Europese Commissie en VN bespreken nauwere samenwerking in besloten vergadering in New York

Op 7 en 8 juli zal Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, samen met acht leden van het college deelnemen aan een besloten werkvergadering met António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, en andere hoge VN-functionarissen in New York. Deze eerste bijeenkomst van die aard tilt het partnerschap tussen de EU en de VN op een hoger niveau in het licht van de huidige internationale problemen*.

De Commissie en de VN zullen de voornaamste problemen bespreken waar de multilaterale wereldorde voor staat, naast prioritaire gebieden voor actie in de bestaande internationale context, met name de aanvalsoorlog van Rusland tegen Oekraïne. Zij zullen bespreken hoe het partnerschap tussen de EU en de VN een doorslaggevende bijdrage kan leveren voor de aanpak van prioritaire kwesties zoals voedselzekerheid, klimaatactie en de bescherming van de biodiversiteit, de uitvoering van de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen, en digitale samenwerking.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie: “De wereld staat voor een belangrijk keerpunt. De aanvalsoorlog van Rusland tegen Oekraïne schaadt de internationale wereldorde en de mondiale economie. Het is een meedogenloze schending van het VN-Handvest die gevolgen heeft ver buiten Oekraïne en Europa. Wij werken nauw samen met de VN om op te komen voor multilateralisme, hetgeen de beste verdediging is tegen het recht van de sterkste, en om de dringende noden in de wereld aan te pakken.

Mondiale uitdagingen vereisen meer multilaterale governance en op regels gebaseerde internationale samenwerking, verankerd in het internationaal recht en het Handvest van de Verenigde Naties. Het versterken van het multilateralisme is in ons gemeenschappelijk belang en de EU kan haar unieke ervaring delen.

De EU en de VN zullen de inspanningen ter verwezenlijking van de doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling in het decennium voor actie tegen 2030 versterken, met name op kritieke gebieden, zoals onderwijs, gezondheid, klimaat en biodiversiteit. De “Global Gateway”-strategie van de EU zal deel uitmaken van de oplossing door een alomvattend kader te bieden voor investeringen in infrastructuur, gezondheid en onderwijs, en aldus ontwikkelingsfinanciering te bevorderen. De strategie zal ook bijdragen tot de uitvoering van het vlaggenschipinitiatief “Onze gemeenschappelijke agenda” van de secretaris-generaal van de VN.

Voorzitter Von der Leyen en VN-secretaris-generaal António Guterres zullen op 7 juli om 17:45 EST (23:45 Belgische tijd) een persverklaring afleggen**.

Achtergrond

Samen leveren de EU en haar lidstaten de grootste financiële bijdrage aan het VN-systeem, goed voor bijna een kwart van de reguliere begroting van de VN.

Voorzitter Von der Leyen zal worden vergezeld door Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter voor een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk; Valdis Dombrovskis, uitvoerend vicevoorzitter voor een economie die werkt voor de mensen; Paolo Gentiloni, commissaris voor Economie; Janez Lenarčič, commissaris voor Crisisbeheer; Adina-Ioana Vălean, commissaris voor Vervoer; Jutta Urpilainen, commissaris voor Internationale Partnerschappen; Virginijus Sinkevičius, commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij en Mairead McGuinness, commissaris voor Financiële Diensten, Financiële Stabiliteit en Kapitaalmarktenunie*.

Het idee van een besloten vergadering tussen de VN en de EU werd voor het eerst geopperd in de gezamenlijke mededeling van 2021 over het versterken van de bijdrage van de EU aan een op regels gebaseerd multilateralisme.

Meer informatie

EU-agenda voor een hernieuwd multilateralisme — factsheet

*Bijgewerkt op 6 juli 2022 om 17:28 uur.

**Bijgewerkt op 7 juli 2022 om 09:45 uur.