DiscoverEU: 35 000 jongeren kunnen een gratis reispas aanvragen

Vandaag publiceert de Commissie de voorjaarsoproep voor DiscoverEU: 35 000 jongeren kunnen een gratis reispas krijgen om Europa te verkennen.

De aanvraagronde begint vandaag om 12.00 uur en eindigt op 29 maart om 12.00 uur. Om een reispas te winnen, moeten jongeren zich op de Europese Jongerensite aanmelden en vijf quizvragen en één schiftingsvraag beantwoorden. Succesvolle kandidaten die tussen 1 juli 2004 en 30 juni 2005 geboren zijn, kunnen tussen 15 juni 2023 en 30 september 2024 maximaal 30 dagen door Europa reizen. Jongeren uit de Europese Unie en de met het programma Erasmus+ geassocieerde derde landen – bijvoorbeeld IJsland, Liechtenstein, Noord-Macedonië, Noorwegen, Servië en Turkije – kunnen aan de aanvraagronde deelnemen.

Dit jaar kunnen de deelnemers de route van het Nieuw Europees Bauhaus ontdekken, die in januari 2023 is geopend. Doel is jongeren inspiratie bij de keuze van hun bestemmingen te geven en hen te doen inzien dat het belangrijk is de Europese Unie “samen mooi en duurzaam” te maken. De deelnemers kunnen ook blijven profiteren van de initiatieven die tijdens het Europees Jaar van de Jeugd in 2022 zijn opgestart, zoals “Jongeren ontdekken cultuur dankzij DiscoverEU in 2022” en de culturele route van DiscoverEU. Deze culturele route combineert verschillende bestemmingen en culturele sectoren, waaronder architectuur, muziek, beeldende kunst, theater, mode, design enzovoort. DiscoverEU-reizigers kunnen een bezoek brengen aan de Culturele Hoofdsteden van Europa of aan bestemmingen die op de prestigieuze Unesco-lijst van werelderfgoed staan of waaraan het Europees erfgoedlabel is toegekend. Ze kunnen ook locaties aandoen die het label “Access City Award” hebben gekregen: steden die zich bijzonder hebben ingespannen om toegankelijker te worden voor iedereen, ongeacht leeftijd, mobiliteit of fysieke conditie. Ook dit jaar krijgen de deelnemers een kortingskaart waarmee ze meer dan 40 000 kortingen genieten op het gebied van openbaar vervoer, cultuur, accommodatie, voeding, sport en andere diensten in de deelnemende landen.  

De nationale agentschappen van Erasmus+ organiseren informatiebijeenkomsten voor de jongeren ter voorbereiding van hun reis. Als onderdeel van de erfenis van het Europees Jaar van de Jeugd organiseren de nationale agentschappen ook de DiscoverEU Meet-ups, een boeiend cultureel programma van één tot drie dagen in alle landen die aan Erasmus+ deelnemen. Er hebben nu al 51 van deze meet-ups plaatsgehad en het initiatief zal de komende jaren worden voortgezet.

Sociale inclusie is een topprioriteit van het programma Erasmus+. Daarom krijgen deelnemers met een handicap of gezondheidsproblemen steun tijdens hun reis. In oktober 2022 hebben de nationale agentschappen van Erasmus+ ook de aanzet gegeven tot de DiscoverEU Inclusion Action. Dankzij deze actie kunnen organisaties die met kansarme jongeren werken, en informele groepen jongeren een subsidie aanvragen. Deelnemers aan de DiscoverEU Inclusion Action krijgen extra steun, bijvoorbeeld de mogelijkheid om met begeleiders te reizen. In 2023 zullen twee oproepen van de Inclusion Action worden georganiseerd. Tijdens de eerste oproep in oktober 2022 zijn 166 projecten bij de nationale agentschappen van Erasmus+ ingediend. De eerste reizigers in het kader van deze specifieke actie kunnen hun reis in maart 2023 beginnen. 

De Commissie moedigt duurzaam reizen per spoor aan. Er zijn echter speciale regelingen voor jongeren uit ultraperifere gebieden, overzeese landen en gebieden, afgelegen gebieden en eilanden.

Achtergrondinformatie

De Commissie heeft DiscoverEU in juni 2018 gelanceerd na een voorbereidende actie van het Europees Parlement. Het initiatief is in het nieuwe programma Erasmus+ 2021-2027 geïntegreerd.

Sinds 2018 hebben bijna 916 000 kandidaten een aanvraag voor een van de 212 700 beschikbare reispassen ingediend. Uit de meeste recente resultaten van een enquête is gebleken dat het voor 72 % van de succesvolle kandidaten de eerste keer was dat ze met de trein naar het buitenland reisden. Voor velen was het ook de eerste keer dat ze zonder ouders of volwassen begeleiders reisden en de meesten gaven aan dat ze zelfstandiger waren geworden.

Dankzij DiscoverEU is hun inzicht in andere culturen en de Europese geschiedenis toegenomen. Ook hun kennis van vreemde talen is verbeterd. Ruim twee derde van de jongeren verklaarde dat ze de reispas niet zonder DiscoverEU hadden kunnen betalen. De deelnemers wordt gevraagd ambassadeurs van DiscoverEU te worden om het initiatief te promoten. Ze worden ook aangemoedigd contact te leggen met andere reizigers op de officiële #DiscoverEU Official group online om ervaringen en tips uit te wisselen, vooral culturele ervaringen en tips over digitaal en duurzaam reizen.

Om een aanvraag in te dienen moeten de kandidaten meerkeuzevragen beantwoorden, zodat hun algemene kennis van de Europese Unie en van andere EU-initiatieven voor jongeren kan worden getest. Er is ook een schiftingsvraag. Hoe dichter het antwoord van de kandidaat het correcte antwoord op de schiftingsvraag benadert, hoe meer punten hij/zij krijgt. De Commissie kan zo een rangschikking van de kandidaten opstellen. De Commissie verdeelt de reispassen op basis van deze rangschikking totdat de beschikbare passen op zijn.

De selectie vindt plaats op basis van de nationaliteit en/of de woonplaats overeenkomstig het aantal reispassen dat aan elk land is toegekend. Het aantal reispassen per land wordt samen met de lijst van geselecteerde kandidaten gepubliceerd.

Meer informatie

DiscoverEU

Europese Jongerensite