hartelijk Dank voor de uitnodiging. Mijn naam is Jeroen kapel universitair hoofddocent bestuurskunde in Wageningen.
[0:08:09] Ik ben wat minder positief over de deal die bereikt is in Europa. Er is een hoge mate van wetenschappelijke consensus dat uw hart sneller kloppen van natuur klimaat of of voor behoren inkomens
[0:08:22] dat het huidige instrumentarium onvoldoende doelmatig is om die doelen te bereiken.
[0:08:27] Tegelijkertijd wil ik u ook handelingsperspectieven bieden, want die zijn er wel degelijk binnen het nationaal strategisch plan.
[0:08:34] Ik denk dat daarbij wel zaak is om te kijken naar welke wettelijke doelen er nu eigenlijk voorlichting voor de landbouw en wat is een groot aantal uitdagingen groot aantal wettelijke verplichtingen op dit moment niets met oud aan voldaan.
[0:08:47] Dus de liggen eigenlijk drie grote vragen voor een hoe zetten we het SP zo doelmatig mogelijk in
[0:08:54] wat wat is noodzakelijk om te doen om ook om ook te voldoen aan internationale wetgeving.
[0:09:00] Wat is kosten effectief. Het lijkt heel sympathiek om het geld uit te smeren op een groot aantal landbouwers, maar het is soms veel effectiever om het te concentreren. Daar waar de de nood het hoogst is. En ja wat zijn publieke doelen versus private doelen en en hoe beetje we beide beide belangen. En hoe zetten we het en SP vooral in zodat het het publieke belang ook ten goede komt.
[0:09:24] Drie concrete aanbevelingen niet. Alles kan via eco regeling. De nota is dermate hoog dat een aantal zaken alleen opgelost kan worden door een aanscherping van de conditionaliteit of beter nog nationale regelgeving.
[0:09:40] Daarnaast wist advies ook op basis van een onderzoek dat ze in Wageningen onlangs hebben uitgevoerd om gebruik te maken van artikel zesenzestig en zevenenzestig van de verordeninq strategische plannen en die maakt het mogelijk om het het het grondwaterpeil in veenweidegebieden te verhogen, maar ook voor te compenseren. Dus ze worden gecompenseerd voor de gedolven inkomens. Artikel zevenenzestig maakt het mogelijk om een bufferzone van tweehonderdvijftig meter onder Natura twee duizend
[0:10:11] de te creëren en boel opnieuw te compenseren voor voor extensievere productie bij
[0:10:18] is het advies om gebiedsgerichte werken dus om niet regelingen
[0:10:23] nationaal open te stellen die vooral regionale problematiek
[0:10:27] adresseren. Bij sommige zaken kunnen wel wel nationaal muts. De de dat kan zeker nationaal worden geregeld.
[0:10:35] Maar probeer echt de de uitdaging die ze gebiedspecifiek zijn ook gebiedsgericht te adresseren
[0:10:41] en dit alles ga ik wel ook om een verandering van niet alleen een verandering van van de inhoud van het landbouwbeleid,
[0:10:49] maar ook van het besluitvormingsproces. De politiek, wetenschap literatuur
[0:10:54] wordt de politieke besluitvorming rond frontman boot, zowel op Europees nationaal niveau van oudste als cliëntelistische gezien. Ik denk dat we daar nog steeds trekken van zin in de in de huidige besluitvorming rondom. Het is dus echt zaak om tot een meer gewogen afweging van
[0:11:13] ik heb belangen te komen en en na te denken over hoe de landbouwbeleid kunnen inzetten om wettelijke doelen te behalen. Hartelijk Dank,
[0:11:23] Dankuwel iedereen hartelijk Bedankt voor de bijdrage. Thank you for your stories. Daar gaan we nu over naar de Kamerleden en ik wil de Kamerleden vragen om geen lange inleiding te houden. Maar gewoon een korte vraag te stellen, want we hebben voor deze ronde tot zeven uur beschikbaar en we hebben
[0:11:42] zes Kamerleden aanwezig. Dus we stellen een vraag en dan met de komt meteen het antwoord
[0:11:47] en het eerst wil ik het woord geven aan de hiervan.
[0:11:51] Voorzitter, voorzitter, Dankuwel. Ik heb een vraag aan de heer
[0:11:55] want hij schrijft u schrijft dat er op dit moment milieus vraagstukken
[0:12:00] te makkelijk exclusief bij de landbouw worden neergelegd, terwijl het de individuele boer ontbreekt aan handelingsruimte om genoemde uitdaging het hoofd te bieden
[0:12:08] en dat herken ik ook aan het worden van, maar ook de melkprijs. Daar ga je het niet uithalen.
[0:12:14] Stelt u voor om contouren van een voedselbeleid te ontwikkelen. Daar ben ik wel nieuwsgierig naar. Dat zou in Rutte twee onder Rutte twee dat pad zou zijn ingeslagen. Hoe zou dat wat u betreft uit moeten zien. En hoe draagt dat bij aan de ruimte voor die boer om juist wel mee te kunnen werken aan die uitdagingen in het kader van milieuvraagstukken.
[0:12:38] Dankuwel. Het is een vraag voor de heer kan wel.
[0:12:42] In onder Rutte twee inderdaad de nationale voedsel agenda ontwikkeld. Daar is een serie van vier Kamerbrief over uitgebracht onder het drie zijn die inspanningen eigenlijk meer van de tafel verdwenen. Kijk, we zien dat nu alle milieu klimaat vraagstukken
[0:12:58] de primaire producenten dus bij de boer terechtkomen,
[0:13:02] terwijl de rest van de keten natuurlijk ook een verantwoordelijkheid heeft in het een in het maken van de verduurzamingsslag van het voedselsysteem
[0:13:11] en dat het ook zaak is om aan de vraagkant de kant van de ritueel. De consument, de vraag naar duurzame producten naar gezonde producten te verhogen
[0:13:21] en dus ons advies is veel meer ook te interveniëren aan de consumentenkant. Dat kan met beprijzing. Je wil uiteindelijk dat de duurzame gezonder product goedkoper is dan het minder duurzame minder gezonde product. Nu is het andersom kan door nieuwe labeling systemen. Het kan door een wijziging van het inkoopbeleid van de overheid. Volgens mij heeft u in de kamer het minst
[0:13:43] gezonde en duurzame stuk stuk voedsel van van heel Nederland. Er zijn ook heel veel slagen te winnen.
[0:13:53] Dankuwel en een tip voor de
[0:13:56] keuken van het kamer restaurant. Mevrouw Beckerman.
[0:14:00] Dank u wel. Ik had een vraag aan mevrouw keimpena. Sorry. Ik hoop dat ik het goed zeg. En ik wilde u vragen of u kon reageren of reflecteren op het verhaal van die kan wel wat in zijn peper refereert hij ook aan dat zelfs met inkomenssteun. Een derde van de Nederlandse boeren onder het bruto minimumloon zit en ik zou graag willen horen van u wat u van de oplossingsrichtingen van de. Je kan wel.
[0:14:32] Tint
[0:14:33] mevrouw van Kempen. Ja. Dankuwel. Ik denk inderdaad dat meneer kan wel gelijk heeft. Er schort nogal wat aan de mogelijkheid voor boeren om uit de markt hun inkomen te halen, terwijl wel heel veel bovenwettelijke eisen bij de boeren worden neergelegd, waarbij vervolgens als je daar niet aan voldoet zonder daar enige betaling van te krijgen. Dan wordt je product gewoon niet meer afgehaald en een probleem. Dat is ook het gebrek aan een echte rechtvaardige positie van boeren in de keten en die is ook de afgelopen geheel beest niet echt verbeterd. We zien nu in het nieuwe geheel B dat de bundel links
[0:15:10] kracht iets is verhoogd voor behoren. Maar dat geldt niet voor boeren die in coöperaties bij corporaties zijn aangesloten. Want die mogen zich niet bij een producentenorganisatie aansluiten om te onderhandelen over een prijs en dat zijn de problemen waar we tegenaan lopen. We hebben een bederfelijk product. Dat moeten we kwijt. En als de rest van de keten. Nee zegt en dat hebben we bijvoorbeeld in Nederland onlangs gehad met van Friendly, waarbij we zeggen nou een product kost iets om te produceren. Dat kan je berekenen. Dat wordt ook gedaan. Dat wordt gedaan door Wageningen. Het landbouw, economisch instituut. Die cijfers worden vervolgens naar Brussel getransporteerd, want wij maken onze kostprijs berekening op grond van de de zeg maar door alle EU landen gerespecteerde databank en dat is de vorm accountancy detail Network. Dus dat is vergelijkbaar. En dan zien we dat we in in Europa gewoon gemiddeld qua toeslagen ver onder de maat liggen. Maar we zijn nu samen met de Deense melkveehouders. De enige melkveehouders die al sinds tweeduizend achttien geen inkomen uit arbeid kunnen krijgen, omdat de kale kostprijs die wij moeten maken met al die bovenwettelijke wettelijke eisen hoger is dan de opbrengst prijs van de melk. Dus er moet echt iets veranderen.
[0:16:24] Dankuwel. Een vraag voor de heer de groot.
[0:16:29] Dank u. Voorzitter, Dank voor de Dank aan de leiders. Ik heb een vraag voor de heer kan wel
[0:16:36] wat naar zijn idee of hij zou kunnen reflecteren op het nationaal strategisch plan publieke zoals er zoals die er nu ligt
[0:16:46] vanuit uw visie. Hoe kijkt u daar tegenaan.
[0:16:50] De heer kan wel.
[0:16:53] Ja. Ik denk dat dat we een verschuivingen nationaal strategisch plannen in het concept China naar meer betaling voor voor publieke diensten. Tegelijkertijd kregen we natuurlijk afgesproken in een nationaal klimaatakkoord om het gemeenschappelijk landbouwbeleid optimaal te benutten voor het verhogen van het waterpeil in in twee meiden gebied voor het creëren van bufferzones honderd tweeduizend gebieden
[0:17:16] en vanuit dat oogpunt is er veel meer mogelijk en een nationaal strategisch plan zodat denk ik aan een dertig procent overheveling van
[0:17:25] van de eerste naar de tweede pijler en met dat geld kun je dus boeren in de veenweidegebieden en rond Natura twee duizend gebieden helpen om die omslag naar extensievere productie methode te maken. Dus op die manier sla je een relatief grote slag in het het verlagen van klimaat emissies in in de veenweidegebieden verlagen de druk op Natura twee duizend gebieden en en en help je boeren in die gebieden die nu wel te maken hebben met die die die wettelijke afspraken die vragen om ondersteuning bij die transitie. En nu worden die die in het huidige plan worden worden die middelen nog niet ingezet. Dus daarnaast zou ik op een aantal punten op op conditionaliteit in plaats van eco rekening inzetten.
[0:18:17] Dankuwel. We doen even geen vervolg vragen misschien straks nog die bisschop.
[0:18:24] Voorzitter, ik heb hier een vervolgvraag op te stellen, en wel of
[0:18:29] een een betrouwbaar en goed
[0:18:34] en goedkoop voedsel of dat een publieke dienst is of niet. Maar die vraag stel ik niet. Ik heb een vraag aan de heer Dimitri.
[0:18:42] Mijn vraag is hij spreekt over veertien aanwijzingen die vanuit Brussel gegeven zijn ten behoeve van het nationaal strategisch plan,
[0:18:52] maar
[0:18:53] als ik het goed zie zijn die aanwijzingen vooral gebaseerd
[0:18:57] op een concert van Green deal
[0:19:01] en op een concept als van tafel
[0:19:04] en die hebben
[0:19:06] bij mijn weten nog geen democratische sanctionering ontvangen.
[0:19:14] Klopt dat? En hoe verhoudt zich dat dan?
[0:19:17] Tot.
[0:19:17] Het gewoon de democratische besluitvorming
[0:19:21] die we toch aan de basis willen hebben.
[0:19:24] Van ons beleid,
[0:19:26] Dankuwel. Dan mag de tolk het even vertalen.
[0:19:30] Je zit nog te schrijven.
[0:19:33] Ik moet wel de vraag aan de je stellen, want anders heeft de tolk ook geen geen taak en dat zou jammer zijn.
[0:19:39] Dankjewel. Bishop.
[0:19:41] Dit is een crash en tenminste Dimitri van
[0:19:45] member Parlement.
[0:19:48] ISS you just out line. De der voor teamwerk een Jones ben presenteert van brace zelfs met respect, met nieuwe het respect National
[0:20:00] studeerde aan de ivm correct ISS.
[0:20:03] Die werken met deze beesten beest on the Green deal aanvangt uw volk die vijanden staan correct Lee dus no Democratic sanctionering,
[0:20:12] de heer.
[0:20:15] Dat is de basis het deze te. Het is beleid. Democratic decision making van de medley is de basis van alles in maken.
[0:20:25] Zeer, Dimitri,
[0:20:27] Ja zeker mijn jij hij expres mijzelf. De kleur is zo de voor de kinderen zijn Tres door
[0:20:39] dekens zijn a. De aspect Market focus bruin leer als om die objectief en targets op de indeling zwarte vork en paradijs City strategie is partner van alvast. Daar loopt zul je deze looking
[0:21:01] en looking to de tekst of iets waar steeds ja wist wie die different wist dat de Commissie voor pols in is. Strategisch en de die is Elias. Hoe zit de nummer steeds Sjoerd pay more.
