Dag van Europa 2023: viering van de Europese eenheid

Op 9 mei viert de Europese Unie de Dag van Europa 2023 om de Schumanverklaring van 9 mei 1950 in het zonnetje te zetten. Voor deze speciale gelegenheid organiseren de Europese instellingen, waaronder de delegaties en vertegenwoordigingen van de EU over de hele wereld, online en ter plaatse allerlei activiteiten om burgers de Europese Unie te laten ontdekken en beleven.

9 mei aanstaande kunnen burgers ontdekken hoe de EU zich inzet voor vrede, veiligheid en democratie, in het licht van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne en andere conflicten wereldwijd. Tijdens de Dag van Europa 2023 kunnen bezoekers ook zien wat de EU doet om een groen, digitaal, concurrerend, rechtvaardig en capabel Europa op te bouwen, dat tegelijk sterk, veerkrachtig en veilig is. Er gaat dit jaar tevens bijzondere aandacht uit naar het Europees Jaar van de Vaardigheden 2023, dat op 9 mei begint.

Op en rond de Dag van Europa organiseren de Europese instellingen allerlei interactieve activiteiten op hun locaties in de 27 EU-landen en daarbuiten.

EU-burgers kunnen de EU-instellingen in Brussel, Luxemburg en Straatsburg bezoeken op:

  • zaterdag 6 mei: in Brussel zijn de Europese instellingen geopend voor bezoekers.  Meer informatie over het activiteitenprogramma vindt u hier.
  • dinsdag 9 mei:  u kunt een bezoek brengen aan het Europees Hof van Justitie en het Europese dorp in Luxemburg, dat de vertegenwoordiging van de Commissie samen met de nationale autoriteiten, de ambassades van de EU-landen, de Europese instellingen in Luxemburg en maatschappelijke organisaties heeft opgezet. Meer informatie is hier te vinden.
  • zaterdag 13 mei: u kunt een kijkje nemen bij het Europees Parlement in Straatsburg, de zetel van het grootste democratische orgaan van Europa. Meer informatie vindt u hier.

Op 9 mei organiseert de EU ook het festival van het Europees Jaar van de Vaardigheden. Dit festival sluit aan bij allerlei andere activiteiten op verschillende plekken in Europa waarbij vaardigheden centraal staan. Op de speciale website vindt u meer informatie over het Europees Jaar van de Vaardigheden en de activiteiten door heel Europa.

In de 27 EU-landen en daarbuiten vieren de Europese instellingen en hun partners en netwerken de Dag van Europa met informatieve en onderhoudende activiteiten. De vertegenwoordigingen van de Europese Commissie plannen verschillende acties, zoals edutainment-activiteiten en quizzen, festivals, sportactiviteiten, culturele evenementen en debatten, maar ook zichtbaarheidsacties en socialemediacampagnes. Ze werken hierbij nauw samen met de liaisonbureaus van het Europees Parlement, de Europe Direct-informatiecentra en andere nationale en regionale partners.

Bovendien vieren de EU-delegaties overal ter wereld de Dag van Europa, waarbij zij de Europese eenheid en solidariteit onder de aandacht brengen.

Meer informatie over de activiteiten van de EU op de Dag van Europa 2023 vindt u op de interinstitutionele website over de Dag van Europa.

Meer informatie

Dag van Europa 2023

Schumanverklaring van 9 mei 1950  

Europees Jaar van de Vaardigheden

Visit the EU | Facebook

Hashtag: #EuropeDay

Contacten voor burgers in alle officiële talen van de EU, het Oekraïens en het Russisch: https://european-union.europa.eu/contact-eu_nl