Commissie lanceert systeem Bestemming aarde in Finland om aanpassing aan klimaatverandering te bevorderen

Vandaag heeft de Commissie het initiële systeem van Destination Earth (DestinE) geactiveerd in aanwezigheid van uitvoerend vicevoorzitter Margrethe Vestager en de Finse minister van Werkgelegenheid, Arto Satonen. De toekomst is een vlaggenschipinitiatief van de Commissie dat erop gericht is een zeer nauwkeurige digitale tweeling van de aarde te ontwikkelen. De uitrol van het DestinE-systeem betekent dat de Europese high-performance computers (EuroHPC), waaronder de LUMI-supercomputer in Kajaani, Finland, de opdracht hebben gekregen om de gevolgen van klimaatverandering en extreme weersomstandigheden te simuleren. Dankzij dit initiatief zal Europa beter voorbereid zijn om te reageren op grote natuurrampen, zich aan de klimaatverandering aan te passen en de potentiële sociaal-economische en beleidseffecten van dergelijke gebeurtenissen te beoordelen.

De toekomst maakt gebruik van ongekende modelleringscapaciteiten dankzij EuroHPC-computers en kunstmatige-intelligentiecapaciteit. Het initiatief vormt ook een belangrijk onderdeel van de Europese datastrategie door de toegang tot waardevolle gegevensbronnen in heel Europa te consolideren. De toekomst is nu operationeel en zal naar verwachting voortdurend evolueren, de operaties uitbreiden en verdere componenten ontwikkelen. Tegen 2030 moet DestinE een volledige digitale replica van de aarde voltooien.

De belangrijkste kenmerken van het oorspronkelijke systeem zijn:

  • „Destine Core Service Platform”, dat gebruikers toegang biedt tot zijn diensten, instrumenten en toepassingen;
  • Twee digitale Twins van DestinE — de digitale tweeling op het gebied van de aanpassing aan de klimaatverandering en de door het weer veroorzaakte digitale tweelingen, waarbij gegevens in hoge resolutie worden aangeboden ter ondersteuning van de analyse en het testen van scenario's;
  • Destine Data Lake biedt naadloze toegang tot DestinE-digitale Twins-gegevens en een groot aantal andere gegevensbronnen, waaronder Copernicus, de EU-aardobservatiecomponent van het ruimtevaartprogramma van de EU.

Achtergrond 

In 2022 lanceerde de Europese Commissie in samenwerking met het Europees Centrum voor weersvoorspellingen op middellange termijn (ECMWF), het Europees Ruimteagentschap (ESA) en de Europese Organisatie voor de exploitatie van meteorologische satellieten (EUMETSAT) officieel het startsein.

De momenteel overeengekomen financiering via het programma Digitaal Europa bedraagt meer dan 315 miljoen EUR. De start markeert het einde van de eerste fase en de start van de tweede fase, beide gefinancierd met meer dan 150 miljoen EUR elk. De derde fase en de financiering ervan zijn afhankelijk van de goedkeuring van het definitieve programma Digitaal Europa 2025-2027, dat momenteel wordt opgesteld. Verdere financiering voor het onderzoek naar en de ontwikkeling van aanvullende digitale tweelingen werd toegekend via Horizon Europa.

Voor meer informatie

Bestemming Earth | De digitale toekomst van Europa vormgeven (europa.eu)