[0:21:24] De rest zet deze planeet zijn hersens en de mijn besteed
[0:21:29] decanen en D propose P zal er niet assessment. Dit soort analyses the way they would like to adres. De specifiek object XL is boze economie, sociaal en een partner en de en klein van Afrika, Democratic aspecten sync waren eendjes C die forum this is the second is hoe is die oor naar depressie. De ik doe de Lissabon zitten en single youtube nieuwe bos. De casting en de Parlement, you know one of the Boys. In de laatste was
[0:22:16] de contributie op de Amerikaanse politie toe. De delen van voor een paar adres.
[0:22:24] En daar ging de de balletje slepen en goed zijn ging zitten. Ik heb de zijn in argumenten zo lekker in en die ministers de heroïsche electoraat is Lexus does this delen abn-dochter D proces kinkhoest de mijn steeds als ik een zoals een administration en total support en probeer aan busjes in mijn ex en die processing nobody s. De Oei klein park in en aan business in en die zit al dat laat weten. Doe je dit is de steeds zo eigen jij blij toen de kust.
[0:23:14] Thank you very much.
[0:23:16] De volgende vraag is voor die het eisen.
[0:23:19] Dank u wel. Voorzitter, ik hoop echt dat de twee vragen kunnen doen, maar ik zal mijn eerste vraag doen aan de heer cadeau,
[0:23:24] die duidelijk aangeeft dat dit niet genoeg is om
[0:23:27] voldoende milieumaatregel in Nederland te nemen om die we aan die wettelijke verplichtingen te voldoen, maar we horen ook van een van andere sprekers dat er nu al niet genoeg marge wordt gemaakt door een aantal boeren.
[0:23:38] Hoe moet dit dan. Hoe moeten we dan omgaan met het nationaal strategisch plan dat we en binnen de milieugrenzen blijven en de boer een fatsoenlijke boterham kunnen krijgen.
[0:23:46] Vier kan wel.
[0:23:49] Ik denk dat de prijs of het inkomen van de boeren die die de landbouwsteun is natuurlijk een welkome aanvulling, maar wordt primair bepaald
[0:23:59] op de wereldmarkt. Dus als je
[0:24:02] echt het inkomen van de boer wil verbeteren. Zal je zal je zul je toch aan een zekere vorm van marktordening moeten gaan doen en boer en alternatief verdienmodel bieden door ze dus te gaan betalen voor publieke diensten en dat kan je vanuit het gemeenschappelijk landbouwbeleid natuurlijk uitermate goed doen ze daarbij helpen om door middel van investering steun te geven om onder een bedrijven het te verduurzamen heeft ook doorgeven aan het zou willen, maar simpelweg de ruimte niet hebben om een een bedrijfsmodellen te veranderen, dus zeker voor de lange termijn veerkracht van de landbouw is het denk ik. En ook voor lange termijn verdienmodel van de landbouw is denk ik zeer wenselijk
[0:24:43] om optimaal gebruik te maken van die tweede pijler gelden.
[0:24:47] Dankuwel en tenslotte een vraag van mevrouw vestiging.
[0:24:51] Dankuwel. Voorzitter, ook ik heb een vraag aan de heer kan wel
[0:24:55] regeren cadeau geeft aan dat boeren volledig gecompenseerd kunnen worden voor de waterpeil verhogingen in veenweidegebieden, evenals het creëren van een bufferzone rondom de natuur en tweeduizend gebieden.
[0:25:06] En hoe verhoudt zich dit dan tot de subsidies die boeren ook krijgen om veengronden te bewerken, waardoor de juist heel veel broeikasgassen vrijkomen.
[0:25:15] Tot zover even mijn eerste vraag.
[0:25:17] Dankuwel de je kan wel.
[0:25:21] Ja dat is wat je zou willen doen is een verbod op het scheuren van gas op op je bij de dat kan je dat kan je in conditionaliteit regelen
[0:25:29] en tegelijkertijd de verhoging van waterpeil en dat kan je vervolgens weer vergoeden vanuit artikel zesenzestig van van de veroordeling. Maar het een gaat samen met het ander. Dus een aanscherping van de conditionaliteit en compensatie door gebruik te maken van artikel zesenzestig.
[0:25:48] Dankuwel. Dan hebben we nog tijd voor
[0:25:52] twee of drie korte vragen en ik zie de hier de groot zijn vinger opsteken.
[0:25:59] Dank u. Voorzitter, ik had de vraag eigenlijk ook die de heer bisschop stelde waren hier een discussie met de minister over het publiek. Geld voor publieke doelen
[0:26:10] hoort voedselproductie ook tot de publieke doelen, zoals de minister zegt.
[0:26:16] Aan wie stelt u de vraag.
[0:26:17] Sorry voor de je kan wel.
[0:26:19] Je kan wel.
[0:26:22] En er is geen wettelijk.
[0:26:24] Ik bedoel dat dat ook niet in in de Europese verordeningen dat de productie van van voedsel of voedselzekerheid als zodanig. Een publiek doel is dus op dit moment is is het voedsel primair en privaat? Goed.
[0:26:40] Het is al een interessante gedachte exercitie van wat als voedsel altijd publiek goed zou de bezien.
[0:26:46] De blad voor beleid zou er dan op voeren. Maar dan zou je echt het landbouwbeleid denk ik veel meer gaan inzetten op een een duurzame lange termijn voorziening van van voedsel en dus dat zou extra radicalen
[0:26:58] breuk met het huidige landbouwbeleid betekenen.
[0:27:02] Dankuwel die van kampen heeft nog een vraag.
[0:27:06] De
[0:27:07] de kan wel. U geeft aan dat je die conditionaliteit zou kunnen aan scherpen. Maar mijn vraag zou zijn.
[0:27:16] Ontneem je daarmee juist geen handelingsperspectief handelingsruimte van die boer. Neem je daarbij niet een hap uit zijn inkomen wat die daarna door allerlei lastige koppeltjes moeten springen en weer kan en moet terugverdienen.
[0:27:30] Dus ja. Schiet je jezelf er niet mee in de voet zou mijn vraag zijn aan de je kan wel.
[0:27:35] De je kan wel.
[0:27:38] Het is voor.
[0:27:39] Leuk. Kunnen we niks aan doen?
[0:27:41] Geen probleem,
[0:27:43] De van individuele voor een boer natuurlijk niet leuk als als regelgeving wordt aangescherpt. Ik denk dat dat de vraag meer is van hoe kunnen we aan die wettelijke
[0:27:51] doelen voldoen en en tot het scheuren van gras. Ja, we hebben met elkaar vastgelegd dat ze de emissies vanuit de bodem dat tenminste twee bodems willen vastleggen. Dat ga je niet bereiken met alleen maar vrijwillige maatregelen. Daarvoor is het gewoon nodig dat er in bepaalde delen van Nederland een verbod op het scheuren van gas komt. Dus dat is vervelend. Maar vanuit de de afspraken hebben gemaakt over klimaat wel een noodzakelijk kwaad.
[0:28:19] Dankuwel jaar is hier een kleine verwarring, want deze bel betekent stemmen en wij zijn niet op de hoogte van een stemming. Dus moeten heel even kijken of wij na stemming toe moeten
[0:28:35] geruststellende mededeling van de bodem was het verkeerde knopje. Dus we hoeven niet stemmen. Die bisschop heeft nog een vraag.
[0:28:42] Voor ze aan mevrouw camper. Maar ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe zij vanuit de praktijk aankijkt tegen dit soort type beschouwingen. Want die zijn nogal ingrijpend voor de bedrijfsvoering en voor de generaties landbouwbeleid zoals die in Nederland gekend hebben tot op tot voor een paar jaar in elk geval. Ik zou graag uit aan reflectie.
[0:29:05] Ik denk dat de beste verschil is een aantal jaren geleden. Toen kregen de boer en melkprijs die een aantal maanden boven de veertig cent heeft gelegen. Toen kregen de landbouw scholen nieuwe aanmeldingen van mensen die heel graag boer wilde worden. Het beleid dat de laatste paar jaar is gevoerd. Dat zorgt ervoor dat we zien dat de landbouw scholen leeglopen dat het aantal opvolgers minimaal is en dat Nederland niet zo heel erg lang meer duurt voordat we eigenlijk geen jonge boeren mee hebben. We zijn al in Europa het land met het minst aantal jonge boeren. Daarom noemen wij elke boer tot zijn veertigste op jong. Dat doet de rest van Europa niet. Die zegt vijfendertig. En dan komen we amper op twee procent bedrijfshoofd de die in Nederland jongens zijn er veertig jaar en dat is het gevolg van het landbouwbeleid dat gevoerd is. Dus wij zullen we hebben nu al in Nederland drie komma vier miljoen hectare nodig om de Nederlandse bevolking te voeden. We hebben er één komma acht miljoen hectare. En als ik kijk naar hoe weinig boeren er daadwerkelijk een opvolger hebben die ook perspectief heeft om op te volgen en het moeten kunnen. Dan denk ik dat we heel snel veel meer in zullen voeren, omdat het hier niet meer geproduceerd wordt.
[0:30:17] Dankuwel de je thuis zelf nog vraag laatste vraag is dat.
[0:30:22] Oh. Die heeft geen vragen meer. Dan gaan we even schorsen voor de schoonmaak ronde. Ik wil de gasten hartelijk danken voor de aanwezigheid ferry muts.
[0:30:30] En dan gaan we zo meteen verder met de tweede ronde.
[0:33:57] Oh,
[0:33:59] Hopelijk heeft hij het gehoord?
[0:34:01] Ik spreek momenteel de
[0:34:03] de ook Sir
[0:34:06] Marietta
[0:34:07] een compromis met een tegenstrijdigheid. Het nieuwe GHB vraagt meer verduurzaming en biedt daarvoor een kleiner budget.
[0:34:15] Er wordt gestapeld met nieuwe eisen
[0:34:18] om aan Dankuwel om aan de basis betaling te voldoen. En ondertussen knipt het budget
[0:34:23] waaruit we betalen met zeven procent.
[0:34:26] Kort gezegd betekent niet dat voor onze boeren
[0:34:30] mee doen,
[0:34:31] hoe minder geld
[0:34:32] als ik kijk naar de eerdere voorstellen die er ook lagen in de Brusselse onderhandelingen.
[0:34:38] Uiteindelijk is het uiteindelijk compromis realistischer,
[0:34:42] maar de duivel is in de diepte.
[0:34:44] De nationale invulling en uitvoering gaan de impact maken.
[0:34:49] Als ik inzoomen op de gemiddelde akkerbouwer raakt. Dit zijn portemonnee,
[0:34:55] bijvoorbeeld de eis om vier procent van zijn landbouwgrond uit productie te halen, kost een ondernemer al snel
[0:35:02] zesduizend euro aan inkomsten. De stapeling van nieuwe eisen voor de basis betaling kunnen melkveehouders ook duizenden euro's kosten aan verlies aan opbrengsten
[0:35:13] boeren en tenen zullen gaan rekenen.
[0:35:17] Is het straks nog interessant om mee te doen aan het geheel.
[0:35:21] Zo niet,
[0:35:22] dan is deelname aan de eco regelingen en agrarisch natuurbeheer helaas buiten bereik
[0:35:29] van belang is nu juist dat het geheel bij interessant genoeg dient te blijven voor onze boeren en tuinders. Om aan mee te blijven doen zo ruim mogelijk. LTO denkt graag mee aan vereenvoudiging van het systeem en een lijst meer doelgerichte, eco regelingen juist voor ambities op verduurzaming van de sector. Daarom roep ik u op
[0:35:48] vraag
[0:35:49] om een bedrijfseconomische doorrekening
[0:35:52] voor het totaalpakket aan maatregelen en de laatste zien rekent door wat de nieuwe eisen duidelijk gaan doen. Boeren inkomen.
[0:36:00] Dankuwel wil ik nu het woord geven aan die Geurts van voedsel. Anders NL.
[0:36:05] Dankuwel. Dank voor de uitnodiging.
[0:36:08] Ik begin met een citaat van minister Ollongren afgelopen week bij de herdenking van de slavernijverleden.
[0:36:14] Zij haalden Augustinus aan. Rob heeft twee prachtige dochters woede en moet woede over dingen zoals ze zijn
[0:36:21] en moed om te geloven dat ze zullen blij dat ze niet zullen blijven zoals ze zijn
[0:36:26] en die woede. Die heb ik de afgelopen dertig jaar. Ik ben er nu vijfentwintig jaar mee bezig met de huidige het onrechtvaardige landbouwbeleid sinds het is afgestemd op het wto-beleid.
[0:36:39] Het is vooral een subsidie aan multinationals die onder de kostprijs kunnen inkopen, zou ik eens reactie willen zeggen dat het
[0:36:45] en niets vooral subsidie aan consument is
[0:36:48] de moeite. Daartoe roep ik u op om niet te blijven bij dat dit nou eenmaal een natuurverschijnsel is dat wij moeten concurreren op de wereldmarkt naar een politiek politieke keuze die kan worden teruggedraaid.
[0:37:01] Morgen zal het Malieveld weer vol staan
[0:37:05] en een aantal van die zal erbij zijn.
