De Europese Nacht van de onderzoekers en “Researchers at Schools”: kinderen maken kennis met de wondere wereld van onderzoek

Vandaag vindt de Europese Nacht van de onderzoekers plaats. Het grootste evenement op het gebied van communicatie over en promotie van wetenschap in Europa wordt in 26 landen georganiseerd om de diversiteit van onderzoek en innovatie in Europa en de impact ervan in het dagelijks leven van de burgers onder de aandacht te brengen. Het zal plaatsvinden in verschillende EU-lidstaten en met Horizon Europa geassocieerde landen.

Het evenement, dat jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers trekt in Europa en daarbuiten, brengt wetenschappers dichter bij het grote publiek en stimuleert de belangstelling voor een carrière in onderzoek, met name onder jongeren. Kinderen, jongeren en gezinnen kunnen het werk van onderzoekers leren kennen aan de hand van leuke en leerzame activiteiten zoals shows, spelletjes, quizzen, wedstrijden, tentoonstellingen en digitale activiteiten op het gebied van wetenschap.

Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd: “Elk jaar maken kinderen, leerkrachten, ouders en andere Europese burgers tijdens de Europese Nacht van de onderzoekers op leuke en interactieve manieren kennis met de wondere wereld van de wetenschap. Zo kunnen ze ontdekken hoe onze onderzoekers ons dagelijks leven verbeteren. Ik ben bijzonder verheugd te kunnen aankondigen dat nu het hele jaar door onderzoekers en kinderen direct met elkaar in contact kunnen komen dankzij “Researchers at Schools”, een initiatief dat de band tussen onderzoek en onderwijs verder zal versterken door onderzoek de klas in te brengen.”

In het kader van het Europees Jaar van de Jeugd heeft de Commissie het nieuwe initiatief “Researchers at Schools” gelanceerd, dat de komende twee jaar directe interactie tussen onderzoekers, leerkrachten in het basis- en middelbaar onderwijs en leerlingen zal stimuleren. Door deze uitwisselingen kunnen de leerlingen de uitdagingen van onze tijd beter leren begrijpen en wordt de toegang tot de STEAM-disciplines (Science, Technology, Engineering, the Arts and Mathematics - wetenschap, technologie, engineering, kunst en wiskunde) en onderzoekswerk gefaciliteerd. Tijdens de Europese Nacht van de onderzoekers krijgt het publiek een voorproefje van de activiteiten in het kader van het initiatief “Researchers at Schools”: presentaties op scholen, praktische experimenten, bezoeken aan laboratoria, spelletjes, discussies en rollenspelen. De komende twee jaar zal het initiatief meer dan 2 400 scholen aandoen en meer dan 224 000 leerlingen bereiken.   

Deze twee kerninitiatieven, die worden gefinancierd in het kader van de Marie Skłodowska-Curie-acties (MSCA) van de EU, zullen in unieke situaties concreet laten zien dat Europees onderzoek van vitaal belang is voor onze toekomst en ons welzijn en dat met name bij de bestrijding van klimaatverandering, de verwezenlijking van de doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling en de bevordering van een gezonder milieu en een gezondere levensstijl voor de Europese burgers een grote rol voor dat onderzoek is weggelegd.

Achtergrond

De Europese Nacht van de onderzoekers en “Researchers at Schools” worden gefinancierd in het kader van de actie “MSCA and Citizens” van de Commissie. Het belangrijkste doel van deze initiatieven is onderzoek en onderzoekers dichter bij het grote publiek te brengen, waarbij de aandacht in het bijzonder wordt toegespitst op gezinnen, leerlingen en studenten.

De Europese Nacht van de onderzoekers vindt elk jaar plaats op de laatste vrijdag van september. Vanaf deze editie van 2022 worden in het kader van de Europese Nacht van de onderzoekers onder de noemer “Researchers at Schools” ook het hele jaar door activiteiten georganiseerd waarbij onderzoekers scholen aandoen voor directe interactie met leerlingen op alle niveaus van het basis- en middelbaar onderwijs.

In 2022 zullen de activiteiten van de Europese Nacht van de onderzoekers en “Researchers at Schools” plaatsvinden in 26 EU-lidstaten en met Horizon Europa geassocieerde landen, in dit geval IJsland, Moldavië, Montenegro, Servië en Turkije.

Bezoekers, onderzoekers en leerkrachten kunnen op de websites van de organiserende diensten meer informatie vinden over de activiteiten in hun land en hoe zij daaraan kunnen deelnemen.

Meer informatie

Meer informatie over de activiteiten van elk land in het kader van de Europese Nacht van de onderzoekers

Meer informatie over “Researchers at Schools”

Meer informatie over de actie “MSCA and Citizens”