Verhalen die ertoe doen: kandidaturen voor de Lorenzo Natali-mediaprijs kunnen worden ingediend tot 28 april

Vanaf vandaag kunnen kandidaturen worden ingediend voor de Lorenzo Natali-mediaprijs, de belangrijkste journalistieke prijs van de EU. Journalisten kunnen zich kandidaat stellen door in aanmerking komende verhalen in te dienen tot 28 april middernacht.

De prijs erkent en eert het werk van journalisten wereldwijd dat licht werpt op de meest dringende mondiale uitdagingen.

De Europese Commissie nodigt journalisten die verslag doen van kwesties in verband met ongelijkheid, armoedebestrijding, duurzame ontwikkeling, milieu, biodiversiteit, klimaatactie, digitalisering, banen en werkgelegenheid, onderwijs en ontwikkeling van vaardigheden, migratie, gezondheidszorg, vrede, democratie en mensenrechten uit, zich online aan te melden.

Verslaggevers kunnen schriftelijk, audiovisueel of multimediawerk indienen in een van de volgende categorieën:

  • Internationale prijs: voor reportages die zijn gepubliceerd door een mediakanaal in een van de partnerlanden van de Europese Unie.
  • Europaprijs: voor reportages die zijn gepubliceerd door een mediakanaal in de Europese Unie.
  • Prijs voor de beste jonge journalist: reportage door een journalist die op het moment van publicatie jonger is dan 30 jaar, gepubliceerd door een mediakanaal dat gevestigd is in een land dat in aanmerking komt voor de Internationale Prijs of de Europaprijs.

Kandidaten kunnen reportages in elke taal indienen, maar moeten een vertaling in een van de volgende talen toevoegen: Engels, Frans, Spaans, Duits of Portugees

Gedetailleerde informatie over de inschrijvingsvoorwaarden is hier beschikbaar.

Selectie van de winnaars

Een grote jury van internationaal gerenommeerde journalisten en vertegenwoordigers van belangrijke niet-gouvernementele organisaties uit de hele wereld zal de winnaars in elke categorie kiezen.

Elke winnaar ontvangt € 10 000. De winnaar van de Prijs voor de beste jonge journalist krijgt ook de kans om werkervaring op te doen bij een mediapartner.

De winnaars worden later in 2023 bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de Lorenzo Natali-mediaprijs in Brussel.

Achtergrondinformatie

De prijs herdenkt de voormalige vicevoorzitter van de Europese Commissie, Lorenzo Natali, die in belangrijke mate heeft bijgedragen tot de bevordering en verbetering van het Europese ontwikkelingsbeleid. De herinnering aan zijn engagement is de afgelopen drie decennia levend gehouden door een prijs toe te kennen aan journalisten die met hun verhalen inspireren tot verandering. De prijs is in 1992 voor het eerst door de Europese Commissie uitgereikt.

Vorige winnaars staan vermeld op de website van de Lorenzo Natali-prijs.

Meer informatie

Hier kunt u uw kandidatuur indienen voor de Lorenzo Natali-mediaprijs 2023

Website van de Lorenzo Natali-mediaprijs

Directoraat-generaal Internationale Partnerschappen