[0:37:07] En nu kan de boeren tegemoet treden met een hoopvolle boodschap
[0:37:11] dat die ze weer een eerlijke kostendekkende prijs gaat geven.
[0:37:15] Daar kunnen boeren desgewenst of des te dwingend als het zou moeten liever niet door een aantal boeren, maar met minder toe.
[0:37:24] U kan, als u deze hervormingen doorvoert. De miljarden geld. Het leek net uit de eerste ronde. Er is gewoon een tekort aan geld om dienst aan de samenleving te betalen.
[0:37:37] Daar wordt nu geld weggegeven omdat de huidige prijzen zijn verlaagd in tweeënnegenti vergaan
[0:37:43] dan en rundvlees in tweeduizend drie Malek en van zuivel als compensatie hebben boeren een subsidie gekregen
[0:37:53] waardoor inderdaad de industrie onder de kostprijs kan kopen. Maar die compensatie was niet honderd procent boeren tl. De een op een inkomen. En zoals gezegd komen steeds meer eisen bij en terecht.
[0:38:06] Maar u kan dus zorgen dat het budget wel doelmatig besteed wordt voor maatschappelijke doelen
[0:38:15] zoals die had ik ooit zei afgelopen week honderd procent doelgerichte subsidies is mogelijk,
[0:38:20] maar die moet u een aantal maatregelen nemen
[0:38:23] net kwamen we eigenlijk niet uit. Ik was blij dat de kan daalt zijn marktordening direct ingrijpen
[0:38:29] een aantal maatregelen flexibele productie, beheersing en de akkerbouw en veehouderij, zodat ze de kostendekkende prijs krijgen. Dat kan gekoppeld worden met minimumprijzen zoals we die kennen.
[0:38:40] Uw tijd is bijna om.
[0:38:41] Die die gaat u jaarlijks die quotering aan beschermen, terwijl de markt om
[0:38:49] dit maakt de beschermen tegen vrijhandelsverdragen als Oekraïne, Canada merken stoer.
[0:38:56] U kan dan de eisen zoals verhoren aan de boer die conditionaliteit die van genoemd. Die kan alleen als u de markt beschermt en boeren tegen oneerlijke concurrentie beschermen
[0:39:06] en het mededingingsbeleid moet ook aangepast worden. En dan kan hij die vijftig miljard gebruiken voor die boeren die groene maatschappelijke diensten willen leveren aan de maatschappij.
[0:39:16] Ik ga dadelijk verder over hoe dat zou kunnen doen want zijn initiatief in het Europees Parlement is niet voorbij.
[0:39:23] Dit voorstel van tafel en kan u helpen Dankuwel.
[0:39:27] Dankuwel. De derde ronde is die jongen deel van de Wageningen Economic research.
[0:39:36] Goedenavond. En Dank voor de uitnodiging.
[0:39:40] Als ik mijn reactie samenvat. Dan
[0:39:43] heb ik eigenlijk vijf punten.
[0:39:46] De eerste is dat het grootste deel van de de het landbouw budget gaat naar de eerste pijler directe toeslagen. Dus dat daar zit het leeuwendeel van het budget
[0:39:56] en dat wordt dus gebruikt voor inkomensondersteuning
[0:40:00] en die die
[0:40:02] wat ik eigenlijk mijn stelling is dat de rond die inkomens in ondersteuning dat de opnieuw moeten overwegen wat we moeten gaan doen omdat
[0:40:11] budget is beperkt en de ambities zijn best groot met landbouwbeleid hebben negen doelstellingen, waaronder biodiversiteit, klimaat, milieu, een aantal dingen
[0:40:21] en die voor duurzaamheidsagenda die is de als je kijkt naar de afgelopen tijd en de landbouwbeleid die er zijn stappen gemaakt
[0:40:29] die van niet zo topprioriteit gehad. Dus ik denk dat het nodig is om die inkomensondersteuning opnieuw te bekijken,
[0:40:36] en dan is mijn persoonlijke mening is dat inkomensondersteuning, dat een aantal redenen zijn om inkomensondersteuning te hebben tot op zekere hoogte
[0:40:46] en ik noem die argumenten in in in de position paper. Je kan dan niet voor een punt waar je aan kan denken was denk ik ondersteun ik mijn linker buurman een beetje maar eens wat hij zegt als hij in Europa hogere eisen stelt en je hebt tegelijkertijd een open markt waarbij producten van overal vandaan naar binnen kunnen komen. Je wil dat ook. Dan is de
[0:41:05] en dan is de enige manier waarop je een stukje compensatie voor de hogere eisen kan geven. Is dat dat je dat doet via directe toeslagen. Dus ik denk dat je daar je toeslagen wordt de kundige. Ze moeten gebruiken.
[0:41:16] Vraag is het dan eigenlijk wel wat wat is nou het bedrag wat je daar echt aan voor nodig hebt om die compensatie te geven
[0:41:22] als ik nu denkt aan een hectare toeslag is er een films
[0:41:25] als de tweeduizend negentien ongeveer driehonderd vijfentachtig euro per hectare.
[0:41:28] Als ik dat afzet tegen een gemiddeld akkerbouw saldo van achttienhonderd euro per hectare is dat een
[0:41:34] twintig procent
[0:41:36] van het saldo. Wat je erbij geeft is dat
[0:41:39] zijn dat de extra kosten. Mijn mijn pleidooi zou zijn van link die directe toeslag aan aan echte de compenserende vergoeding die je nodig hebt en dat moet wel eens uitgezocht worden om te weten het niet
[0:41:49] op het moment dat objectiveren kan je ook een deel van dat eerste pijler geldt verder inzetten voor andere dingen
[0:41:56] en gegeven. De doelstelling zal denk ik heel erg nodig om meer gerichte gaan betalen
[0:42:01] meer gerichte betalingen te kiezen
[0:42:03] en wat je dan zou kunnen doen is dat je zou moeten beginnen om vanuit de eerste pijler fors over te hevelen.
[0:42:10] Ik zou gerust naar twintig procent of nog meer gaan.
[0:42:13] Het is nu ongeveer tien procent.
[0:42:14] Bij welk punt bent u want uw tijd is min of meer.
[0:42:17] Dat dat geld zou je dan kunnen gebruiken voor
[0:42:23] de het meer gericht inzetten in de tweede pijler denken grijs, natuurbeheer en bedenken van aantal maatregelen in veenweidegebieden. Met betrekking tot klimaat of bufferzone zijn twee duizend gebieden.
[0:42:34] Daar heb je echt maatregelen die echt zoden aan de dijk zetten die doel effectiviteit dingen doen
[0:42:41] en laat ik dan voor mijn andere punt zeggen van de regeling. Dat is ook het tweede punt binnen de eerste pijler.
[0:42:48] Mijn pleidooi is om die die ambitieus in te vullen
[0:42:53] en om dat te doen op een manier die die boeren stimuleert een ondernemerschap en een verdienmodel
[0:43:01] en daarvoor zou je een menu systeem of een puntensysteem zou er heel goed helpen om problemen voor boeren flexibel in te vullen. Dat zou een aantal diensten kunnen gaan verlenen
[0:43:11] en tegelijkertijd daarin gestimuleerd worden om dat op een flexibele manier te doen.
[0:43:16] Laatste opmerking. Misschien is het vul het
[0:43:19] die eikel regeling wel regionaal in en niet landelijk want dan denk ik dat het qua effectiviteit niet zo effectief zal zijn.
[0:43:27] Dankuwel. De laatste spreker in deze ronde staat aangekondigde hier oma zo koeien houden bij de Campina.
[0:43:36] Dankuwel. Mevrouw de voorzitter,
[0:43:40] samen mijn ouders en mijn broer ben ik de trotse eigenaar van de biologische zo koeien Rijn in natuurgebied Campina, waarbij we eigenlijk al zevenentwintig jaar werken,
[0:43:49] zoals het ministerie van elf, dat nu graag ziet
[0:43:52] namelijk zeer exclusief natuurlijk en met gesloten kringloop.
[0:43:57] De huidige maatschappelijke uitdagingen rondom natuur, klimaat en waterkwaliteit vragen niet om halve maatregelen.
[0:44:03] Daarom moeten wij in onze en SP nu scherpe groene en duurzame keuzes maken.
[0:44:09] Dit kunnen jullie als Kamerleden doen door juist met de geheel B Gelder
[0:44:12] de gewenste toekomstige vorm van landbouw extra te ondersteunen.
[0:44:16] De zo koeien Rijn en andere excessieve landen vormen zijn cruciaal voor het in stand houden van ons authentieke cultuurhistorische landschap.
[0:44:25] Zonder groene keuzes. In het geheel been is het echter een onmogelijke taak.
[0:44:29] Momenteel kunnen extensieve bedrijven niet concurreren met intensieve landbouw.
[0:44:34] Daarom dienen de geheel B Gelder en de vergoeding schelden juist gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn,
[0:44:40] namelijk betaling voor klimaat en milieuvriendelijke landbouwpraktijken.
[0:44:44] Bij het beoordelen van het SCP vragen wij u daarom te letten op de volgende zaken.
[0:44:50] Ten eerste de vergroeningseis aanscherpen.
[0:44:52] Zowel de conditionaliteit als de nieuwe regeling, waardoor bedrijven die de meeste bijdrage leveren aan natuur en biodiversiteit doelen. Het meest aanspraak kunnen maken op vergoeding, betaling
[0:45:02] en daardoor een evenredige vergoeding vergoeding krijgen voor de kosten van extensivering en de extra inzet voor natuur en maatschappij.
[0:45:10] Ten tweede geen maximumbedrag per bedrijf.
[0:45:13] Maatschappelijk bestaan, vaak meerdere gezinnen die de inkomsten moeten delen. Een maximumbedrag gaat eraan voorbij.
[0:45:20] Ten derde de terugkeren. De terugkeer van de zoogkoeienpremie
[0:45:24] en te laat. Als laatste de weilanden en akkers van terrein beherende organisaties die in gebruik zijn door actieve landbouwers, moeten subsidiabel blijven,
[0:45:33] omdat deze gronden juist cruciaal zijn voor de extensieve
[0:45:36] en natuurlijke rundveehouderij.
[0:45:38] Wij roepen jullie als Kamerleden op om juist een eerlijke en groene lijn in het NSB te trekken. De toekomst van de landbouw weergeeft.
[0:45:46] Dit geeft agrariërs juist weer het nodige perspectief.
[0:45:51] Dankuwel keurig binnen de tijd. Dan ga ik nu het rondje vragen van de Kamerleden doen. We doen steeds een vraag en dan meteen het antwoord. En als eerste wil ik het woord geven aan hiervan kampen van de WD.
[0:46:02] Dank u. Voorzitter, ik heb een vraag aan de heer van der tak.
[0:46:04] Want of het nu gaat om stikstof methaan fosfaat.
[0:46:09] We worden gewaarschuwd voor de kaderrichtlijn water. De minister is weer een actieprogramma aanschrijven om ervoor te zorgen dat we de derogatie volgend jaar weer krijgen. Maar we zitten voortdurend tegen die plafonds aan.
[0:46:19] Dat leidt tot spanning en irritatie en daar moeten we volgens mij structureel in de toekomst van weg.
[0:46:25] Ik zou meneer van der tak willen vragen hoe kan dat nationaal strategisch plan dat geheel B. Nou een partner worden
[0:46:31] in die in de NSB
[0:46:34] een partner worden in die ambitie om te komen tot perspectief tot tot die ontspanning in die sector bij alle opgaven die daarachter wegkomen.
[0:46:43] Die van het dak.
[0:46:46] Een uitdagende vraag. Mevrouw de voorzitter, waarvoor Dank
[0:46:49] het belangrijkste. Daarbij is dat je wel boeren zo veel mogelijk en zo groot mogelijke groep in staat stelt
[0:46:57] om inderdaad op basis van dat basisvergoeding die nieuwe conditionaliteit
[0:47:02] zodanige regeling te maken dat veel mensen en veel boeren aan mee kunnen doen
[0:47:07] en daarmee samen met natuurorganisaties die plannen ook daadwerkelijk ontwikkeld.
[0:47:12] Dat is eigenlijk het grootste maak een keuzemenu voor elke sector voor de diverse sectoren in de veehouderij in de akkerbouw dan wel in de bollen. Dat is eigenlijk de lijn die het beste beleid waarbij u als kamer grote opgave op zich al vrij boeren echt ook in. Ik heb het laatste dagen weer behoorlijk gemerkt in diverse plannen
[0:47:34] eigenlijk ongelooflijk.
[0:47:37] Hoe zeg ik het
[0:47:38] zodanig zeggen van doen bij er nog toe
[0:47:42] de andere kant, maar dit en SP zou kunnen helpen als u in de regeling de zo groot mogelijk keuze
[0:47:48] en daarnaast uiteraard
[0:47:50] die bedrijfseconomische doorberekenen.
[0:47:53] Dankuwel dan een vraag van mevrouw Beckerman van de SP
[0:47:58] je die vraag is voor de heer Geurts.
[0:48:00] Ik vond het heel leuk dat hij begon met met Augustinus
[0:48:05] vierde eeuw na Christus. Toen het moeilijk landbouw was in grote delen van van Nederland.
[0:48:12] Enorme problemen van in de veengebieden
[0:48:17] is dit haalbaar.
