Verklaring van commissaris Simson over de start van de handel in elektriciteit tussen Oekraïne en de EU

Het Europees netwerk van transmissiesysteembeheerders voor elektriciteit heeft vandaag aangekondigd dat de handel in elektriciteit tussen Oekraïne en de EU op 30 juni van start zal gaan. Ik ben verheugd over deze ontwikkeling, die volgt op de geslaagde dringende synchronisatie van de elektriciteitsnetten van Oekraïne en Moldavië met het Europese continentale net in maart. Dit is de volgende stap in de integratie van de energiesystemen van deze twee landen met Europa en is van bijzonder belang nu zij de status van kandidaat-lidstaat van de EU hebben gekregen.

 

De geleidelijke toename van de elektriciteitshandel is met name van belang met het oog op de aanhoudende agressie van Rusland tegen Oekraïne. Het zal Oekraïne in staat stellen inkomsten te genereren ter ondersteuning van zijn energiesysteem nu zijn binnenlands inkomen door de aanvallen van Rusland is gedaald. Tegelijkertijd zal deze handel extra betaalbare elektriciteit beschikbaar maken voor de EU nu de prijzen uitzonderlijk hoog zijn.

 

Ik ben het Europees netwerk van transmissiesysteembeheerders voor elektriciteit, de transmissiesysteembeheerders van de buurlanden en het secretariaat van de Energiegemeenschap erkentelijk voor hun toezegging Oekraïne te steunen en wil Ukrenergo feliciteren met de snelle invoering van de noodzakelijke voorwaarden voor het starten van commerciële uitwisselingen.”