1848 Factsheet - VVD en PvdA laten elkaar los

De 1848 politieke factsheet. Wat je móet weten over deze parlementaire week.

Sinds de presentatie van het verkiezingsprogramma van de VVD vrijdag is het gedaan met de eenheid van kabinetsbeleid.

De VVD neemt opzichtig afstand van het sociaal akkoord, Asscher spreekt over het VVD-program als 'verraad van de middenklasse', Rutte verwijt op zijn beurt Asscher nogal kinderachtig zijn getreuzel over zijn politieke toekomst.

Heel spontaan is de boosheid van beide trouwens niet. Het is volstrekt logisch dat de tegenpolen elkaar weer afstoten in campagnetijd.

De strijd tussen de bewindslieden werd maandag verder aangewakkerd door Bussemaker in een Kamerbrief. Ze kiest haar eigen woorden, maar wie tussen de regels door leest ziet dat ze afstand neemt van de pleur op-uitspraken van de premier en de vrijheidscoalitie van Schippers.

"Emancipatievraagstukken worden steeds vaker gepresenteerd als test om te bepalen 'aan welke kant' iemand staat", aldus Bussemaker.

"Het lijkt bijna te worden ingezet als kanarie in een kolenmijn. 'Ben je niet overtuigd van de gelijkheid tussen man en vrouw? Wat doe je hier dan nog?' en 'Geloof je niet in LHBTI-rechten? Dan pas je niet bij onze cultuur.'"

Saillant hier is dat ze dit verhaal niet houdt op de bank van WNL, maar in een Kamerbrief. Oftewel, staatsrechtelijk staan zowel Rutte als Schippers achter de teksten in de Kamerbrief. Dat belooft wat voor de komende tijd.

Pleur op

Overigens komen 'pleur op'-achtige opmerkingen niet van oorsprong van Aboutaleb of Rutte, maar van de partij die misschien wel het hardst schande riep van de uitlatingen van de premier: Denk.

Zo reageerde Farid Azarkan, prominent Denk-lid, namelijk ooit in een interview als volgt op een vraag wat salafisten moeten doen die de Nederlandse samenleving niet accepteren:

"Daar ben ik makkelijk in. Als ze dat niet doen moeten ze lekker naar Saudi Arabië."

Hoe dan ook, de premier heeft na twee eindeloze Kamerdebatten over 'pleur op' de smaak te pakken. Ze werden ook vrijdag weer breed uitgedragen: "Buitenstaanders die zich ergeren aan hoe wij het hier met elkaar geregeld hebben, moeten zich afvragen of ze wel in Nederland willen blijven", zei hij in het AD.

Tegen NU.nl zegt hij echter dat 'buitenstaanders' ook autochtonen kunnen zijn. "Maak een keuze als het je hier niet bevalt, [...]. Ook als je blank bent."

Rutte

Wat opvalt is dat de VVD er voor het eerst voor kiest om de campagne volledig om Rutte heen te bouwen.

Eerder ging het bij de VVD vooral om de flitsende slogans in de campagne, het hoofd van Rutte was op geen poster te bekennen. Inmiddels is Rutte dé troefkaart van de VVD. 

In zijn 'plan' lijkt hij het verhaal ook meer naar zich toe te trekken. In 2010 en 2012 sprak de VVD enkel over economie, veiligheid en immigratie.

Van door Rutte gelanceerde plannetjes over andere onderwerpen als vrijheid van meningsuiting en 'groen rechts' werden ze bij de VVD nog lang badend in het zweet wakker 's nachts, zo slecht werden die plannen ontvangen. Nu durft Rutte in zijn 'plan' weer te spreken over duurzaamheid en innovatie.

Asscher

Zeer binnenkort zal ook duidelijk worden of vicepremier Asscher een concurrent gaat worden om het premierschap.

Vrijwel niemand twijfelt er meer aan of hij zich mengt in de strijd om het lijsttrekkerschap. Mogelijk wordt dit eind van de week al duidelijk.

Referendum

De gifbeker genaamd Oekraïne-referendum is nog niet leeg voor de premier. Sterker nog, de smaak gaat steeds verder achteruit.