[0:48:19] Want u
[0:48:20] het heel optimistisch in zeven punten in uw peper van vanavond werd het samengevat in drie
[0:48:28] is dit is dit reëel. Dat klinkt heel mooi. Maar
[0:48:32] wat is hier voor nodig.
[0:48:35] Die geurt.
[0:48:36] Dank u voor de vraag.
[0:48:37] Ja dat stuk wou ik nooit behandelen.
[0:48:41] Ik ik heb het debat gevolgd met mevrouw Schouten. Paar weken geleden.
[0:48:46] Dit had ik gehoord had gehoord te worden. We moeten terug naar de tekentafel en daar ben ik me wel eens naar honderd procent doelgerichte betalingen. Het kan
[0:48:55] maar dan moet je de boeren waar we bieden. U moet de boeren en kostendekkende prijs bieden. We hebben net van mevrouw Kuiper gehoord dat het absoluut niet inzet dat het crisis is en het is niet alleen crisis platteland
[0:49:06] dus crisis met klimaat en biodiversiteit
[0:49:09] en dat is ruim vijftig miljard per jaar beschikbaar om daar goede dingen mee te doen.
[0:49:15] Vandaag kwam het CDA met een mooi plan anderhalf miljard per jaar kost.
[0:49:20] Als je die boeren via marktordening, zoals de heer kan dadelijk zij de eerlijke prijs biedt met die flexibele quotering.
[0:49:27] Dan hebben ze die directe inkomenssteun niet meer nodig. Dat kunnen we gebruiken voor maatschappelijke doelen.
[0:49:33] Verder is dat we die markt inderdaad moeten beschermen tegen een. U merken zeg ik dat ook tegen de of die gehoord
[0:49:40] want die partij die die zegt terug naar de tekentafel is ingegooid voorstander van vrije handelsverdragen. Stop daarmee
[0:49:47] dan heeft u een goed verhaal want die kunt niet alleen zaken directe inkomenssteun en die boer annex teruggeven dat die zal iets met marktbescherming en productiebeheersing moeten doen en dan kan dat uit wat u wel.
[0:49:59] Ik heb mijn stuk op mansholt en firma aangehaald van eenennegentig. Dus dat is ook meteen na de pvda en CDA.
[0:50:07] Zij waarschuwde voor de fouten en begin jaren negentig. Als je die Iowa uitspraak af
[0:50:14] with you akkoord de leiding te wordt. Ga je geld weggeven, terwijl de consument
[0:50:19] die moet aan meer milieu voorwaarden product voorwaarden voldoen. Sorry
[0:50:26] dan kun je niet de consument een verkeerde boodschap geven met een lagere prijs. Er moet een hogere prijs. We willen beprijzing kom ik had ik gehoord.
[0:50:34] Je kan dus beprijzen als je die markt beschermt je ook de soja palmolie heffingen op.
[0:50:41] Dan kun je tot echte kringlooplandbouw komen. Want nu zijn we dweilen met de kraan open
[0:50:47] dan
[0:50:49] daar kun je het geld dus goed voor gebruiken voor alle doelen die je wilt bereiken.
[0:50:58] De tias. En net weg.
[0:50:59] Die meneer Geurts. U moet even vragen antwoord geven op de vraag van de SP. Ik snap dat u iedereen tips mee wil geven is hartstikke handig.
[0:51:09] Maar we willen ook nog even door met de ronden. Dus kunt u afronden.
[0:51:13] Ja.
[0:51:14] U moet tenslotte bij de WTO zijn. Komende december komt er weer een ministeriëleconferentie. Daar moeten daar moet gewoon geregeld worden dat wij eisen kunnen stellen aan import van milieu. Dierenwelzijn. Arbeid, maakt niet dat wij van landbouw een uitzondering maken dat landen hun markten mogelijk beschermen.
[0:51:34] Dankuwel.
[0:51:35] Dan mag de heer de groot van D zesenzestig vragen stellen.
[0:51:39] Dank u, voorzitter en Dank aan de in leiders is verleidelijk om de heer Geurts ook nog in te halen. Zeker ook op handelsgebied. Want daar vinden we elkaar meer dan u denkt
[0:51:50] ik heb toch een vraag voor de heer van der tak en ik ga even door wat de heer kamp vroeg want het was eigenlijk de de kernvraag. Hoe kan nou dat nationaal strategisch plan die zevenhonderd miljoen euro per jaar belastinggeld
[0:52:02] maximaal bijdragen om ontspanning te geven in de sector en ook de publieke doelen te halen.
[0:52:09] U zegt daarop laten we de voorwaarden
[0:52:13] zodanig maken dat alle boeren mee kunnen doen. Maar u zegt dan tegelijkertijd
[0:52:18] dat het niet veel effect gaat hebben. Want als iedereen meedoet, zullen de voorwaarden zeer mild zijn want daar hebben we in de huidige vergroening ook gezien.
[0:52:25] Dus toch te vragen als we echt willen.
[0:52:28] Dat.
[0:52:29] Die.
[0:52:30] Dat NSB gaat bijdragen. Om die ontspanning te bieden. Dan zullen we keuzes moeten maken. Heeft de je kan wel gehoord.
[0:52:37] Bent u het met de. Je kan wel eens dat we moeten kiezen van laten we de veenweidegebieden. Andy buffers rondom Natura twee duizend. Laten we daar de boeren helpen want dan komt die ontspanning het snelst.
[0:52:48] De heer van der tak,
[0:52:50] Groot Dankuwel voor uw vraag, waarbij ik nog blijf volhouden dat
[0:52:55] juist wanneer je vanuit die basis redenering doet met die basispremie met de nieuwe code conditionaliteit in zodanig keuzemenu maken dat zo veel mogelijk boeren
[0:53:05] meedoen. Dat is de allereerste uitdaging. Die is niet eenvoudig.
[0:53:10] De tweede is als je zit. Jij doet aan de Veen wijden
[0:53:13] in feite is dat een afwaardering
[0:53:17] van bedrijf in deze gebieden.
[0:53:20] Het was een harde boodschap.
[0:53:22] Dan moet u die compenseren.
[0:53:26] Dan moet er meer geld bij.
[0:53:28] Ook meer om de zevenhonderd zeventien miljoen.
[0:53:32] Ook feit dat je dan al drieëntachtig miljoen minder hebt
[0:53:36] of je moet een deal kunnen maken met de provincies als zodanig. Maar feit is dat wij daar eigenlijk geen voorstander van zijn.
[0:53:43] Want.
[0:53:45] Er komt wel een verhoogde hectare betaling.
[0:53:48] Maar die gaat ten koste van andere gebieden.
[0:53:51] Kort en goed.
[0:53:53] Je moet niet die solidariteit bij die kleine groep brengen. Je moet uiteindelijk en meer geld aan toevoegen wanneer je dat zou willen wij plaatsen pleiten niet voor wij pleiten voor die keuzevrijheid in die eco regelingen om zowel Veluwe en boer meer te laten doen. Ze hebben al opgehaald
[0:54:11] stikstof
[0:54:13] kaderrichtlijn water komt eraan
[0:54:15] en dan hebben we ook nog dingen die te maken hebben met methaan.
[0:54:18] En wie weet wat nog meer komt vandaag komt komt door de over zoönose
[0:54:23] ook allemaal vraagstukken. Dus maak het simpele eenvoudiger, maar wel met een uitdaging naar boer. Toen het keus. Dat is mijn pleidooi.
[0:54:32] Toch een korte opmerking voor meterstanden Corné. We gaan het niet doen want we hebben echt ik ga proberen om een tweede ronde waartoe die graag even voor de tweede ronde. Ik wil nu de vragen laten stellen door de je bisschop bisschop.
[0:54:47] Voorzitter, Dankuwel. Ik zou graag mijn vraag richten aan de heer
[0:54:51] en in essentie is dat de vraag om te reageren op het het gloedvolle pleidooi van de heer Geurts,
[0:54:59] maar ik hoorde ook zeggen van de eerste pijler die inkomensondersteuning moet je heroverwegen. Je moet kijken. Kun je daar meer de
[0:55:08] je moet het objectiveren. Wat is er echt nodig en al dat soort zaken.
[0:55:12] Maar
[0:55:13] als je dat niet als hij dat niet heel zorgvuldig doet dan lijkt dat toch onvermijdelijk. Stel dat je die eerste pijler af zou halen. Even rigoreuze dan lijkt dat onvermijdelijk
[0:55:24] tot een hogere consumentenprijs voor de producten. Dat kan niet anders. Tenzij je zegt van ja maar wacht even de buitenlandse concurrentie en de import. Dat maakt niet uit. Dat kunnen we dat kunnen we accepteren.
[0:55:38] Dat heeft dan ook zijn enorme schaduwkanten en voedselafhankelijkheid is ongeveer het laatste waar je naartoe moet. Volgens mij zou je daar eens op willen reflecteren. Want ik zie daar een groot probleem. De voedselzekerheid en de voedsel betaalbaarheid.
[0:55:52] Jonge mil.
[0:55:55] Ik denk dat
[0:55:57] dat het punt van voedselzekerheid en betaalbaarheid op zich nogal meevalt voor een rijk land zoals wij zijn de in de inbedding van de zijn voor producten exploiteren.
[0:56:07] Maar dat kan wel veranderen. Dat kan wel veranderen. Ik zeg niet dat je daar niet heel zuinig op moet zijn.
[0:56:12] Wat een beweging is die we hebben gemaakt en waar Nederland het beste belang bij heeft, is open redelijk open markten,
[0:56:19] want we exploiteren ook veel.
[0:56:22] Ik weet niet of je trots op moet zijn om de tweede expert landelijk structuren in de wereld te zijn, maar we zijn er wel eens een geeft wel een stuk afhankelijkheid aan.
[0:56:29] Dus
[0:56:30] ik ben anders dan mijn buurman zou het niet terug willen naar een marktordening systeem meer, hoewel ik er in het verleden kogels voor pleiten
[0:56:38] omdat ik denk dat het gewoon heel lastig is om daarachter terug te gaan en omdat ik denk dat verschillende regio's en landen
[0:56:45] verschillende standaarden hebben. Wij hebben wij stellen een aantal extra eisen. Misschien wel wel zou zijn. Een heel welvarend land
[0:56:52] dan als binnen de Europese Unie merk je daar al verschillende gedachten over
[0:56:57] en dat betekent dan dat je als die zo'n verschil in standaarden ook aanvaardt internationaal dat je zegt van nou dan moet je daar
[0:57:04] die compensatie voor een de er die die extra eisen die stelt die moet je op een andere manier belonen en dan zou dat heel goed via het systeem wat we nu hebben. Vier die directe toeslagen kunnen
[0:57:13] en ik pleit ervoor om dat te objectiveren.
[0:57:17] Ik denk wat nog even terug te komen bij een van de vraag straks. Ik denk dat de uitvoerbaarheid van een systeem van
[0:57:25] marktordening met heffingen op gewoon best een lastig verhaal gaat worden. Ook het praktisch goed te doen. Flexibel codering.
[0:57:34] Wie gaat dat regelen. Gaat de overheid dat doen wat uit het verleden gezien hoe goed een overheid daar een is als die zelfs als je zoiets zou doen, zou ik zeggen. Dan moet je net zoals bij wat er bij het monetaire beleid
[0:57:45] als het ware uit de hitte van de politiek haalt de meest centrale bank objectief is, zou je daar een aparte instantie voor moeten hebben die dat op basis van objectieve criteria. Zo maakt dan gaat gaat volgen
[0:57:56] want anders denk ik dat de politiek de opportunistisch en vaak de laatste reageren.
[0:58:02] Dankuwel. Dan zijn we aanbeland bij de heer Thijssen van de pvda.
[0:58:06] Dankuwel voorzitter wil nog even doorgaan op het antwoord van de heer van der tak.
[0:58:11] Want ik begrijp dat er een eco regeling moet komen die zo breed mogelijk is een groot keuzemenu.
[0:58:16] Het klinkt voor mij. Dan kunnen alle boeren kijken wat ze doen en op basis daarvan
[0:58:21] inkomenssteun uit pijlen twee halen,
[0:58:23] terwijl de heer van der tak heeft gekregen, getekend voor het klimaatakkoord en ik recent ook van LTO gehoord dat ze iets willen doen om de stikstof problematiek.
[0:58:31] Maar hoe gaat het geheel bij dan onder zijn voorwaarden helpen om die enorme klimaat en stikstof problemen op te lossen.
[0:58:38] Voor het klimaatakkoord zijn aparte gelden en geldstromen
[0:58:43] en dus diende die niet betaald worden uit de geel regelingen, maar uit het klimaatakkoord.
[0:58:48] Dat is dat is de logische consequentie daarvan is
[0:58:52] het is of het een of het ander.
[0:58:57] Kort antwoord, maar heel duidelijk Dankuwel, mevrouw vestiging.
[0:59:01] Dankuwel. Voorzitter, ik heb een vraag aan de heer Geurts.
[0:59:05] Zojuist sprak de heer Geurts over. Het is een subsidie voor de voedingsindustrie, zodat zij onder de kostprijs kunnen inkopen. Dus ik vroeg me af of je dat misschien nog wat meer kan toelichten. En als ik het net goed gehoord heb. Er kwamen er nog tips voor de partij voor de dieren. Misschien kunt u die nog met ons delen.
