Commissaris Elisa Ferreira reikt REGIOSTARS Awards 2023 uit aan baanbrekende en door de EU gefinancierde projecten in het kader van het cohesiebeleid

Vandaag heeft Elisa Ferreira, commissaris voor Cohesie en Hervormingen, de REGIOSTARS Awards 2023 uitgereikt aan zeven uitmuntende en innovatieve projecten in Europa die met middelen van het cohesiebeleid zijn ondersteund. De projecten laten zien hoe de EU via het cohesiebeleid concrete veranderingen teweegbrengt en de economische en sociale ontwikkeling in de hele EU bevordert. De prijsuitreiking had plaats in Ostrava (Tsjechië).

Voor de editie 2023 werd een recordaantal van 228 projecten ingediend om mee te dingen naar de eerste prijs in zes categorieën en naar de publieksprijs. 30 finalisten kwamen uiteindelijk op de shortlist terecht.

Categorie 1 - Een concurrentiegericht en slim Europa: Het Spaanse project “Edificio Fundacion Pasqual Maragall” haalde het in deze categorie. De in Barcelona gevestigde stichting beschikt over geavanceerde infrastructuur voor onderzoek, digitalisering en samenwerking met andere EU-landen in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer. 

Categorie 2 - Een groen Europa: Het Interreg-project “From mine to river. The Water Guardians” op de grens van Roemenië en Servië won in deze categorie. Twee universiteiten en een ngo hebben samen een oplossing bedacht om de vervuiling door mijnbouw terug te dringen en de natuurlijke aantrekkingskracht en schoonheid van het grensgebied te herstellen. 

Categorie 3 - Een verbonden Europa: Een Interreg-project in Duitsland, Oostenrijk, Kroatië, Hongarije, Italië en Polen zegevierde in deze categorie. “Dynaxibility4CE” bevordert koolstofarme mobiliteit en verbetert de luchtkwaliteit in Midden-Europa door de voor openbaar vervoer bevoegde instanties te voorzien van planningsstrategieën en de nodige instrumenten om op nieuwe mobiliteitstrends in te spelen. 

Categorie 4 - Een sociaal en inclusief Europa: In deze categorie won het project “ProFem 2.0” uit Tsjechië. In speciale centra en op een onlineplatform biedt het project steun aan slachtoffers van huiselijk en seksueel geweld. Het project heeft bewezen dat het slachtoffers in het hele land kan helpen door specifieke structuren op nationaal niveau op te zetten.

Categorie 5 - Een Europa dat dichter bij de burgers staat: De winnaar in deze categorie is “EuregioFamilyPass”, een kaart met talrijke voordelen voor gezinnen (bijvoorbeeld toegang tot culturele evenementen, openbaar vervoer en onderwijs) in de regio Tirol-Zuid-Tirol-Trentino in Oostenrijk en Italië. 

Categorie 6 - Onderwerp van het jaar (Europees Jaar van de Vaardigheden 2023): “TechGrounds” uit Nederland haalde het in deze categorie. Het project lost de frequente mismatch op de IT-arbeidsmarkt op door verborgen talenten te activeren en voor IT-begeleiding te zorgen, van instaptips tot specifieke opleidingen.

Net als elk jaar kan het publiek uit de 30 finalisten op de shortlist zijn favoriete project kiezen. De duidelijke favoriet van het publiek dit jaar en het project met de meeste onlinestemmen was het project Cultural Art Centre: museum and library” in Burgas (Bulgarije). Dankzij de cohesiefondsen werd een verlaten gebouw omgevormd tot een cultuur- en onderwijscentrum. Het gebouw is nu een museum en de grootste bibliotheek in Zuidoost-Bulgarije met 600 000 boeken. Het biedt ook ruimte voor lokale evenementen en workshops.

Achtergrondinformatie

De REGIOSTARS Awards is een wedstrijd die sinds 2008 jaarlijks door de Commissie wordt georganiseerd. De wedstrijd bekroont uitmuntende projecten die door de EU in het kader van het cohesiebeleid worden gefinancierd en blijk geven van een innovatieve en inclusieve benadering van regionale ontwikkeling. De REGIOSTARS Awards hebben de regio's geïnspireerd om het cohesiebeleid van de EU – dat lokaal aan de behoeften van de burgers voldoet – steeds doeltreffender uit te voeren.

Dit jaar hebben honderden projecten met elkaar gewedijverd in vijf categorieën die corresponderen met de beleidsdoelstellingen van de programmeringsperiode 2021-2027. Daarnaast was er voor deze editie een specifieke categorie naar aanleiding van het Europees Jaar van de Vaardigheden 2023. Er werd dus een prijs uitgereikt in zes categorieën. Daarnaast was er een publieksprijs voor het project uit de lijst van finalisten met de meeste stemmen van het publiek.

Uit de lijst van 228 ingediende projecten werden 30 finalisten geselecteerd om tijdens de jaarlijkse Europese Week van de Regio's, die dit jaar in oktober plaatshad, hun project kort aan de jury voor te stellen.

Beslist werd de prijsuitreiking te organiseren in Ostrava (Tsjechië). De prijsuitreiking wordt jaarlijks op basis van een beurtrol door een andere lidstaat georganiseerd. 

Meer informatie 

REGIOSTARS Awards

Cohesiebeleid van de EU

Interreg: Europese territoriale samenwerking

@ElisaFerreiraEC

@EUinmyRegion