Gisteren waren diverse oppositiepartijen op het Torentje om over de kwestie te spreken. Het lijkt kansloos. Niemand heeft er belang bij om de premier uit de nesten te helpen, zeker niet in verkiezingstijd.

Daar komt bij dat zowel Buma als Pechtold nogal hard hebben gezegd dat het democratisch niet uit te leggen is als Nederland de uitslag van het referendum terzijde schuift.

Feit is dat de aangehaakte partijen VVD, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP gisteren unaniem vaag waren over de uitkomst van het gesprek. 

Dat is een signaal dat iedereen nog in een constructieve modus zit, al wordt niet verwacht dat er nog een oplossing gevonden gaat worden. Dat zou betekenen dat Nederland definitief de steun aan het verdrag intrekt.

Koningshuis

Een onthulling van RTL over het Koningshuis zou in Den Haag wel eens wat stof kunnen doen opwaaien.Zo blijkt uit geheime stukken dat Prins Bernhard in de jaren zeventig succesvol lobbyde voor een compensatie voor de belastingen die de Oranjes moesten gaan betalen.

In die tijd werd immers afgesproken dat er door het Koningshuis vermogensbelasting moest gaan worden betaald. Nu blijkt dat dit via een vergoedingsregeling, die nog altijd in werking is, weer werd gecompenseerd.

D66-leider Alexander Pechtold dringt aan op een onderzoek.

Op de agenda:

Dinsdag:

14.00: Vragenuur, stemmingen, regeling van werkzaamheden

16.00: Begroting Koninkrijksrelaties

19.00: Begroting Wonen en Rijksdienst

Woensdag:

10.00: AO JBZ-Raad

10.15: Debat Europese Top

11.00: AO RBZ-Handelsraad

12.00: AO JBZ-Raad (asiel)

13.30: AO Kindermishandeling

14.00: AO Integratie

14.30: Debat over mogelijke aanslag Schiphol

15.00: AO Bedrijfslevenbeleid

16.00: WGO Begrotingsonderzoek IenM

Donderdag:

10.00: AO Windenergie op zee

10.00: AO Investeringsagenda Belastingdienst

10.15: Debat over bezettingsnorm verpleeghuizen

13.00: AO Kleuteronderwijs

13.00: AO Elektrisch rijden

14.00: AO NAVO Defensie

En verder:

Woensdag presenteert het CDA het verkiezingsprogramma in cafe Dudok in Den Haag om 11.00.

Donderdag is het de beurt aan de SP om het verkiezingsprogramma te presenteren.

Dinsdag zit Dijsselbloem bij de ecofin in Luxemburg.

Koenders zit de hele week in Myanmar. Het is het eerste politieke bezoek van Nederland aan de nieuwe regering van Myanmar.

Woensdag presenteert de WRR het rapport 'relatie financiële sector en de samenleving'. Het eerste exemplaar is voor Dijsselbloem.

Zondag opent staatssecretaris Van Dam World Food Day. Van Dam bezoekt het festivalterrein, volgt enkele excursies en organiseert een debat over het huidige voedselsysteem. De muzikale hoofdact van het festival is Zwart Licht (met o.a Akwasi). Ook TV-chefs Rudolph van Veen en Yvette van Boven en schrijversechtpaar Abdelkader & Saïda Benali zijn aanwezig.

Wie kun je feliciteren?

Zondag 9 oktober: Mona Keijzer (1968)

Maandag 10 oktober: Khadija Arib (1960)

Vrijdag 14 oktober: Michiel van Nispen (1982)

De 1848 Factsheet?1848.nl stuurt politiek geïnteresseerden elke week een overzicht van wat je móet weten over politieke ontwikkelingen en wat er komende week politiek interessant gaat worden. Laat me weten wat je ervan vindt! (lucas@1848.nl) 

De 1848 Factsheet elke dinsdagochtend in je mail? Schrijf je dan hier in.

Volg 1848.nl ook op Twitter om nog sneller op de hoogte te zijn!