[0:59:23] Zou ik daarmee beginnen.
[0:59:26] Ik heb mevrouw Ouwehand wel eens mogen zeggen dat we geen varkens oren naar China te exploiteren. Dat lijkt me nou juist wel een goed idee want dan doe je een vierkant.
[0:59:35] Je moet dingen die hier niet waar ik in vraag is moet je wel exploiteren. Ik ben niet tegen handel.
[0:59:41] We blijven koffie, cacao en importeren. Alleen die grote bulk van soja palmolie dagen. Daar moeten wij vandaan.
[0:59:50] Die eerste vraag was.
[0:59:54] Die die kostprijs.
[0:59:56] Dat is een heel goed boek van Jan Smit tweeduizend duistere macht en die bespreek cardio.
[1:00:02] Dat soort bedrijven die waren die hadden baat bij die vorming. Want die willen volume
[1:00:09] ook de de sector die de input verkoopt zaden machines die zijn allemaal gebaat bij zo hoog mogelijk volume, terwijl de boer is gebaat met een eerlijke prijs.
[1:00:19] Dat is dus losgelaten.
[1:00:22] Vroeger hadden we hogere prijzen en dan gingen we dumpen met exportsubsidies en met een bescherming
[1:00:29] beschermde de boer.
[1:00:31] Dat moeten we natuurlijk niet hebben. Dus je moet die flexibele quotering ook het antwoord op meneer jongen. Nee. Mil. Ik kan doen ze dat.
[1:00:39] We hebben ze een minimum een de mest en de minst efficiënte melkveehouder maken ze middeling van de overheid dit niet geen bank.
[1:00:47] We hebben hier ook altijd in Brussel. Die die vergadering gehad over de prijzen. Dus dat kan makkelijk
[1:00:54] de. Zij willen volume en zij kunnen nu omdat we de prijzen de boer verlaagd hebben onder zijn kostprijs gecompenseerd met met inkomenssubsidie
[1:01:04] blijft de productie in stand de boer die hangt eraan of hij rijdt of niet.
[1:01:10] Doordat die volumebeperking ook de de afschaffen van de mannelijke tering in de site de tering weg is, is dat volume enorm de zij kunnen veranderen op de wereldmarkt
[1:01:19] en zij profiteren van die lage prijs die die door dit beleid is mogelijk gemaakt.
[1:01:26] Dankuwel.
[1:01:27] Dan heb ik zelf een vraag voordat we naar de tweede ronde gaan en die is hier oma. Want ik zou eens willen weten hoe hij aankijkt tegen het verhaal van LTO. Als hij zelf een pleidooi houdt voor
[1:01:40] het ten goede komen aan bedrijven zoals hij terwijl LTO zegt verspreidt het geld, maar over alle boerenbedrijf in Nederland.
[1:01:49] Daar wil ik zeker wel op reageren.
[1:01:52] Laat ik voorop stellen dat ik ook ben voor een systeem een soort van keuze manier dus een soort van topper.
[1:01:58] De ondernemers of boeren zijn ondernemers en die zijn goed in staat zelf keuzes te maken.
[1:02:03] Ik denk wel dat die ondernemers dus ook daadwerkelijk die keuze moeten gaan maken,
[1:02:08] wil ik vergroening. Ja of nee
[1:02:11] wil ik dat wel. Dan moet daar een
[1:02:14] ruime vergoeding of een goede vergoeding tegenover staan, wil ik dat niet. Dan neem je daarmee meteen de keuze van ok dan krijg ik daar ook weinig of niets voor vergoed.
[1:02:27] Daarom zeg ik dus ook van een keuzemenu. Prima
[1:02:30] als schroef die conditionaliteit op
[1:02:33] scherp. De regelingen voor aan en op het moment. Ik hoor de heer van der tak zeggen wordt, is het heel interessant voor boeren.
[1:02:41] Je moet zorgen op het moment dat de boeren ook daadwerkelijk vergroenen. Wat eigenlijk heel Nederland op dit moment wil of voor staat
[1:02:50] op het moment de hun daar voor kiezen om dat te doen.
[1:02:52] Zorg dan dat het juist interessant is dan is de natuur en de maatschappij is er enorm mee gediend.
[1:03:01] Tegelijkertijd.
[1:03:03] Ik hoor hier ook regelmatig het woord stikstof voorbijkomen
[1:03:06] of dat het meteen
[1:03:08] verband houdt. Met de schilderij vraag ik mij af.
[1:03:11] Alleen tegelijkertijd hoor ik ook ZLTO zeggen of LTO. Sorry hoor ik zeggen. We willen alle kikkers in de kruiwagen houden zoveel mogelijk verdelen.
[1:03:20] Tegelijkertijd presenteren ze ook stikstof plannen waarmee ze zeggen ja, we kunnen niet iedereen in de kruiwagen houden.
[1:03:26] Dus daarmee. Ik ben het er wel deels deels mee eens. Alleen zorg nu dat er gewoon een eerlijke en groene lijn in het NSB gezet wordt waarmee de boeren
[1:03:37] vooruit kunnen. En als ze niet willen,
[1:03:40] dan moeten ze dus genoegen nemen met een lagere vergoeding.
[1:03:45] Dank u wel, voorzitter, mag ik niet.
[1:03:48] Nou u mag een. U mag een tweede vraag stellen. Die mag u nu stellen. Want als we allemaal kleine vragen gaan stellen. Dan redden we het niet nog in een kwartier.
[1:03:56] Dan ga ik gewoon even het rijtje af.
[1:03:59] De hiervan kampen.
[1:04:05] Mevrouw Beckerman.
[1:04:07] Dan voorzitter, ik vind wel dat bij mooiste dingen altijd zo jammer dat sprekers niet op elkaar kunnen reageren. Dus ik zou wel eigenlijk wel willen weten wat de heer een vond van het verhaal van de heer Geurts
[1:04:20] daarop
[1:04:21] kunnen reageren.
[1:04:22] De Jerome,
[1:04:24] En daarmee bedoelt u precies op een deel van.
[1:04:28] Hij heeft zeven voorstellen gedaan onder andere een van belangrijkste denk ik. Ook is die die marktbescherming zegt gaat terug naar de tekentafel. Want als je die Mike bescherming doet dan is die in en dan zorg je dat boeren een beter inkomen hebben. Maar dan kun je die die vijftig miljard Europees geld ook anders inzetten. Ik was wel heel benieuwd wat u daar van vindt.
[1:04:54] Oké Dankuwel.
[1:04:56] Dan ga ik het liefst naar het voorbeeld van ons eigen bedrijf. Wij produceren dan prins vlees weliswaar
[1:05:05] volledig binnen de lijnen van het witte huis gebied.
[1:05:09] Wij kunnen absoluut niet concurreren met vlees vanuit het buitenland en dat is met rundvlees voor negentig procent. Dit geval meestal een vlees wordt geimporteerd omdat het goedkoop is.
[1:05:20] Wij proberen een duurzaam stukje biologisch vlees te produceren.
[1:05:25] Tegelijkertijd denk ik wel
[1:05:28] het stukje bescherming. Daar pleiten wij ook al jaren voor.
[1:05:33] Ik snap dat daar een hoop haken en ogen aan zitten
[1:05:37] via wet en regelgeving
[1:05:39] alleen tegelijkertijd op het moment dat je dus een bepaalde vorm van landbouw voorstaat in Nederland.
[1:05:45] Dan zul je ook op meerdere manieren aan mee moeten werken. Dus niet alleen maar zeggen van we willen het groener en minder en groener.
[1:05:54] Maar dan zul je ook moeten zeggen hetgeen wat er dan in Nederland geproduceerd wordt, moeten we dus ook beschermen.
[1:05:59] Dus bijvoorbeeld bij ons bij rundvlees zorgde dat vier maal een dus
[1:06:04] geboren, gemest, geslacht en
[1:06:08] opgefokt. Sorry.
[1:06:11] Zorg dat daar een soort van bescherming komt en hetzelfde geldt voor melk, varkensvlees en noem het maar op groenten, fruit.
[1:06:19] Daar ben ik zeker voorstander van. Absoluut.
[1:06:22] Dankuwel. De heer de groot staat te popelen.
[1:06:26] Ja.
[1:06:26] Voorzitter, het moet me toch van het hart. Ik heb het klimaatakkoord erbij genomen. Dan staat de handtekening van de heer van der tak onder en ik zal
[1:06:34] in voorlezen bestaande budgetten worden waar mogelijk gekoppeld aan het realiseren van het klimaatdoelen, bijvoorbeeld in het kader van en er wordt onder andere het gemeenschappelijk landbouwbeleid,
[1:06:43] de heer van der tak. U heeft uw handtekening gezet onder het klimaatakkoord om daar echt die doelen te halen om die ontspanning te realiseren in de sector. En nu houdt die een totaal ander verhaal. Ik kan het niet rijmen.
[1:06:58] Meneer van het dak.
[1:06:59] De nieuwe voorzitter van LTO.
[1:07:01] Is zeker die klimaat handtekening staat
[1:07:05] niks mis mee. Alleen de vraag is
[1:07:07] als het gaat over de eco regelingen die je koppelt
[1:07:11] aan het klimaatakkoord. Je kunt wel op basis van eco regelingen een zodanig keuzemenu maken dat het past in het klimaatakkoord.
[1:07:18] Maar geldstromen dienen wel zuiver te blijven
[1:07:22] en twee hebben ook nog een pijlen. Twee, maar ook mogelijkheden om met duidelijke handreikingen op dat vlak de de je kunt wel degelijk in die zin een koppeling maken, maar niet de geldstromen
[1:07:32] onderling verwarren.
[1:07:34] Hou de dingen zuiver en voor een boer
[1:07:37] is dat maar één ding eenvoud in dat soort zaken.
[1:07:40] Er zijn veel opgave. Dus houden. Hou nou eens op deze lui waarvan u zegt
[1:07:46] dit zou er dat zou er ook moeten kunnen. Dat weet ik.
[1:07:48] Dus ik zeg het ook. Je zou wel degelijk dingen kunnen koppelen, maar niet vermengen.
[1:07:53] Dat is mijn een zuivere door een vrouw.
[1:07:57] Dankuwel
[1:07:58] die bisschop heeft een vraag.
[1:08:00] Voorzitter, ook een vraag aan de heer Oomen. Ik vermoed dat het goed wonen is daar bij Campina. Dat lijkt mij een prachtige omgeving.
[1:08:09] Ik kan me voorstellen. De de vreugde die je beleeft aan een dergelijke klassieke bedrijf bedrijfsvoering
[1:08:18] met alle moderne middelen, maar zoals dat vroeger een evenwicht had tussen landbouw en natuur.
[1:08:23] Maar stel dat dit nu
[1:08:25] de gemeengoed zal worden in de Nederlandse agrarische sector.
[1:08:30] Wat zou dat naar uw inschatting? Dan betekenen voor
[1:08:35] de voedselzekerheid en de voedsel beschikbaarheid en de voedsel betaalbaarheid
[1:08:41] zou je daders ook kunnen reflecteren.
[1:08:45] Hetgeen wat ik met mijn vrouw wil wil vertellen is zeker niet dat iedereen precies op dezelfde manier moet gaan werken zoals wij doen
[1:08:53] in ieder deel van Nederland zijn er mogelijkheden om groener te produceren. Dus wat ik ook veel voorbij horen komen. De laatste dagen is dat
[1:09:03] met het huidige geheel B boeren meer moeten doen van minder. Dat klopt in zekere zin
[1:09:09] alleen tegelijkertijd vaak wordt er dan achteraan. Boeren kunnen niet anders. Veel boeren kunnen wel anders. En de meeste willen anders alleen dan moeten ze dus ook
[1:09:20] gesteund worden om het anders te doen op het moment dat ze een bepaald areaal land uit productie moeten halen.
[1:09:27] Dat vinden ze in principe geen probleem. Misdaden vergoeding tegenover staat
[1:09:32] op het moment dat er dus meer gewerkt wordt. Zoals wij dat doen
[1:09:39] dan zal de wereldvoedselzekerheid of in ieder geval de de de status van Nederland als exportland wel achteruit gaan.
[1:09:46] Alleen met een nieuw landbouwbeleid in Nederland kan het nog steeds prima gewerkt worden naar de voedselzekerheid in Nederland en kan zeker op het moment dat je je eigen voedsel producenten soort van marktbescherming geeft
[1:10:01] en aan die maagbescherming kun je ook een soort voorwaarden koppelen dat er juist in en voor Nederland geproduceerd wordt. En dan denk ik dat de voedsel zekerheid in Nederland niet per se onder druk komt te staan,
[1:10:15] Dankuwel. De heer Thijssen van de pvda nog een vraag.
[1:10:21] Ja toch nog een keer een vraag voor de heer van der tak.
[1:10:24] Want niets vermengen.
[1:10:26] Maar wel koppelen,
[1:10:29] Begrijp ik dan dat de van het dak pleit om van pijler één af te schaffen en alles in pijlen twee te stoppen, zodat we het geld maximaal kunnen inzetten om stikstof klimaat en andere doelen te halen,
[1:10:39] Die van het dak.
[1:10:43] Het antwoord daarop is nee.
[1:10:45] En hoe halen we dan onze klimaatdoelen?
[1:10:48] Hoe doet u dat recht aan uw handtekening?
[1:10:51] De hetzelfde wanneer je
[1:10:53] zodanig ecosysteem of een eco regeling maakt. Met keuzevrijheid, kan dat wel degelijk aansluiten
[1:10:59] in beleidsmatig gezien op je klimaatdoelen,
[1:11:02] maar niet het geld van mengen.
[1:11:07] Dankuwel, mevrouw vestiging, nog een vraag.
[1:11:11] Dank u wel. Voorzitter, er zijn al een aantal goede vragen door mijn voorgangers gesteld is het nadeel als je als laatste aanschuift.
[1:11:19] Ik heb nog geen vragen aan beheerder jonge leeuw. Volgens de recent uitgekomen rapport van de Europese Rekenkamer betalen bedrijven veel te weinig mee aan de kosten van milieuvervuilend die zij veroorzaken, waardoor de belastingbetaler deze kosten voor zijn of haar rekening neemt en zo blijkt dat met name voor de kosten van waterzuivering en huishoudens betalen hiervoor het meest terwijl landbouw de grootste gebruiker en vervuiler is? Wat vindt u van de suggestie van de Europese Rekenkamer om bankgaranties of andere financiële zekerheid te eisen van bedrijven die risico lopen op het veroorzaken van milieuschade, zodat eventuele kosten achteraf verhaald kunnen worden
[1:11:58] en slechts op dit moment doen vijf Europese landen dat en Nederland doet er nog niet aan mee.
[1:12:05] De jonge leeuw.
[1:12:08] Dus voor mij ligt het onderwerp iets buiten. Wat moet ik me voorbereiden. Maar de de is een systeem rond de taxonomie zogenaamde taxonomie in de Rabobank en andere banken in Europa
[1:12:18] aan meewerken in de maak waar risico's worden gekoppeld aan landschap duurzaamheid profielen
[1:12:24] met
[1:12:27] maar als ik die discussie wat ik daarvan zie dan dan dan vind ik eigenlijk dat dat dat die criteria die dan die nog in ontwikkeling zijn, maar waarschijnlijk in de loop van dit jaar al deels vorm zullen gaan krijgen.
[1:12:39] Slecht afgestemd zijn op de Nederlandse situatie omdat de Nederlandse landbouw is niet gemiddeld. De tuinbouw is al een heel apart apart verhaal in het gebeuren,
[1:12:48] maar ook als het kijkt naar de intensiteit van landgebruik. Dan is de Nederlandse model is echt anders.
[1:12:54] Ik ben ervoor om het goed te regelen. Maar ik denk dat de regeling die de een waar de een mee mee speelt en wat nu een discussie is
[1:13:01] dat die niet goed is voor Nederland is wel een goede regeling zou moeten maken. Maar pas een dan toe op Nederland op de Nederlandse situatie en dat is dat is wat er nu gebeurt,
[1:13:09] vind ik dat niet de goede kant op gaan.
[1:13:13] Dankuwel. Dan heeft die van kampen toch nog een vraag.
[1:13:17] Dank u. Voorzitter, voor de flexibiliteit vraag aan de heer jonge mil. Ik denk dat uit de vraag is de vraag gesprek
[1:13:24] tussen de heer van der tak en mijzelf en enkele collega's
[1:13:28] die die zoektocht naar de balans van enerzijds de opgave van de ontspanning vanwege al die richtlijnen en plafonds waren waar we tegenaan zitten zoeken is aan de andere kant wil je de subsidieregeling ook niet te onaantrekkelijk maken voor de boer, zodat hij er uit stapt of helemaal geen gebruik van maakt, gaf de heer van der tak ook aan.
[1:13:49] Worden erop gewezen. Dat.
[1:13:51] Je zoiets hebt gezien bij derogatie. Dat melkveehouders zijn gaan calculeren hebben zich naar het is voor mij niet meer aantrekkelijk, want het is de onaantrekkelijk gemaakt. Waar zit wat u betreft die balans. En wat zou u ons daarin bij de opstelling van het nationaal strategisch plan.
[1:14:05] Adviseren.
[1:14:10] Ik kijk wat meer vanuit de wetenschappelijke hoek en dan vooral wat doel bereik
[1:14:16] en ik denk dat het inzetten van eco regeling gelden voor
[1:14:22] Apple voor
[1:14:26] de betere, betere biodiversiteit maatregel beloning van natuurbeheer,
[1:14:33] het inzetten van gelden voor veenweidegebieden een stukje peilverhoging compensatie artikel zesenzestig, zevenenzestig te noemen.
[1:14:41] Van.
[1:14:43] Dat dat hij dat dat dat gewoon veel meer zoden aan de dijk zit en dingen gaat doen en ook stappen. Maar ik vind het geil. Ben je het geheel B akkoord is eigenlijk zit inhoudelijk zit weinig en over klimaat is wel een soort vangnet van er moet minimaal zoveel geld aan worden besteed, maar wel hoe dat dan precies gebeurd is eigenlijk effectief staat er heel weinig over in. Dus ik zou daar toch doen en dat is dat is het de de afhalen. Heb je dan dat je misschien niet iedereen weer meedoet. Ik denk dat je wel moet aanbieden. Je moet het aanbieden, zodat iedereen mee kan doen. Maar misschien is het niet voor iedereen interessant om mee te doen en dan is de vraag van hoe belangrijk is dat. Ik zie het ook eens een beetje als een combinatie. Als je dat toch wat scherper inzet
[1:15:21] als een combinatie van het de vervuiler betaalt principe begint kan je via sommige mensen als ze er niet echt voor kiezen. Dan krijg je ook niet
[1:15:30] geen geld uithalen. Maar dan is het ook een beetje van ja als hij dan ook niet de voor kiest en een beetje dat we hebben zijn binnen het landbouwbeleid erg gewend om te denken altijd de provider. Als jij iets doet dan krijg je ervoor betaald.
[1:15:40] Ik denk dat je dat ook best wel wat meer kan combineren met dat idee van de vervuiler betaalt, wat in het milieubeleid en feite het gewoon even kijken naar uw wetgeving zag ik dat er dat de
[1:15:51] de grootste grotten.
[1:15:53] Dus ik zou die balans wat meer doen en dan dan
[1:15:55] heb je het voordeel dat je wat effectiever beleid krijgt dat het zoden aan de dijk zet.
[1:16:01] Maar ja
[1:16:03] het is voor een aantal mensen minder aantrekkelijk.
[1:16:06] Dankuwel. We hebben nog ruimte voor twee vragen wie wil
[1:16:13] die Thijssen.
[1:16:16] Ja dan heb je nog een vraag aan de heer Oomen,
[1:16:20] want we kunnen iets doen met Mike bescherming of we kunnen niets doen met meer geld in Diego regelingen beschikbaar maken, zodat bedrijfsvoering zoals u dat doet. Rendabel wordt.
[1:16:28] Nu zit er een maximum aan aan wat er bij die groene regelingen of wat er in pijler twee kan
[1:16:33] hoeveel zou daar heen moeten gaan, zodat u
[1:16:37] zodat
[1:16:38] u hebt een goede me op uw manier kunt boeren en
[1:16:40] kunt concurreren met
[1:16:42] de wereldprijzen of met andere boeren in Nederland.
[1:16:48] Dat is een hele goede vraag. Ik vraag me af of dat per se alles vanuit pijler in naar pijler twee dan de kelder vandaan zou moeten komen.
[1:16:59] Maar je kunt natuurlijk ook
[1:17:01] deels van allebei gebruik maken door de ene kant een stukje marktbescherming wat sowieso denk ik wel een hele goede is,
[1:17:09] maar tegelijkertijd
[1:17:12] ook geld blijven stoppen in die regeling. Juist omdat diegene dus zeker als je met de top up systeem begint te werken
[1:17:20] dat degene die het meeste bijdragen aan die natuurdoelen en water, water kwaliteitseisen
[1:17:32] dat die daar ook het meeste voor Bloom blijven en hoe dat precies in het vat gestoken moet worden. Daar ben ik economisch net te weinig voor onderlegd om hier antwoord op te geven.
[1:17:42] Ik denk dat daar wel een goed te onderwerpen zondaren voor verder te borduren.
[1:17:48] Dankuwel. De bisschop heeft de laatste vraag.
[1:17:52] Voorzitter, Dankuwel. Ik had nog een kleine nabrander. De de heer van der tak, die sprak over verduurzaming
[1:18:00] en onderstreept ze heel nadrukkelijk en let op de bedrijfseconomische doorrekening en vraagt ernaar en seizoen.
[1:18:07] Ik denk dat LTO dat al lang gedaan heeft, zou de van de tak daar wat naders over kunnen
[1:18:14] delen?
[1:18:16] Ik maak me grote zorgen
[1:18:20] vanwege het feit dat precies zoals
[1:18:24] die Rome zegt, maar ook eigenlijk wat
[1:18:27] Hyundai aangeeft
[1:18:29] de boer echt gaan rekenen en dikke bij zichzelf.
[1:18:32] Dit wordt een niet.
[1:18:35] Daar maak ik me zorgen over. En ja, ik zou het
[1:18:38] ook de informatie kunnen verstrekken waarin wij in bepaalde sectoren ook al denken. Melkveehouderij. Ik heb ze genoemd akkerbouw. Als je een deel van je randen afstaan.
[1:18:48] Dan wordt het echt wel heel groot ingewikkeld vraagstuk om echt mee te doen.
[1:18:54] Er blijft zelfs zijn beeld gedachte dat er geld overblijft.
[1:18:59] En wat doe je dan
[1:19:00] heb je ook de mogelijkheid om terug te staren. In ieder geval terug de basisvergoeding te doen verhogen, dan wel
[1:19:05] de stoppen in de infrastructuur
[1:19:08] van landbouw.
[1:19:10] Dat zijn allemaal vragen die op dat punt wel een bedrijfseconomische doorrekening noodzakelijk maken om voor u dat soort keuzes te maken.
[1:19:18] De bisschop.
[1:19:20] Dankuwel en dat brengt mij aan het einde van deze ronde. Er is altijd gelegenheid voor de Kamerleden en ook voor de gasten. Om nog even op individueel niveau verder te praten of te mailen.
[1:19:32] Ik wil de gasten uit de tweede ronde hartelijk danken voor hun inbreng. Jammer genoeg is het qua corona niet mogelijk om te blijven, zoals normaal gesproken wel maar dat zal op een gegeven moment ook wel weer over zijn hiervan goede reis naar huis en wij gaan even schorsen voor een schoonmaker om
[1:25:04] Goedenavond. Welkom aan een nieuwe ronde gasten, zowel digitaal als hier aanwezig. Wij hebben twee rondes gehad en we zijn nu bezig
[1:25:13] gaan beginnen met de derde ronde. Die gaat over de gebiedsgerichte aanpak en
[1:25:18] we hebben hier die gasten zitten die allemaal twee minuten de tijd krijgen om een inleiding te houden en dan stellen de Kamerleden vragen en dan gaan we steeds vraag antwoord vraag antwoord
[1:25:29] en het eerst wil ik het woord geven aan de heer Meijer van de universiteit leiden.
[1:25:37] En nu kunt u me horen. Dankuwel. Mevrouw de voorzitter en fijn dat we die tijd hebben
[1:25:42] de natuur in Nederland is er slecht aan toe
[1:25:45] in het Europees kampioenschap biodiversiteitsverlies zouden we zeker de finale halen en waarschijnlijk nog wel winnen
[1:25:51] niet iets om trots op te zijn wel om hard te werken en het geheel B is een van instrumenten waar we heel hard waar we de de natuur en het landschap mee kunnen versterken.
[1:26:00] Dat is een van de doelen van het geheel B. Zoals u weet,
[1:26:03] met het nieuwe nationaal strategische plan hebben we een mooie kans om
[1:26:08] dat te bereiken om het geheel weer meer van de natuur te laten werken
[1:26:12] en wat moet er dan voor gebeuren. Nou ten eerste
[1:26:16] denk ik dat het heel erg belangrijk is dat je alleen moet betalen voor dingen die werken voor biodiversiteit
[1:26:21] dus alleen voor maatregelen die werken en niet voor maatregelen die niet werken
[1:26:25] dat we hebben zo de experts bij elkaar die je kunt u kunnen vertellen wat wel werkt en wat niet werkt.
[1:26:31] Dat gebeurt nu trouwens niet. Dat klinkt logisch, maar het is niet het geval.
[1:26:35] Er zijn grote regionale verschillen in de natuur,
[1:26:38] net als in mensen en de condities. Daarom is het belangrijk dat je regionaal kijkt hoe die natuur versterkt kan worden.
[1:26:45] Sommige maatregelen werken goed in Veen de andere in de droge zandgronden.
[1:26:50] Kijk naar lijkt me heel belangrijk.
[1:26:52] Natuur is een infrastructuur
[1:26:54] en die groenblauwe door Aalderink in gebieden die moet versterkt worden. Dit betekent ook dat geïsoleerd de maatregelen. Een een heg het je hier of een randje. Daar heeft effect. Je moet eigenlijk als een gebiedsaanpak ook vanuit de biodiversiteit gezien als een gebiedsaanpak opzetten
[1:27:11] en dat kan bij het geheel B en zetten in waar het nodig is.
[1:27:16] Zet het in rond natuurgebieden die het nodig hebben en
[1:27:20] in als onderdeel van die infrastructuur
[1:27:23] gebiedsgerichte actie is het enige dat werkt voor biodiversiteit. Dus geef je geld aan uit.
[1:27:28] Er zijn ook allerlei partijen die daar hard mee bezig zijn, stimuleren die zo mogelijk
[1:27:32] alleen zo wordt het geheel weer ingezet voor het versterken van biodiversiteit, het verminderen van de negatieve effecten van de huidige landbouw en vooral ook voor het bieden van kansen voor boeren die wel met de natuur willen werken en aan de toekomst werken.
[1:27:47] Dat zou ik jullie willen meegeven.
[1:27:49] Dankuwel. Dan is het woord aan de heer de Vries van land van waarde.
[1:27:59] Ja dat zijn we nog niet gewend. Dankuwel, mevrouw de voorzitter, Dankuwel geachte Kamerleden, dat ik hier een korte toelichting mag geven
[1:28:06] voor slechts twee minuten.
[1:28:08] Ik wil u iets vertellen over het marktmodel
[1:28:12] noem het land van waren. Dit is de opvolger van land van waren voortzetting van onder voorwaarden.
[1:28:17] We bouwen voort
[1:28:18] en het gaat over een compleet nieuw sturingsmodel voor duurzame landbouw,
[1:28:23] waaronder een nieuw sturingsmodel heeft het waarschijnlijk vanavond al vaak gehoord omdat het huidige model
[1:28:28] onvoldoende in staat is gebleken
[1:28:30] om het grote aantal met elkaar samenhangende maatschappelijke gewenste omgeving doelen te realiseren.
[1:28:36] Het huidige model stuit op toenemende weerstand bij boeren en frustratie bij bestuurders en
[1:28:42] het marktmodel wil daar het antwoord op zijn. In het position paper vindt u beknopte hoofdpunten van het model een uitgebreide rapportage en publiek. Samenvatting is beschikbaar en ik heb net afgesproken dat we die ook onder u gaan verspreiden.
[1:28:55] Het marktmodel is gebaseerd op de wensen, ervaringen en ideeën van drie, honderd leden boeren
[1:29:00] van de vereniging vruchtbare kringloop Achterhoek
[1:29:03] maar al acht jaar ervaring is opgedaan met kringlooplandbouw.
[1:29:07] We ontwikkelen ontwikkelingsmodel samen met frieslandcampina Rabobank Nederland
[1:29:12] waterschap Rijn en ijssel en provincie Gelderland
[1:29:15] in een volzin staat het model voor regionale
[1:29:19] horizontale netwerk sturing.
[1:29:22] Wil je milieukwaliteit doelen
[1:29:24] door het belonen en waarderen van geborgd. De prestaties van individuele boeren
[1:29:29] volzin
[1:29:31] deed. Dit model maakt het mogelijk de ik. Dit maakt het model tot een ingrijpende en complete herschikking van het huidige besturingssysteem
[1:29:40] een ingrijpende systeem vernieuwing en dat gaat tijd vergt en daarom vragen wij nu van u van ik huur van het ministerie van landbouw twee dingen
[1:29:48] allereerst
[1:29:49] vragen het ministerie goedkeuring te geven aan het voorstel voor een uitvoerings gerichte pilot
[1:29:55] met dit model
[1:29:56] in de in de regio Achterhoek voor de jaren eenentwintig tot en met drieëntwintig.
[1:30:00] In de tweede plaats zou ik u willen vragen om erop toe te zien dat in het en SP
[1:30:06] ruimte wordt gecreëerd voor pilots met dit model en het doorontwikkeling van dit model in meer gebieden en regio's
[1:30:13] in de periode drieëntwintig tot en met zevenentwintig,
[1:30:16] zodat het model Hopelijk op grote schaal getest en ontwikkeld kan worden en vervolgens
[1:30:22] dat dan idealiter bij gebleken geschiktheid
[1:30:25] landelijke implementatie zou kunnen plaatsvinden bij het volgende NSB in tweeduizend, zevenentwintig.
[1:30:31] Dankuwel.
[1:30:33] Dankuwel voor uw inbreng. Dan hebben wij op het beeldscherm aanwezig, mevrouw Kuiper van de Vogelbescherming, en ik geef graag het woord.
[1:30:41] Dank u wel. Voorzitter, en ik hoop dat ik zo goed te verstaan ben en Bedankt voor de uitnodiging om onze visie ook op het nieuwe GHB met u te delen. Het geheel geeft veel ruimte aan een lidstaat om tot een nationale invulling te komen en u heeft als Kamerlid dus echt wat te kiezen en het het de kans om het verschil ook te maken welke kant de landbouw in Nederland opgaat. Het is daarbij wat ons betreft essentieel dat we ook aansluiten bij de doelen uit de Green deal vormt de voort strategie en de biodiversiteit strategie.
[1:31:10] Dat is niet alleen van belang voor de grote maatschappelijke opgaven en uitdaging waar we voor staan op het gebied van klimaat, stikstof en biodiversiteit, maar juist ook in het belang van de boer zelf die graag wil vergroenen, maar daar wel eerlijk voor beloond moet worden. We lopen tevens een reëel risico dat we de doelen van de kaderrichtlijn water op het gebied van waterkwaliteit niet gaan halen. Hiermee komt de derogatie regeling in het geding, maar is ook economische stilstand vergelijkbaar met de Raad van State uitspraak over de pas mogelijk. Het is is het is in het belang van ook boeren zelf tot een maatregelen, waaronder bijvoorbeeld buffer strips langs sloten om uitspoeling van nutriënten te voorkomen, overeind blijven in het geheel.
[1:31:46] Kortom, het Gilbert moet gaan bijdragen aan het behalen van de natuurwater en klimaatdoelen en deze niet meer tegenwerken. Onze stelling is dat een nationaal strategisch plan dat oog heeft voor die regionale uitdagingen en gebied processen faciliteert ook daadwerkelijk een bijdrage levert aan een toekomstbestendige landbouw en denk daarbij ook aan de opgave voor klimaat in de veenweidegebieden en de reductie van stikstof.
[1:32:09] Hiervoor is wel sterke landelijke regie op het proces met de decentrale overheden voor nodig. Een goed voorbeeld van zo'n gebied benadering, wat door het geheel gefaciliteerd en gefinancierd zou moeten worden, is het aanvalsplan grutto waarvan we verheugd zijn dat die dijk vrij recent opnieuw in grote meerderheid een motie heeft aangenomen in uw kamer. Wij spreken regelmatig met boeren en we zien dat de meeste zeker zich willen inzetten voor bijvoorbeeld het agrarisch natuurbeheer. Maar dat moet financieel dan wel uit kunnen. Het verdienmodel voor de boer is in het aanvalsplan grutto dan ook een heel belangrijk aandachtspunt en de invulling van het NSB speelt hierin een cruciale rol,
[1:32:45] maar ook voor andere vogels van een boerenland is een basiskwaliteit van natuur, oftewel een gezond en rijk ecosysteem van levensbelang en dit vraagt helaas ook lef om keuzes durven maken en duidelijkheid geven over de toekomst van landbouw, waarbij de regionale doelen leidend leidend zouden moeten zijn. Het gaat er dus niet om of iedereen mee kan doen. Maar hoe we het beste die doelen kunnen gaan halen, zodat er ruimte komt en ik hoop dan ook dat we kunnen rekenen op uw steun en inzet voor een ambitieus en groen nationaal strategisch plan in Nederland
[1:33:13] Dankuwel.
[1:33:15] Dankuwel.
[1:33:17] Er waren hier even wat souffleurs aan de gang. Om de microfoon van de heer de Vries nog uit te zetten. We zijn toe aan een ronde vragen van de Kamerleden en laat ik het rondje nu eens andersom maken.
[1:33:30] Ik hoop niet dat de Kamerleden ervan schrikken. Maar mevrouw vestiging. Als u de eerste vraag wilt stellen.
[1:33:35] Dankuwel. Voorzitter, en ook Dank aan de sprekers. Ik heb een vraag aan beheerder wismeijer en korte vraag wat is uw visie over de functionaliteit en de effectiviteit van pijler een.
[1:33:47] Over het inkomens deel heb ik niet zo'n visie over de eco regelen of de ik roze focus Arias in het vorige deel is het super duidelijk dat een aantal van die maatregelen absoluut niet werken voor biodiversiteit.
[1:33:58] Dus daar is nog wel wat verbetering.
[1:34:00] Mogelijk,
[1:34:03] Dankuwel
[1:34:04] vraag van hitlijsten.
[1:34:07] Ik heb een vraag aan de Vogelbescherming.
[1:34:10] Dank voor uw betoog en
[1:34:14] ik kan me heel veel dingen. Zingende. Ik vraag me wel af hoe zit het dan met het verdiende vermogen van boeren als zij
[1:34:20] geheel B Gelder kunnen ontvangen, maar daarvoor wel aan allerlei goede voorwaarden moeten voldoen en ondertussen concurreren met andere boeren in Europa, die wellicht aan minder voorwaarden hoeven te voldoen.
[1:34:31] Gaat dat dan goed blijven die boeren dan hun hoofd boven water houden? Heeft de Vogelbescherming er ook naar gekeken.
[1:34:38] Nou ik denk dat hij daar wel een zorgenpunt benoemt. We moeten natuurlijk wel een oneerlijke concurrentie voorkomen. Dus op moment dat we hier in Nederland bepaalde maatregelen treffen en boeren verdergaande stappen nemen omdat ze het niet zo zijn dat dat ten koste gaat van dat de land voedsel gaan importeren. Ik denk alleen wel dat we, gezien de opgaven die er zijn hier in Nederland gewoon simpelweg niet anders kunnen.
[1:35:03] Dus we zullen naar een ander systeem toe moeten en doel hebben we oog hebben voor de doelen die we hier moeten bereiken en de opgaven die liggen in de regio's en het geheel B speelt er wel een hele belangrijke rol.
[1:35:17] Dankuwel de je bisschop.
[1:35:19] Voorzitter, Dankuwel. Een vraag aan de heer de Vries
[1:35:24] een buitengewoon boeiend concept dat marktmodel. Dat zegt dat dat dat
[1:35:30] ziet er veelbelovend uit
[1:35:33] waar ik nog niet helemaal zicht op heb. Ik heb de indruk dat dat voor zover ik nu van kennis en kennis genomen dat het vooral ook op de
[1:35:42] de inkomenspositie van de boeren om dat de vitalisering, omdat de stevig te funderen.
[1:35:50] Hoe verhoudt het zich tot
[1:35:52] de andere opgaven die ook in het in in die gebieden liggen en dan denk ik inderdaad ook wel genoemd is water klimaat stikstof om dat soort zaken
[1:36:03] kunt u daar nog even wat nadere inkleuring aan geven.
[1:36:08] Dankjewel. De het verstevigen van de inkomenspositie is niet het hoogste doel. Het hoogste doel is het realiseren van de maatschappelijke doelen
[1:36:16] en we zien nu dat dat
[1:36:19] ondanks alle inspanningen maar mondjesmaat gelukt is in de afgelopen dertig jaar de zou willen juist proberen stappen uitgespeeld. Een is het beter
[1:36:28] directe en effectieve sturen op die maatschappelijke doelen. Maar dat gaat alleen lukken met een goede inkomenspositie voor de boer
[1:36:37] en
[1:36:38] en dus moet er een systeem bedacht worden wat in de buurt gaat komen van crew pricing, waarbij dus de waarde
[1:36:45] die die omgeving milieukwaliteit vertegenwoordigen dat die ook op aarde gezet worden
[1:36:50] en dat die ook een onderdeel gaan uitmaken van het verdient vermogen van die agrariër
[1:36:55] en onze overtuiging is dat onze ervaring met met in ook een langlopende project met die drie, honderd boeren
[1:37:02] dat voor de transitie naar een duurzame landbouw
[1:37:06] is de boer niet het grootste obstakel
[1:37:09] Woerden morgen iets anders laten doen dan gisteren is relatief eenvoudig vergeleken bij het hele systeem morgen iets anders laten doen dan gisteren. En dan praat ik over het hele marktmechanisme, hoe de markt georganiseerd hebben, maar het gaat ook over
[1:37:23] ook over overheden. Alle vier de overheden om die verandering daar te krijgen in het omringende systeem. Dat is een veel zwaardere dobber dan de boer iets anders laten doen. Dus Vandaar dat wij ook echt mikken op het verandering van het hele systeem,
[1:37:40] inclusief de moe, uiteraard
[1:37:42] ten behoeve van het grotere goed van de doelen op gebied van natuur, milieu en
[1:37:48] biodiversiteit
[1:37:50] en inkomen is een essentieel ingrediënt om die doelen te realiseren.
[1:37:55] Dankuwel, de heer de groot.
[1:38:01] Voorzitter, Dank ook aan de in leiders. Ik heb een vraag voor de heer wismeijer
[1:38:07] Vogelbescherming had het over de basiskwaliteit van de natuur.
[1:38:12] De helft van onze biodiversiteit zit eigenlijk buiten die natuur twee duizend gebieden.
[1:38:17] Als u even kon dromen en u had die hele zevenhonderd miljoen ter beschikking
[1:38:22] om aan die basiskwaliteit van de natuur te werken? Welke drie maatregelen zou u dan het liefst nemen?
[1:38:29] Welke drie maatregelen basiskwaliteit ben ik enorm voor licht een rapport overigens al bij al en v. Dat wordt pas na de zomer publiek gemaakt. Dat hebben we geschreven. Samen met Robert kok van de Vogelbescherming aantal andere onderzoekers om dit vorm te geven. Dit concept.
[1:38:44] Welke maatregelen het gaat echt om
[1:38:48] basiskwaliteit natuur staat voor algemene soorten algemeen houden dus die condities creëren in een gebied die algemene soorten algemeen houd je geloof het of niet. De wilde een tehuis mus en de de Merel gaan ook achteruit. Niet alleen die zeldzame soorten.
[1:39:01] Wat is daarvoor nodig.
[1:39:03] Daar is voor nodig dat je in kaart hebt. Wat voor condities heeft zo'n
[1:39:07] natuur systeem nodig op gebied van hydrologie, op gebied van industrie en huishouding. De ruimtelijke verdeling is een
[1:39:15] maar het is eigenlijk helemaal geen groen kennis uitdaging. Het is veel meer een sociaal psychologische samenwerking kennis, uitdaging. Dus hoe werk je samen
[1:39:23] hoe we hebben een heel stappenplan uitgewerkt in dat rapport van hoe lukt het nou in een koper in de gebied proces om samen te gaan werken aan die doelen.
[1:39:32] Een voorbeeld waar we dat doen is de groene cirkels trouwens groene cirkel, kaas en bodemdaling ging net overveen weide in de Alblasserwaard zijn we daar mee bezig.
[1:39:40] Net werd er gezegd de boeren die willen misschien niet. Nou daar zijn de boeren in de corporatie Delta Milk. De eigenaar van de kaasfabriek de graaf stroom die naar ons toe is gekomen om te kijken. Hey. We delen deze uitdaging die ambities. Hoe gaan we dit doen.
[1:39:55] Dus ze hebben gedroomd
[1:39:57] klinkt heel soft droom sessies over hoe gaan we dat invullen. Nu zijn we bezig om dat echt te gaan doen.
[1:40:03] Ik heb daar een groot onderzoeksproject gaat niet alleen om ecologie gaat heel erg om economie. Dus welke nieuwe bedrijfsmodellen horen erbij. Het gaat over van enz. Hoe kunnen de regelgeving goed inzetten gaat over hoe krijg je boeren in beweging en dat doen dus met de Rabobank en met de collectieve en met de kaasfabriek en met de gemeente en met de provincie en met de waterschappen iedereen
[1:40:24] enorm gedoe. Maar het is de enige manier waarop het gaat werken en het kan echt
[1:40:28] en dan komt die wereldmarkt die komt veel minder om de hoek. Want het gaat echt over de identiteit in je gebied en het gaat niet om hetzelfde doen als wat ik nu doe maar om te zorgen dat je in de toekomst nog kan leven en die waarde kan creëren met z'n allen.
[1:40:41] Dus er gebeurt veel meer. Misschien moet je een keer op bezoek komen uitnodiging hierbij er gebeuren namelijk heel gave dingen en niet alleen juist niet door ecoloog als mij, maar door de hele operatie die basiskwaliteit is de groene onderlegger op die toekomst.
[1:40:58] Dankuwel en een uitnodiging aan de Kamerleden. Mevrouw Beckerman.
[1:41:02] Excuses. Voorzitter, ik was een beetje afgeleid door heftig nieuws.
[1:41:07] Ja
[1:41:08] maar goed. Excuus. Ik heb een vraag aan de heer Biesma, want het is wel een mooi zijn droom sessies de klinkt echt fantastisch en het klinkt ook de bedoel ik oprecht en mooi elke uitnodiging
[1:41:23] maar.
[1:41:25] En.
[1:41:26] Ik zou willen vragen of u wilt reflecteren op dat verhaal van de heer Geurts. Want u zegt nou ja kijk als je het zo aanpakt dan is die wereldmarkt. Dat maakt eigenlijk niet uit. Maar is dat wel reëel voor alle boeren. Want ik denk wel dat alle sprekers ongeveer hebben erop gewezen dat inkomen van boeren staat wel degelijk onder druk
[1:41:46] en herkent u ook een beetje dat verhaal dat heer Geurts. Vertel die zei ja maar als je nou zorgt dat je
[1:41:53] de markt beschermt. De Nederlandse markt. Dan heb je juist ook veel meer middelen om te doen wat u ook graag wil namelijk die regionale landschaps aanpak.
[1:42:04] Hippies mij.
[1:42:06] Ik denk dat de markt beschermen. Ik ben geen econoom. Wat dat betreft. Er zijn allerlei manieren om dat te doen. Maar het gaat meer om het voorwaarden van de waarde die je creëert in zo'n landschap.
[1:42:16] Dus.
[1:42:18] Hoe dat kan via stapeling van beloningen. Dat is de kern van de deltaplan biodiversiteit herstel waar we hard aan werken.
[1:42:24] Het waterschap heeft enorme kosten aan bodemdaling en andere dingen. Wat is de tweeëntwintig miljard ofzo, waarvan heel veel in bijvoorbeeld de Alblasserwaard.
[1:42:34] Hoe kan je die kosten. Nou zorgen dat die kosten minder hoog worden. Dat kan je door nu al boeren te stimuleren door druk drainage of plas of andere dingen aan te leggen. Dat gebeurt al
[1:42:44] de provincie vindt dat ook heel interessant. De Rabo of de Albert Heijn met een werkgever zes cent meer voor de melk al aan aan de graaf schoonbroer en andere.
[1:42:55] Als.
[1:42:57] Bepaalde maatregelen nemen voor biodiversiteit. De veranderingen twintig procent meer dan ze krijgen.
[1:43:03] Dus.
[1:43:05] Dat was mijn punt eigenlijk. Je hoeft niet alleen naar de wereldmarkt te kijken. Maar in zo'n gebied
[1:43:10] liggen kansen. We hebben een nieuw project Rotterdam de boer op. Dat gaat nog verder eigenlijk. Dat gaat met
[1:43:15] de frieslandcampina en de picknick supermarkten en Natuurmonumenten en al die partijen in die ziet eigenlijk Rotterdam als de markt en niet de wereld als de markt en dan kan je je kortere ketens combineren met je recreatie natuur in je andere doelen.
[1:43:30] Dat is misschien een omslag. De antwoord. Maar.
[1:43:33] Maar wel enthousiasmerend en Dankuwel van kampen,
[1:43:38] Voorzitter Dankuwel. Dit kopje heet gebiedsgerichte aanpak en we weten dat bij het aanpakken van de de stikstof crisis dat de provincies daar een belangrijke rol hebben
[1:43:50] heeft LTO de de decentrale LTO geadviseerd zich gaat dat geheel ook decentraal uitvoeren.
[1:44:00] Mijn vraag is niet alleen gelegd, gelet op de uitvoering van moeten wat hij ervan vindt, maar vooral de gedachte daarachter
[1:44:09] want is de heer wismeijer zou ik willen vragen hoe ziet hij dat hebben die provincies daar en decentrale verantwoorden valt daar een andere governancestructuur bij te passen als het gaat om de uitbetaling van die geheel middelen om die provincies ook in staat te stellen om die die die op die zoektocht naar die oplossingen die we willen voor die sector.
[1:44:30] Ja, omdat de vereenvoudigen. Hoe kijkt die mis mee.
[1:44:35] De opgaven voor natuur zijn per provincie anders de type landbouw en de verdeling ervan binnen provincie en ook in elke provincie anders dus in zuid-holland, waar ik veel meer werk. Dan moet je daar natuurlijk kijken naar wat is de natuur opgaven en wat voor agrarische typen zitten daar en hoe kunnen die bijdragen voor de bollen heel anders dan voor het veenweidegebieden of het Westland.
[1:44:56] Dus ik zou inderdaad wel pleiten om daar regionaal naar te kijken. Je moet oppassen. Net zoals nu bij de rest dat het niet allemaal hekjes worden en kleine stukjes want die natuur doen dan moet je ook nationaal halen en soms moet je rijksoverheid een belangrijke rol te spelen heeft daarom ook
[1:45:11] de regie te houden en zeggen van ja maar in in dat gebied moet je toch echt weidevogels of je nou wel of niet. Moet je toch echt daar naar kijken of daar naar kijken.
[1:45:19] Maar de provincie heeft denk ik een hele belangrijke regierol en ik denk dat dat dat zou helpen hoe dat in de sturing werkt. Dat is niet mijn expertise.
[1:45:27] Ik denk dat dat voor natuur en voor de landbouw best heel goed zou kunnen helpen.
[1:45:32] Dankuwel. Dan heb ikzelf namens groenlinks ook een vraag en die wil ik graag stellen aan de Vogelbescherming
[1:45:39] die gaat over het aanvalsplan grutto. Want ik hoorde mevrouw Kuiper iets zeggen over het aanvalsplan grutto en de rol die het geheel B daarbij zou kunnen spelen.
[1:45:50] Alleen ik denk zelf hoe hoe match dat nou het AFAS gepost plan grutto gaat over langjarige zekerheid voor boeren in het beheer van een land, zodat de grutto en andere weidevogels zich daar thuis voelen. Maar het GHB is altijd voor een kortere termijn. Hoe kijkt de Vogelbescherming? Daarna moet het niet gewoon uit ander geld gefinancierd worden.
[1:46:10] Nou ja voor een deel. Ik denk een hele goede goede vraag en we merken dat dit wel een aandachtspunt is bij het agrarisch natuurbeheer. Dat wordt natuurlijk vanuit de pijnlijk zweef vanuit schil benen gefinancierd en het doen van van het aanvalsplan grutto is echt om in dertig kans gebieden. Niet alleen niet zomaar veel breder die weidevogels beheer op in te richten, zodat we daar ook daadwerkelijk de herstel van populaties zien en heb je meerdere dingen voor nodig en aan de ene kant zijn dat eenmalige inrichting en maatregelen. Het kan gaan om het verwijderen van brochures of het aanleggen van een plas terras of dat ze dingen dus dat zijn redelijk overzichtelijke kosten die in principe één keer. Maar ze doen, maar daarnaast gaat het dus ook om een vergoeding in het beheer en of voor weidevogels dat goed te doen is topsport voor voor veel boeren en dat vraagt ook wel een eerlijke beloning voor voor de maatregelen die ze treffen en waar we wat we nu zien is dat de de de zekerheid die ze krijgt naar schip benen loopt. Het is normaal gesproken natuurlijk zes jaar dat het eigenlijk weinig te weinig zekerheid biedt om ook echt je bedrijfsvoering op aan te passen. Dus dit is ons zoektocht van hoe kunnen we toch langjarige beheer afspraken met agrariërs maken zodat ze gewoon daar ook echt in hun bedrijfsvoering op kunnen aanpassen en kunnen extensivering en het geheel B speelt een belangrijke rol in het financieren van die van die beheer maatregelen. Maar natuurlijk ook andere gelden kunnen daar een bijdrage aan leveren. Dus het is voor kijken van hoe kan je mix van instrumenten gebruiken om dit soort uitdagingen en de hoofd te bieden.
[1:47:45] Dankuwel. Dan hebben wij nog tien minuten dus een gelegenheid voor een tweede vraag wie wil daar gebruik van maken
[1:47:52] via de groot.
[1:47:58] Ik had een vraag voor de eigenlijk een dezelfde vraag voor de Vogelbescherming van Frank Kuiper
[1:48:04] als het gaat om de basiskwaliteit natuur
[1:48:07] en de helft van de biodiversiteit zit buiten natuur. Twee duizend gebieden zijn daar een prachtig plan gekomen. Samen met Naturalis.
[1:48:15] En nu ook de vraag welke drie maatregelen zou u het liefste nemen om die basiskwaliteit te garanderen.
[1:48:25] Ja nou ik denk dat dat de heer Biesma daar natuurlijk ook best wat over gezegd heeft en ik. Het is een regionale aanpak die er voor nodig is. Dus je moet goed kijken van van hoe ziet die hoe ziet die basiskwaliteit eruit. Wat is zijn de beheren aspecten op orde en het heeft te maken met met je inrichting met je milieucondities, afhankelijk van hoe het landschap uitziet, hoe het landbouwkundig. Daarom voelt in gebruik is. Dus ik denk dat we niet. Dat is ook een van onze stellingen natuurlijk in dit in dit debat dat je vooral gebiedsgericht moet kijken wat ervoor nodig is en wat dan de bewezen effectieve maatregelen zijn om die basiskwaliteit te realiseren en dat is niet per sé generieke maatregelen voor voor af te spreken.
[1:49:10] Dankuwel. Dan denk ik dat er geen vragen meer zijn.
[1:49:14] En dan wil ik alle aanwezigen hartelijk danken voor de inbreng voor de beantwoorden van de vragen. Ik denk dat we over de hele avond veel wijzer geworden zijn over het geheel B en de rol die het nationaal strategisch plan hierin zal spelen en we gaan dit vervolgen in de debatten die hierover gaan voeren.
[1:49:30] Bedankt. En dan sluit ik hierbij de vergadering.